Home > Morgonrapport: Svag börs och dålig statistik från Kina, vi laddar för stormig höst!

Morgonrapport: Svag börs och dålig statistik från Kina, vi laddar för stormig höst!

God Morgon!

Kinas Caixin inköpschefsindex kom in under tidig morgon och visade fortsatt svaga siffror. 47,0 är den preliminära siffran vilket var lägre än både förväntningarna och föregående månads resultat. Augusti månads inköpschefsindex utlöste det ras som sedan dess har präglat börserna den senaste tiden. Hur reagerar marknaden på detta? Asien är ned över lag, där bland annat Hong-Kong börsen noterar ned 2,98 %. Svenska terminen visar även den röda siffror såhär tidig morgon. Viktigt stöd vid 1400  finns och det är troligt att vi kan testa dessa nivåer idag. Håll i er!

Tokyo-börsen har även idag helgstängt.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande om ni har synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Börsen orkade inte fortsätta rekylen upp och föll idag kraftigt. Stängningen kring dagslägsta indikerar att börsen är väldigt svag för närvarandet. OMXS30 stängde minus 2,4 % vid punkter 1428. Omsättningen låg på 17,1 miljarder.

OMXS30 30 dagar med 1h upplösning candlestick. Svagt index har lämnat korridoren, tillfälligt eller ska vi ner och testa nästa stödnivå kring 1400?
OMXS30 30 dagar med 1h upplösning candlestick. Svagt index har lämnat korridoren, tillfälligt eller ska vi ner och testa nästa stödnivå kring 1400? Troligtvis väntar det senare.

Vi har för tillfället lämnat korridoren och nästa viktiga nivå är runt 1420, 1400 och 1380 där ett starkt stödområde finns. Bryter vi dessa kan det gå snabbt utför ner kring nästa stödområde runt 1320 och 1250. Än så länge har omsättningen på börsen varit låg och fortsatt avvaktande handel har uppvisat. Frågan är om de som än så länge sitter stilla i båten börjar överväga vinsthemtagningar, eller om fortsatt avvaktande väntar. Börjar paniken sprida sig kommer det bli trångt i dörren när alla vill ut likt det fall vi såg den 24e augusti. Börspsykologi är viktigt i dagens läge. Nu är vi snart nere på dessa nivåer igen, med en relativt lugn nedgångsfas bakom oss. Är det nu vi ser början till en beartrend skapas?

Vi börjar närma oss rapportsäsong igen och redan denna vecka smygstartar några bolag. Närmaste storbolag är H&M som rapporterar för det tredje kvartalet i räkenskapsåret som löper ut sista november. H&M som levererat svagare siffror i augusti månad har backat från 360 kronor till 309 kronor den senaste tiden. På torsdag kommer H&M:s rapport.

Idag rapporterar Scandidos som är listat på First North.

Men det är först vecka 42 som rapportsäsongen drar igång på riktigt, och känslan är att rapporterna är extra viktiga i år. Den senaste tidens svaga utveckling och ökade osäkerhet ökar pressen på att bolagen ska visa upp bra siffror.

Den ökande pressen på industribolagen blev idag inte direkt mindre när finska stålbolaget Outokumpu vinstvarnade på grund av låga leveransvolymer samt mycket låga nickelpriser. Vilket pressar baspriser, skrotkostnader och orderingång. Outokumpu föll nästan 25 % på finska börsen vilket drog med finska indexet som landade på minus 3,35 %.

När kommer första svenska vinstvarning? Borde inte vara långt borta med tanke på råvarupriserna, Kinas inbromsning och svagare efterfråga globalt.

Upprinnelsen av den stora miljö-skandal i Volkswagen var idag återigen i fokus, totalt 11 miljoner bilar berörs och väntas kosta företaget runt 60 miljarder kronor. Aktien noterades för andra dagen i rad ner dryga 17 %

Riksbanken och Ingves misslyckade försök att hålla kronan på en låg nivå blev idag åter bekräftat i en rapport från SEB. SEB pekar på att sedan Riksbankens interventioner med minusränta och obligationsköp har kronan utvecklats starkast globalt sett.

SEB ser dock att trenden håller i sig med hänsyn till svaga råvarupriser (där Sverige är nettoimportör), den ökande svenska exporten samt fortsatt överskott i bytesbalansen. Kommer nya försök från Ingves att på konstgjort sätt försöka sänka kronans värde?

Morgonens stora inväntade siffra är inköpsindex från Kina. Caixins inköpsindex var tillsammans med Kinas devalvering utlösande faktorer i den osäkra börsstämningen vi nu upplever. En siffra över 50 indikerar tillväxt medan under 50 tyder på minskad aktivitet inom industrin. Augusti månad landade på 47,3 och prognoserna för september var 47,6. Siffran landade på 47,0 vilket var lägre än både förväntningarna och föregående månad. Detta är inte positivt, vare sig för ekonomin i helhet som börsen. Chefsekonomen på Caixin kommenterade försvagningen och pekade på tidigare förändringar av faktorer relaterade till extern efterfrågan och priser, och att fundamenta fortsatt är goda. De asiatiska börserna faller ungefär lika mycket som övriga världen gjorde igår.

 

Under dagen kommer även följande makrostatistik:

– Kina: Caixin industri-PMI (prel) september kl 3.45
– Frankrike: BNP (def) 2 kv kl 8.45
– Frankrike: PMI (prel) september kl 9.00
– Nederländerna: BNP (def) 2 kv kl 9.30
– SCB: finansräkenskaper 2 kv kl 9.30
– Tyskland: PMI (prel) september kl 9.30
– EMU: PMI (prel) september kl 10.00
– USA: Markit industri-PMI (prel) september kl 15.45
– USA: veckovisa oljelager kl 16.30

 

Ha en trevlig dag!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 10.00: EMU: PMI (prel) september

Såväl industri- som tjänste-PMI väntas ha sjunkit något i september, industri-PMI till 52,0 från 52,3 och tjänste-PMI till 54,2 från 54,4.

UniCredit: ”Vi tror att den senaste volatiliteten på finansmarknaderna och den ökade osäkerheten har dämpat den ekonomiska aktiviteten i september. Men låga energipriser fortsätter att stödja inhemsk efterfrågan och fungerar som en automatisk stabilisator mot turbulens på tillväxtmarknader och svaghet i globala handeln”.

kl 15.00: ECB: Mario Draghi frågas ut i Europaparlamentet

Det spekuleras allt mer på marknaden om att ECB kommer att tvingas till nya lättnader och mjuka budskap från Mario Draghis kollegor i direktionen ger näring åt de spekulationerna. Den starka euron är ett problem, liksom det fortsatt fallande oljepriset.

”I ett antal veckor har man i allt högre grad på marknaden börjat fundera på hur ECB ska svara på oljeprisfallet och de dystra inflationsutsikterna. Riskbilden kring ECB har förändrats åt det mjukare hållet”, säger Nordeas chefanalytiker Martin Enlund.

kl 15.45: USA: Markit industri-PMI (prel) september

Väntas ha sjunkit till 52,8 från 53,0 i augusti.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen backade betydligt under tisdagen för att stänga kring dagslägsta. Kraftigt fallande råvarupriser bidrog till det sura börsklimatet, vilket märktes av i hela Europa.

Stockholmsbörsens OMXS30-index noterades vid stängning 2,4 procent lägre vid nivån 1.428. Aktier för 17,1 miljarder kronor hade då omsatts. På kontinenten backade franska CAC med 3,6 och tyska DAX med 3,9 procent, bland annat tyngt av ett kraftigt ras i Volkswagen för andra dagen i rad.

För råvarorna var utvecklingen negativ på bred front. Credit Suisse har sänkt förväntningar på efterfrågan från Kina samt skruvat ned prognoserna på råvarupriserna. Bland basmetallerna stod kopparn för det största tappet med en nedgång om 4,1 procent. Även WTI-oljan föll kraftigt, ned omkring 2,8 procent.

I det svenska storbolagsindexet färgades samtliga aktier i rött med gruv- och verkstadsbolagen som främsta sänken. Längst ner återfanns gruvbolaget Boliden med en nedgång om 5,3 procent. Lundin Mining, som befinner sig utanför OMXS30, backade 7,2 procent.

Ett negativt sentiment inom verkstadssektorn märktes dels i och med de fallande råvarupriserna, dels efter att finska Outokumpu, tillverkare av rostfritt stål, sänkt sin prognos för resultat och leverensvolymer för det tredje kvartalet.

SKF stängde ned 4,4 procent medan Sandvik noterades 3,4 procent lägre. ABB, som fått en sänkt rekommendation från JP Morgon hittades i mitten av index med en nedgång om 2,5 procent.

För Atlas Copco var tappet inte like kraftigt. Bolagets A-aktie stängde på en notering om minus 1,9 procent efter en höjd rekommendation från Carnegie.

Runt om Europa märktes även säljtryck bland läkemedels- och bioteknikaktier. Detta efter att demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton twittrat om att hon ska komma med ett förslag kring skenande läkemedelspriser. Enligt Washington Post föreslår Hillary Clinton ett slags högkostnadsskydd vilket omfattar patienter med kroniska och allvarliga sjukdomar. Detta ska fungera som ett slags patientekonomiskt skydd.

Inom hälsovårdssektorn i Sverige föll Astra Zeneca 4,6 procent medan Orexo stängde 7,7 procent lägre. Danska Novo Nordisk backade 3,3 procent.

Mot strömmen gick däremot bilprovningsföretaget Opus som rusade 9,8 procent. I en analysuppdatering från Swedbank kan Volkswagen-skandalen bli en potentiell ”game changer”, som visar behovet av oberoende avgastestning. Vidare har en styrelsemedlem ökat innehavet i Opus.

Även Anoto, som tillverkar digitala pennor, avancerade kraftigt. Enligt påstådda läckor från HP kommer plattan HP Envy 8 Note, vilken släpps i Europa i mitten av oktober, vara utrustad med en digital penna. I uppgifterna anges däremot inget namn på tillverkaren av pennan. Aktien steg 6,5 procent.

Alltele lyckades också stänga ovanför nollstrecket, upp 0,6 procent. Teleoperatören för diskussioner om avyttring av bolagets nuvarande kundbas inom verksamheten riktad mot bostadsrättsföreningar och hyresfastighetsägare.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1425,39
516,170
3076,05
9570,66
5935,84
1942,74
4756,72
18070,21
21146,31
1,1137
9,3491
8,3937
46,22
48,82
0,00%
-1,49%
-3,41%
-3,80%
-2,83%
-1,23%
-1,50%
-1,96%
-2,98%
0,10%
-0,12%
-0,22%
-0,30%
-0,67%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.