Home > Morgonrapport: Svag inflationsstatistik sänkte kronan, och stärkte OMXS30

Morgonrapport: Svag inflationsstatistik sänkte kronan, och stärkte OMXS30

OMXS30 stängde igår med en klar uppgång om 1,21 procent efter att svenska kronan backat tydligt i spåren av svagare inflationsstatistik från SCB. Indexet står nu till dryga 1570 punkter. USA stängde igår svagt ner.
Under natten har de asiatiska börserna utvecklats över lag positivt, där Kina fortsatt är helgstängt.
Svenska kronan fortsätter att tappa mot dollarn nu på morgonen.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder dagens handel svagt ner.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockolmsbörsen präglades av svag inflationsstatistik från SCB vilket fick den svenska kronan att backa kraftigt och börsen att stiga. OMXS30 steg 1,21 procent till dryga 1570 punkter under omsättning till 14 miljarder kronor. Positivt utvecklades bland annat SSAB, Alfa Laval och Sandvik samt övriga verkstadssektorn. Storbankerna agerade sänke tillsammans med fingerprint.

Inflationssiffrorna från SCB kom in bra mycket lägre än förväntat vilket rörde om på valutamarknaden. Svenska kronan tappade efter beskedet och trendade neråt för resten av dagen. Det betyder att en dollarn är nu åter över 8 svenska kronor. Stockholmsbörsen backade initialt på beskedet men vände sedan snabbt upp och stängde dagen med en fin uppgång i ryggen.

För att vara mer specifikt så kom KPIF in på 1,7 procent för året vilket var klart under väntat på 1,9 procent. Från föregående månad backade KPIF med 0,9 procent. KPI kom in på -0,8 procent från föregående månad och 1,6 procent på årsbasis, vilket var under väntade 1,8 procent.

SCB förklarade utfallet med att lägre priser på kläder, skor och resor bidrog till det svaga utfallet. Något som steg var boendekostnaderna.

I fjol var inflationen uppe i Riksbankens målnivå om 2 procent men denna verkar i och med nedgången varit tillfällig, något som riksbanken var försiktiga med. Men vad innebär det för riksbankens ”planerade” räntehöjning under andra delen av halvåret? Oavsett om det kommer en höjning så kommer de att ske under en lång period med en försiktighet att inte slå ned och sänka den inflation som de uppnått. Med tanke på att riksbanken varit så försiktiga talar mycket för att de avvaktar hellre än chansar.

Idag väntar inköpschefsindex från en rad olika länder, bland annat EMU, Tyskland och USA. Vi får även det penningpolitiska protokollet från FED vilket var det sista mötet under Janet Yellens ledning vilket kan innebära något mindre signalvärde än tidigare.

OMXS30 steg hela eftermiddagen efter inflationsbeskedet och den svaga kronan. De nu 1570 punkterna innebär att indexet är nära att testa motståndsnivåer där hela raset inleddes. Forceras OMXS30 genom 1580-1600 punkter får vi köpsignaler och korrigeringen är över, och den positiva trenden stärks.

Under gårdagen hade OMXS30 svårt att ta sig över 1570 punkter vilket kan tyda på att vissa investerare tvekar för att återhämtningen har gått för fort. En inte helt orimlig utveckling är en kortare paus i uppgångarna för att hämta styrka lite längre ner. Att svenska kronan försvagades kraftigt under gårdagen hjälpte börsens framfart, vilket gör att valutautvecklingen blir viktig att följa framöver.

Säljsignaler erhålls vid nedbrott under 1547 och 1532 punkter i första hand, där en större säljsignal återfinns vid ett brott av 1488 punkter.

 

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

Ambea (kl 7.00), Wilson Therapeutics (kl 7.00), Garo (kl 7.30), Rezidor (kl 7.30), Actic (kl 7.45), GHP Specialty Care (kl 8.00), Humana (kl 8.00), Saniona (kl 8.00), Sintercast (kl 8.00), Lundbergs (lunchtid), Ngex

Makrostatistik

 • Japan: Nikkei industri-PMI (prel) februari kl 1.30

 • Frankrike: Markit kombinerat PMI (prel) februari kl 9.00

 • Tyskland: Markit kombinerat PMI (prel) februari kl 9.30

 • EMU: Markit kombinerat PMI (prel) februari kl 10.00

 • Storbritannien: arbetslöshet december kl 10.30

 • USA: TRE detaljhandel, veckostatistik kl 13.45

 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55

 • USA: Markit kombinerat PMI (prel) februari kl 15.45

 • USA: försäljning befintliga bostäder januari kl 16.00

 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • Regeringen: Magdalena Andersson presenterar prognos för det ekonomiska läget kl 13.00
 • Fed: protokoll från FOMC-mötet den 31 januari kl 20.00
 • Kina: helgstängt, nyårsfirande

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg på tisdagen med en klar majoritet av aktierna i storbolagsindexet på plus. SKF och flera andra verkstadsbolag tog täten, men även Kinnevik och SSAB utvecklades starkt. Sämre gick det för storbankerna och Fingerprint Cards.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 1,2 procent till nivån 1.569,7. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till måttliga 14 miljarder kronor.

Det svenska indexet steg därmed mer än de större europeiska motsvarigheterna, som tyngdes av nedgångar för biltillverkarna inför veckans väntade domstolsbesked om ett eventuellt kommande dieselförbud i flera tyska storstäder.

Från Tyskland rapporterades att ZEW-indexet över investerares och analytikers förväntningar på ekonomin sjönk i februari. Nedgången var dock mindre än väntat i Bloomberg News prognossammanställning.

I toppen av Stockholmsbörsens OMXS30-index låg SKF med en uppgång på 2,9 procent sedan JP Morgan gett kullagertillverkaren en köprekommendation och dollarn stigit mot en rad valutor. Tydligt uppåt var det även för Alfa Laval, Sandvik, Assa Abloy och Atlas Copco, som alla adderade mer än 2 procent.

SSAB A var upp 2,2 procent och har därmed avancerat sex av de senaste sju handelsdagarna. Förväntningar på nya amerikanska importtullar, en köprekommendation från Bank of America och DI:s uppgifter om höjda grovplåtspriser stödde utvecklingen.

I andra änden av indexet märktes Fingerprint Cards, som backade 0,8 procent. Bland dagens i relativa termer svagare kort återfanns också storbankerna, med Handelsbanken ned 0,5 procent i botten. Bäst i sektorn var SEB, som steg 0,6 procent.

Rapportsäsongen är ännu inte helt över. Kycklingproducenten Scandi Standards fjärde kvartal fick ett gott mottagande av börsen och aktien lyfte nästan 6 procent. Bolaget bjöd på höjd utdelning och vd Leif Bergvall Hansen sade sig vara positiv gällande andra halvan av året. På kort sikt väntas fågelinfluensan dock fortsätta att påverka negativt.

I samma riktning, upp 7,6 procent, gick verkstadsbolaget VBG, efter en rapport som visade en ordentlig ökning av rörelseresultatet i det fjärde kvartalet.

Seniortelefontillverkaren Doro steg för fjärde handelsdagen i följd. Bolaget har nyligen aviserat återköp av egna aktier och styrelseordföranden har utökat sitt innehav. Därtill mäklade Handelsbanken på tisdagen en storpost. Aktien lyfte 9 procent och har därmed stigit 25 procent på fyra dagar.

Bland förlorarna var oljebolaget Enquest, som rekylerade ned 5 procent efter att ha rusat under måndagen i spåren av en höjd produktionsprognos för 2018. Barclays menar att optimismen kring bolaget är överdriven och har därför sänkt sin riktkurs med upprepad rekommendation undervikt.

Aktietorgslistade Bahnhof belönades med en kursuppgång på knappt 6 procent sedan bolaget höjt utdelningen och lämnat en prognos om ett rörelseresultat på 145 miljoner kronor för 2018, en prognos som ”lämnar utrymme för att på ett positivt sätt överträffa förväntningarna”.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1569.68
3435.08
12487.9
2716.26
24964.75
7234.31
21930.51
31179.68
1.23
9.99
8.11
61.11
64.68
1.21%
0.8%
0.83%
-0.58%
-1.01%
-0.07%
0.02%
0.99%
-0.08%
0.08%
0.18%
-1.1%
-0.87%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto