Home > Morgonrapport: Svag avslutning igår, är rekylen över? Arbetslöshet och löner i dagens fokus!

Morgonrapport: Svag avslutning igår, är rekylen över? Arbetslöshet och löner i dagens fokus!

God fredagsmorgon

Kina har idag helgstängt för börserna.

Japanska arbetslösheten uppgick till 3,4 % i augusti mot tidigare 3,3 %, hushållens konsumtion steg oväntat mycket till 2,9 % mot väntade 0,3 %. Tokyo-börsen är nu på morgonen i stort sett oförändrad.

Oljan stiger, WTI-termin handlas upp 1,07 % till 45,22 dollar fat, medan BRENT-terminen handlas upp 0,67 % till 48,07 dollar per fat.

Dagens fokus riktas mot arbetslöshetssiffror och löneökning i USA, båda viktiga ur en FED-synvinkel inför nästa räntebesked.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Gårdagens handel öppnade i positiv maner och inledande handel såg ut att stärka rekylen de senaste dagarna, men indexet vände ner och trendade ner mot minus. Till slut stannade indexet på 1404 punkter vilket är en nedgång på -0,88 % med en omsättning av 15,3 miljarder kronor i akter. Är rekylen över för denna gången, och en konsolidering väntar? eller stödjer gårdagens amerikanska positiva börs-avslutning dagens öppning? Svenska ledande terminer pekar mot en positiv börsöppning.

OMXS30, historiskt 1 år. Candlestick redovisat med 1 dags upplösning.
OMXS30, historiskt 1 år. Candlestick redovisat med 1 dags upplösning.

Punkt 1404 är ett mellanläge där vi har runt 1420 och 1460 som motstånd i första hand uppåt och 1380 som stöd neråt. 1380 är det viktigaste stödet neråt och kollar vi i grafer ser vi dels att vi fångades upp bra av den i början av veckan, samt för ett år sedan i december gjordes en botten i rekylen efter oktober-novemberracet.

De amerikanska börserna öppnade kraftigt ner men efter en stark avslutning landade S&P500 på plus 0,2 %.

Inköpschefsindexen som rullade in under gårdagen låg i stort sett enligt linje med förväntningarna. Inga större avvikelser och nivåer låg över 50 vilket fortfarande pekar på tillväxt. Oron för Kinas inbromsning ska påverka omvärldens efterfrågan har ännu inte fått genomslag i siffrorna vilket är positivt.

Idag kommer intressanta jobbdata från främst USA, där sysselsättningen för september förväntas öka med 201 000 vilket är en uppgång från preliminära augustisiffran 173 000 (augusti brukar vara en generellt sett svåranalyserad månad och större revideringar förekommer).

Arbetslösheten i USA väntas ligga still på 5,1 % medan lönerna väntas öka med 2,4 % i årstakt, upp från augusti 2,2 %. Löneökningen är en viktig pusselbit i FEDs kommande räntepolitik. Förra beskedet valde de att avvakta, trots stark data på många områden. Då var det den oroliga omvärlden, och nu verkar den akuta oron för Kina ha svalnat något. Samtidigt kommer mer och mer röster inifrån FED att räntan ska höjas innan årsskiftet. Återstår att se om det ligger något i uttalandena, just nu är förtroendet för centralbankerna runt om i världen väldigt lågt.

På tal om Kina-oro kommer även industriorder för augusti månad för jänkarna. Den väntas ha sjunkit 1 procent under månaden, och blir ännu ett mått på hur omvärldens försiktighet håller i sig samt hur den starka dollarn påverkar de amerikanska industribolagen.

En ny riktning har krisen i Syrien tagit. Putin och Ryssland har satt in luftvapen och börjat bomba mål för att stödja den sittande regimen i Syrien. Samtidigt hävdar den republikanska politikern och tillika ordförande i senatens försvarsutskott John McCain, att anfallen är riktade mot deras allierade i Fria Syriska armen som är utbildade och beväpnade av CIA.

Detta är problematiskt för USA, samtidigt vill man ha hjälp att störta ISIS och bli av med president Bashar al-Assad, vilket nu blir omöjligt utan att skapa konflikt med Ryssland nu när de stigit in med militär på Assads sida och de kan tvingas välja mellan det ena eller det andra och bli påverkade av Ryssland.

Detta är något som inte påverkar börserna i dagsläget, Syrien har länge varit oroligt. Men ingen vill se den redan skakade relationen mellan USA och Ryssland eskalera framöver. Värt att i alla fall hålla ögonen på.

 

Fredagens makrohållpunkter:

– Japan: arbetslöshet augusti kl 1.30
– Japan: hushållens konsumtion augusti kl 1.30
– EMU: PPI augusti kl 11.00
– USA: sysselsättning september kl 14.30
– USA: industriorder augusti kl 16.00

Trevlig helg

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 14.30: USA: sysselsättning september

Antalet sysselsatta väntas ha ökat med 201.000 i september, efter en uppgång med preliminära 173.000 i augusti. Analytiker har påpekat att just augustiutfallet brukar revideras upp betydligt.

Arbetslösheten väntas ligga kvar på 5,1 procent medan lönerna väntas ha ökat med 2,4 procent i årstakt, upp från 2,2 procent i augusti.

Credit Suisse tror på 195.000, under tremånaderssnittet på 221.000. Antalet lediga platser och nyanmälda platser ger ett gott budskap om den underliggande utvecklingen på arbetsmarknaden.

Bygg- och tjänstesektorn förväntas visa solida uppgångar då korresponderande data har varit starka. På nedsidan finns tillverkningsindustrin och energirelaterade sektorer som kan hämma uppgången, skriver Credit Suisse.

kl 16.00: USA: industriorder augusti

Väntas ha sjunkit 1,2 procent under månaden.

Nomura noterar att orderingången varit skakig sedan slutet på förra året på grund av motvinden i industrisektorn.

Orderingången väntas ha varit svag igen i augusti, då nedgången i order varaktiga varor lägger en låg grund.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde torsdagen tydligt på plus men efter hand tog säljarna över och stängningen skedde i rött vid dagslägsta.

Spiken i kistan var sämre än väntad data över inköpschefsindex för den amerikanska industrin som publicerades på eftermiddagen.

På temat statistik ligger nu fredagens månatliga jobbrapport i blickfånget, som eventuellt kan ge ytterligare ledtrådar kring hur centralbanken Fed ska göra med räntan.

Vid stängning hade OMXS30 backat 0,9 procent till nivån 1.404. Aktier för 15,3 miljarder kronor hade då omsatts.

”Jag vill lyfta fram tre intressanta saker från dagen. Vi har fått inköpschefsstatistik för en rad länder, statistik som sannolikt är den mest träffsäkra konjunkturindikatorn. Ett medelvärde över dessa visar på 50,6. Allt över 50 innebär tillväxt och sammantaget syns det inte någon större dramatik på konjunkturfronten, statistiken bör bidra till att mildra den senaste tidens oro”, säger Christopher Lyrhem, aktiestrateg på SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han pekar också på att Sandvik meddelade att det avser att sälja en del av sin gruvdivision, som tyngt lönsamheten.

”Det intressanta är att det sker innan nya vd:n Björn Rosengren tillträtt och ordföranden Johan Molin har bara suttit några månader på posten, vilket indikerar att denne med krafttag vill få bukt med de problem Sandvik har”, säger Christopher Lyrhem.

Vidare nämner han att uttalanden från Autoliv på kapitalmarknadsdagarna andades optimism, då ledningen avser att växa snabbare än marknaden.

”Det är förebyggande säkerhet som ska driva stor del av tillväxten i Autoliv”, påpekar Christopher Lyrhem.

Trots den trista avslutningen orkade vissa råvarubolag försvara sina initiala uppgångar som kom efter hyfsad Kinadata samt stigande råvarupriser.

Inom OMXS30 knep Lundin Petroleum förstaplatsen med plus 3,9 procent och Sandvik lyckades avsluta 1,7 procent högre trots börsbaissen.

Jumboplatsen gick till SCA efter att Goldman Sachs dragit ned sin rekommendation för skogs- och hygienbolaget till sälj. SCA är för högt värderat och bolagets intäktstillväxt kommer dessutom att bromsa in under andra halvåret, argumenterar investmentbanken.

SCA sjönk 5 procent

Vidare tyngde telekom det svenska storbolagsindexet med minusnoteringar för Tele2, Telia Sonera och Nokia. Inom Stoxx Europe 600 var just telekomsektorn sämst presterande med ett tapp för Deutsche Telekom på drygt 5 procent, vilket tydligt vägde på tyska DAX-index.

Utanför OMXS30-index steg bilsäkerhetsföretaget Autoliv 1,2 procent sedan bolaget i samband med kapitalmarknadsdagar under veckans två sista dagar lanserat nya femårsmål och flaggat för lägre framtida omstruktureringskostnader.

Sämre gick det för aktieägarna i Evolution Gaming som bevittnade ett ras på 9 procent. Börspodden har rekommenderat sälj av aktien och tror att bolaget kommer att få det svårt att överraska positivt framöver. Tilläggas ska att aktien gått mycket starkt sedan noteringen, stärkt av uppgångar i spelsektorn.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1404,45
522,200
3069,05
9509,25
6072,47
1923,82
4627,08
17730,87
21408,78
1,1181
9,3628
8,3730
45,22
48,01
 0,00%
0,87%
-1,02%
-1,57%
0,18%
0,20%
0,15%
0,05%
2,70%
-0,05%
-0,13%
-0,07%
1,07%
0,67%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.