Home > Morgonrapport: Styrka i Pound Sterling och U.S. Dollar

Morgonrapport: Styrka i Pound Sterling och U.S. Dollar

I Kina överraskade HSBC:s preliminära industri-PMI med att stiga till 50,1 i februari från 49,7 i januari, väntat var 49,5. HSBC:s Qu Hongbin ser dock fortsatt en trög och osäker utveckling, och han anser att ytterligare policylättnader är motiverade. Vidare rapporterar Bloomberg att Kina förbereder åtgärder för att lätta begränsningarna för bostadsförsäljningar om inbromsningen i den ekonomiska tillväxten och raset på husmarknaden fortsätter. Tänkbara åtgärder är minskade kontantinsatser vid köp av en andra bostad och att låta bostadsägare sälja sina fastigheter skattefritt redan efter två år, i stället för nuvarande fem år. I Europa riktas intresset på onsdagen främst mot Europaparlamentets utfrågning av ECB-chefen Mario Draghi. I USA håller Janet Yellen återigen anförande och därutöver redovisas försäljning av nya bostäder i januari. I Sverige ska Riksbanken publicera protokollet från det penningpolitiska mötet.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

USD/SEK, dagsgraf, 2 år
USD/SEK, dagsgraf, 2 år

Under Janet Yellens utfrågning inför senaten bekräftade hon igår den substantiella förbättringen på arbetsmarknaden, men samtidigt var beskrivningen om inflationen något mjukare, med en vink om ytterligare lägre inflation på kort sikt, även om Fed fortsatt räknar med att inflationen ska stiga till 2 procent på medellång sikt. Yellen konstaterade att Fed vid någon punkt kommer att börja höja räntan, och innan det blir aktuellt kommer guidningen att förändras och då är det viktigt att budskapet inte tolkas som att en räntehöjning nödvändigtvis ska komma vid en viss tidpunkt. Den modifierade guidningen ska i stället tolkas som att en räntehöjning kan komma vid vilket FOMC-möte som helst. Fedchefen gav dock ingen tydlig vink om huruvida en förändrad guidning kan bli aktuell redan till FOMC-mötet i mars. Marknadens förväntningar har legat relativt stabila på en höjning i juni och även om dessa förväntningar flyttats något längre fram i tiden efter duvaktigt senaste möte börjar investerare mer och mer vänja sig vid tanken om höjda räntor i USA. Detta har naturligtvis fortsatt dollarförstärkningen som pågått ungefär sedan tapering av QE påbörjades. Dollarn har stärkts drygt 28 % mot svenska kronan sedan ett år tillbaka och bortsett från en månad under tidigt 2009 har inte valutaparen handlats på denna nivå sedan 2003.

GBP/SEK, dagsgraf, 2 år
GBP/SEK, dagsgraf, 2 år

En annan valuta som stärkts kraftigt är det brittiska pundet som stigit med drygt 19 % mot kronan sedan ett år tillbaka. En utfasning av Bank of Englands tillgångsköp och en räntehöjning så småningom börjar verka mer och mer trolig allt eftersom arbetslösheten i Storbritannien har sjunkit. I förra veckan redovisades arbetslösheten till 5,7 % vilket är den lägsta på mer än sex år, samtidigt som lönerna rapporterades fått  fart och stigit nominellt med drygt 2 %. Förhoppningarna är nu stora om att minskad arbetslöshet, ökade löner och fallande priser på energi och mat ska ge en boost till ekonomin och flera marknadsaktörer förväntar sig att en räntehöjning kan komma under våren 2016. När BOE-chefen Mark Carney igår redogjorde för dess inflationsrapport inför parlamentet sade han att den brittiska inflationstakten kan komma att sjunka under noll, men att centralbanken kan se igenom avvikelser från inflationsmålet. Han påpekade vidare att den låga inflationen i Storbritannien till största delen beror på energi- och livsmedelspriser och förväntningarna pekar mot en positiv inflation på medellång sikt. BOE-ledamoten Martin Weale framförde samtidigt, i ett skriftligt meddelande, att aktuella data visar att ett uppåttryck på lönerna nu håller på att byggas upp, och att Bank of England kan behöva höja räntan tidigare än vad marknaden för närvarande räknar med.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: Riksbanken: publicerar protokollet från det penningpolitiska mötet den 11 februari
Dags för fingranskning av direktionsledamöternas diskussioner. Den kanske viktigaste frågan gäller hur nära de enskilda ledamöterna har till avtryckaren för nya lättnadsåtgärder, och vad som i så fall gör att de skjuter ett nytt skott.

