Home > Morgonrapport: Styrketecken eftersöks trots att vi håller blicken norrut.

Morgonrapport: Styrketecken eftersöks trots att vi håller blicken norrut.

Veckan inleddes i positivt territorium efter att riskaptiten ökat då oron som tidigare präglat marknaden kring Nordkorea och USA minskade. Runt om i Europa och USA upplevdes breda uppgångar, och på hemmaplan steg storbolagsindexet OMXS30 helt klart mer än väntat. Storbolagsindexet stängde vid 1554.58, en uppgång på +1.01 procent. Efter nattens handel i Asien råder det fortsatt positiva tongångar, och vi vänder blickarna redan inledningsvis mot tekniska motståndet 1560 punkter.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Måndagens handel präglades marknaden runt om i världen med positivt sentiment. Storbolagsindexet OMXS30 fick ordentligt med skjuts norrut, med tyska ledarhunden DAX i tronen som steg +1.30 procent.

Även om OMXS30 stängde vid 1554.58, noterade storbolagsindexet ett dagshögsta på strax över 1556 punkter, drygt 4 punkter från nästa tekniska motståndsnivå vid 1560 punkter.

Vi skrev redan i måndagens morgonrapport att om tongångarna kvarstod under förmiddagens handel, var sannolikheten för att vi skulle utmana 1560 i veckan hög.

Styrketecken eftersöks trots att vi håller blicken norrut.

Mycket riktigt lämnade vi även ett kortsiktigt översålt territorium på måndagen, och vi fick en helt klart starkare utveckling än väntat när oron kring Nordkorea och USA minskade.

Ledande terminer pekar denna morgon på att vi kan få en öppning om ett par timmar omkring 1560 punkter för OMXS30.

Detta skulle innebära att vi redan efter två handelsdagar kan få vända blickarna vidare norrut, mot nästa anhalt 1580 punkter.

Vi lyfte fram även på måndagen oron kring den svagt tilltagande säljstyrkan som kvarstod i bilden i slutet av föregående vecka. Trots att vi fick en uppgång på +1.01 procent under måndagen, var köpstyrkan i OMXS30 inte helt så dominerande som vi hade önskat.

Detta kommer därmed att vara en pusselbit med risk på tisdagen. Vi eftersöker alltså en tydligare dominans från köpare på tisdagen, för att minska risken för att det är tillfällig andhämtning vi upplever.

Skräckindexet VIX föll förvisso kraftigt på måndagen, men ger ändå bara en liten bild av det hela, då amerikanska presidenten Donald Trump när som helst kan skaka om marknaden på nytt.

Sannolikheten för att vi kommer att utmana 1580 punkter på tisdagen, är betydligt lägre än sannolikheten var att vi skulle utmana 1560 på måndagen. Vi tror snarare att vi kan komma att få en viss balanspunkt kring 1566 punkter, som senaste dagarna visat visst mothugg.

Mindre balanspunkt kring 1566 punkter väntas.

På dagens makroagenda står tyskt BNP i fokus, samtidigt som vi får KPI siffror både på hemmaplan men även i Storbritannien. USA kommer under eftermiddagen med både detaljhandelsiffror, och lagerstatistik. Veckans stora fokus utifrån ett makroperspektiv blir helt klart amerikanska centralbankens protokoll från FOMC-mötet den 26 juli, som trillar in på onsdagskvällen.

Storbolagen har redan lämnat delårsrapporter under sommaren, men några intressanta eftersläntrare på tisdagen är Tethys Oil och Storytel. På onsdagen kommer även Ica och Leo Vegas att stå i fokus bland rapporter, likaså Oriflame på torsdag och Catena Media på fredag.

Inför tisdagens handel innehar vi tekniska motståndsnivåer som inväntar redan vid 1560 och 1580 punkter. Därefter inväntar sentimentala heltalsnivån 1600 punkter som tydligt motstånd. Närliggande stöd inväntar likaså vid 1540, 1527, 1517 samt 1500 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Köpstyrka tillbaka i Securitas efter VD-byte.

Köpstyrka tittade äntligen fram i Securitas, och steg inledningsvis +2.50 procent efter fem dagars nedgång.

I ett pressmeddelande på måndagen framgick det att bolagets vd Alf Göransson lämnar sin post i mars 2018.

Alf Göransson kommer att kvarstå som rådgivare under två år, till efterträdaren och europachefen Magnus Ahlqvist.

I slutet av juli levererade Securitas ett rörelseresultat före avskrivningar på 1.132 miljoner kronor, under väntade 1.162 miljoner kronor enligt en sammanställning av analytikers prognoser från SME Direkt. Rapporten innebar ytterligare ett resultatmiss med svagare marginaler kommenterade RBC Capital Markets.

Köpstyrka tillbaka i Securitas efter VD-byte.

Evolution Gaming tillbaka över 500 kronor.

Dags att återuppta en stadig uppgång framöver?

Evolution är en av de aktier som toppade Large Cap tidigt på måndagen, med en uppgång på +2.80 procent, och kliver därmed tillbaka över 500 kronor på nytt.

Bolaget klev tidigare i augusti upp till ett nytt all time high vid 537 kronor, därefter har vi fått en stadig nedgång fram tills på måndagen.

Flertalet höjda riktkurser kom in tidigare i slutet av juli, med bland annat SEB på 515 kronor, SHB på 590 kronor, Danske Bank på 545 kronor, Nordea på 530 kronor som alla upprepade rekommendationen köp.

Dagen före floden av höjda riktkurser lämnade bolaget delårsrapport den 20 juli, som var klart bättre än väntat med 19.2 miljoner euro (väntat var 17.5).

Bolagets VD som inte ser några hinder i medvinden just nu var mycket nöjd med kvartalet, och skrev bland annat i halvårsrapporten att:

”De senaste kvartalens goda momentum, med en stark och jämn tillväxt för alla produkter, fortsatte även i denna period. Värt att notera är att spelintäkterna som genererades via vår plattform från mobila enheter för första gången översteg 50 procent under kvartalet… Vi ser fortsatta satsningar på live casino hos alla våra kunder, som också i allt högre utsträckning marknadsför sina erbjudanden mot slutanvändarna… Vi förväntar oss en intensiv period under resten av året avseende expansion av nya miljöer”.

Evolution Gaming tillbaka över 500 kronor.

Positiva tongångar i Axfoods kraftsamling.

Utmanade tidigt på måndagen tekniska motståndsnivån vid 140 kronor.

Axfood har tydligt kraftsamlat under sommaren, efter den stora nedgången från 149 kronor i juni. Kraftsamlingen har inneburit att aktien handlats inom ett snävt handelsintervall om 135-140 kronor.

På måndagen utmanades tidigt tekniska motståndsnivån vid 140 kronor, med underliggande köpstyrka på nyheten att bolaget startar apotek på nätet tillsammans med bland annat investeringsbolaget Novax.

Axfood äger 28 procent av det nybildade e-handelsbolaget Hubia, som planerar att lansera ett nytt nätapotek i Sverige. Kim Persson och Johan Bergenheim som grundat och drivit Lens On finns även med på ägarlistan.

”Axfood arbetar ständigt med att stärka köpupplevelsen för kunderna. Genom att vara delaktiga i starten av ett nätapotek har vi möjlighet att i framtiden göra det lika smidigt för kunderna att beställa receptbelagda läkemedel som receptfria”, säger Axfoods vd Klas Balkow.

Positiva tongångar i Axfoods kraftsamling.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Tethys Oil (kl 7.30), Eniro (kl 8.00), Munters (kl 8.00-8.15), Nordic Waterproofing (kl 8.00), Actic, Concordia
 • Home Depot (kl 15.00), Viavi Solutions (efter USA-börsernas stängning)

Exklusive utdelning

 • Pandora (9:00 dkk extra utdelning kvartalsvis)

Makrostatistik

 • Japan: industriproduktion (def) juni kl 6.30
 • Finland: BNP-indikator juni kl 8.00
 • Tyskland: BNP (prel) 2 kv kl 8.00
 • SCB: KPI juni kl 9.30
 • Storbritannien: KPI juli kl 10.30
 • Storbritannien: PPI juli kl 10.30
 • Storbritannien: husprisindex (ONS) juni kl 10.30
 • USA: TRE veckoindex kl 13.45
 • USA: importpriser juli kl 14.30
 • USA: Empire manufacturing index augusti kl 14.30
 • USA: detaljhandel juli kl 14.30
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: NAHB husmarknadsindex augusti kl 16.00
 • USA: lager osålda varor juni kl 16.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen hade likt de flesta andra ledande europeiska börsindexen en positiv start på den nya veckan. Den oro som under den förra veckan präglade marknaderna kring Nordkorea/USA lade sig delvis.

”Marknaderna blev oroade över en potentiell eskalering i spänningarna mellan USA och Nordkorea, något som skulle kunna ha negativ inverkan på vad som överlag har varit en bra makromiljö. VIX-indexet lyfte cirka 40 procent på torsdagen”, skrev Goldman Sachs i ett marknadsbrev. Investmentbanken räknar med att perioden av låg volatilitet består så till vida inte mixen av tillväxt och räntor rör sig åt det negativa hållet.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 1,0 procent upp på nivån 1.554,6. Omsättningen under måndagen summerades till omkring 11 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. På kontinenten steg de ledande indexen mellan 0,7 och 1,5 procent medan volatilitetsindexet VIX sjönk substantiellt.

Securitas har utsett Europachefen Magnus Ahlqvist till ny vd för bolaget från mars 2018. Han kommer att efterträda Alf Göransson som därmed slutar efter elva år som vd på säkerhetsbolaget. Aktien klättrade omkring 2 procent. Än större vinnare var Tele2 och Electrolux med 2,1 respektive 2,5 procents lyft samtidigt som Fingerprint avancerade 4,2 procent.

SCA var det enda OMXS30-bolaget på minus, 1,3 procent lägre efter en reträtt på måndagseftermiddagen.

Utanför storbolagsindexet redovisade järnhandelskedjan Swedol en försäljningsökning på 12,8 procent i juli till 172 miljoner kronor. Aktien sattes upp 3,5 procent.

På måndagens rapporthimmel fanns beroendevårdbolaget Kontigo Care. Det andra kvartalet visade på en omsättningstillväxt om 36 procent, men resultatet var alltjämt negativt på sista raden. Aktien sänktes 6,5 procent.

Ett flertal tyngre rapporter väntar senare under denna vecka. Bland dem finns ICA Gruppen och Leo Vegas på onsdag, Holmen och Oriflame på torsdag och Nibe samt Peab på fredag. På måndagen avancerade exempelvis Leo Vegas drygt 3 procent.

Kambi startade veckan med en uppgång på nära 4 procent sedan det framkommit att Brummer & Partner, via Bodenholm, ökat innehavet och att därutöver Keel Capital köpt aktier i spelbolagsunderleverantören under augusti.

Börsveckan rekommenderade i veckans nummer köp av Momentum och Medicover medan avvakta blev rådet för Mr Green och Resurs. Momentum och Medicover steg med dryga 4 respektive omkring 3 procent medan Mr Green tappade nära 2 procent.

Resurs steg alltjämt drygt 1 procent. Än större vinnare inom nischbanksektorn var dock Collector som vände upp kring 4 procent efter fyra raka nedgångsdagar. Bolaget har utsett Maria Lykken Ljungdahl från Kinnevik till ny finanschef. I förra veckan meddelades att Pia-Lena Olofsson ska lämna Collector.

CTT Systems fortsatte ned efter fredagens rapport och stängde drygt 4 procent lägre på måndagen.

Finländska spelutvecklaren Rovio, som ligger bakom mobilspelet Angry Birds, planerar en börsnotering. Källor till Bloomberg News uppger att investmentbanker ska ha anlitats i en börsnotering för motsvarande 16,2 miljarder kronor. I samma sektor stärktes G5 Entertainment drygt 6 procent i Stockholm.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1554.58
3450.66
12165.12
7353.89
2465.84
21993.71
6340.23
19798.99
27358.09
1.18
9.55
8.11
47.66
50.84
1.01%
1.30%
1.26%
0.60%
1.00%
0.62%
1.34%
1.34%
0.40%
0.05%
-0.06%
-0.12%
0.15%
0.22%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.