Home > Morgonrapport: Styrketecken uppvisat inför H&M rapport.

Morgonrapport: Styrketecken uppvisat inför H&M rapport.

Efter en inledningsvis negativ rörelse på onsdagen lyckades tongångarna skifta till de bättre. Avslutningsvis tog storbolagsindexet OMXS30 tillbaka nedgången med en stängning +0.15 procent vid 1631 punkter. Omsättningen ökade något svagt till 16.2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. USA stängde tydligt positivt på onsdagskvällen, och denna utveckling har även fortsatt under nattens handel i Asien. Ledande terminer uppvisar positiva tongångar denna morgon. Inledningsvis kommer indextunga H&M stå i fokus, som levererar delårsrapport redan klockan 08:00.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Efter att vi fick en negativ rörelse inledningsvis på onsdagen, efter dagslägsta på 1612, blev det en helomvändning i OMXS30 som stängde över tekniska nyckelnivån 1630 punkter.

Vår kortsiktiga tekniska stödnivå 1616 gav ett visst motstånd, samtidigt som 1620 och 1625 var prisnivåer som noterade högst volym.

Framförallt fick vi större delen av volymen på onsdagen i den högre delen av handelsintervallet intradag, vilket är positivt.

Även om köpvolymen bara vara något starkare än tidigare handelsdagar, ser vi detta ändock som ett styrketecken, och bekräftelse på att en seriös köpstyrka finns kvar i bilden.

Morgonrapport: Styrketecken uppvisat inför H&M rapport.

Det stora styrketecken som vi däremot inväntar, är i samband med att vi får utbrott ur 1630-1650 intervallet, och då tittar vi primärt på volymförhållandet, som då behöver sticka ut ordentligt i samband med en sådan rörelse.

Efter en tydligt positiv avslutning i USA, handlas ledande index i Asien även klart positivt denna morgon efter nattens handel.

Amerikanska ledande terminen S&P 500 noterar även en uppgång på drygt +0.25 procent efter nattens handel, vilket bidrar med ytterligare positivt ställningstagande.

Ytterligare positivitet denna morgon är att oljan handlas strax under 48 dollar, och har därmed klivit norrut för 6:e dagen i rad.

Även om vi för tillfället väntas öppna omkring 1637 punkter, stundar delårsrapport från indextunga H&M som innehar en vikt på 7.12 procent.

Med tydliga besvikelser när klädbolaget tidigare lämnat försäljningssiffror, och med en nedgång på nästan -20 procent sedan årsskiftet, är förväntningarna ganska så nedskruvade. Detta innebär att minsta gnutta positivitet kan ge ytterligare bränsle till OMXS30 idag, och även innebära att vi kan få en rörelse som tar oss tillbaka över 1640, kanske till och med 1650.

Likväl gäller det att vid rapportbesvikelse, att en nedgång under 200 kronor i H&M möjligtvis kan skapa en negativ trigger och bli en våt filt på torsdagen som hämmar återhämtningen från onsdagens handel under 1630 i OMXS30. Lite mer kortfattat om förväntningarna finner ni nedan, från gårdagens play of the day som gick ut i våra sociala kanaler.

Förutom H&M, levererar även Kappahl rapport nu klockan 07:30. Det börjar därmed nu trilla in lite rapporter, medan den stora ”peeken” inte kommer förrän om lite mer än en vecka, med flertalet indextunga bolag inom loppet av ett par dagar.

Morgonrapport: Klädbolagens rapporter kommer sätta tongångarna på torsdagen.

Efter onsdagens stängning innebär det samtidigt att vi än en gång befinner oss inom 1630-1650 punkter, och för tillfället pekar tongångarna bland ledande terminer på att det till och med kan bli att vi kliver upp till över 1640, som är nästa tekniska nyckelnivå.

Än en gång inväntar tekniska motståndsnivåer redan vid 1640, 1650, 1658 och 1670 punkter. Underliggande stödnivåer återfinns vid 1630, 1616 samt 1600 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Hennes & Mauritz vid femårslägsta inför delårsrapport på torsdag.

Delårsrapporten för det andra kvartalet presenteras klockan 08:00, följt av telefonkonferens kl 14:00.

Hennes & Mauritz fortsätter att noteras kring femårslägsta inför torsdagens delårsrapport, som förväntas presentera ett rörelseresultat på 7.062 miljoner kronor i det brutna räkenskapsårets andra kvartal, enligt en sammanställning av 21 analytikers prognoser som SME Direkt gjort.

Fokus i rapporten kommer bland annat landa på bolagets förmåga att behålla nuvarande utdelningspolicy, inte minst till följd av missade försäljningsmål och stigande lagernivåer.

Minst gnutta positivitet kommer med hög sannolikhet skapa bränsle som ökar möjligheten till ett besök vid 220 kronor inom kort.

Däremot innebär det samtidigt att vid rapportbesvikelse, att vi med hög sannolikhet kan få en tydligare rörelse söderut under 200 kronor…

Hennes & Mauritz vid femårslägsta inför delårsrapport på torsdag.

Scandi Standard får ytterligare luft under vingarna efter köprekommendation.

Kycklingbolaget Scandi Standard noterar en uppgång på över +5 procent på onsdagsmorgonen, efter att Carnegie höjt rekommendationen för bolaget till köp från tidigare behåll.

Riktkursen justeras samtidigt upp från 61 till 70 kronor.

Efter en tråkig inledning av året med en tydligt sidledes handel inom 51-58 kronor, innebär onsdagens uppgång att vi noterar en tydlig etablering över det långsiktiga 200 dagars glidande medelvärde, samtidigt som vi nu än en gång kliver över 58 kronor.

Detta innebär att vi nu ser potentiellt underliggande stöd för att utmana tekniska motståndsnivåer som 60 och 62 kronor framöver.

Bränsle till uppgången som initierades redan på tisdagen uppkom i samband med ett pressmeddelande från Scandi Standard.

Kycklingbolaget köper Irlands största och marknadsledande kycklingproducenten Manor Farm.

Scandi Standard får ytterligare luft under vingarna efter köprekommendation.

Evolution Gaming utmanar all time high!

SEB och Nordea bidrar med positivt bränsle på onsdagen efter höjda riktkurser.

Evolution Gaming steg inledningsvis över 2 procent på onsdagen, för att än en gång utmana all time high strax under 450 kronor.

Bränsle till uppgången stod SEB och Nordea för efter höjda riktkurser.

SEB justerade upp riktkursen till 465 från tidigare 395 kronor, samtidigt som köp upprepades. Nordea justerade upp riktkursen till 480 från tidigare 420 kronor, och upprepade även här rekommendationen köp.

Så sent som den 7 juni ställde sig även Danske Bank positiva till livekasinoleverantören, och höjde samtidigt riktkursen till 494 kronor.

”Trots en stark utveckling för aktien tror vi fortsatt på en stark intäktstillväxt tack vare bolagets väletablerade marknadsposition. Samtidigt finns det mer att hämta från fyra nya kunder som står inför lansering. Slutligen utesluter vi inte att bolaget kan få Svenska Spel som kund vid en omreglering av den svenska spelmarknaden”, skrev Danske Bank.

Sedan årsskiftet har bolagets aktie stigit drygt +70 procent.

Evolution Gaming utmanar all time high! SEB och Nordea bidrar med positivt bränsle på onsdagen efter...

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Kappahl (kl 7.30), H&M (kl 8.00), Bergs Timber (kl 13.00)

Exklusive utdelning

 • Agora (5:00 kr i preferensaktier kvartalsvis ), Alm Equity (2:10 kr i preferensaktie kvartalsvis), Bosjö Fastigheter (2:37 kr kvartalsvis), Corem Property (2:50 kr kv.vis i pref.aktie), Delarka Holding (2:00 kr kvartalsvis), Fast Partner (5:00 kr kvartalsvis i preferensaktie), Kallebäck Property Invest (2:50 kr), Klövern (0:10 kr i stamaktie kvartalsvis, 5:00 kr i preferensaktie kvartalsvis), Mälaråsen (2:50 kr kvartalsvis), Pegroco (2:35 kr kvartalsvis i preferensaktie), Quartiers Properties (0:24 kr kvartalsvis i preferensaktie), Sagax (0:50 kr kvartalsvis i preferensaktie), Sagax (0:50 kr kvartalsvis i D-aktie), Sydsvenska Hem (1:62 kr, kvartalsvis), Victoria Park (5:00 kr i preferensaktie kvartalsvis)

Makrostatistik

 • Japan: detaljhandel maj kl 1.50
 • Tyskland: GfK konsumentförtroende juli kl 8.00
 • Spanien: KPI (prel) juni kl 9.00
 • SCB: hushållsutlåning maj kl 9.30
 • SCB: detaljhandel maj kl 9.30
 • Tyskland: VDMA maskinorder maj kl 10.00
 • EMU: indikator företagsklimat juni kl 11.00
 • EMU: konjunkturbarometer juni kl 11.00
 • Tyskland: KPI (prel) juni kl 14.00
 • USA: BNP (def) 1 kv kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckosiffra kl 14.30
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende veckosiffra kl 15.45
 • Tyskland: KPI Baden Württemberg juni

Övrigt

 • Kappahl: rapportpresentation kl 9.00
 • H&M: pk kl 9.30
 • H&M: telefonkonferens kl 14.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tyngdes av nedgångar på onsdagen men lyckades tack vare idog klättring under dagen avslutad med en slutspurt klara sig från en tredje minusnotering på raken. H&M tog täten inför rapporten på torsdagen, medan banksektorn hävdade sig väl.

OMXS30 stängde 0,2 procent upp på nivån 1.631, med en omsättning på 16,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. H&M stod för 1,4 miljarder kronor av detta, 55 procent mer än omsättningstvåan Nordea.

Sektorvis hävdade sig den europeiska banksektorn relativt väl efter centralbanksuttalanden i åtstramande riktning. Bank of Englands chef sade till exempel att räntehöjningar snart kan bli nödvändiga, liksom en viss neddragning av stimulanser, och sektorn blev med en uppgång på drygt 1 procent dubbelt så stark som tvåan i Stoxx Europe 600-indexet, råvarusektorn. Utvecklingen för bankerna i Sverige var mer blygsam överträffades däremot av konsumentsektorn tack vare H&M:s framfart.

Klädaktien steg 1,9 procent till 204:60 kronor efter att som lägst under dagen ha bytt ägare till 200 kronor. Inför torsdagens rapport ligger förväntningarna inställda på bland annat ett rörelseresultat på 7,1 miljarder kronor under mars-maj, något högre än de 7,0 miljarder man nådde samma period i fjol och en ökning långt ifrån de cirka 10 procent antalet butiker har ökat med.

Nordea var indextvåa med plus 1,6 procent, och samtliga övriga storbanker höll sig på betryggande avstånd från det negativa territoriet.

Där, i botten av OMXS30, huserade i stället Astra Zeneca och ABB på minus drygt 1,5 procent, utan att ha gjort sig skyldiga till några särskilda nyheter. ABB meddelade tvärtemot att man lyckats få in ett elforskningsinstitut i Inre Mongoliet i kundlistan. Noteras kan att hälsovårdssektorn var sämst i både Stockholm och Stoxx Europe 600, medan verkstadssektorn var ned något mindre.

Lundin Petroleum lyckades trots ett stigande oljepris inte fortsätta uppåt – i stället tappade aktien 0,2 procent efter de senaste två dagarnas uppgångar. Oljebolaget har sålt 39 procent av en licensandel i norska Brynhildfältet till Cape Omega för 774 miljoner norska kronor, en bråkdel av börsvärdet på nästan 57 miljarder svenska kronor. Nordsjöoljan steg cirka 2 procent till 47 dollar per fat. Enligt eftermiddagens lagerstatistik, som gav en viss skjuts i oljepriset, ökade USA:s oljelager oväntat förra veckan, medan bensinlagren sjönk mer än väntat.

På annat håll i råvarubolagssektorn föreslog den First North-listade ryska guldproducenten Auriant Mining en delvis garanterad nyemission på 178 miljoner kronor, mer än tre gånger börsvärdet på 47 miljoner. Samtidigt lämnade gruvbolaget en prognos om ett ebitda-resultat på 14 miljoner dollar för 2017. Fjolårsfacit var 22 miljoner, och aktien straffades med en nedgång på snudd på 25 procent.

Affärsvärlden har i det senaste numret av tidningen rekommenderat sälj för bland andra Peab, vars kurs anses ha lyfts till oanade höjder genom bolagets exponering mot bostadssektorn, som tidningen beskriver som en ”skållhet tryckkokare”. Aktien var som mest ned nästan 3 procent men besinnade sig och stängde på minus 0,8 procent.

Scandi Standard avancerade däremot ytterligare nästan 8 procent, efter tisdagens plus 6 procent. Kycklingproducenten, som på tisdagen aviserade ett förvärv i Irland, fick se Carnegie – vars analytiker var ensam om att ställa frågor på analytikerkonferensen om förvärvet – höja sin rekommendation till köp från behåll.

Det First North-listade energiteknikbolaget Salt X steg 17 procent, utan någon offentliggjord nyhet, och har därmed lyft 144 procent i juni. Jämfört med för tolv månader sedan är aktiens uppgång 881 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1630.98
3535.7
12647.27
7387.8
2440.69
21454.61
6234.41
20238.35
25910.58
1.14
9.72
8.52
44.95
47.68
0.15%
-0.07%
-0.19%
-0.63%
0.88%
0.68%
1.43%
0.54%
0.88%
0.23%
0.01%
-0.22%
0.47%
0.29%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.