Home > Morgonrapport: Svag jobbrapport inget marknaden deppar över

Morgonrapport: Svag jobbrapport inget marknaden deppar över

Asiatiska börser utvecklas överlag positivt på tisdagen efter den positiva utvecklingen på Wall Street på måndagen, och på ökat hopp om att Fed kan avvakta något längre med en första räntehöjning. Kinas centralbank, PBOC, tillförde likviditet till marknaden via en sjudagarsrepa till en ränta på 3,45 % på tisdagen, senast låg denna på 3,55 %.

Grekland kommer enligt dem själva inte att behöva ställa in betalningarna i samband med betalningen till Internationella valutafonden, 450 miljoner euro, den 9 april. Regeringen kommer att behöva få igenom en emission av kortfristig upplåning den 8 april, för att refinansiera 1,4 miljarder euro i förfallande sexmånadersväxlar den 14 april. ”Det finns pengar för betalning av löner, pensioner och vad som krävs i övrigt för hela nästa vecka. Det betyder inte att det inte finns för veckan efter”, sade vice finansministern Dimitris Mardas i lördags. Den samme har fastslagit att Tyskland är skyldig Grekland nära 279 miljarder euro för reparationer efter den nazistiska ockupationen av landet och har börjat arbeta för att återkräva skulden.

Tisdagens Europaagenda handlar till stor del om tjänste-PMI för mars från olika håll; i Sverige presenterar Silf/Swedbank sitt index klockan 8:30 och det väntas ha sjunkit till 56,3, från 56,7 i februari, enligt SME Direkts prognosenkät. SCB ska vidare redovisa data över industrins produktions och orderingång i februari samt tjänsteproduktionen samma månad. Industriproduktionen väntas ha ökat 0,3 jämfört med i januari men minskat 1,3 procent jämfört med februari 2014.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

S&P 500, dagsgraf, 1 år
S&P 500, dagsgraf, 1 år

Under långfredagen presenterades antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA och visade på en ökning på 126 000 personer i mars, vilket var ett utfall ordentligt under förväntade 245 000. Det var dessutom första gången sedan februari förra året som siffran föll under 200 000. Till råga på detta reviderades föregående två månader ner med totalt 69 000 jobb. Positivt var däremot att timlöner steg med 0,3 % jämfört med föregående månad, en procentenhet över förväntan. Marknaden visar dock inga tecken på besvikelse över att arbetsmarknaden inte bibehåller samma styrka; amerikanska marknader var öppna under gårdagen och stängde i grönt med S&P 500 upp 0,66 % vid stängning. Sysselsättningsrapporten ger stöd till spekulationer om en räntehöjning i september snarare än i juni och eventuellt till och med senare än så. Gårdagens handel stöttades dessutom av definitivt tjänste-PMI som reviderades upp och slog förväntningar. Dollarn försvagades initialt mot euron på jobbsiffran men var igår kväll tillbaka endast marginellt under nivåer från innan rapporten. S&P 500 är i en alltjämt stigande trend och har fortsatt visa sig köpvärd på rekyler, men har dock inte lyckats notera nya högsta nivåer sedan slutet av februari.

Fed-chef i New York, William Dudley, uttalade sig igår att den amerikanska jobbstatistiken för mars signalerar att BNP för första kvartalet kommer att vara ganska svag och fortsatte med att han för närvarande räknar med att USA:s BNP ökade runt 1 % uppräknat i årstakt. Vidare nämnde han att tjänstemän vid Fed New York beräknar att dollarförstärkningen kan sänka BNP-tillväxten med 0,6 procentenheter i år, och även om låga oljpriser sänker sänker USA:s importnota oroar sig William Dudley över effekterna på investeringarna i USA:s energisektor.

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

För svensk del var torsdagsförmiddagen senaste tillfället aktier bytte händer på börsen och då fick vi en mindre uppgång till 1675. Vi befinner oss fortsatt i samma vägskäl som under föregående vecka där det står mellan en påbörjad nedgångsfas eller endast en rekyl inför nya högsta. Vår analys pekar mot att sannolikheten är större för en etablering åter igen över 1700 och därefter en utmaning av 1720. Skulle så däremot inte bli fallet infinner sig stöd vid 1655 och det är främst vid noteringar kring 1635 – 1645 vi börjar bli nervösa för en mer utdragen nedgångsfas. För april månad ser vi dock som sagt nya toppnoteringar som huvudscenario, men glömmer inte att det är villkorat på att bolagsrapporterna levererar åtminstone i linje med något uppskruvade förväntningar. Dessa drar dock inte igång på allvar här hemma förrän om två veckor, men i USA börjar Alcoa redan imorgon.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Silf/Swedbank: tjänste-PMI mars
Har legat på nivåer väl över 55 sedan november 2013, med undantag för för i mars, juni och augusti i fjol då index tillfälligt dippade strax under den nivån. I KI:s marsbarometer sjönk indikatorn för privata tjänstenäringar till 101,5, från 103,6 i februari, och samtliga tre ingående frågorna bidrog till nedgången. Enligt SME Direkts prognosenkät väntas tjänste-PMI dock endast sjunka till 56,3 i mars, från 56,7 i februari.