På onsdagen skriver dock direktionsledamöterna i en debattartikel om att de ser tecken på att räntesänkningarna får effekt på inflationsutvecklingen, och att den underliggande inflationen ”verkar ha vänt upp”.

kl 16.00: USA: försäljning nya bostäder januari
Försäljningen av befintliga bostäder, i måndags, var en liten besvikelse med en större nedgång än väntat (-4,9 procent). Prognoserna förr nyhemsförsäljningen pekar mot en nedgång med 2,3 procent.

kl 16.00: Fed: Janet Yellen upprepar halvårsvist anförande (”Humprey Hawkins”) inför representanthusets utskott för finansiella tjänster
Fedchefens huvudbudskap lär vara de samma som på tisdagen, men nya utfrågare kan betyda nya frågor och svar. 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen slutade tisdagen något högre efter att tidigare ha handlats i rött. Utifrån ett svenskt börsperspektiv stod knappast nyhetsskörden som spön i backen under den pågående sportlovsveckan för Stockholmsområdet. Positiva besked kring Grekland gav dock viss hjälp uppåt.

I Aten rusade börsen. De ledande europeiska handelsplatserna steg också, om än i betydligt mindre omfattning.

Storbolagsindexet OMXS30 inkasserade en mindre uppgång om 0,3 procent till 1.684. Aktier för över 15 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

För grekiskt vidkommande godkände eurogruppen förlängningen av Greklands stödprogram, då landets lista för reformer visade sig omfattande nog för fortsatt stöd.

På statistikfronten hamnade amerikanska huspriser på pluskontot då de steg mer än väntat. Även inköpschefsindex för tjänstsektorn slog förväntningarna. Dock kom hushållens konfidensindikator på skam då den rev förväntningsribban.

Den amerikanska centralbanksdrottningen Janet Yellen meddelade att banken ändrar sin guidning om räntepolitiken och nu inte längre klamrar sig fast vid en första räntehöjning vid ett specifikt tillfälle. Hon upprepade samtidigt Feds nuvarande prognos om att en räntehöjning är osannolik under de kommande två räntemötena.

På svenskt börsgolv hamnade storbankerna med SEB i spetsen bland vinnarna. SEB-aktien steg kring 2 procent medan Handelsbanken nöjde sig med 0,4 procent.

Sämre gick det för ett antal verkstadsbolag. Atlas Copco A tappade drygt 1 procent. I byggsektorn backade Skanska något i spåren av en rekommendationssänkning från HSBC, medan Tele2 förlorade 0,8 procent till runt 97 kronor. Citi har sänkt sin riktkurs för teleoperatören till 82 kronor.

Råvarubolagen noterades övervägande högre tack vare stigande priser på såväl basmetaller som olja. Tethys Oil var upp kring 3 procent, Lundin Mining över 4 procent och Boliden drygt 2 procent. Lundin Petroleum stod för en uppgång på 1,2 procent. Oljebolaget stod för ett norskt utfarmningsavtal.

Investmentbolaget Ratos steg närmare 2 procent sedan delägda oljeservicebolaget Aibel fått ett kontrakt på det norska oljefältet Johan Sverdrup värt cirka 8 miljarder norska kronor, vilket media dock redan flaggade för under förra veckan.

Kerstin Hessius, styrelseledamot i Björn Borg, har ökat sitt innehav i bolaget rejält genom ett köp av 40.000 aktier. Kalsongtillverkaren ryckte ytterligare runt 9 procent efter flera dagar med stora uppgångar.

Solenergibolaget Etrion klättrade hela 13 procent. Bränsle till uppgången agerade amerikanskt besked om att branschens två största aktörer bildar ett samriskbolag som är tänkt att börsnoteras.

På rapportfronten backade husbilstillverkaren Kabe något medan fastighetsbolaget Fast Partner steg närmare 5 procent. Spelapplikationstillverkaren G5 Entertainment avancerade i sin tur mer än 6 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1683,92
3547,10
11205,74
6949,63
2115,48
18209,19
4968,12
18579,68
24854,73
1,1347
9,5201
8,3919
49,20
58,79
0,26%
0,78%
0,67%
0,54%
0,28%
0,51%
0,14%
-0,11%
0,42%
0,07%
-0,08%
-0,04%
-0,16%
0,22%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.