Home > Morgonrapport: OMXS30 signalerar ökad volatilitet, Hong Kong laddar för köpsignal

Morgonrapport: OMXS30 signalerar ökad volatilitet, Hong Kong laddar för köpsignal

Republikanerna i representanthuset i USA planerar enligt Reuters att på fredagen förslå en temporär förlängning av finansieringen för departementet för inrikes säkerhet, Homeland Security, med tre veckor. Därmed skulle risken för en partiell stängning av den statliga verksamheten kunna undvikas en tid. Deadline löper ut vid midnatt mot lördagen. Det republikanska motståndet har kopplats till krav på ändringar i Obama-administrationens immigrationspolitik. Från Japan har i natt kommit ett knippe statistik; arbetslösheten var 3,6 % i januari, något högre än väntat, detaljhandeln sjönk med 2 % jämfört med januari 2014, även det mer än väntat, KPI steg 2,4 %, i linje med konsensus, och industriproduktion steg 4 % från december men sjönk 2,6 % från i fjol, detta dock bättre än förväntat. På den internationella agendan på fredagen står tysk preliminär februari-KPI, reviderad USA-BNP fjärde kvartalet och Chicago-PMI. För svensk del riktas intresset mot detaljhandel i januari och BNP fjärde kvartalet..

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

S&P 500, dagsgraf, 1 år
S&P 500, dagsgraf, 1 år

Gårdagens statistikfront var av blandad kompott, positivt var att konfidensindikatorn för euroområdet steg till 102,1 i februari från 101,4 månaden före. Väntat var 102,0 enligt Bloombergs sammanställning. I USA sjönk konsumentpriser 0,7 procent i januari, jämfört med månaden före, något mer än den väntade nedgången på 0,6 procent. Jämfört med fjolårets januari gick KPI som väntat ned 0,1 procent. Kärn-KPI steg dock mer än väntat på månadsbasis. Vidare rapporterades att antalet nyanmälda arbetslösa steg mer än väntat under föregående vecka och Bloombergs konsumentförtroendeindex sjönk och var under konsensus. Även om inflationsstatistiken härleds främst till lägre oljepris behöver ett lägre KPI inte heller nödvändigtvis vara negativt för börserna med tanke på att investerare gärna ser att en räntehöjning skjuts på framtiden. James Bullard, Fed-chef i St Louis, talade dock positivt om KPI-utfallet och John Williams, Fed-chef i San Francisco, påtalade under gårdagen vikten av att höja räntan redan innan inflationsmål och full sysselsättning har uppnåtts. Detta gav stöd till tron på en höjning i närtid och stärkte dollarn.

OMXS30, 1h-graf, 30 dagar
OMXS30, 1h-graf, 30 dagar

För svensk del visade sig de monetära finansinstitutens utlåning till hushållen ha stigit i linje med förväntade 6,1 procent i januari jämfört med samma månad föregående år. Handelsbalansen på +3,5 miljarder kr i januari var dock lägre än väntade 3,8 mdr, både import- och exportvärdet sjönk med 3 % från januari i fjol. Idag rapporterar Sverige bokslut för 2014, den svenska tillväxten väntas ha växlat upp en aning under fjolårets sista kvartal, jämfört med kvartalet före. Men jämfört med ett år tidigare är utvecklingen fortsatt dämpad med en tudelad ekonomi. Sveriges BNP väntas ha stigit med 0,5 procent under det fjärde kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal 2013 väntas BNP ha stigit med 1,6 procent. Det framgår av SME Direkts prognosenkät bland elva bedömare. Gårdagens prisutveckling skapade en ’inside day’, det vill säga att rörelsen var innanför intervallet från dagen innan och detta brukar vara tecken på en omställning. Frågan är bara – förnyad hausse eller rekyldags?

HSI, dagsgraf, 6 mån.
HSI, dagsgraf, 6 mån.

Efter de duvaktiga nyheterna från Kinas premiärminister samt centralbank igår steg börserna på förhoppningar om stimulansåtgärder. Hong Kong-börsens Hang Seng Index har länge varit västerlänningars fönster mot kinesiska investeringar, och även om Shanghai-börsen öppnat för handel mot Hong Kong så lär Hong Kong bibehålla denna status. Indexet har varit konsoliderande medan Europabörser stigit, men än dock i en uppåtgående trend. Vi kan på grafen studera hur bottennoteringarna konsekvent blivit högre, samtidigt som det framstår finnas ett utbudslager av säljare som tycker priser kring 25 000 punkter är ett bra läge för att ta hem vinster. Vår förväntansbild är att priset kommer lyckas bryta upp och få extra fart, vilket brukar bli fallet när ett så tydligt motstånd målats upp, och de som är positionerade för nedgång kommer tvingas vända sina positioner vilket driver på uppgången ytterligare. Det är dessutom relativt nära till 2014 års toppnotering på 25 362, vars forcering skulle innebära ännu en köpsignal.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: BNP 4 kv
Ökade med 0,3% q/q under 3 kv och väntas nu ha växlat upp till +0,5% q/q. Ekonomin är fortsatt relativt tudelad, med bra utveckling för hushållens konsumtion och bostadsinvesteringar, medan exporten gått trögare. Lagerposten som vanligt svårbedömd.

kl 9.30: SCB: detaljhandel januari
Har varit överraskande svag trots goda finansiella förhållanden för hushållen. KI:s senaste barometer visade på fortsatt dämpat förtroende. I februari väntas detaljhandeln ha ökat 3,6%, y/y efter en uppgång med 3,4% i januari.

kl 14.00: Tyskland: KPI (prel) februari
Den första tunga indikationen på vad som händer med inflationen i euroområdet i februari. Inflationen i Tyskland väntas vända upp, till -0,2% från -0,4% i januari.

Unicredit: ”En stabilisering av oljepriset (mo än på låga nivåer) är det som huvudsakligen förklarar den långsammare nedgångstakten i konsumentpriserna. En återgång till positiv inflation kan dock först väntas under det sista kvartalet i år”

kl 14.30: USA: BNP (rev) 4 kv
Steg 2,6% i beräknad årstakt enligt det första estimatet, vilket nu väntas revideras ned till 2,1%, framför allt till följd av mindre lager och svagare nettoexport. Att privatkonsumtionen ökade med starka 4,3% väntas stå sig.

Credit Suisse menar att revideringarna bör vara positiva. Minskade lager bådar gott för framtida produktion och en svagare nettoexport till följd av högre import är ett tecken på en solid inhemsk efterfrågan. ”Den underliggande inhemska efterfrågan bör vara fortsatt solid”.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Med viss draghjälp från Kina handlades flertalet av de europeiska börserna i positivt territorium på torsdagen. Gruvbolag, verkstad och banker hörde alla till vinnarnas skara, medan Lundin Petroleum tyngde.

OMXS30-index stängde 0,4 procent upp till nivån 1.684,8. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till måttliga 12,8 miljarder kronor.

Kinas premiärminister Li Keqiang satte tonen i delar av Asien genom att förklara att han vill se fler åtgärder för att stötta tillväxten, samtidigt som det i en publikation från Kinas centralbank argumenteras för att det krävs penningpolitiska lättnader för att motverka deflationsrisker.

De kinesiska börserna reagerade positivt, liksom Tokyos Nikkeiindex. Även basmetaller som koppar och zink avancerade, samtidigt som dollarn blev dyrare.

Från Tyskland meddelades att antalet arbetslösa minskade mer än väntat i februari jämfört med månaden innan, också det en konjunkturpositiv signal.

I storbolagsindex toppade gruvbolaget Boliden med en uppgång på 1,7 procent till 169:40 kronor, den högsta kursen sedan sommaren 2000. Lite extra hjälp fick aktien möjligen av att Citi har höjt riktkursen till 186 kronor, från tidigare 160 kronor.

I sektorn lyfte också Lundin Mining 1,1 procent, medan guldgrävaren Semafo utvecklades bara något bättre än index.

Storbankerna stod också stabilt på plus. Bäst var SEB och Handelsbanken, som båda steg cirka 1 procent.

Även flertalet konjunkturkänsliga verkstadsbolag noterades högre. Alfa Laval ökade 1,3 procent, ABB 1 procent och Sandvik 0,7 procent.

Oljebolaget Lundin Petroleum var svagast bland de största bolagen, med en nedgång på 0,8 procent. Oljepriset backade tillbaka efter en uppgång sent på onsdagen.

Fingerprint Cards, som tillverkar teknik för fingertrycksavkänning, rusade 25 procent. Bolaget redovisade ett ebitda-resultat om -16,4 miljoner kronor (-11) för det fjärde kvartalet och en omsättning på 105 miljoner (34), men upprepade prognosen om en försäljning på över 1 miljard kronor 2015. Vidare framkom att bolaget ska visa upp sin nya touchsensor under mobilmässan i Barcelona i början av mars.

Mycronic lyfte 6 procent till 56:75 kronor och lade därmed en andra dag med en stor uppgång bakom sig. Bolaget aviserade på onsdagen en order på en ny typ av maskritare. Sedan årsskiftet är aktien upp hela 129 procent.

Spelsektorn upplevde en viss press sedan Lotteriinspektionen fått Apple att ta bort appar från minst tolv spelbolag från sin svenska affär, bland andra Unibet och Betsson. Aktierna backade 1 procent respektive 1,1 procent.

Ett starkt kvartalsresultat och en utdelningshöjning med 26 procent satte fart på den NGM-listade bryggeriaktien Kopparbergs, som slutade dagen drygt 11 procent upp.

I samma riktning gick spelutvecklaren Starbreeze, som redovisade sjunkande vinst men ökad försäljning. Aktien adderade 3,7 procent.

Aktieägarna i växtbelysningsbolaget Heliospectra fick se sin aktie rasa nästan 14 procent efter en stor förlust för 2014 och ett negativt kassaflöde under det andra halvåret.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1684,83
3574,94
11327,19
6949,73
2110,74
18214,42
4987,89
18773,37
24954,02
1,1211
9,4123
8,3926
49,03
60,98
0,36%
0,94%
1,04%
0,21%
-0,15%
-0,06%
0,42%
-0,06%
0,24%
0,13%
0,08%
-0,08%
1,79%
1,55%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto