Home > Morgonrapport: Svag inledning väntas när USA håller helgstängt.

Morgonrapport: Svag inledning väntas när USA håller helgstängt.

Storbolagsindexet OMXS30 fortsatte vidare norrut på fredagen, och stängde avslutningsvis +0.77 procent vid 1558.79. Omsättningen var något lägre mot torsdagen, men uppgick ändock till 16.5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Asien inleder tydligt på minus efter nattens handel, och med förnyade oroligheter kring Nordkorea, väntas detta även sätta avtryck på den europeiska handeln under måndagen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Efter en stark avslutning på föregående vecka, med tre handelsdagar med relativt stark volym, lyckades OMXS30 stiga lite mer än en procent.

Vi fick en etablering över både 1540, och 1550 punkter, vilket innebär att vi fick en något starkare avslutning än väntat.

Andhämtning står därmed på plats, som dessutom eldas på nytt, efter att det framgick enligt Reuters att amerikanska försvarsministern Jim Mattis sagt att ”alla hot mot USA eller dess territorier, inklusive Guam och våra allierade kommer mötas med en massiv militär respons”. Även sanktioner hotas efter robottest, enligt en intervju i Fox News med finansministern Steve Mnuchin.

Därmed kan riskaptiten dämpas något på måndagen. Samtidigt väntas även en något lugnare handel, eftersom USA håller helgstängt på måndagen till följd av Labor Day.

Rent tekniskt befinner sig OMXS30 nu mer eller mindre i kortsiktigt överköpt territorium, vilket innebär att vi dessutom väntar oss en andhämtning inom kort.

Morgonrapport: Svag inledning väntas när USA håller helgstängt.

RSI indikatorn befinner sig nu vid 68.97, där kortsiktigt överköpt indikeras från 70 och uppåt, och enligt ledande terminer indikeras tidigt denna morgon att vi på måndagen kan komma att få just detta, då vi väntas inleda runt omkring 1552 punkter.

Vi har heller ej fått något tydligt styrketecken i volymförhållanden, trots att vi nu har tre handelsdagar i bagaget med uppgång.

Risken ökar därmed att det är tillfällig rekyl som upplevts, samtidigt som vi nu inväntar ytterligare en rapportskörd omkring en månad framåt i tiden.

Vi har förvisso klivit över 1550 punkter nu, men en fortsatt kortsiktig uppgång hotas genom att vi fick något starkare avslutning på föregående vecka.

Som vi lyfte fram redan i fredags har flera indextunga bolag gått från att vara tydligt översålda, med utbrott från konsolideringar, till att ställa frågan om ytterligare styrka finns att hämta. Det skiftar nämligen fort i balansen, och det kan när som helst ”tippa över” om det utvecklar sig surt.

Vi fortsätter att hålla koll på flera ledande börsindex, indextunga bolag som både bank och verkstad. Vi håller framförallt även koll på styrkan i rörelser på marknaden, om det är med svag eller tilltagande styrka som svaghet söker sig norrut såväl söderut.

Visst fick vi en ordentlig rörelser norrut föregående vecka, men likväl eftersöker vi tydligare styrka när tekniska stödnivån vid 1550 punkter står i fokus inledningsvis på måndagen.

Strax under kortsiktigt överköpt nivå….

Precis som vi avslutade fredagens morgonrapport väntas motstånd omkring 1570 punkter, men framförallt väntas tyngre säljstyrka vid 1580 punkter, och kanske vi inleder veckan svagt, för att senare under veckan utmana dessa prisnivåer före ett återbesök av 1517 punkter…

Dagens makroagenda återfinns inga större moment, lika så bland bolagsrapporter. Veckans fokus landar snarare på torsdagens räntebesked från ECB.

Inför dagens handel inväntar teknisk stödnivå vid 1550, 1540, 1527 punkter, därefter 1517 och sentimentala heltalsnivån vid 1500. Tekniska motståndsnivåer i fokus är nu 1560, kortsiktigt 1570 men framförallt 1580 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Volvo inleder september med kraftig uppgång.

Volvo inleder september med kraftig uppgång.

Volvo får bränsle till kraftig uppgång på fredagen, efter att det framgår att styrelsen i sin årliga översyn beslutat att införa nya finansiella mål för koncernen, gällande från 31 augusti 2017.

”Volvokoncernen har de senaste åren genomgått en omfattande omstruktureringsprocess för att sänka de strukturella kostnaderna och öka effektiviteten och befinner sig nu i en fas med fokus på organisk tillväxt och ökad lönsamhet genom ständiga förbättringar och innovation”, skrev Volvo och tillade:

”Ett tydligt och enkelt mål för rörelsemarginalen stödjer ansträngningarna med att öka lönsamheten i koncernen. Målet stämmer också bättre överens med hur koncernen och dess affärsområden idag utmanas och utvärderas internt”.

Koncernens rörelsemarginal skall överstiga 10 procent över en konjunkturcykel.

Samtidigt kom DNB Markets in på fredagsmorgonen och höjde till köp från tidigare behåll, med uppjusterad riktkurs på 155 kr.

Volvo inleder september med kraftig uppgång. Steg inledningsvis +7.0 procent på fredagen, efter köprekommendation samt nya...

Lundin Mining på väg mot nytt årshögsta?

Bränsle till styrka uppstod ånyo under fredagen, efter att Nordea höjt riktkursen.

Nordea justerar upp riktkursen för Lundin Mining på fredagen till 70, från tidigare 62 kronor, med upprepad köprekommendation.

Lundin Mining fick därmed bränsle till förnyad köpstyrka på fredagen, och steg inledningsvis över +2 procent till 61.50 kronor.

Uppgången innebär att årshögsta nu utmanas på nytt, tillika högsta prisnivån sedan slutet av november 2007.

