Home > Morgonrapport: Stora svängningar efter ECB:s räntebesked

Morgonrapport: Stora svängningar efter ECB:s räntebesked

Stockholmsbörsen steg för sjunde handelsdagen i rad efter positiva signaler från handelskonflikten mellan USA och Kina. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade tillslut gårdagens svängiga handel upp 0,84 procent till nivån 1651,45. Wall Street stängde gårdagen på plus och under natten har även de asiatiska marknaderna överlag handlats i uppåtgående riktning.

Sammantaget inför fredagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Fredagens agenda bjuder på svenska BNP-siffror samt detaljhandelsstatistik från USA. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen fortsatte uppåt under gårdagen i likhet med övriga världens börser. Bränsle till uppgången var återigen positiva nyheter från handelskonflikten men även ett önskat utfall vid ECB:s räntebesked. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, stängde tillslut upp 0,84 procent till nivån 1651,45. Omsättningen under torsdagens handel hamnade på 20 miljarder kronor.

Vägledande igår var rapporter att USA överväger alternativ för en tillfällig uppgörelse med Kina för att dämpa konfliktnivån och som därmed kan bestå tills dess att ett slutgiltigt avtal är uppnått. Trump svarade att han helst vill ha ett helt avtal, men att deluppgörelser är något som han kan överväga.

I topp av storbolagsindex återfanns Hexagon för andra dagen i rad med en uppgång med 3,0 procent. Mätteknikbolagets aktie är upp 13 procent på en vecka. Även banksektorn fortsatte i positiv riktning under torsdagen med stöd av eftermiddagens räntebesked från ECB.

Utanför storbolagsindex sjönk G5 Entertainment närmare -10 procent efter att ha rusat kraftigt på börsen den senaste tiden. Trots nedgången är mobilspelbolagets aktie upp över 75 procent den senaste månaden.

Övriga europeiska börser fortsatte i uppåtgående riktning under gårdagen, dock något mer blygsamt jämfört med Stockholmsbörsen. Tyska DAX-index och franska CAC 40-index steg 0,4 procent och brittiska FTSE 100-index avancerade 0,1 procent. Vid stängning under torsdagen var det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 upp 0,2 procent.

Även börserna på Wall Street följde den europeiska utvecklingen och steg något igår. Dow Jones storbolagsindex steg 0,2 procent, medan det bredare indexet S&P 500 och tekniktunga Nasdaq Composite ökade 0,3 procent.

Veckans stora makrohöjdpunkt, ECB:s räntebesked, kom igår in i linje med förväntningarna på de flesta av punkterna. Depositräntan sänktes med 10 punkter, till -0,50 procent, och kombinerades med en guidning om att räntan förblir på nuvarande eller lägre nivåer tills dess att inflationsutsikterna närmar sig målet. Sett till obligationsköpen (APP) så ska det ske månatliga köp om 20 miljarder euro, med start den 1 november, och pågå ”så länge det är nödvändigt”, för att avslutas strax innan styrräntan höjs. Av innehållet uppskattades det faktum att obligationsköpen inte har något slutdatum främst bland analytiker. Vid den efterföljande presskonferensen sade den avgående ECB-chefen Mario Draghi att inbromsningen i ekonomin har blivit mer utdragen, och att nedåtriskerna ännu är betydande. Precis som väntat meddelade han även att ECB:s prognoser för HIKP-inflationen sänks markant till 1,0 från 1,4 procent tidigare. De europeiska börserna tog ett klart steg uppåt strax efter beskedet, för att sedan åter falla tillbaka något.

Vidare under torsdagen följde inflationssiffror från USA, vilka presenterades samtidigt som ECB:s presskonferens och således spädde på den redan volatila utvecklingen på börserna. Ökningstakten i KPI mätt i årstakt uppgick till 1,7 procent, mot väntade 1,8 procent. Utfallet i kärn-KPI hamnade på 2,3 procent, vilket var över väntade 2,3 procent och den högsta nivån sedan september 2009. Kärn-KPI är visserligen inte Federal Reserves målvariabel, men lär ändå noteras vid nästa veckas räntemöte med Fed.

Fredagens agenda inleds med svenska BNP-siffror för det andra kvartalet. Den tidigare snabberäkningen av SCB visade på en nedgång med -0,1 procent jämfört med föregående månad.

Makroveckan avslutas med amerikanska detaljhandelssiffror där analytiker spår en uppgång med 0,3 procent i augusti.

Hålltider under dagen:

Makrostatistik:

 • Japan: industriproduktion (def) juli kl 6.30
 • Finland: KPI augusti kl 7.00
 • Finland: BNP juli kl 7.00
 • Tyskland: grossistpriser augusti kl 8.00
 • Spanien: KPI (def) augusti kl 9.00
 • SCB: BNP 2 kv kl 9.30
 • EMU: handelsbalans juli kl 11.00
 • USA: detaljhandel augusti kl 14.30
 • USA: importpriser augusti kl 14.30
 • USA: Michiganindex (prel) september kl 16.00
 • USA: lager osålda varor juli kl 16.00

Övrigt:

 • Shanghaibörsen stängd
 • Shenzhenbörsen stängd

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen fortsatte på torsdagen uppåt och steg för sjunde handelsdagen i följd. En räntesänkning från ECB och uppmuntrande kommentarer från handelskonflikten mellan USA och Kina gav stöd.

Bland vinnarna märktes verkstadsbolag och telekom, medan Astra Zeneca och Kinnevik tappade mark.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp 0,8 procent till nivån 1.651,5. Omsättningen uppgick till drygt 20 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. I Frankfurt och Paris var motsvarande index upp omkring 0,4 procent.

Den europeiska centralbanken ECB sänkte inlåningsräntan med 10 punkter till -0,5 procent, vilket var i stort sett i linje med marknadens snittförväntningar. Centralbanken meddelade också att den återstartar programmet med kvantitativa lättnar genom att köpa obligationer. De europeiska börsindexen steg direkt efter beskedet.

USA:s president Donald Trump beslutade att senarelägga införandet av vissa tullhöjningar ”som en gest av god vilja” mot Kina. Detta efter att Kina under onsdagen släppt en lista på amerikanska varor som kommer att slippa tariffer. USA uppgavs också ha lyft möjligheten till ett tillfälligt avtal som skulle kunna reducera tullnivåerna.

Högt upp på Stockholmsbörsens OMXS30-index märktes Getinge, som steg 2,5 procent. Fortsatt upp var det även för Hexagon, plus 3 procent, och för verkstadsbolag som Sandvik, för dagen mest omsatt, och Alfa Laval, som steg drygt 2 procent. Teleoperatörerna Telia och Tele2 steg 1,7 procent respektive 0,7 procent.

I den andra änden av indexet sjönk Astra Zeneca med 0,7 procent. Mindre nedgångar noterades för bland andra Kinnevik, ABB och byggbolaget Skanska.

Handelsbanken har sänkt sin rekommendation för Skanska till sälj från behåll, med motiveringen att ”risk/reward” är negativt inför det tredje kvartalets rapport.

Utanför storbolagsindexet avancerade Elekta drygt 2 procent. SEB har tagit in bolaget i portföljen Nordic Select, som innehåller vad banken anser vara de 15 mest köpvärda aktierna på de nordiska marknaderna.

Även Epiroc hade en bra dag med en uppgång på 2,8 procent sedan gruvutrustningsbolaget fått en stororder från Chile.

Teknikkonsulten Rejlers hörde än en gång till vinnarnas skara med en uppgång på 9 procent. Affärsvärlden rekommenderar köp av aktien.

Även Haldex handlades på plus, upp nästan 5 procent. Storägaren ZF Friedrichshafen överväger att sälja sin 20-procentiga post i bromstillverkaren, uppger det tyska bolaget.

Plastkomponenttillverkaren Nolato hade en tuff inledning på dagen med en nedgång på över 4 procent sedan USA infört ett förbud mot smaksatta e-cigaretter. Aktien vände dock upp till plus 1,4 procent för dagen efter att vd Christer Wahlquist sagt till Nyhetsbyrån Direkt att förbudet inte påverkar bolaget.

Sämre gick det för gamingbolaget Stillfront. Den störste ägaren Laureus har sålt 3 miljoner aktier för 250 kronor styck i en placering, motsvarande en rabatt om 10,4 procent jämfört med onsdagens stängningskurs. Aktien föll 14 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.