Home > Morgonrapport: Surt avslut efter stark vecka, Asien öppnar positivt.

Morgonrapport: Surt avslut efter stark vecka, Asien öppnar positivt.

Förra veckans handel inleddes med tydlig styrka från köpsidan, och vi fortsatte vandra norr fram tills vi nådde torsdagen, då vi stötte på vårt motstånd på 1380 punkter som också blev vändpunkten. Slutet på veckan fortsatte sedan söderut för att låta OMXS30 stänga ned -0,52% till 1355 punkter. S&P 500 stängde vid nollan till 1917 punkter. Dow Jones Industrial Average stängde något ner med -0,13% till 16391 punkter. Nasdaq Composite upplevde lite bättre utveckling, och fick en avslutning på fredagen med +0,38% till 4504 punkter.

OMXS30 upplevde en stark korrelation mot Tyska DAX indexet under fredagens handel, som utvecklades likvärdigt under dagen. DAX stängde ned -0,80% till 9388 punkter, där även Euro Stoxx 50 indexet stängde likvärdigt ned på -0,83% 2871 punkter.

Veckans utveckling av oljan har fått uppleva en viss förkärlek mot volatilitet, och med full förståelse då veckan kontrades med blandade nyheter kring samorganisation för minskning av oljeproduktionen samt negativ statistik över oljelagren. Ser man på veckobasis så är oljan just nu upp, men stängde ändå ner från topparna kring 34 respektive 35 punkter för WTI och Brent. Nu på morgonsidan noteras WTI upp +1,67% till 32,28 punkter samt Brent +1,42% till 33,48 punkter.

Asien utvecklades positivt under natten och noteras nu på morgonsidan i Hang Seng upp +0,97% till 19472 punkter, medan Japanska Nikkei något bättre upp +1,01% till 16129 punkter.

EU-toppmötet enades kring en uppgörelse med Storbritannien under fredagskvällen gällande EU-medlemskapet där folkomröstning kommer hållas den 23 Juni i sommar. Premiärminister David Cameron är nöjd med överenskommelserna, medan Londons borgmästare Boris Johnson uttalar sig negativt med en önskan att lämna unionen.

Bolagsrapporterna är nu princip obefintliga under måndagen, likväl lugnt på makrofronten. Protokoll från Riksbankens penningpolitiska möte den 10 februari presenteras på morgonsidan, som bland annat väntas ge en indikation över hur man resonerat kring sänkning av reporäntan, samt eventuella åtgärder man kan se framöver. PMI siffror från EMU, samt Markit Industri-PMI från USA kommer även under dagen.

Veckans handel indikerar en positiv öppning efter Asiens starka inledning, dock återstår någon timme kvar tills öppningen.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen öppnade kraftigt upp för OMXS30 på förmiddagen och nådde dagshögsta vid 1370 punkter. OMXS30 vände därefter ned för dagen för att avslutningsvis stänga ned -0,52% till 1355,95 punkter med en total omsättning av 14 miljarder kronor. Torsdagens rapport över oljelager som visar fortsatt höga siffror fortsatte påverka fredagens handel negativt. Boliden upplevde starkast utveckling med hela +1,6%, medan sämst utveckling fick Swedish Match med -4,37% efter sämre än väntad bolagsrapport under fredagen.

Tyska storindexet DAX stängde ned något tyngre med -0,80% till 9388,05 punkter, samt Euro Stoxx 50 indexet stängde likvärdigt ned med -0,83% till 2871 punkter.

Osäkerheten kring oljeproduktionen gör att vi fortsätter befinna oss i ett mycket känsligt läge, och oviljan från Saudiarabien att sänka sina oljeproduktionsnivåer i slutet på veckan gjorde inte situationen precis bättre. Frågan är om samvilja och genomförande kring minskning av oljeproduktionerna kommer se sitt ljus som marknaden så ihärdigt inväntar, för att få ett genombrott på uppsida.

Måndagens agenda är väldigt tunn, både på bolagsrapporter men även på makrofronten. Riksbanken presenterar protokoll från penningpolitiska mötet den 10:e februari kl 09:30, som väntas ge vidare information hur resonemanget kring sänkning av reporäntan var, men även hur framtida eventuella åtgärder kan se ut. EMU PMI siffror från februari presenteras kl 10:00, där förväntningarna ser index falla ytterligare med underliggande faktor kring fortsatt markandsturbulens. Under eftermiddagen kommer Markit industri-PMI från februari i USA, där förväntningarna är fortsatt marginellt ökat upp till 52,5 från tidigare uppgång i januari till 52,4.

Fredagens inledande handel på Stockholmsbörsen öppnade starkt upp för att nå 1370 punkter, för att få motstånd från säljarna som klev in i bilden för att försvara nivån som även blev dagshögsta. Även om vi upplevde en kraftig rekyl kort därefter så blev resterande handel något lugnare mot nedsida. OMXS30 handlas just nu i en tydlig kanal mellan 1380 och 1330 punkter, och det blir intressant att följa veckans utveckling. Volatiliteten minskade något precis som fredagens omsättning.

Vi fortsätter alltså att hålla oss inom 1380 – 1330 kanalen, och det blir intressant och se vart veckan utvecklar sig rent tekniskt. Den volatila handeln har gett flertal tillfälle för den kortsiktige investeraren. Vårt glidande medelvärde på 50 dagar fortsätter vi nosa kring, även om veckans avslut innebär att vi ligger något lägre.

Veckans inledande handel finner vi dagens motstånd på 1380 respektive 1453 punkter med viss försiktighet på väg upp mot 1380 punkter. Våra stöd ligger något närmre vid 1330 respektive 1290 punkter. Bryter vi kanalen vi nämner ovan ser vi kortsiktig kraft i enlighet med direktionen.

OMXS30 intradagdiagram, bibehållen rörelse inom 1380 – 1330 punkter låter oss vara avvaktande.
OMXS30 intradagdiagram, bibehållen rörelse inom 1380 – 1330 punkter låter oss vara avvaktande.

Den rådande volatiliteten i marknaden ses aldrig ta slut. Stark men slagig vecka avslutade trots detta negativt under fredagen, och ur ett mer långsiktigt perspektiv är det fortsatt försiktighet som gäller. Precis som vi sa i fredags så väntar vi oss en viss utkristallisering för att ge oss den vägledning som behövs.

OMXS30 dagsdiagram, stor påverkan från oljan samt notering kring 50 dagars glidande medelvärde behåller oss i ett känsligt läge.
OMXS30 dagsdiagram, stor påverkan från oljan samt notering kring 50 dagars glidande medelvärde behåller oss i ett känsligt läge.

Hålltider under dagen

Rapportbolag

– Lifco (kl 11.30), Lundin Gold (efter Torontobörsens stängning), Opcon (ändrat datum från 19/2)

Makrostatistik

– Japan: industri-PMI (prel) februari kl 3.00

– Frankrike: PMI (prel) februari kl 9.00

– Tyskland: PMI (prel) februari kl 9.30

– Riksbanken: protokoll från penningpolitiskt möte den 10/2 kl 9.30

– EMU: PMI (prel) februari kl 10.00

– AF: veckodata kl 10.45

– Storbritannien: CBI industriordertrend februari kl 12.00

– USA: Markit industri-PMI (prel) februari kl 15.45

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: Riksbanken: protokoll från penningpolitiskt möte den 10/2

Vid mötet beslutade Riksbanken att sänka reporäntan med 15 punkter till -0,50 procent, en lite större sänkning än analytiker räknat med, enligt SME Direkts prognos. Henry Ohlsson och Martin Flodén reserverade sig och ville låta räntan ligga stilla.

Protokollet väntas därför visa på en allt mer splittrad direktion och analytiker är spända på att se hur de olika ”lägren” resonerade.

Swedbank konstaterar att det senaste inflationsutfallet ger Ohlsson och Flodén stöd på kort sikt och tycker det blir intressant att se hur de ser på de negativa effekterna av minusränta.

De noterar samtidigt att det andra, mer proaktiva lägret, Per Jansson och Cecilia Skingsley, redan i december var nära att förespråka en sänkning, och Jansson pekade häromdagen på vikten av att inflationsuppgången håller i sig och att inflationsmålets trovärdighet försvaras.

”I mitten, och med avgörande röst, står Ingves och af Jochnick. Med delegeringsbeslutet om valutainterventioner och nu med den relativt aggressiva sänkningen av styrräntan signalerar de tydligt att inflationsmålets uppfyllande är deras främsta prioritet”, skriver Swedbank i ett kundbrev.

En annan fråga är om ledamöterna på något sätt utvecklar vad de menar med att Riksbanken ska analysera ”om det i det penningpolitiska styrsystemet går att vidta andra åtgärder för att understödja reporäntesänkningarna” vid behov, som det stod i pressmeddelandet.

kl 10.00: EMU: PMI (prel) februari

Efter en uppgång i december sjönk industri-PMI tillbaka i januari. I februari väntas index falla ytterligare i ljuset av fortsatt marknadsturbulens.

Credit Suisse räknar med att svagheten är brett baserad och att industri-PMI sjunker till 51,5, från 52,3 i januari och att tjänste-PMI sjunker till 53,0 från 53,6.

Även Commerzbank spår en fortsatt nedgång på grund av bakslag de senaste månaderna med en svagare global ekonomi och en euro som har tagit tillbaka viss mark.

kl 15.45: USA: Markit industri-PMI (prel) februari

Väntas ha fortsatt marginellt upp till 52,5 i februari, efter en uppgång till 52,4 i januari. Trots uppgången var utfallet i januari ett av de svagaste som noterats de senaste två åren, vilket speglar sektorns fortsatta problem.

Enligt Chris Williamson, chefekonom på Markit, var en ljuspunkt i januari att orderböckernas tillväxt ökade, ledda av en ökning i inhemsk efterfrågan. Däremot var anställningarna fortsatt svaga vilket tyder på att företagen är fortsatt försiktiga angående utsikterna och motvilliga att expandera kapaciteten.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsens bästa vecka hittills i år avslutades på fredagen med mer beskedliga kursrörelser och en svagt negativ tendens.

Hela börsen omsatte 14 miljarder kronor. Storbolagsindexet OMXS30 sjönk 0,5 procent till nivån 1.356. För hela veckan återstod en uppgång på nästan mer än 4 procent, men sedan årsskiftet är storbolagsindexet fortfarande ner drygt 6 procent.

London, Paris och Frankfurt var ner lite mer än Stockholm, med banker och telekom i botten och knappt någon sektor på plus. Att fredagen inte blev bättre behöver dock inte ha att så mycket att göra med börsbolagens verksamheter.

”Hopp om kommande ECB-stöd i mars har drivit veckans uppgångar, men nu är det överköpt och folk passar på att ta hem vinst inför helgen; det handlar mycket om tekniska rörelser och inte så mycket fundamenta nu”, sade Alfred Bergs allokeringschef Jonas Olavi till Nyhetsbyrån Direkt.

Banknedgången leddes av grekiska Eurobank Ergasias som tappade 16 procent. I Stockholm var Swedbank och Nordea ned omkring 1 procent, medan SEB backade 0,5 procent och Handelsbanken 0,3 procent. RBC Capital Markets lyfte Handelsbanken till outperform från underperform och sänkte Nordea till sector perform från outperform.

Bäst i OMXS30 gick Boliden som steg 1,6 procent med stöd av stigande kopparpriser.

I Stockholm var telekom sämsta sektor, med Nokia som sänke på minus 3,6 procent. Ericsson backade 0,7 procent.

Atlas Copco gick starkt med en högt omsatt A-aktie som klättrade 1 procent och en B-aktie som var upp lite till. Nordea gav en köprekommendation med potential för uppvärdering ifall industrikonjunkturen vänder.

Den brittiska storbanken HSBC meddelade att den kommer att införa inloggning med hjälp av fingeravtryck. Men Fingerprint Cards stod inte emot börsklimatet utan stängde som mest omsatta aktie på minus 3,9 procent.

Bara Swedish Match tappade mer, minus 4,4 procent. Bolaget rapporterade överlag lite lägre resultat än väntat och räknar med att ökad konkurrens på snus i Sverige håller i hela 2016.

Oljan hade en tuff eftermiddag. WTI-oljan handlades ned 3,9 procent och Brent 2,8 procent, medan Lundin Petroleum tappade 1,3 procent.

Lundin Mining rapporterade ett bättre operativt rörelseresultat än väntat, dock med nedskrivningar av gruvtillgångar. Aktien handlades upp 0,4 procent.

Inom infrastruktur och installation klättrade Eltel 1,5 procent på en oväntat stark rapport. Bravida tappade 3,6 procent efter att ha rapporterat inbromsande organisk tillväxt.

I rapportflödet hittades också Mr Green som stängde ned 9 procent på Aktietorget. Spelskatter från Österrike och andra länder tyngde resultatet.

Anoto aviserade en riktad emission om 10,8 miljoner kronor till kurs 0:83 kronor. Aktien sjönk 4,5 procent till 0:85 kronor, ett par öre över emissionskursen.

Fredrik Ruben, som nyligen tillträdde som affärsområdeschef för Tobiis affärsområde Assistive Technology, har ökat sitt innehav i bolaget med 1.500 A-aktier. Aktien steg 3,5 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,355.95
492.17
2,871.05
9,388.05
5,950.23
1,917.78
4,504.43
16,129.16
19,472.11
1.11
9.4
8.46
32.28
33.48
-0.52%
-1.68%
-0.83%
-0.80%
-0.36%
0.00%
0.38%
1.01%
0.97%
-0.13%
0.05%
0.16%
1.67%
1.42%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på michael.andersson[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto