Home > Morgonrapport: Styrka i USA och Asien öppnar för positiv inledning för stockholmsbörsen

Morgonrapport: Styrka i USA och Asien öppnar för positiv inledning för stockholmsbörsen

God Morgon

De amerikanska börserna avslutade gårdagen starkt och S&P500 stod för en uppgång om 1,49 %, tekniktunga NASDAQ composite steg 1,15 %. Asien går även nu på morgonen i samma tongångar, där bland annat Japanska NIKKEI stiger 1,57 % och Hong-kong baserade Hang-Seng index stiger drygt 2 %. Mycket talar för att även vi ska gå mot en positiv dag, där främsta målet för dagen blir att försöka nå och helst forcera 1500-1510 punkter, för att på nytt öka förtroendet för ett möjligt jul-race. Ledande svenska terminer indikerar en stark positiv öppning såhär tidig tisdagsmorgon.

Oljan fortsätter att vara volatil, igår sjönk WTI-terminen snabbt ner mot 40 dollar, för att sedan studsa och stiga snabbt, nu handlas den i 41,74 dollar. BRENT-terminen handlas i 44,56 dollar.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Gårdagens handel öppnade som förväntat ner, men efter en första sättning steg börsen relativt snabbt och låg över nollsträcket större delen av dagen. OMXS30 noterades till slut för en uppgång med 0,19 %, till 1479 punkter. Det vill

OMXS30 historisk intradag 30 dagar. En konsolideringperiod under motstånd 1480 kanske närmar sig sitt slut. Kortsiktigt finns en del risker att det blir en relativt volatil utveckling framöver, men att det i sig inte behöver betyda lägre kurser på en månads sikt.
OMXS30 historisk intradag 30 dagar. En konsolideringperiod under motstånd 1480 kanske närmar sig sitt slut. Kortsiktigt finns en del risker att det blir en relativt volatil utveckling framöver, men att det i sig inte behöver betyda lägre kurser på en månads sikt.

säga precis under motståndsnivån 1480. Tyvärr lyckades vi inte hålla oss över 1480 trots att vi under stor del av dagen befunnit oss strax ovan. Trots terrordådet i Paris och ett osäkrare politiskt klimat lyckades indexet stänga högre, troligtvis som en rekyl efter förra veckans nedgångar och när den direkta öppningen inte blev så dramatisk hittade köparna tillbaka. Senaste veckas nedgångar är en reaktion och en positionering inför FEDs räntebesked. Efter överraskande starka arbetsmarknadssiffror från USA räknar många in att räntehöjningen kommer i december, alternativt i mars.

Att det säkerhetspolitiska läget har drastiskt blivit förvärrat efter terrordådet är nog de allra flesta överens om. Frankrikes president Hollande samlade kongressen i Versailles och talade att Frankrike är i krig, terrordådet är en krigshandling. Både Obama och Putin ska träffas tillsammans med Hollande, trots olika syn på Assads roll i framtida Syrien, för att förena sin offensiv mot IS. IS svarade i sin tur med att hota om liknande dåd mot främst europeiska länder men även mot Washington. Som det ser ut nu kommer Hollande troligen att åberopa europeiska unionens stadgar om ett land angrips med våld på eget territoriet så ska de andra medlemsstaterna assistera med alla möjliga medel. Om så fallet blir, är det inte osannolikt att det får konsekvenser på svensk ekonomi och politik, dock är definitionen av alla möjliga medel något luddig och troligtvis går att förhandla om. Margot Wallström har i ett uttalande sagt att Sverige  i ett sådant läge ska ställa upp med all önskad hjälp.

Det återstår fortfarande att se hur framtiden och hotet från IS kommer att fortlöpa, men det känns som att länderna nu inser att något måste göras, vilket i sig medför en större osäkerhet och kommer nog finns med i investerarnas beräkningar framöver.

Tekniskt ligger indexet kvar under motståndsnivån vid 1480, forceras denna kan vi blicka mot 1500-1510 i första hand och står då inför samma läge som tidigare där vi inte riktigt orkade hålla oss över 1510 punkter. Med relativt låg omsättning gav det inte det förtroende och stryka som behövdes den gången även om börsen då indikerade en underliggande styrka. Stödnivåer neråt har vi vid 1460, 1441, 1400 samt 1380.

Men fokus ligger nog ändå främst på FED och valutamarknaden, och därmed makrostatistik som kan ge någon som helst riktning i hur utfallet kommer att sluta. Under dagen får vi både KPI och industriproduktion från USA. Inte det viktigaste av data i FED-sammanhang men all data är bra data i detta läge. Förväntningarna på KPI för oktober månad är en ökning till 0,1 % från september månads 0,0 %. Kärn-KPI-inflationen väntas ligga stabil på 1,9 %.

Industriproduktionen väntas ha ökat med 0,1 % i oktober.

I Europa väntar norsk BNP för tredje kvartalet, analytikerna väntar sig en ökning med 0,6 %. Storbritannien presenterar KPI för oktober vilken väntas ligga kvar på -0,1 %. Riksbankens Cecilia Skingsley talar om det penningpolitiska läget, och har enligt mötesprotokollet varit positiv till ökade stimulanser även på valutamarknaden.

Övrig makrodata och hålltider under dagen:

– SCB: värdepappersstatistik oktober kl 9.30
– Norge: BNP 3 kv kl 10.00
– Storbritannien: KPI oktober kl 10.30
– Storbritannien: PPI oktober kl 10.30
– Storbritannien: ONS huspriser september kl 10.30
– Tyskland: ZEW-index november kl 11.00
– USA: TRE veckostatistik kl 13.45
– USA: KPI oktober kl 14.30
– USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
– USA: industriproduktion oktober kl 15.15
– USA: NAHB-index november kl 16.00

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.00: Norge: BNP 3 kv

Analytiker väntar att totala BNP har vänt upp 0,6% jämfört med andra kvartalet, då den sjönk 0,1%. För fastlands-BNP väntas tillväxten ha bromsat ytterligare, till +0,1%, från +0,2% andra kvartalet.

kl 10.30: Storbritannien: KPI oktober

Inflationstakten väntas ha legat kvar på -0,1% för andra månaden i rad. Kärninflationstakten väntas också ha varit stabil, på +1,0%.

kl 11.00: Tyskland: ZEW-index november

Förväntningsindex har sjunkit varje månad från en toppnotering på 54,8 i mars till 1,9 i oktober (då nedgången var större än väntat). Nu väntas en vändning uppåt, till 6,0 i november. Bedömningen om nuläget har också sjunkit något sedan i våras, men betydligt mindre än för förväntningsindex. I oktober noterades 55,2, och det väntas nu ha stigit till 56,0.

kl 13.00: Riksbanken: Cecilia Skingsley talar om det penningpolitiska läget, bilder publiceras

Vice riksbankschefen är, enligt protokollet från oktobermötet, inte främmande för interventioner på valutamarknaden om kronans växelkurs stärks för snabbt.

kl 14.30: USA: KPI oktober

Inte Feds förstahandsval för deras bedömning av inflationsutvecklingen (de fokuserar främst på prisutvecklingen enligt BNP-måttet PCE) men ändå en bra vink om pristrycket i USA-ekonomin. KPI-inflationen väntas ha stigit till 0,1%, från 0,0 i september, medan kärn-KPI-inflationen väntas ha varit stabil på 1,9%. (Kärn-PCE-inflationen ligger för närvarande betydligt lägre).

kl 15.15: USA: industriproduktion oktober

Förutom en tillfällig uppryckning i juli, +0,8%, har USA:s industriproduktion sjunkit varje månad i år. Nu väntas dock en ökning med 0,1% i oktober

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Europeiska investerare skakade snabbt av sig den värsta oron i spåren av helgens terrordåd i Paris. Efter en öppning i negativt territorium stängde Stockholmsbörsen upp, stödd av Astra, Securitas och Ericsson.

Storbolagsindexet OMXS30-index steg 0,2 procent till noteringen 1.479 på måndagen. På kontinenten hade de ledande börsindexen en oregelbunden utveckling.

”De fruktansvärda händelserna i Frankrike ligger i tankarna men fick inte så stort marknadsgenomslag. Centralbankspolitik är fortsatt det underliggande som styr börser i kombination med konjunkturpilarnas riktning in mot 2016. En ganska bra rapportsäsong är i princip över och konjunkturindikatorer ser i allmänhet rätt bra ut. Dollarn har tagit ordentlig fart och det kan tänkas hjälpa europeiska exportbolags affärer”, sade Niklas Wellfelt, aktiestrateg på Ålandsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Securitas stängde 4,5 procent högre. Bolaget har sett en ökad efterfrågan på sina tjänster efter fredagens terrorattacker i Paris, uppgav informationschef Gisela Lindstrand för Nyhetsbyrån Direkt.

Både Ericsson och Cisco avfärdade Dagens Industris uppgifter från helgen om att Cisco skulle vara intresserat att köpa Ericsson, men B-aktien steg 3,4 procent.

Astra Zeneca stängde 3,6 procent högre sedan den amerikanska konkurrenten Clovis stött på patrull från det amerikanska läkemedelsverket (FDA) kring lungcancerpreparatet rociletinib. FDA godkände nyligen Astra Zenecas konkurrerande preparat Tagrisso, osimertinib, mot icke småcellig lungcancer.

Klädjätten H&M hämmade indexutvecklingen med omkring 1 procents tapp efter att ha redovisat en oktoberförsäljning strax under förväntningarna.

Meda var i händelsernas centrum sedan bolaget uppdaterat information kring sitt förhållande till det skandalomsusade kanadensiska specialistläkemedelsbolaget Valeant. Läkemedelsaktien tappade 1,5 procent till 102:10 kronor. Nordea har sänkt riktkursen för Meda-aktien till 90 kronor med bibehållen säljrekommendation.

Elekta rekylerade upp 4,2 procent efter den senaste tidens klena utveckling i spåren av Italienoro.

Fingerprint och Precise har integrerats i Lenovos två nya Android-smartphones. Biometriaktierna klättrade 9,6 respektive 1,6 procent.

Massatillverkaren Rottneros fortsatte upp 10 procent efter en stark utveckling även på fredagen i spåren av rapport.

Gruvbolaget Nordic Mines rusade på måndagen 124 procent efter fredagens besked om att teckningsanmälningar motsvarande cirka 80 miljoner kronor har inkommit i bolagets nyemission med stöd av en ny indisk huvudägare. Branschkollegan Endomines lyfte 73 procent, båda under mycket hög omsättning. Inom guldsektorn var avsevärt större Semafo 5 procent högre.

Köp Moberg Pharma, Cloetta och Storytel, men avvakta med Mekonomen och Loomis, skrev Börsveckan i sitt nya nummer. Moberg klättrade kring 7 procent. Cloetta var 1,9 procent högre och Storytel lyfte lite drygt 12 procent.

IT-bolaget Avega tappade 3,4 procent sedan Jonas Bergh och styrelsen i Avega Group kommit överens om att han med omedelbar verkan ska lämna sin vd-post och bolaget.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1479,04
547,740
3362,23
10713,23
6146,38
2053,19
4984,62
19697,87
22453,64
1,0658
9,3113
8,7358
41,74
44,56
 0,00%
0,72%
0,05%
0,05%
0,46%
1,49%
1,15%
1,57%
2,01%
-0,25%
-0,06%
0,15%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.