Home > Morgonrapport: Svag uppgång under låga volymer när USA höll stängt.

Morgonrapport: Svag uppgång under låga volymer när USA höll stängt.

Stockholmsbörsen inledde veckan svagt på plus på måndagen där storbolagsindexet OMXS30 avslutade +0.25% till 1440.7 punkter. Omsättningen kom in något lägre på Stockholmsbörsen med 9.2 miljarder kronor, när Amerikanska börser höll helgstängt till följd av Labor Day. Dagens vinnare blev Haldex(+11.06%), medan förloraren blev Modern Times Group MTG(-1.43%). NGM-börsen omsatte på veckans första handelsdag 251 miljoner kronor där vinnaren blev Implementa Hebe B(+21.62%), och fredagens vinnare LifeAssays TO5B(-10.00%) blev måndagens förlorare. Asien fortsätter i nattens handel att notera positiva tongångar där Nikkei 225 noteras +0.24%, medan Hong Kong handlas +0.32% för närvarande. Oljan som steg kraftigt och närmade sig 50 dollar under gårdagen inför uttalande från Iran och Ryssland föll tillbaka under eftermiddagen och noteras för tillfället till 47.69 dollar.

Dagens fokus:

 • Tyskland: industriorder juli kl 8.00
 • EMU: BNP (def) 2 kv kl 11.00
 • USA: Markit tjänste-PMI (def) augusti kl 15.45
 • USA: ISM tjänster augusti kl 16.00

Ledande svenska terminer indikerar en svagt positiv öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Stockholmsbörsen fortsatte stiga ytterligare på måndagen, och med mindre rörelser med uppgång på +0.25% och en allt slagig handel noterade vi en något mindre aktivitet till följd av att USA börserna höll stängt till följd av Labor Day.

OMXS30 stängde strax under 1441 punkter på måndagen, och störst handelsaktivitet skedde kring dagslägsta nivåer runt 1439 punkter.

Eftersom aktiviteten var något lägre på måndagen, utmanades heller aldrig 1453 punkter, utan rörde sig inom ett mindre handelsintervall på drygt 6 punkter.

Idag återgår handeln till ordinarie aktivitet när USA börserna öppnar igen, och vi räknar med att volymen återgår till ordinarie nivåer.

Dagens handel indikerar ledande svenska terminer för närvarande en öppning kring 1441 punkter, därmed svagt över måndagens stängning.

OMXS30 (dagsdiagram)

Får vi uppleva vinsthemtagning eller kan positivitet från USA under eftermiddagen lyfta europeiska börser under eftermiddagen?

Eftersom det kan vara läge att plocka hem en del av de frukterna som bank erbjöd föregående vecka efter en tids kraftsamling, finns risken att vi får en rekyl som vi även lyfte i gårdagens morgonrapport.

Lyckas momentum hålla i sig är kommande motstånd 1453 punkter den nivån vi inväntar för att därefter se ett utmanande av 1500 punkter.

Däremot om vi faller under tidigare årshögsta 1437 punkter är risken att vi  eventuellt testar tidigare motstånd 1431 men framförallt svårslagna 1423 punkter som nu agerar som stödnivåer.

Senare i veckan får vi bland annat räntebesked från europeiska centralbanken, men tills dess får vi smälta en del övrig makro.

Australiens centralbank lämnade nu på morgonen styrräntan oförändrad på 1.50% enligt förväntningar, men redan kl 8.00 kör europeiska flödet igång med tyska industrisiffror.

Förväntningarna indikerar på en ökning med 0.5 procent i juli jämfört med juni. I juni föll även orderingången med 0.4 procent, varav exporten föll 1.2 procent, medan hemmamarknaden ökade 0.7 procent.

Kl 10.00 får vi ESV prognos, som förväntas ge något större överskott i juli jämfört med juni där statens budgetsaldo skulle visa på ett överskott på 36 miljarder kronor i år och 3 miljarder 2017.

När amerikanska börserna öppnar i eftermiddagen får vi ISM tjänster augusti siffror. Industri-ISM föll oväntat till 49.4 i augusti från tidigare 52.6 i juli vilket sänkte prognoserna för en kommande räntehöjning, och förväntningarna för ISM tjänster pekar även här mot en nedgång till 55.0 från tidigare 55.5 i juli.

Oljan på väg mot 50 dollar? Saudisk-Rysk produktionsbegränsning på gång?

Så lät det en halvtimme före lunch i våra flöden på måndagen efter ett gemensamt uttalande från båda nationerna annonserades inför en presskonferens i Kina kl 11.30.

Brent oljan som steg drygt 5 procent på måndagen efter informationen om att Saudiska energiministern Khalid Al-Falih skulle hålla uttalande på en presskonferens i Kina kl 11.30 svensk tid.

Enligt Reuters skulle uttalandet ske gemensamt från Ryssland och Saudiarabien.

Det viktiga uttalandet gällde att man ska fortsätta samarbeta med Ryssland för att återfå en balans i marknaden, och att Saudiarabien inte kan agera självt utan även andra behöver hjälpa till.

Ryssland har visat sig mer positivt inställda till produktionsbegränsning i tidigare uttalande, samtidigt som man anser att Iran ska få fortsätta öka landets produktion efter tidigare sanktioner.

Kommande informella Opec mötet slutet av september i Algeriet är det oljeaktörer väntar på, med förhoppningar om att en gemensam produktionsfrysning kan ske mellan länderna för att stabilisera oljepriset.

Brent (dagsdiagram)

Sektor rotation i en uppgående trend? Är det dags att vikta ned bank för tillfället?

Bank som steg kraftigt föregående vecka har haft en riktigt trevlig uppgångsfas tillsammans med industri sedan före sommaren.

Efter en tids kraftsamling inom bank där vi tidigare rapporterade föregående vecka med uppgångar på 4 – 8 procent, kan det vara en idé att vikta ned bank till förmån för industri som ser ut att kraftsamla för närvarande.

Bank har styrt den uppgång vi upplevt en tid på Stockholmsbörsen, och på måndagen stängde flertal storbanker på svagt minus.

Branschindex (dagsdiagram)

Björn Borg blev en av måndagens vinnare när aktien kraftigt steg på köprekommendation. Inledningsvis fick vi en uppgång med över 12 procent, som stabiliserade sig och avslutade strax därunder.

Dagens Industri lämnade köprekommendation i bolagets aktie på måndagen i en analys, som skriver att bolaget står inför en stor förändring mot sportmode och en ny kollektion som kommer nästa år, samtidigt som vinsterna väntas öka kraftigt när bolaget slipper betala royalties till familjen Borg.

Bolaget lämnade ett något sämre resultat efter skatt mitten av augusti på -2.2 miljoner kronor för det andra kvartalet i år, samtidigt som bolagets vd Henrik Bunge skrev i delårsrapporten att man såg en god utveckling på samtliga marknader, med en försäljningstillväxt på 23 procent, med undantag för Norge.

I början på sommaren ökade fjärde AP-fonden sitt innehav till drygt 1.4 miljoner aktier, vilket motsvarar 5.7 procent av kapital och röster i bolaget.

Efter en längre tids bottenfiske, kan det vara värt att ta en närmare titt på denna aktie då vi ser förbättrade möjligheter framöver.

BjörnBorg (veckodiagram)

Bioteknikbolaget WNT Research får liv efter en tids dvala… En längre tids kraftsamling ger resultat?!?

”WNT Research är ett svenskt biotech-bolag som utvecklar antimetastatiska läkemedel. Bolaget har i dagsläget två läkemedelskandidater under utveckling: Foxy-5 och Box-5. Bolagets huvudkandidat Foxy-5 syftar till att förhindra metastasering vid prostata-, tjocktarms- och bröstcancer. Substansen lämnade Fas 1 den 1 september 2015 utan tecken på betydande toxicitet. Bolaget avser därför inleda en Fas 1b-studie under 2016 med målet att fastslå optimal dos inför kommande Fas 2-studie.” skriver man på hemsidan.

Bolaget förbereder sig nu inför nästa fas i utvecklingen av Foxy-5, framgick det i delårsrapporten för lite mer än en vecka sedan.

På måndagen kom nyheten att bolaget tecknat avtal med Recall Capital avseende aktiehandelstjänsten Q2Trade som är en matematisk modell baserad på historisk handelsdata, för att minska marknadsrisken men även för att leda till en stabilare handel i bolagets aktie.

Bolagets grundare Tommy Andersson ökade sitt innehav i bolaget den 30 augusti  med 66.300 aktier. Köpet gjordes till en kurs 10:46 kronor till ett värde av nästan 0.7 miljoner kronor.

Bolagets aktie har minst sagt haft en längre tids handel mellan 20 – 30 kronor, och bröt på torsdagen ur sin dvala för att utmana 200 dagars glidande medelvärde.

WNT Research är definitivt ett bolag att hålla ögonen öppna för, och det blir intressant att följa bolagets framtida utveckling.

WntResearch (dagsdiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Finland: BNP 2 kv kl 8.00
 • Tyskland: industriorder juli kl 8.00
 • EMU: BNP (def) 2 kv kl 11.00
 • USA: Markit tjänste-PMI (def) augusti kl 15.45
 • USA: samlat arbetsmarknadsindex (LMCI) augusti kl 16.00
 • USA: ISM tjänster augusti kl 16.00
 • Konjunktur: JPMorgan globalt composite-PMI juli kl 17.00

Övrigt

 • Riksbanken: penningpolitiskt möte kl 9.00
 • Nordea: publicerar konjunkturprognos kl 9.00
 • Tyskland: finansminister Wolfgang Schäuble presenterar 2016 års budget i parlamentet kl 10.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tickade upp ytterligare något på måndagen, efter en fredag med tydliga uppgångar. USA-börsen höll stängt på grund av Labor Day, och handelsintensiteten var därefter.

Volvo och SSAB var de främsta vinnarna i OMXS30,

som stängde 0,2 procent upp på nivån 1.440,7, och omsättningen stannade på 9,2 miljarder kronor.

Oljepriset spelade huvudrollen på måndagen, efter att på förmiddagen ha tagit spjärn uppåt på förhoppningar kring utbudsbegränsningar efter toppmöte mellan Saudiarabien och Ryssland. Hoppet tynade dock bort efter vaga och allmänna formuleringar från länderna. Brent handlades vid börsstänning kring 47:40 dollar per fat, en uppgång på cirka 1,7 procent för dagen, efter att som mest ha varit uppe på plus 6 procent och nivåer kring 49:30 dollar fatet.

På bolagsfronten släppte bromsen för Haldex, vars aktie steg med 11 procent efter ett höjt bud, nu från tyska Knorr-Bremse. Budet på 110 kronor per aktie kan jämföras med stängningskursen 115:50 kronor, och indikationerna därmed på att budstriden knappast skulle vara över fick stöd av flera analytiker i en Direktintervju.

”Det är stora och starka namn som är kvar i budgivningen. Det finns goda argument för båda att betala upp”, sade exempelvis Swedbanks Mats Liss.

Volvo B rullade fram 2,2 procent efter att marknaden för tunga lastbilar i Nordamerika visat på starkare orderingång än väntat i augusti, enligt ACT-statistik.

SSAB:s uppgång, 2,5 procent, kan ses i ljuset av att G20 vid sitt toppmöte i Kina enades om att skapa ett globalt forum för att hantera världens stålöverkapacitet.

I råvarusektorn kan vidare noteras att Lundin Mining klättrade 2,2 procent. Handelsbanken har höjt gruvaktien till öka från minska.

Sektormässigt tappade bank och fastighet i Europa. För svenskt vidkommande orkade enbart Swedbank hålla näsan precis ovanför ytan. Bland övriga storbolag på minus återfanns Electrolux, AstraZeneca, SCA och Ericsson.

Medicinteknikbolaget Sectra tappade 5,6 procent efter sin rapport. Ett kraftigt fall i orderingången noterades, liksom ett lägre resultat efter skatt. Analytiker påminde dock marknaden, via uttalanden till Nyhetsbyrån Direkt, om att Sectra-aktien gått starkt under senare tid, och menade att en minusrekyl därmed var rimlig.

SAS lyfte 5,5 procent efter ett förnyat avtal med svenska myndigheter.

Björn Borg rusade med 11,5 procent på en köprekommendation i Dagens Industri. Underklädesbolaget har fått upp ångan och 2017 ska transformationen mot sportmode vara klar med en ny kollektion ute i butikerna, påpekade tidningen.

Börsveckan rekommenderar bland annat köp av VBG. Lastbilsunderleverantören steg 7 procent.

Carnegie har plockat in Evolution Gaming och Dustin i sin småbolagsportfölj. Aktierna stängde upp 4,2 respektive 3,0 procent. Nordax plockades ur portföljen och sjönk 1,3 procent.

Bland vinnarna på Direkts och Financial Hearings fastighetskonferens syntes Atrium Ljungberg, vars aktie steg 3,5 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1440.76
3077.66
10672.22
6879.42
2179.98
18491.96
5249.9
17079.57
23726.09
1.12
9.54
8.56
45.27
47.69
0.25%
-0.07%
-0.11%
-0.22%
0.42%
0.39%
0.00%
0.25%
0.32%
0.06%
-0.06%
-0.11%
0.18%
0.13%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.