Home > Morgonrapport: Stockholmsbörsen inleder veckan med halvdag…

Morgonrapport: Stockholmsbörsen inleder veckan med halvdag…

OMXS30 avslutade förra veckan positivt och stängde 0,45 procent högre till nivån 1580,78. Wall street avslutade kring oförändrat och under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats positivt, där Japan håller helgstängt. Sammantaget väntar vi att OMXS30 inleder veckan kring oförändrat.
Idag väntar halvdag på stockholmsbörsen vilket betyder att stängningen är klockan 13.00, eftersom imorgon, tisdag är röd dag där börsen är stängd.

Idag är också min sista dag med morgonrapporten, och jag vill passa på att tacka för visat intresse och engagemang kring det jag har skrivit. Morgonrapporten fortsätter under regi av Philip Svensson och är tillbaka på onsdag efter helgdagen imorgon. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen avslutade veckan starkt efter en dipp i mitten av veckan. OMXS30 slutade 0,52 procent högre totalt sett efter förra veckans intensiva rapporthandel och makrohändelser. I fredagens handel stängde OMXS30 till nivån 1580,78 vilket var en uppgång om 0,45 procent. Omsättningen i fredags summerades till 21,8 miljarder kronor. Drivande i uppgångarna under förra veckan har varit H&M som noterades för en uppgång om 3,3 procent. För veckan har aktien stigit drygt 9 procent. Bland rapporterande bolag så tappade Electrolux omkring 11 procent efter att rörelsevinsten missat prognoserna.

Denna vecka blir en kortvecka med halvdag idag, på grund av att det är röd dag imorgon, då börsen är helgstängt. Det innebär att börsen stänger klockan 13.00. Även om den mest intensiva delen av rapportsäsongen nu är förbi så fortsätter många bolag att visa sina kvartalssiffror under denna vecka. Idag, halvdag till trots, kommer SEB med sina siffror.

Efter helgdagen så trillar rapporter in från bolag som Lundin Petroleum, Leo Vegas, NP3, Securitas, Fingerprint Cards, Scandi Standard, Ratos, Serneke, Cherry, Hufvudstaden, Oriflame, Academedia, Swedish Match, Cellavision, Catena Media, Hexagon med flera.

Kollar vi på veckans makroagenda så är veckan till trots en tung makrovecka. Vi får bland annat räntebesked från FED, samt sysselsättning och PCE-inflation. Under veckan kommer även inköpschefsindexen för april månad, samt produktionsvärdesindex och PMI från Sverige.

Men idag börjar vi med Tyska inflationssiffror där det väntas vara oförändrat på föregående månads nivå om 1,6 procent. En uppgång från februaris utfall om 1,4 procent. Från USA kommer privata inkomster och konsumtionen för mars månad. Som vanligt så är det Kärn-PCE den viktigaste siffran i detta besked. Kärn-PCE som är det mått som FED har som huvudmått för inflatiionen har stigit senaste månaderna och noterades till 1,6 procent på årstakt för februari. Nu väntas den stiga till 1,8 procent i mars. Fortsätter Kärn-PCE att stiga, ger det stöd till FED´s mål om fortsatta räntehöjningar under året.

tisdag får vi industri-PMI från USA, medan vi har helgstängt och på onsdag får vi industri-PMI från Sverige, samt estimerat BNP för det första kvartalet från EMU-område. Onsdagen fortsätter med privata sysselsättningen i USA samt räntebesked från FED.

torsdag så väntas räntebesked från Norges Bank, samt amerikansk handelsbalans och KPI-siffror från EMU. På fredag kommer produktionsvärdesindex från Sverige och sysselsättningen från USA.

Tekniskt så befinner sig OMXS30 fortfarande ovanför det tidigare handelsintervallet som präglat börsen under en längre tid, men som sedan efter utbrott gav köpsignal mot det större motståndsområdet kring 1600. Indexet står nu till nivån 1580 och för vidare uppgång och köpsignaler på längre sikt ser vi att nivån 1600 forceras med hög omsättning. Fortfarande pekar dock de långa trenderna neråt vilket skapar risker på nedsidan, framförallt när vi närmar oss psykologiskt viktiga motståndsområden som tidigare varit svårforcerade. Skulle ett sådant scenario spelas ut, har vi säljsignaler vid ca 1575, och 1537, där de starka stödnivåerna kring 1482-1488 är viktigast att bevaka.

Med de orden tackar jag för mig och lämnar över morgonrapporten till Philip.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

SEB (kl 7.00)

Makrostatistik

 • Kina: industri-PMI april kl 3.30

 • Kina: tjänste-PMI april kl 3.30

 • Tyskland: KPI Sachsen april kl 9.00

 • Litauen: BNP (prel) 1 kv kl 10.00

 • Tyskland: KPI Bayern, Brandenburg, Hessen april kl 10.00

 • Tyskland: KPI Nordrhein-Westfalen april kl 10.30

 • AF: veckostatistik kl 10.45

 • Italien: KPI (prel) april kl 11.00

 • Tyskland: KPI (prel) april kl 14.00

 • USA: privata inkomster, konsumtion mars kl 14.30

 • ECB: obligationsköp kl 15.45

 • USA: Chicago industri-PMI april kl 15.45

 • USA: kontrakterade husköp, mars kl 16.00

 • USA: Dallas Fed industriindex april kl 16.30

Övrigt

 • Penningmarknaden stänger kl 12.00

 • RGK: villkor växelemission kl 16.20

 • Japan: helgstängt

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen lämnar en intensiv rapportvecka bakom sig. Fredagen var ytterligare en rapporttät dag där Electrolux tappade kraftigt efter sin rapport. Bland vinnarna fanns hygien- och hälsobolaget Essity som steg. H&M som stigit i veckan fortsatte sin resa upp.

Vid fredagens stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index gått upp med 0,5 procent till nivån 1.581. Omsättningen uppgick till 21,8 miljarder kronor. Ute i Europahandeln var tyska DAX-index upp 0,6 procent och brittiska FTSE-100-index upp med 1,2 procent.

I Stockholm sjönk vitvarutillverkaren Electrolux med drygt 11 procent efter en svag rapport. Rörelsevinsten blev 15 procent lägre än väntat. Dessutom väntas råvaror som valuta påverka helåret mer negativt än vad som tidigare sagts.

Hygien- och hälsovårdsbolaget Essity steg 3,2 procent. Bolagets rapport var i linje med förväntningarna men tolkades ändå som en lättnad om att det inte kommer att bli värre. Det fanns även förhoppningar om att prishöjningar kommer att slå igenom framöver.

Bäst utveckling i OMXS30 hade H&M som fortsatte upp i veckan med nära 9 procent. Under fredagen steg aktien med 3,3 procent.

Utanför OMXS30-index tappade ICA på sin rapport. Lönsamheten tyngdes av en svagare utveckling i Icas svenska verksamhet. Aktien sjönk med nära 8 procent.

Bostadsutvecklaren JM som haft ett motigt år på börsen fick även ett kyligt mottagande på sin rapport. Antalet produktionsstartade bostäder, och antalet sålda bostäder i Stockholm var klart under analytikernas förväntningar. Aktien sjönk med 6,5 procent.

Dagens rapportvinnare var Recipharm, en kontraktstillverkare inom läkemedelsindustrin, som rusade 17 procent efter att ha ökat rörelseresultatet med över 160 procent. Samtliga affärsområden visade organisk tillväxt och förbättrad rörelsemarginal.

Mobilspelsbolagets G5 avancerade 3,5 procent. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt sade vd Stefan Wikstrand att ytterligare sex av G5:s befintliga spel har potential att nå intäkter på 100 miljoner dollar, precis som två av bolagets spel redan har gjort.

Bland dagens förlorare sågs Bilia vars aktie föll 8,4 procent efter en svag rapport där lönsamheten försämrades. Bolaget anger påsk, fortsatt svag vinst på begagnat bilarna och färre nybilsleveranser som skäl och sjösätter ett sparprogram för att sänka kostnaderna. De nya svenska miljöbilsregler som införs 1 juli bedöms därutöver kunna leda till avvaktande privatkunder.

Teknikbolaget Mycronic sjönk med 11,5 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation till behåll från köp. Analysfirman har intagit en mer försiktig syn på bolagets försäljning inom segmentet för mönsterritare. Riktkursen uppgår till 120 kronor. Aktien sjönk till 102,3 kronor.

Börsens stora förlorare under fredagen blev Streamingbolaget Edgeware som vinstvarnat och hänvisar till en avvaktande marknad. Börsens handlade ned aktien med 26 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1580.78
3518.78
12580.87
2669.91
24311.19
7119.8
22467.87
30738.76
1.21
10.51
8.66
67.88
73.49
0.45%
0.36%
0.64%
0.11%
-0.05%
0.02%
0.66%
1.51%
0.02%
0.05%
0.08%
-0.32%
-0.41%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.