kl 9.30: SCB: tjänsteproduktion februari
Ökade 2,9 procent i januari jämfört med januari 2014, vilket var en något svagare ökningstakt än de två föregående månaderna.

kl 9.30: SCB: industriproduktion februari
Sorgebarnet i den ”hårda” ekonomiska statistiken i Sverige (utöver KPI) har uppvisat vissa livstecken de senaste månaderna, och starka orderdata de senaste månaderna ger hopp om att den positiva trenden kan ha fortsatt i februari. Enligt SME Direkts enkät väntas produktionen ha ökat med 0,3% jämfört med i januari, men jämfört med februari 2014 väntas en nedgång med 1,3%.

kl 9.30: SCB: industriorder februari
Orderingången har utvecklats väl i december och januari , +4,1 respektive 3,1% jämfört med föregående månader. Enligt SILF/Swedbanks industri-PMI sjönk dock orderindex till 52,8 i februari från 56,1 i januari (56,8 i dec), och i KI:s februaribarometer var företagen mindre positiva om orderstockarna.

kl 10.00: EMU: inköpschefsindex tjänstesektorn (def) mars
Steg till 54,3, från 53,7 i februari, enligt preliminära data. För industrin rapporterades en starkare utveckling i defintiva data än vad som rapporterades preliminärt.

kl 16.00: USA: Jolts-data arbetsmarknad februari
Bred information om lediga platser och jobbyten som Fedchefen Janet Yellen följer noga för att mäta temperaturen på arbetsmarknaden.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade torsdagens session lätt på plus kring dagshögsta. Att det var halvdag inför påskledigheten präglade marknaden där omsättningen stannade på blygsamma 5,6 miljarder kronor.

Indexrörelserna var relativt små även ute i Europahandeln. Detaljhandelsaktier och skogen var vinnare sett till Bloomberg News sektorindex. Fordon och gruvbolag placerade sig i botten.

Vid stängning hade OMXS30 stigit till 1.675,5 vilket innebar en uppgång med 0,4 procent.

H&M gav draghjälp åt index med ett avancemang på 1,0 procent. Starka försäljningssiffror från den brittiska varuhusgruppen Marks & Spencer fick fart på hela den europeiska detaljhandelssektorn.

Mycket verkstad märktes i toppen. Atlas Copco var 1,4 procent upp och Sandvik ökade runt 1 procent. Den sistnämnda gick svagt på onsdagen efter att Danske Markets sänkt sina vinstförväntningar inför rapporten.

Allra bäst på torsdagen gick dock Securitas som stängde på ny femårshögsta efter att ha klättrat 2,3 procent. Säkerhetsbolaget gick starkare än index även på onsdagen då Handelsbanken höjde sin rekommendation till öka.

MTG noterades 1,7 procent upp till drygt 265 kronor. Nordea har upprepat sin positiva syn på aktien och justerat upp riktkursen något till 295 kronor.

Volvo, som handlades utan rätt till utdelning, tyngde index med minus 2,5 procent vilket betydde att aktien föll lite mer än utdelningen.

Boliden gick svagt sedan HSBC sänkt rekommendationen till behåll från tidigare övervikt. Aktien tappade 0,3 procent i ett klimat där hela den europeiska gruvsektorn var under press.

Banksektorn, som gick starkt på onsdagen, rekylerade och vägde således på index. Handelsbanken minskade 0,5 procent.

Bland de mindre bolagen fick Fingerprint Cards en del uppmärksamhet. Fingersensorbolaget har höjt sin försäljningsprognos för första kvartalet samt aviserade en Kinaorder på 110 miljoner kronor. Aktien stängde 6 procent högre.

”Det här ingår i prognosen om att vi ska sälja för en miljard, sedan kom den här försäljningen lite överraskande snabbt under första kvartalet. Vi har sagt att helåret kommer att bli baktungt och att försäljningen det andra halvåret blir större än under första halvåret”, säger Fingerprints vd Jörgen Lantto till Nyhetsbyrån Direkt.

Ännu bättre gick det för Eniro som klättrade närmare 15 procent. Företrädesemissionen som ska tillföra bolaget 458 miljoner kronor blev övertecknad.

Seamless hade det lite tuffare med ett tapp på 12,8 procent. Privatspararfavoriten har dock en stark period i ryggen och aktien är trots torsdagens fall upp dryga 60 procent senaste månaden, efter en rad pressmeddelanden om utrullning av mobiltjänsten SEQR i Europa.

Aspiro avslutade sin tid på börsen med ett någorlunda behärskat handelsmönster, där kursen som högst var uppe i 1:15 kronor och där det sista avslutet gjordes till 1:06 kronor. Torsdagen var sista handelsdagen innan Aspiros avnotering i kölvattnet av Project Panther bud på 1:05 kronor och efterföljande påkallat tvångsinlösen. Tidigare i veckan har aktien pendlat kraftigt med ett flertal handelsstopp som följd.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1675,52
3715,27
11967,39
6833,46
2080,62
4917,32
19634,19
25275,64
1,0937
9,3620
8,5588
51,68
57,46
0,36%
0,01%
-0,28%
0,35%
0,66%
0,62%
1,23%
0,77%
0,04%
-0,01%
-0,06%
-0,88%
-1,10%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto