Home > Morgonrapport: Svag efterfrågan i Kina spär på osäkerheten

Morgonrapport: Svag efterfrågan i Kina spär på osäkerheten

God Morgon,

Nu på morgonen presenterades KPI för Kina vilken kom in längre förväntningarna, till 1,6 %. Även PPI sjönk med det förväntade 5,9 %.

Dagens agenda består av inflationsförväntningar och bopriser, Industriproduktion i EMU-området samt Beige book och detaljhandel från USA.

Alla förväntningar och hållpunkter finns som vanligt nedan.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Rekylen ser ut att vara över för denna gång och vi handlar åter neråt igen. Från botten upp har det varit volatila intradagshandel under svag omsättning, vilket tyder på att den osäkra börshumöret fortfarande finns kvar och att det krävs mer för nytt förtroende. Svag importstatistik från Kina var en av orsakerna till att indexet backade. Gårdagens nedgång summerades till -1,44 % till punkterna 1460 vilket är precis på stödnivån. Omsättningen låg på 14,5 miljarder kronor värt i aktier.

OMXS30 vilar på stödnivån 1460 efter att under måndagen varit uppe i taket av den korridor runt 1510 punkter.
OMXS30 vilar på stödnivån 1460 efter att under måndagen varit uppe i taket av den korridor runt 1510 punkter och sedan snabbt vänt ner och punktera senaste veckans rekyl. Nu återstår ett nytt läge inför stundande rapportsäsong, det är nu det är upp till bevis för bolagen.

Det går snabbt, i måndags touchade vi motståndsnivån 1510 för att sedan snabbt vända ner till 1460 som är samma stöd indexet vilade på innan nedgången mot 1380 sattes. På nedsidan har vi ytterligare stödnivåer kring 1444, 1420 och framförallt 1380 som än så länge är botten i nedgångsfasen vi är inne i. Uppåt har vi i första nivå 1510 som viktigt motstånd samt 1550 och vidare 1670.

Som jag tidigare visat är nedgångsfaser på börsen kantade mellan hopp och förtvivlan, uppföljning av grafer kommer inom kort för den som vill se detta. Vi har nu haft några rekyler som följts av en större nedgång, och oroväckande är att denna uppgång har följt samma omsättningsmönster som tidigare. Detta är oroväckande eftersom omsättningen varit låg, vilket visar att många sitter endast stilla i båten eller känner sig trygga med att inte komma in i marknaden igen. Aktiefonder har även under senaste tiden fortsatt haft utflöde vilket också signalerar att många investerare söker sig mot mindre risk. Nu återstår att se om rekylen är avslutad och nya nedgångar väntar eller om vi lägger oss avvaktande och inväntar rapportsäsongens resultat. Nedgången i sig var inte oväntad efter en stark uppgångsperiod och med ett överköpt index.

Gårdagens förlorare var bolagen som gynnats mest av rekylen, främst industrisektorn med Sandvik, Atlas, SSAB och ABB hade en tuff gårdag. Bankerna hade även en tung gårdag. Vinnare fanns i SCA och H&M som landade på plussidan.

KPI som inkom under gårdagen låg i linje med Riksbankens förväntningar och steg till 0,1 % från föregående månads negativa resultat. Vilket är positivt för Riksbanken som har nästa penningpolitiska möte den 22 oktober, där det börjar bli förväntningar på mer stimulanser och åtgärder. Riksbanken har länge påtalat att inflationstrenden nu vänder tack vare de tidigare stimulanserna, men att en högt värderad krona medför problem.

 

Idag händer följande

Idag kommer MER Kina, gårdagens import var riktigt sur med minus 20 %, ett tecken på att den inhemska efterfrågan är svag vilket kan vara en konsekvens av låga råvarupriser och inbromsningen i kinas ekonomi. Idag kommer alltså KPI för september vilket väntas sjunka från 2,0 % till 1,8 %.

Prospera kommer med inflationsförväntningar från penningmarknadsaktörer vilket är ett bra mått för både riksbanken och företagen om förväntningarna framöver. Främst för riksbanken då deras förtroende dalat efter en lång tid av misslyckade prediktioner om hur både inflationen och räntebanan ska utvecklas. Bopriser för september månad kommer från Valueguard klockan 8.00.

Industriproduktion för EMU området kommer klockan 11, och väntas ha sjunkit med 0,5 % m/m.

USA bjuder på både detaljhandel och Beige Book från FED över konjunkturen. Viktigt här är hur den inhemska produktionen, affärsaktiviteten samt löner och priser står sig mot den internationella konjunkturen.

Alla hållpunkter:

– Kina: KPI september kl 3.30
– Kina: PPI september kl 3.30
– Finland: KPI september kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser september kl 8.00
– Frankrike: KPI september kl 8.45
– Spanien: KPI (def) september kl 9.00
– Valueguard: bostadspriser september kl 9.00
– Storbritannien: arbetsmarknadsstatistik september kl 10.30
– EMU: industriproduktion augusti kl 11.00
– USA: PPI september kl 14.30
– USA: detaljhandel september kl 14.30
– USA: lager osålda varor augusti kl 16.00
– Fed: Beige Book kl 20.00

 

Rapporter av intresse är från stockholmsbörsen nykomlingen Dustin, på andra sidan atlanten har vi Bank of America, Wells Fargo samt Netflix.

 

Trevlig onsdag!

