Home > Morgonrapport: Stockholmsbörsen i kraftig stigning, återhämtning på sikt inte att räkna hem

Morgonrapport: Stockholmsbörsen i kraftig stigning, återhämtning på sikt inte att räkna hem

God morgon!

Idag är en relativt lugn dag på makrofronten, huvuddragen är tysk industriorder, USAs handelsbalans och IMF:s höstprognos. Vi smygstartar även rapportsäsongen med Skistar som presenterar klockan 7:30 nu på morgonen.

De positiva tongångarna från igår fortsatte i USA där börserna steg. S&P500 noterades upp 1,8 %. Japan fortsätter i samma spår nu på morgonen och är upp drygt 1,15 %. Kina har fortfarande helgstängt.

Ledande svenska terminer visar att uppgången fortsätter, i alla fall till öppning. Dock kan mycket hända fram tills klockan 9, då klockan slår för handelsdagens start.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30 kör rally med en uppgång på 3,12 % till punkterna 1457 med en omsättning på 15,5 miljarder kronor i aktier. Börsen är spännande, för någon dag sedan skulle ingen äga aktier, igår var det helt tvärt om. Betyder det att nedgången nu är över och att en vändning kommer? Riktigt så enkelt är det inte och man ska inte ropa hem en återhämtning än, även om gårdagens handel visade en stark trend intradag.

Indexet stannade även på dagshögsta efter bra tryck i sluthandeln. Detta kan indikera fortsatt förtroende för börsen kortsiktigt och nya uppgångar kan ske redan under dagen. Tekniskt motstånd finns dock några punkter upp vid 1460OMXS30151006 vilket var botten i den korridor indexet handlades för någon vecka sedan. Forceras denna nivå kan det bli mer återhämtning mot nästa motstånd vid 1510 som också var den topp av korridoren ovan beskriven. Minst sagt spännande börs med hög volatilitet. Dock är det ett svaghetstecken att omsättningen tenderar att vara relativt låg vid uppgångarna, så även under gårdagen.

Det har de senaste veckorna talats om vi nu vänt trenden från Bull till Bear. Alla har sina egna definitioner på hur en Bear-trend inleds och utvecklas. Nu har i alla fall glidande medelvärde 200dagar, även kallad den långa trenden, börjat vika neråt. Ännu ett tecken på att nedgången från toppen i april har varit längre än en rekyl och att nedgången nu borde klassas som en trend. Men hur står sig då gårdagens kraftiga stigning i förhållande till en bear-trend?

 

Jag har, inspirerad av bloggaren Kavastu, tagit fram data från toppen innan respektive nedgångsperiod, It-bubblan, finanskrisen, 2011 och från nuvarande topp i april och framåt. Vi ser att nuvarande nedgång följer mönstret ganska bra, även om varje nedgång inte går att eller ska jämföras rakt av.

Historiska beartrender från absoluta toppnotering och 112 dagar framåt. Volatilt och kraftiga ryck både upp och ner, men huvudtrend som pekar neråt.
Historiska beartrender från absoluta toppnotering och 112 dagar framåt. Volatilt och kraftiga ryck både upp och ner, men huvudtrend som pekar neråt.

Det vi kan konstatera är att volatiliteten är kraftig, både upp och ner. Uppgångar intradag över 3 % är ingen ovanlighet även i en nedåtgående trend. Under It-bubblans efterspel skedde detta 43 gånger tills botten var nådd. Från toppen av finanskrisen skedde detta 17 gånger och under 2011 4 gånger.

Antal uppgångar över 3 % historiskt under en beartrend. Från absoluta toppen till absoluta botten.
Antal uppgångar över 3 % historiskt under en beartrend. Från absoluta toppen till absoluta botten.

Från toppen i år har detta nu skett 3 gånger.

Med det sagt behöver det inte vara säkert att vi nu vänder mot en uppåtgående trend långsiktigt utan läget är fortfarande relativt osäkert även om vi kortsiktigt kan nå högre nivåer.

 

Idag tisdag, kommer industriorder från Tyskland vilket är en viktig indikator för världsekonomin som helhet. De tyska bolagen har generellt varit starka en längre tid men sedan juli har svagare siffror för industrin visats sig. Nu spår man att en viss återhämtning skett till 0,5 % för augusti månad.

USA meddelar handelsbalansen för augusti vilken väntas vidgas till 43 miljarder dollar mot föregående månad 41,9 miljarder dollar.

IMF presenterar sin höstprognos över det ekonomiska läget globalt. Det väntas bli nedrevidering av estimaten. I juli räknade IMF med att BNP skulle öka globalt 3,3 % i år och 3,8 % nästa år.

 

Hållpunkter under dagen:

– Tyskland: industriorder augusti kl 8.00
– USA: TRE, detaljhandel, veckodata kl 13.45
– USA: handelsbalans augusti kl 14.30
– USA: Redbook, Detaljhandel, veckodata kl 14.55

Skistar rapporterar klockan 7:30.

Trevlig dag!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: industriorder augusti

Viktig indikator i dessa tider med oro för en global inbromsning. Den tyska industrins orderingång sjönk mer än väntat i juli men spås nu i augusti öka 0,5% m/m. Exportorderingången var svag i juli, särskilt från länder utanför euroområdet.

”Även om detta kan vara en vanlig månatlig fluktuation kan det också vara ett första tecken på att tyska företag inte längre fullt ut kan kompensera svagare försäljning i tillväxtländer med order från andra regioner – framför allt USA”, skriver Commerzbank som tror på den senare förklaringen och därför väntar sig att orderingången sjunker 0,5% i augusti.

kl 14.30: USA: handelsbalans augusti

Underskottet väntas ha vidgats till 48,0 miljarder dollar från 41,9 miljarder dollar förra månaden. Detta efter statistik som visat på en betydande försvagning av nettot för varuhandeln.

kl 16.00: IMF: höstprognos, World Economic Outlook

IMF-chefen Christine Lagarde har flaggat för en nedrevidering av prognoserna från i juli, då IMF räknade med att global BNP skulle öka 3,3% i år och 3,8% nästa år.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tog ett rejält kliv uppåt på måndagen. I spetsen för den breda uppgången gick flera konjunkturkänsliga råvaruaktier. Omsusade Fingerprint Cards utgjorde ett undantag när aktien backade för tredje handelssessionen i följd.

Storbolagsindex OMXS30 stängde 3,1 procent högre och noterades till 1.447 med samtliga ingående aktier på plus.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 15,5 miljarder kronor. Huvudindexen i London och Frankfurt steg något mindre än i Stockholm.

Aktörerna på finansmarknaderna hade ägnat helgen åt att smälta att fredagens amerikanska sysselsättningssiffra landade klart lägre än väntat. Allt färre tror nu att den amerikanska centralbanken höjer räntan i år och allt fler, åtminstone sett till indexutvecklingen på måndagen, verkar tycka att det är bra ur ett börsplaceringsperspektiv.

Köpintresset riktades framför allt mot metall- och oljeaktier och båda sektorerna har under de senaste dagarna tagit igen en del av den mark som förlorats tidigare under året.

I Stockholm steg SSAB A nästan 14 procent, efter att på fredagen ha stigit över 8 procent. Nedgången hittills i år summeras trots detta till knappt 25 procent. Lundin Mining ville inte vara mycket sämre, aktien var upp 11 procent på måndagen.

Lundin Petroleum steg 7,5 procent och även sektorkollegorna Africa Oil och Enquest noterades för stora uppgångar.

En annan utsatt sektor som tog revansch var verkstad: Atlas Copco, Sandvik, Volvo och Hexagon gick alla upp runt 5 procent.

Biometribolaget Fingerprint Cards var som så många gånger förr börsens mest omsatta papper, men backade nu för tredje dagen i följd. Aktien föll nästan 5 procent till 272 kronor – 12 procent lägre än det stängningsrekord som sattes i slutet av september.

MTG har köpt rättigheterna att sända matcher från den engelska ligan i fotboll i Sverige, Danmark och Finland. Priset har visserligen gått upp under de senaste åren, men rättigheternas betydelse för tv-bolaget illustrerades av aktiens uppgång på nästan 4 procent.

Bland de mindre bolagen klättrade Sensys Gatso drygt 7 procent efter att ha offentliggjort en order från Trafikverket värd 55 miljoner kronor. Aktien i Sensys, som säljer trafiksäkerhetslösningar, har stigit mer än 200 procent under de tre senaste månaderna.

Sportamore, e-handelsbolaget som säljer sport- och fritidsprodukter, steg 9 efter att bolaget i pressmeddelande kallat september för rekordmånad.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1456,97
537,370
3190,39
9814,79
6298,92
1987,05
4781,26
18214,42
21881,73
1,1180
9,3098
8,3276
46,33
49,37
 0,00%
3,80%
3,31%
2,74%
2,76%
1,83%
1,56%
1,19%
0,12%
-0,06%
-0,12%
-0,03%
0,15%
0,24%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto