Home > Morgonrapport: Stockholmsbörsen i vågskål, vilken sida tar kommandot?

Morgonrapport: Stockholmsbörsen i vågskål, vilken sida tar kommandot?

God morgon!

Japan och Hong-kong backar drygt en halv procent vardera nu på morgonen, medan Shanghai Shenzhen stiger kraftigt efter den längre helgstängda tiden.

Kappahl presenterar sin rapport och ICA visar månadsförsäljning i september. Makroagendan är relativt lugn med räntebesked i England och protokoll från FEDs senaste omtalade FOMC-möte som det viktigaste under dagen.

Oljan som senaste tiden ökat i värde fortsätter den trenden och stiger svagt nu på morgonen.
Morgonens makrostatistik från Japan (maskinorder) blev en besvikelse, analytikerna förväntade sig en uppgång om 2,3 % men utfallet blev istället en minskning med 5,7 % i jämförelse med föregående månad.

Övrig agenda och hålltider finner ni som vanligt nedan.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Onsdagens handel följde veckans handelsmönster med kraftiga intradagsrörelser. Stockholmsbörsen öppnade först negativt för att sedan åka bergodalbana och sedan stänga på minus med nedgång på -0,35 % med en omsättning på 16,7 miljarder kronor. Tidigare dagars handel har avslutat dagen starkt vilket har gett fortsatt tryck uppåt kommande dag men gårdagen avslutade tvärtom negativt. Kan detta vara en kortsiktig topp på rekylen?

OMXS30 balanserar kring 1460 punkter men har inte lyckats forcera detta motstånd.
OMXS30 balanserar kring 1460 punkter men har inte lyckats forcera detta motstånd.

OMXS30 låg under gårdagen över motståndsnivån 1460 men i och med en stängning under dessa nivåer visar det att vi inte är redo för högre nivåer för tillfället. Vad indexet nu gör är svårprognostiserat men efter en stark vecka bakom oss är det troligt att vi avvaktar vidare uppgångar för stunden. Som påpekat är motståndet vid 1460 fortfarande intakt och att handeln inte orkade hålla sig över dessa nivåer samt stänger på dagslägsta visar än en gång att indexet är svagt.

 

Närmast stödnivå är runt 1405 och därefter 1380, vilket är nivån där vi rekylerat upp från den senaste veckan. För en positiv utveckling närmast krävs att vi forcerar 1460 med hög omsättning och därefter jobbar vidare mot 1500-1510. 1460 är punkten där vi senast rasade ner mot 1380 och således indikerar viktig parameter i den vågskål indexet balanserar i.

 

Gårdagens vinnare var bland annat rapportbolag MQ som höjde utdelningen vilket föll investerarna i smaken och kursen steg med 3,85 %. Till följd av höjda råvarupriser steg SSAB med 2,6 % och Lundin petroleum som steg med 1,8 %.
Förlorarna var SCA med -4,3 %, Swedish Match med -3,0 % och Astra Zeneca med -1,8 %.

 

Dagens agenda innefattar bland annat rapport från Kappahl. Kappahl har haft några tunga år bakom sig och i år har aktien backa med 47 %. Klockan 7:30 är det upp till bevis.
Utländska rapporter av intresse är amerikanska aluminiumjätten Alcoa. Kan vara av intresse att se hur bolaget har påverkats av den senaste tidens råvarufall, och kan ge en fingervisning hur de svenska industribolagen väntas prestera. Förväntningarna är låga generellt sett inom industribolagen vilket återspeglas i aktiekurserna.

Makromässigt väntas räntebesked från Bank of England, men den spås vara oförändrad.
På kvällen kommer protokollet ut från FEDs senaste FOMC-möte. Detta som på förhand var väldigt uppblåst och sönderspekulerat slutade i ett avvaktande läge med oförändrad ränta. Eftersom marknaderna reagerade negativt på ett avvaktande besked är det av intresse att veta hur diskussionen har gått under mötet. Det som oroar är om FED ser allt för negativt på den globala ekonomin.

Övriga makrohålltider under torsdagen:

– Storbritannien: Rics husprisindex oktober kl 1.01
– Japan: maskinorder augusti kl 1.50
– Japan: bytesbalans augusti kl 1.50
– Tyskland: handels-, bytesbalans augusti kl 8.00
– Nederländerna: KPI september kl 9.30
– SCB: småhusbarometern september kl 9.30
– USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
– USA: Bloomberg hushållsindex, veckodata kl 15.45

Trevlig dag!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 13.00: BOE: räntebesked (och mötesprotokoll)

Samtliga bedömare i Bloomberg News prognosenkät spår oförändrad ränta på 0,50 procent. Numera publiceras räntebesked och penningpolitiska protokoll samtidigt.

Unicredit tror att BOE kommer att rösta för oförändrad ränta med siffrorna 8-1, där Ian McCafferty åter spås reservera sig för en höjning med 25 punkter.

Men samtidigt väntas protokollet vara klart mindre duvaktigt än vad marknaden förväntar sig. Sedan förra mötet har finansmarknaderna i betydande grad senarelagt sina förväntningar om timingen för den första räntehöjningen, från juli 2016 till december 2016.

”Enligt vår uppfattning är detta oberättigat, och protokollet kommer att signalera detta, då nyheterna visat på fler bevis på ökade löner och enhetsarbetskostnader och, om något, minskade externa motvindar”, skriver Unicredit.

kl 20.00: Fed: protokoll från FOMC-möte 16-17 september

Mötet var ovanligt osäkert, där nästan hälften av bedömarna trodde på en höjning medan marknaden inprisat detta till 30 procent. Fed lämnade dock oförändrat med bland annat hänvisning till den internationella utvecklingen. ”Räntebanan” drogs också ned. Protokollet kan ge fler nyanser om vad som fick Fed att tveka.

Credit Suisse skriver att beslutet vägde jämnt. Arbetsmarknaden hade förbättrats ytterligare sedan juli, men förtroendet om att inflationen kommer att röra sig stadigt mot inflationsmålet kommande kvartal har eroderats, mot bakgrund av fallande råvarupriser och ökad osäkerhet om den globala tillväxten. Utsikterna för den nominella tillväxten i USA är också osäkra givet blandad dynamik.

”Nyckelfrågan är inte när de börjar höja utan hur långt och snabbt de går när de väl börjar. Vi behåller vår förväntning om en höjning i december”, skriver Credit Suisse i ett marknadsbrev.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tillbringade större delen av onsdagens handel på plus, men mot slutet av sessionen vände index tvärt nedåt till en stängning under nollstrecket. Tappet följde på att dagens prisuppgångar på råvarumarknaden mattats av under eftermiddagen.

Storbolagsindex OMXS30 stängde ned 0,4 procent vid nivån 1.452,0. Aktier för 16,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Defensiva aktier hittades i botten av OMXS30. Jumbo blev SCA med minus 4,3 procent, och därefter följde bland andra Swedish Match och Astra Zeneca med tapp på 3,0 respektive 1,8 procent.

I andra änden hittades råvarusektorn, precis som på de större europeiska börserna. Bland de lite mer spektakulära rörelserna på den europeiska marknaden märktes bland annat en uppgång för SSAB-sektorskollegan Arcelormittal på 7,2 procent.

Just SSAB var också i täten av OMXS30 med en uppgång på 2,6 procent. Stålbolaget stöddes under dagen av att ABG Sundal Collier bytt fot i sin inställning till aktien – analyshusets tips lyder numera köp, från tidigare sälj.

I indextoppen följde sedan Lundin Petroleum med en klättring på 1,8 procent, trots att större delen av dagens uppgång i nordsjöoljan Brent urgröpts under eftermiddagen.

Även Boliden hittades i den övre halvan av indexlistan med plus 0,7 procent. Morgan Stanley har skruvat upp sin rekommendation för gruvsektorn som helhet till ”attraktiv”, och menar att dagens nedtryckta värderingar innebär köplägen.

Bland lite mindre bolag steg MQ 3,9 procent, efter att klädbolaget för det fjärde kvartalet redovisat en högre försäljningsökning än marknaden i stort, en förbättrad rörelsemarginal och höjd utdelning.

Största ägaren Öresund, av vars portfölj MQ utgör strax under 7 procent och är tredje största innehav efter Bilia och Fabege, steg 0,6 procent.

Fingerprint backade samtidigt 0,7 procent. På sistone har det cirkulerat obekräftade uppgifter på flera teknologiinriktade nyhetssajter om att konkurrenten Qualcomms sensor kommer att finnas i Xiaomis nya flaggskeppsmodell. Fingerprint Cards ser dock inga tecken på att Qualcomm kommer att få ut sina fingeravtryckssensorer i någon telefonmodell som lanseras under 2015, sade Fingerprints vd Jörgen Lantto till sajten Breakit.

Bland rekommendationsändringarna märktes att Swedbank skruvat ned sitt tips för Ratos till sälj och sänkt sin riktkurs rejält på oro för bland annat norsk exponering. B-aktien tappade 4,1 procent.

I motsatt riktning rörde sig Bulten, efter att Affärsvärldens gett råd om köp med hänvisning till låga p/e-tal och hög direktavkastning. Bulten stängde på plus 6,3 procent.

Steg gjorde också Skanska, efter att Kepler Cheuvreux rekommenderat köp. Bolaget aviserade dessutom en norsk tunnelorder värd 460 miljoner kronor. Aktien stängde upp 1,1 procent.

SAS stängde ned 1,9 procent. Flygkoncernen rapporterade under dagen att passagerartrafiken, mätt i RPK, stigit 0,6 procent i september, jämfört med samma månad i fjol. Flygmarknaden har visserligen har stabiliserats temporärt i Skandinavien framhöll bolaget, men konkurrensen är fortsatt mycket intensiv på vissa marknader.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1452,01
559,410
3226,40
9970,40
6336,35
1995,83
4791,15
18245,89
22360,63
1,1256
9,2801
8,2433
47,88
51,46
 0,00%
1,93%
0,20%
0,68%
0,16%
0,80%
0,90%
-0,42%
-0,69%
0,16%
0,12%
-0,03%
0,15%
0,25%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.