 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 3.30: Kina: KPI september

Inflationen väntas ha sjunkit till 1,8% från 2,0%.

kl 3.30: Kina: PPI september

Mot bakgrund av stor överkapacitet spås den kraftiga PPI-deflationen bestå, med en nedgång om 5,9% y/y.

kl 8.00: TNS Prospera: inflationsförväntningar – penningmarknadsaktörer

Riksbanken har tagit fasta på att inflationsförväntningar hos penningmarknadens aktörer vänt upp i år. Mest tydligt är detta på 1 och 2 års sikt. De 5-åriga förväntningarna, som anses säga mest om förtroendet för inflationsmålet, har legat på 1,8% de senaste månaderna, en liten uppgång från rekordlåga 1,7% vid årsskiftet.

kl 9.00: Valueguard: bostadspriser september

Oron för stigande bostadspriser är ständigt på tapeten, med rusande priser som ideligen slår nya rekord. Enligt Valueguard steg bostadspriserna 2,6% bara i augusti, och ökade 15,3% i årstakt. Med rekordlåga räntor, som väntas bestå länge än, talar inget för något trendbrott i närtid.

kl 10.30: Storbritannien: arbetsmarknadsstatistik september

Störst fokus ligger på löneutvecklingen eftersom Bank of England för närvarande följer den som ett tecken på det inhemska inflationstrycket. Den allt stramare arbetsmarknaden har fått löneökningarna att växla upp på sistone.

kl 11.00: EMU: industriproduktion augusti

Har varit svag i många länder, med Frankrike som ett undantag. I hela euroområdet väntas industriproduktionen ha sjunkit 0,5% m/m.

kl 14.30: USA: detaljhandel september

Väntas öka 0,2% m/m och sjunka 0,1% exklusive bilar. Bilförsäljningen är urstark, men detaljhandelns totala försäljning dämpas av sjunkande bensinpriser, vilka tynger försäljningen vid bensinstationerna eftersom statistiken är i nominella priser.

kl 20.00: Fed: Beige Book

Federal Reserves regionala konjunkturrapport som ger mer anekdotisk information inför kommande räntemöte.

Nomura tror att rapporten ska visa att USA-ekonomin tappade momentum mot slutet av 3 kv och de tittar särskilt efter antydningar om hur den internationella konjunkturen påverkar affärsaktiviteten, liksom efter skrivningarna kring löner och priser.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades ned på tisdagen och gick dessutom svagare än flera av de större börserna i Europa. De flesta storbolag tappade och i bottenskiktet samlades verkstadsbolagen, råvarubolagen och bankerna.

Kronan stärktes mot dollarn som noterades till omkring 8:13 kronor. Detta efter en rapport från Statistiska Centralbyrån som visade att konsumentpriserna steg med 0,4 procent i september jämfört med föregående månad – något mer än förväntningarna enligt SME Direkt. KPI-inflationen var 0,1 procent.

ZEW-index över tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin landade svagare än väntat och sjönk till 1,9 i oktober jämfört med 12,1 i september. Väntat enligt Bloomberg News enkät var ett index på 6,5.

Vid stängning hade OMXS30 backat 1,4 procent till 1.460. Omsättningen stannade till slut på cirka 14,5 miljarder kronor. Bland de aktier som backade mest inom OMXS30 fanns flera av dem som gick starkt i förra veckan, som Sandvik, Atlas Copco, SSAB och ABB.

Samtliga fyra storbanker föll tillbaka och sämst gick det för Nordea, som sjönk 2,2 procent. En extra nedåtrörelse kom sedan Bloomberg News rapporterat att Schweiz finansdepartement kommer att kräva att landets största banker håller eget kapital motsvarande cirka 5 procent av de totala tillgångarna. Det innebär tuffare villkor än de schweiziska storbankerna UBS och Credit Suisse på förhand hade önskat.

Bland de få vinnarna i storbolagsindexet fanns SCA, som lyckades stiga 0,4 procent efter nyheten om att bolaget köper den amerikanska mjukpapperstillverkaren Wausau Paper för cirka 4,2 miljarder kronor.

Även H&M gick mot strömmen och stärktes 0,4 procent. Citi har höjt sin rekommendation för klädjätten till köp från tidigare neutral, med motiveringen att H&M har bevisat att bolagets affärsmodell fungerar på en global nivå och att marknadsandelen bör fortsätta att öka. Citi menar vidare att H&M i dagsläget inte är en favorit hos investerarna (”unloved and out of favor”) och banken pekar också på ett stort värderingsgap mot Inditex.

Fingerprint Cards var som vanligt kraftigt omsatt och passade under dagen på att notera ett nytt kursrekord med 329 kronor. Vid stängning var uppgången 2,2 procent till 328 kronor.

På de mindre listorna rusade medicinteknikföretaget Exini Diagnostics, sedan amerikanska Progenics lagt ett kontantbud på bolaget värt 3:15 kronor per aktie. Exinis styrelse har rekommenderat att aktieägarna accepterar erbjudandet och aktien steg 86 procent till 3:04 kronor.

Det First North-listade medicinteknikbolaget Brighter steg också kraftigt och stängde 39 procent högre. Styrelseledamoten Jan Stålemark och operativa chefen Henrik Norström har köpt aktier i företaget, som före börsens öppning i måndags aviserade ett samarbete med Ericsson.

Episurf Medical steg kraftigt för fjärde dagen i följd under stor omsättning. För dagen var uppgången 26 procent och på fyra handelsdagar har kursen lyft hela 66 procent.


Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto