Home > Morgonrapport: Svag köpkraft inleder veckan. World Economic Outlook från IMF i fokus.

Morgonrapport: Svag köpkraft inleder veckan. World Economic Outlook från IMF i fokus.

Stockholmsbörsen inledde veckan i positiva tongångar, och klev vidare norrut för femte handelsdagen i rad, vilket innebär att storbolagsindexet OMXS30 avslutade dagen +0.30% till 1443.5 punkter. Omsättningen uppgick till låga 11 miljarder kronor och vinnaren blev Hexpol som steg hela +4.42%, medan förloraren Electrolux föll dystert med -5.13%. NGM-börsen omsatte på måndagen cirka 222 miljoner kronor och vinnaren blev Metallvärden i Sverige TO1 med en uppgång på +87.50%, förloraren blev däremot Sotkamo Silver TO4 med en nedgång på -12.18%. USA inledde däremot veckan i negativt territorium med en nedgång på -0.33%. Kina håller helgstängt hela veckan, men Nikkei 225 noterar en uppgång på 0.78%, samtidigt som Hang Seng försöker hålla sig över ytan med +0.02%. Oljan som var uppe och vände strax över 51 dollar på måndagen har backat något under natten, som efter att ha nått tre månaders högsta för närvarande handlas kring 50.70 dollar.

Dagens fokus:

 • ABB: kapitalmarknadsdag kl 11 – 17.30 (presentation för media 08.30 – 10.00)
 • IMF: publicerar höstprognos, World Economic Outlook kl 15.00
 • Kina håller helgstängt hela veckan.

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Veckan inledde i positiva tongångar på måndagen, och vi lyckades redan inledningsvis på förmiddagen nå dagshögsta 1450.7 punkter, vilket är strax under vårt tunga motstånd 1453 punkter.

Lättnadsrallyt fortsatte inom banksektorn som även fick ytterligare kraft med både Nordea och Handelsbanken i spetsen som visade klart bättre siffror än finansinspektionens årliga kapitalutvärdering som bedömer att bankens kärnprimärkapital vid utgången av 2016.

Därmed fick vi en återhämtning från storbankerna som vi lyfte som ett av de positiva tecken vi eventuellt kunde förvänta oss.

Ledande terminer indikerar att vi med ett par timmar kvar tills börsöppning att OMXS30 kommer öppna kring 1446 punkter, alltså svagt på plus.

Detta innebär att vi potentiellt kan få uppleva sjätte dagen i rad på plus.

Vår nästa motståndsnivå 1448 punkter som vi nu på tisdagen förväntas öppna strax under, var den prisnivå som gav högst handelsaktivitet på måndagen vilket ytterligare ställer risker inför dagens handel.

Vi lyfte fram risken för en rekyl inledningsvis av veckan, då investerare förväntas plocka hem en del av de vinster som marknaden delat med sig av senaste dagarna.

Med fem uppgångsdagar bakom oss har risken för en rekyl ökat ytterligare. Den svaga köpvolymen vi upplevde på måndagen var betydligt lägre än vad som tidigare noterats på daglig bas de tidigare fyra handelsdagarna.

OMXS30 (dagsdiagram)

Men skam den som ger sig, och ett fortsatt positivt momentum för att låta OMXS30 etablera sig över 1453 punkter skulle indikera att vi är på god väg mot 1500 punkter i veckan.

Det skulle även innebära att vi noterar ny årshögsta samtidigt som vi bryter oss loss från tidigare svårslagna nivåer kring 1450 punkter.

OMXS30 noteras för närvarande -0.23% från årsskiftet.

Dagens nyckelnivåer landar därmed åter med motstånd redan vid 1448, 1453 punkter, samtidigt som närmaste stödnivåerna inväntar vid 1431, 1423 och 1410 punkter.

Dagens stora makrohändelse landar under eftermiddagen strax före amerikansk börsöppning då IMF publicerar höstprognosen World Economic Outlook.

I sin prognosuppdatering i juli skrev IMF ned tillväxten med 0,1 procentenhet för såväl 2016 som 2017, till 3,1 respektive 3,4 procent, bland annat med hänvisning till Brexit-riskerna.

Sedan dess har IMF-chefen Christine Lagarde flaggat för att de troligen åter behöver revidera BNP-prognosen för 2016 då de ekonomiska utsikterna hämmas av svag efterfrågan, dämpad handel och investeringar samt ökande ojämlikhet.

Rådet från IMF-chefen är att fortsätta med stödjande makroekonomiska åtgärder, vad gäller penningpolitik, finanspolitik och strukturreformer. Det krävs också att man drar ”hårdare i styrspakarna” för att komma ifrån en miljö av låg tillväxt, låg inflation och låga räntor.

Prognoserna är upptakt till IMF/Världsbankens höstmöte som hålls 7-9 oktober.

Bundesbankledamoten Andreas Dombret sade inför mötet att det inte finns något behov av ett nytt globalt stimulanspaket, utan att det snarare handlar om att få till rätt policymix i enskilda länder. Risken för ”sekulär stagnation” är överdriven.

Imorgon onsdag får vi bland annat svenska industriproduktionssiffror samtidigt som vi inväntar fredagens tunga amerikanska sysselsättning som förväntas öka, samtidigt som arbetslöshetsnivån väntas vara oförändrad på 4.9%.

Handelsbanken stiger till ny årshögsta på måndagen!

Lättnadsrallyt fortsatte på måndagen när banken stiger inledningsvis kraftigt över två procent.

På måndagen framgick det ur ett pressmeddelande från Handelsbanken att vid utgången av andra kvartalet 2016 rapporterade banken en kärnprimärkapitalrelation på 23 procent, klart bättre än finansinspektionens årliga kapitalutvärdering som bedömer att bankens kärnprimärkapital vid utgången av 2016 motsvarar en kärnprimärkapitalrelation på 21,1 procent.

Även om banken tidigare kommenterat kring försäljningen av aktier i Industrivärden i det tredje kvartalet då man sålde samtliga 29.4 miljoner A-aktier, så har banken påpekat att det enbart ökar kärnprimärkapitalrelationen med drygt 0.6%.

Som vi tidigare lyft på Tradingportalen har vi sett positiva signaler bland de svenska storbankerna, och tidigare i september månad höjde bland annat Goldman Sachs riktkurserna för de svenska storbankerna, där Handelsbanken själv fick en uppjusterad riktkurs till 124 från 106 kr.

UBS skrev även i en sektoranalys i början av september där man såg ett attraktivt läge att kliva in i de nordiska storbankerna.

Handelsbanken (dagsdiagram)

Säljanalys skapar tillfälligt säljtryck i Skanska?!?

Skanska inleder veckan på minus efter att Nordea Markets sänker sin rekommendation för bolaget till sälj från tidigare behåll, där riktkursen är 188 kr.

Samtidigt kommer det flera positiva nyheter på måndagen då ett pressmeddelande från Skanska visar att bolaget har tecknat avtal med Locum gällande en ny sjukhusbyggnad för Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Kontraktet är värt 1.2 miljarder kronor och kommer att inkluderas i orderingången för det tredje kvartalet i år. Projektet beräknas bli klart 2019, och påbörjades redan i juni i år.

Skanska skriver i ett ytterligare pressmeddelande att man har fått ett motorvägsuppdrag i USA värt cirka 530 miljoner kronor. Uppdraget i den amerikanska delstaten New York kommer att inkluderas i orderingången för det tredje kvartalet i år. Projektet är redan påbörjat och beräknas vara slutfört november 2018.

Bolaget gav även ut ett pressmeddelande att man investerar 200 miljoner kronor när man förvärvar 5.000 kvadratmeter mark i Warszawa, Polen.

Föregående vecka framgick det även i ett pressmeddelande att även tecknat ett avtal med Göteborgs stad till ett värde av 1.4 miljarder kronor, gällande byggnation av Hisingsbron över Göta älv.

Skanska är ett av de bolag som kommer att gynnas oavsett valresultatet i det kommande presidentvalet i USA, då både Donald Trump och Hillary Clinton sägs vilja investera 550 respektive 275 miljarder dollar gällande infrastrukturprogram.

Skanska (dagsdiagram)

Hexpol en av måndagens stora vinnare, stiger mer än +6%!

På måndagen höjde Kepler Cheuvreux rekommendationen för Hexpol till köp från tidigare behåll, och lämnade samtidigt en riktkurs på 95 kr från tidigare 90 kr.

I analysen skriver man ”Aktien har tappat runt 17 procent sedan rapporten för det andra kvartalet och vi menar att det är dags att börja köpa nu eftersom det värsta ligger bakom oss. Och mot bakgrund av detta kurstapp lyfter vi aktien till köp” samtidigt som man lyfter ”Hexpols råvarupriser är typiskt korrelerade med oljepriset. Stigande oljepriser medför stigande råmaterialpriser, som resulterar i högre priser för Hexpols produkter”.

Efter den stora nedgången har även Didner & Gerge ökat innehavet i bolaget, som nu uppgår till motsvarande drygt 7 procent av kapitalet, och cirka 5 procent av rösterna.

Även Swedbank och UBS ställde sig positiva vid månadsskiftet mellan juli och augusti, där Swedbank höjde rekommendationen till köp från tidigare neutral men sänkt riktkursen till 90 från tidigare 92 kr. UBS lämnade en riktkurs på 100 kr efter att man tog upp bevakning av bolaget med en köprekommendation.

Hexpol (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Exklusive utdelning

 • Heimstaden (5:00 kr i preferensaktie), Sectra (inlösen 4:50 kr)

Bolagsrapporter

 • Skistar (kl 7.30)

Makrostatistik

 • EMU: PPI augusti kl 11.00
 • USA: TRE veckostatistik kl 14.55
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55

Övrigt

 • Börserna i Kina har helgstängt
 • ABB: kapitalmarknadsdag kl 11 – 17.30 (presentation för media 08.30 – 10.00)
 • Gaming Corps: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
 • IMF: publicerar höstprognos, World Economic Outlook kl 15.00
 • Google: håller lanseringsevenemang i San Fransisco kl 18.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde veckan med en viss uppgång. Finansinspektionens kapitalkrav för SHB och Nordea fick aktiemarknaden att dra en lättnadens suck.

Storbolagsindexet OMXS30 stängde 0,3 procent högre på nivån 1.443,5. Aktier för drygt 11 miljarder omsattes på Stockholmsbörsen en dag när den tyska marknaden höll stängt.

Nyhetsflödet runt Deutsche Bank lugnade ned sig på måndagen samtidigt som Tyskland firade sin återföreningsdag. I USA-handeln inledde den tyska storbanken ned drygt 2 procent.

Finanssektorn var alltjämt i fokus på svensk mark sedan det meddelats att Finansinspektionens utvärderingsprocess för 2016 resulterat i att SHB har behov av en kärnprimärkapitalrelation på 21,1 procent, medan Nordeas kärnprimärkapitalrelation ska vara 17,3 procent.

Nordeas utdelningsambition ligger fast, sade bankens ir-chef Rodney Alfvén till Direkt. Kapitalkraven sågs av flera analytiker som positiva nyheter för både SHB och Nordea.

SHB och Nordea utvecklades bäst av OMXS30-bolagen. Nordea lyfte 2,8 procent och Handelsbanken steg 2,3 procent till 120:60 kronor, efter att som mest ha noterats till årshögsta 121:80 kronor. De två övriga storbankerna, SEB och Swedbank, hittades 0,9 respektive 0,5 procent högre.

Nordsjöoljepriset höll sig strax över 50 dollar per fat och Lundin Petroleum stängde 0,4 procent högre. Inom råvarurelaterat var Boliden upp i samma härad medan SSAB A noterades 1 procent högre.

Ericssons Australienchef Håkan Eriksson är en het kandidat som ny vd och koncernchef, enligt Dagens Industri. Aktien, som steg i slutet av förra veckan efter att Cevian ryktats ha köpt en post i bolaget, handlades ned 1,0 procent.

Tobii avancerade 4,5 procent till 75 kronor efter att ha tagits upp till bevakning av Swedbank med en köprekommendation och riktkursen 92 kronor.

Butiksinredningsbolaget Itab lyfte nära 8 procent efter ett köpråd i Dagens Industri och Hexpol steg drygt 4 procent efter att ha höjts till köp av Kepler Cheuvreux.

Positiva råd i Börsveckan fick B3IT och Hiq att stiga kring 5 procent medan Ework var drygt 3 procent upp.

Elekta steg 1,7 procent till 84:45 kronor. SHB höjde rekommendationen till köp från öka med 101 kronor som ny riktkurs, från tidigare 87 kronor.

Norska biometriföretaget Idex handlades upp drygt 1 procent i Oslo efter en så kallad design-win för bolagets fingeravtrycksläsare Cardinal från ett kinesiskt företag. Sektorkollegan Fingerprint Cards var knappt 1 procent ned medan Precise Biometrics backade kring 2 procent.

På valutamarknaden stärktes kronan med stöd av att industri-PMI från Silf/Swedbank visat på en uppgång till 54,9 i september, från 50,7 i augusti. Delindex för orderingång var främsta draglok i september. Brittiskt inköpsindex för industrisektorn steg till 55,4 i september, den högsta noteringen sedan i juni 2014, med stöd av det svaga pundet.

Även ISM:s amerikanska industri-PMI steg oväntat mycket till 51,5 i september, från 49,4 i augusti. Medan USA-börserna inledde det fjärde kvartalet svagt ned lyfte brittiska FTSE 100 till högsta nivån på ett drygt år. Enligt premiärminister Theresa May ska Brexit-processen inledas senast i mars 2017.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1443.46
2998.5
10511.02
6983.52
2161.2
18253.85
5300.87
16727.94
23590
1.12
9.61
8.58
48.61
50.75
0.30%
-0.12%
0.00%
1.22%
-0.33%
-0.30%
-0.21%
0.78%
0.02%
-0.11%
0.05%
0.15%
-0.41%
-0.28%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.