Under augusti har flera rekommendationer trillat in på bolaget.

Handelsbanken höjde till öka från minska, med riktkurs på 62 kronor. Höjningen är i linje med att banken tror på ett fortsatt högre kopparpris med omkring 20 procent det närmaste året.

Även Eight Capital inledde bevakning av gruvbolaget med en köprekommendation och riktkurs på 11:50 CAD.

Lundin Mining på väg mot nytt årshögsta?

Dags att kliva åt sidan efter kraftig uppgång i Eniro..?

Efter tre dagars kraftig uppgång på omkring +75 procent, närmar vi oss nu yttre delen av ett signifikant volymområde.

Annonssökbolaget Eniro vaknade till liv under veckan efter att bolaget var med i listan över Dagens Industri:s potentiella tiodubblare.

Detta har skapat ordentligt med köpstyrka i bolagets aktie, som med god volym har stigit omkring +75 procent under tre handelsdagar.

Uppgången har nu tagit oss till 0.336 kronor, vilket lyfter tankegångar om att det kan vara värt att kliva åt sidan, alternativt vikta ned efter en sådan signifikant uppgång.

Strax ovanför nuvarande notering, finner vi även 0.350 kronor, som inte bara är en teknisk motståndsnivå, men även yttre delen av ett signifikant volymområde.

Inom omkring 0.200 – 0.350 finner vi större delen av årets volym, samtidigt som vi kring botten och taket inom detta intervall, ser tydligt avtagande av volym.

Detta innebär ofta att dragkrafterna blir tydliga till balanspunkter, som exempelvis 0.300 och 0.250, och risken har därmed ökat för en korrektion framöver.

Vid omkring 0.250 finner vi även det tunga vägskälet i form av 200 dagars glidande medelvärde, som förvisso inbringar positivitet efter det tidigare utbrottet.

Dags att kliva åt sidan efter kraftig uppgång i Eniro..?

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • SCB: fordonsstatistik augusti kl 9.30
  • AF: veckostatistik kl 10.45
  • EMU: PPI juli kl 11.00
  • ECB: obligationsköp kl 15.45

Övrigt

  • USA- och Kanadabörserna helgstängda (Labor Day)
  • Catena Media: första dag för handel på Nasdaq Stockholm efter byte från First North

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen rörde sig uppåt på fredagen med Volvo som klar vinnare bland storbolagen. Verkstad och gruvrelaterade bolag gick framåt medan SCA och Fingerprint Cards tappade mark.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp med 0,8 procent till nivån 1.559. Börsveckan kan därmed summeras med en uppgång på runt 1 procent. Omsättningen på Stockholmsbörsen låg på cirka 16,5 miljarder kronor under fredagen.

Volvo drogs upp över 7 procent. Lastbilsjättens styrelse har i sin årliga översyn beslutat att införa nya finansiella mål som gäller från och med den 31 augusti 2017. Bland annat ska rörelsemarginalen överstiga 10 procent mätt över en konjunkturcykel. Enligt SME Direkts sammanställning från i slutet av juli räknar analytikerna i snitt med en justerad rörelsemarginal på 8,8 procent i år, 9,2 procent 2018 och 9,5 procent 2019.

DNB Markets har höjt sin rekommendation för Volvo till köp från behåll och flera andra analytiker har ställt sig positiva till marginalmålet.

Stark utveckling visade även Alfa Laval med en uppgång på 1,6 procent samt Astra Zeneca som förbättrades 2 procent.

H&M fortsätter att expandera inom den viktiga e-handeln och efter en svag tillväxtperiod under de senaste åren hoppas klädkedjan på att nå tillväxtmålet för koncernen 2018. Nästa år kommer även ytterligare ett nytt varumärke att lanseras och det kan följas av fler. Det sade vd Karl-Johan Persson till Nyhetsbyrån Direkt i en av de mer omfattande intervjuerna han har gett på länge. H&M vek ned 0,2 procent.

Fingerprint ställdes ned 0,7 procent. Ett annat bolag som inte följde med i den positiva indexrörelsen var SCA med en nedgång på 0,8 procent.

Lundin Mining steg drygt 2 procent till 61:50 kronor. Nordea Markets har höjt riktkursen till 70 kronor och upprepat sin köprekommendation. I samma sektor steg Boliden med 1,6 procent. Basmetallpriserna noterade tydliga uppgångar, men där kopparpriset inte riktigt steg i samma takt som nickel, zink och aluminium.

Eltel fortsatte sin uppgång med 7,1 procent efter torsdagens besked om att bröderna Herlin, som tillhör en av Finlands rikaste familjer, gått in som ny storägare. Under fredagen bekräftades uppgifterna.

Enquest föll med 3,7 procent. Barclays har mer än halverat sin riktkurs till 16 pence från tidigare 35 pence. Rekommendationen ligger kvar vid undervikt.

Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Dometic till öka från minska och aktien steg 3,6 procent.

Marknadens inställning till Nobina har blivit överdrivet negativ efter den nedslående kvartalsrapporten den 30 juni, och det branta kursfallet sedan dess motiverar ett köpråd, skriver Carnegie som tidigare hade rekommendationen behåll. Nobina bussades upp nästan 10 procent.

Nanosatellitutvecklaren Gomspace rusade upp 16 procent efter att ha tecknat en avsiktsförklaring med Airbus Defence and Space om att utveckla rymdbaserad övervakning av flygplan.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1558.79
3443.88
12142.64
7438.5
2476.55
21987.56
6435.33
19497.66
27809.54
1.19
9.49
7.98
47.43
52.54
0.77%
0.65%
0.72%
0.00%
0.20%
0.18%
0.10%
-0.98%
-0.51%
0.19%
0.03%
-0.03%
0.30%
-0.40%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto