Home > Morgonrapport: Sur avslutning efter hög volatilitet på marknaderna.

Morgonrapport: Sur avslutning efter hög volatilitet på marknaderna.

Stockholmsbörsen föll på torsdagen efter en initialt stark utveckling under förmiddagen. Strax efter lunchtid föll kraftigt storbolagsindexet OMXS30 och avslutade på -1.04% till 1312.3 punkter. Vinnaren blev Lifco B +3.43, och förloraren blev Ratos med -5.41%. Aktier till ett värde av 15 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Europabörserna utvecklades i linje med hemmaplan och vi såg en nedgång för Frankfurt DAX till -1.13%, Euro Stoxx 50 till -0.72%.

USA inledde handeln rakt mot söder och upplevde en pressad handel fram till amerikansk lunchtid, och efter botten var nådd kom köparna in i bilden och lyfte storbolagsindexen till runt nollan. S&P 500 avslutade på -0.02%, Dow Jones Industrial Average på +0.05%, samt tekniktunga Nasdaq Composite något mer pressat till -0.49%.

Oljan inledde gårdagen med att ta stora kliv upp i spår av den positiva lagersiffran på onsdagen och noterades kortfattat vid två tillfällen över 48 dollar och upplevde därmed stor volatilitet i  handeln. Nu på morgonsidan noteras WTI till 46.23 dollar, Brent till 47.76 dollar.

Asien har åter fortsatt rida den våg vi såg i Europa och noteras nu stadigt ned på morgonen. Nu på morgonen noteras Hang Seng till -0.95%, samt Japanska Nikkei till -1.11%.

Makroagendan står fredagens fokus på preliminär BNP för Tyskland, EMU men även detaljhandelsiffror från USA.

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning strax under nollan, med några timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen fick uppleva en stor svängning i handeln under torsdagen då marknaden gick starkt från plus till minus där oljan stod som draglok samt flertal tungviktade bolag med framför allt banksektorn.

OMXS30 (dagsdiagram)

Veckan står inför sitt avslut och vi har fått uppleva stora rörelser som i mitten av veckan vände från plus till mer negativt sentiment. Vi upplevde inte riktigt den korrelation mot oljan under onsdagen vilket hade bidragit till att vi hade kunnat öppna dagens handel något mer positivt. Sedan måndagen ligger vi fortfarande plus med +0.24% och vi har fått uppleva motstånd vid flera nyckelnivåer som både 1330 punkter men även strax över 1300 heltalsnivå som blir en sentimentalt känslig nivå som alltid. Vi får indikation på stark preliminär BNP både från Tyskland men även EMU som helhet vilket indikerar att det finns hopp om en positiv utveckling av dagen. Skulle vi däremot göra allt lägre noteringar och bryta ned under 1300 ses detta som ytterst negativt, och vi inväntar precis som vår ställning blev under torsdagen med stort fokus på utkristalliseringen. På måndag håller även Tyskland, Danmark men även Norge stängt vilket innebär att vi kan vänta oss en något lugnare handel.

USA inledde sin handel åter dystert men orkade vända runt amerikansk lunchtid i linje med oljan som gjorde rekyl. Vi har upplevt en svag arbetsmarknad som även inneburit att amerikanska centralbanken inväntat en räntehöjning trots ett visst ljus i tunneln som vi tidigare skrivit. Under torsdagen fick vi även nyanmälda arbetslösa som kom in något starkare från 258.000 till 268.500, vilket även bidrog till återhämtningen. Dock är det värt att notera att antalet personer som får bidrag ökade något svagt under veckan. Vi börjar även närma oss något känsliga nivåer och trots att dagens detaljhandelsiffror som släpps under eftermiddagen indikerar något positivt som kan ge bränsle för fredagen, indikerar vi en formation på huvudskuldra som upplevt motstånd som varnar för en eventuell fortsatt nedgång om ett utbrott ur vår långsiktiga trendlinje som mycket väl kan utkristallisera sig under sluthandeln alternativt början på kommande vecka.

S&P 500 (dagsdiagram)

Oljan skakade under torsdagen om marknaden och gick från att noteras kraftigt upp mot årshögsta över 48 dollar, för att uppleva ett kraftigt fall vid amerikansk öppning för att strax innan amerikansk lunchtid rekylera tillbaka mot över 48 dollar. Fram till stängning pendlade oljan något sidledes och trots en svagt pressad handel i Asien under natten så noteras vi fortfarande strax under 48 dollar. De låga siffrorna som kom under onsdagen togs emot av marknaden med stor glädje vilket gett vidare bränsle för uppgången. Bland nyhetsflödet såg vi även att produktionen i Kanada fortsätter återupptas men att den kommer ta tid. Även militära attacker i Nigeria har pressat oljeutbudet. Vi noteras fortfarande vid vår känsliga 48 dollar nivå och orkar vi bara få uppleva ett ordentligt stöd från köparna över denna nivå kommer vi med stor sannolikhet uppleva en kortsiktig kraftig spurt.

Brent (dagsdiagram)

Vill du läsa mer om olja och andra råvaror, prenumerera kostnadsfritt på vårt Råvarubrev!

Dagens makro är intensiv men huvudpunkterna blir preliminär BNP för Tyskland kl 08:00 som förväntas komma in något starkare och växt och man förväntar sig en ökning till 0.6% under första kvartalet, vilket innebär en ökning från 0.3% tidigare kvartal. Kl 11:00 får vi preliminär BNP för EMU som även här väntas i linje med tyska siffror. Under eftermiddagen får vi detaljhandel siffror april från USA som indikerar en trevlig uppgång med 0.8% per månadsbasis.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

Stockholmsbörsen

– Anoto (kl 8.45), Africa Oil (kl 22.00)

Exklusive utdelning

– Boule Diagnostics (0:60 kr), CTT Systems (0:70 kr), Intellecta (0:90 kr), Lifco (3:00 kr), Nibe (3:35 kr), SBC (1:00 kr), Xano (3:50 kr + 1:00 extra)

Makrostatistik

– Nederländerna: BNP (prel) 1 kv kl 6.30

– Finland: KPI april kl 8.00

– Finland: BNP-indikator mars kl 8.00

– Mäklarstatistik: bostadspriser april kl 8.00

– Tyskland: KPI (def) april kl 8.00

– Tyskland: BNP (prel) 1 kv kl 8.00

– Frankrike: sysselsättning 1 kv

– Spanien: KPI (def) april kl 9.00

– Valueguard: bostadspriser april kl 9.00

– SCB: industrins lager 1 kv kl 9.30

– SCB: industrins kapacitetsutnyttjande 1 kv kl 9.30

– SCB: tjänsteprisindex 1 kv kl 9.30

– Italien: BNP (prel) 1 kv kl 10.00

– Portugal: BNP (prel) 1 kv kl 10.30

– EMU: BNP (prel) 1 kv kl 11.00

– Grekland: BNP (prel) 1 kv kl 11.00

– USA: detaljhandel april kl 14.30

– USA: PPI april kl 14.30

– USA: lager osålda varor mars kl 16.00

– USA: Michigan-index (prel) maj kl 16.00

Övrigt

– Olja: Opec månadsrapport kl 12.30

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.00: Tyskland: BNP (prel) 1kv

Den tyska ekonomin väntas ha växt 0,6% q/q, en uppväxling från 0,3% 4 kv. Bland annat har industriproduktionen utvecklats bättre i början av 2016 än den gjorde i slutet av 2015. Även den inhemska konsumtionen väntas ha lyft tillväxten.

kl 9.00: Valueguard: bostadspriser april

Valueguards samlade HOX-index, för bostadspriserna i hela Sverige, stiger mot ständigt nya toppnivåer, även om årstakten bromsat in något, till 11,8% senast i mars från över 15% i höstas.

kl 11.00: EMU: BNP (prel) 1kv

Enligt det första estimat som numer släpps steg BNP med oväntat starka 0,6% q/q, upp från 0,3% 4 v. Detta väntas stå sig i denna andra, preliminära beräkning.

Nordea menar dock att det kan bli ovanligt stora revideringar till följd av tekniska faktorer och statistikbegränsningar. De menar också att man inte ska räkna med att denna starka tillväxt kommer att hålla i sig framöver eftersom tillväxten 1 kv lyfts av engångsfaktorer, som det milda vädret och att privatkonsumtionen i Frankrike återhämtade sig efter terroristattackerna i Paris i slutet av förra året.

Credit Suisse ser en viss risk för en nedrevidering till följd av avrundningar.

kl 14.30: USA: detaljhandel april

USA:s detaljhandel har tappat momentum på sistone och inte stigit en enda månad hittills i år. I april väntas dock en god uppgång med 0,8% m/m och +0,5% exklusive bilar, med ett lyft från stigande bensinpriser.

Enligt Nomura bör gynnsamma fundamenta i form av en solid utveckling på arbetsmarknaden, låga energipriser och en relativt hög sparkvot göra det möjligt för konsumenterna att stötta tillväxten bättre framöver.

kl 16.00: USA: Michigan-index (prel) maj

Har backat tre månader i rad och sjönk under 90 i april, för första gången sedan i september i fjol, framför allt till följd av vikande framtidsförväntningar. Michigan-index väntas nu ha rekylerat upp till 89,9 från 89,0.

Credit Suisse tror i stället på en fortsatt nedgång, till 88,0, och kommer särskilt att titta efter tecken på om kommande presidentval kan tänkas påverka hushållens förtroende, och i förlängningen konsumtionen.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen hade en orgelbunden utveckling under torsdagen likt många andra europeiska handelsplatser. Slutet blev dock surt då index vände tvärt nedåt under eftermiddagen.

Biometribolaget Precise var högt upp i omsättningslistan med en fortsatt kursklättring. Byggjätten Skanska var förlorare efter rapport.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade 1,0 procent ned till 1.312. Aktier för runt 15 miljarder kronor omsattes.

”Just nu famlar börsen lite i mörker. Det är ingen betydelsefull makrostatistik i veckan och rapportperioden är över. Första kvartalet kan summeras mediokert med tanke på de lågt ställd förväntningarna inför rapportperioden”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

Skanska noterades för en nedgång på drygt 3 procent. Kvartalsvinsten överträffade visserligen förväntningarna, men borträknat resultat från fastighetsförsäljningar visade själva byggverksamheten ett lägre rörelseresultat än väntat. I kvartalet drogs lönsamheten bland annat ned av ytterligare designförändringskostnader i USA.

”Vad vi bland annat gör (inom USA Civil) är att vi tar en ordentlig kostnad nu framöver för ett nytt uppföljningssystem utav våra kostnader i hela vår verksamhet. Det kommer att öka våra overheadkostnader under de närmaste åren”, sade vd Johan Karlström till Direkt.

Precis som på onsdagen återfanns delar av banksektorn i bottenskiktet. Sämst gick det för Swedbank och SHB som båda tappade kring 2 procent.

Ännu sämre gick det för råvarubolagen. Boliden tappade över 3 procent vilket även SSAB gjorde.

Fingerprint Cards, som steg rejält på onsdagen, avancerade drygt 1 procent till 517 kronor. I biometrisektorn klättrade onsdagens stora vinnare Precise med ytterligare 17 procent. På två dagar är uppgången 67 procent.

Men onsdagens nyhet, om FPC-modulen, är osannolikt den ensamma förklaringen till uppgången och intresset för Precise-aktien.

”Det kommer något positivt och det räcker för att utlösa den här kanske inte helt rationella handeln i aktien”, sade Nordnets sparekonom Joakim Bornold till Direkt.

Värmepumpbolaget Nibes rörelsevinsten var dock 6 procent över konsensus. Bolaget slog dessutom till med ett storköp i USA. Aktien noterades mer än 3 procent högre.

Sämre gick det för bilbesiktningsbolaget Opus, ned över 4 procent, efter att ebitda-resultatet kommit in något under förväntan.

Specialistläkemedelsbolaget Karo Pharma redovisade ett resultat efter skatt på 9,3 miljoner kronor för det första kvartalet (-14,9). Vidare ser bolaget ett stort antal intressanta förvärvsmöjligheter. Aktien steg 6 procent.

Gruvbolaget Nordic Mines levererade en kvartalsförlust på drygt 13 miljoner kronor och uppgav i sin rapport att bolaget inte har tillräckligt med likviditet för att täcka sitt behov det kommande halvåret. Aktien rasade med 24 procent.

Oriflame avancerade drygt 5 procent till närmare 175 kronor. Handelsbanken har lyft sin rekommendation till öka från minska och höjt sin riktkurs till 190 kronor.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,312.28
2,935.46
9,862.12
6,104.19
2,064.11
17,720.50
4,737.33
16,461.34
19,726.40
1.14
9.31
8.19
46.23
47.76
-1.04%
-0.72%
-1.13%
-0.95%
-0.02%
0.05%
-0.49%
-1.11%
-0.95%
0.00%
-0.40%
-0.37%
-1.01%
-0.67%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.