Home > Morgonrapport: Svaga siffror och hög volatilitet, den osäkra perioden fortsätter!

Morgonrapport: Svaga siffror och hög volatilitet, den osäkra perioden fortsätter!

God morgon!

Det är ny vecka, och även om veckan inte bjuder på samma täta statistik som förra, bjuder veckan på spännande vägskäl för OMXS30. Det mesta indikerar att det blir en positiv inledning på veckan då de ledande terminerna ligger tydligt på plus. Asien noterar även uppgångar där Kina fortfarande har helgstängt idag.

Oljepriset inleder veckan på svagt plus där WIT-terminen handlas i 45,88 dollar och BRENT-terminen handlas i 48,46 dollar fatet.

Alla förutsättningar för veckans och framförallt dagens handel finns som vanligt i analysen. Jag önskar er en trevlig start på handelsveckan.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen är till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Fredagens handel var verkligen volatil, fram till amerikanarnas sysselsättningssiffror steg börsen. Men efter en riktigt dålig siffra rasade börsen på kort tid ner under nollan för att sedan vända upp och sluta på plus 0,6 %. Omsättningen låg på 16,2 miljarder kronor, nivån stannade till 1413 punkter.

Indexet befinner sig kring stödnivån 1410 vilket inte har visat någon större effekt då vi rört oss kring området tämligen obehindrat. Vi ser fortfarande osäkerhet på marknaden. Vi har gått in i en höstdepression och indexet ser inte starkt ut. Det är möjligt att vi återupprepar scenariot för en dryg månad sedan då vi föll dramatiskt och sedan återhämtade några punkter för att sedan lägga oss i ett sidåtgående intervall mellan stöd och motståndsnivåer. I så fall är vi i läget där indexet nu återhämtat sig och nu börjar formera ett avvaktande beteende där många investerare vill invänta rapportsäsongens data innan de fattar avgörande investeringsbeslut

 

Sysselsättningsstatistiken som fick börserna att hicka till, var riktigt dåliga. Det väntade på en ökning med 201 000 blev till slut 142 000. Timlönerna låg på 2,2% y/y mot väntade 2,4 %. Kan det vara så att den höga dollarkursen nu får genomslag i statistiken och därmed tynger den amerikanska ekonomin. Är detta ett tecken på att utvecklingen för den amerikanska ekonomin stannar av eller är det endast ett tillfälligt tapp?

I vilket fall är det nu mer större sannolik att räntan hålls oförändrad än att den höjs under året. FED har sagt att de ville se starkare siffror för att vara på det torra innan höjningen kommer. Under förra mötet var det en ledamot som ville utöka stimulanserna, kanske det nu ligger närmare än en höjning? Troligtvis är ett fortsatt avvaktande scenario från FED det som har högst sannolikhet på sig.

Förhoppningsvis är detta endast tillfällig försvagning och att USA fortsätter visa att deras (utdragna) ränte- och penningpolitik har fungerat och att de återgår mot högre räntor inom kort. Detta skulle skapa mer förtroende för de europeiska ländernas liknande försök. Än så länge har de europeiska centralbankernas stimulanser inte visat någon större positiv effekt, även om statistiken nu börjar ticka svagt uppåt. Dock ska man komma ihåg att vi inte vet hur utfallet hade varit utan dessa stimulanser. Troligtvis hade de inte varit alltför bra…

Bloomerg News har tagit del av eurogruppens kravdokument till Grekland vilket framgår att grekerna ska bocka av 48 milstolpar till mitten av oktober för att få nästa utbetalning från stödpaketet. En milstolpe är, enligt uppgifter, att minska antalet förtidspensionärer Låter tufft och kommer troligtvis att landa i kompromisser och omförhandlingar.

 

Veckan som kommer

Idag måndag Kommer tjänste-PMI för september månad, förväntningarna ligger på en uppgång till 53,0 från tidigare 52,4. SCB presenterar industriproduktionen för augusti och väntas stiga 1,2 % m/m, industriproduktionen kan även vara intressant inför rapportperioden. EMU visar detaljhandel för augusti och USA meddelar ISM tjänste-PMI, som väntas sjunka till 58.

Makrostatistiken under dagen:
– Japan: tjänste-PMI september kl 3.35
– Silf/Swedbank: Tjänste-PMI september kl 8.30
– SCB: industriproduktion augusti kl 9.30
– SCB: industriorder augusti kl 9.30
– SCB: tjänsteproduktion augusti kl 9.30
– SCB: restaurangindex augusti kl 9.30
– EMU: tjänste-PMI (def) september kl 10.00
– Storbritannien: tjänste-PMI september kl 10.30
– AF: veckodata kl 10.45
– EMU: detaljhandel augusti kl 11.00
– USA: tjänste-PMI (def) september kl 15.45
– USA: ISM tjänste-PMI september kl 16.00
– USA: LMCI september kl 16.00

 

Tisdag följer med tysk industriorder, amerikansk handelsbalans samt höstprognos från World Economic Outlook.

Onsdag lämnar Bank of Japan räntebesked, tysk industriproduktion för augusti, lönebildningsrapport och hushållskonsumtion för augusti.

Torsdag lämnar Bank of England räntebesked och FED ger ut protokollet från FOMC-mötet den 16-17 september. Intressant!

Veckan avslutas med Norsk KPI för september och höstmöte i Peru för IMF.

Trevlig vecka

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Silf/Swedbank: tjänste-PMI september

Analytikerna i SME Direkts enkät tror på en uppgång till 53,0 från 52,4.

kl 9.30: SCB: industriproduktion augusti

Efter att ha fått lite bättre fart i början av året har industriproduktionen, den svenska ekonomins sorgebarn, försvagats igen och backat tre månader i rad. I augusti väntas en uppgång med 1,2% m/m, enligt SME Direkts enkät.

Nordea tror på en rekyl upp i augusti, +2,5% m/m, efter det svaga utfallet i juli. De noterar att indikatorerna är blandade, med ett dämpat inköpschefsindex medan industriföretagen är desto mer optimistiska i Konjunkturinstitutets barometer.

kl 11.00: EMU: detaljhandel augusti

Väntas ha varit oförändrad m/m.

kl 16.00: USA: ISM tjänste-PMI september

Väntas ha sjunkit tillbaka i september, till 58,0 från 59,0 i augusti. Det skulle dock fortsatt vara runt de högsta nivåerna på tio år.

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen avslutade veckan med svarta indexsiffror efter en svängig dag. I första hand amerikansk jobbstatistik som inte alls levde upp till förväntningarna präglade händelseförloppet.

OMXS30 stängde 0,6 procent högre på nivån 1.413. Aktier för 16,2 miljarder kronor omsattes under dagen.

Dagens självklara huvudnummer utgjordes av sysselsättningsstatistiken från USA. Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade med 142.000 personer i september och det var en tydlig avvikelse från snittprognosen om 201.000 personer. Den stora frågan är nu om den amerikanska ekonomin är tillräcklig stark för en räntehöjning under 2015.

”De nedslående siffrorna bakbinder Fed som nu lär vänta med att höja räntan. Marknaden gillar inte högre räntor men en svagare ekonomi är ännu värre. Nu blir det svårare att förutse Feds nästa steg”, sade en amerikansk aktiestrateg till Bloomberg News.

Strax innan statistiken släpptes på fredagseftermiddagen hade Stockholmsbörsen gått upp cirka 1,5 procent, något som snabbt förbyttes till en tydlig nedgång innan köparna repade nytt mod. Samma mönster gick att se på de större marknadsplatserna i Europa samtidigt som dollarn pressades av USA-statistiken, så även marknadsräntorna i stora delar av världen.

På det svenska börsgolvet gick i första hand aktier med råvaru- eller metallkoppling bäst. Lundin Petroleum steg 3,0 procent, Boliden nästan lika mycket och även stålbolaget SSAB fanns högt på vinnarlistan.

Bankerna gick också klart bättre än index, såväl i Sverige som i Europa. På andra sidan skalan hittade bland andra teleoperatörerna. Tele2 och Telia Sonera tappade 2,7 respektive 1,4 procent och närbesläktade Com Hem förlorade drygt 4 procent och det var mest bland storaktierna i Stockholm.

Fingerprint toppade för ovanlighetens skull inte omsättningsligan när aktien tappade i värde för andra dagen i rad. Kursen sjönk 3,6 procent på fredagen till 285:50 kronor. I onsdags satte aktien stängningsrekord på 309 kronor.

En annan av årets stora kursraketer, Karo Bio, fick en rejäl skjuts uppåt av att bolaget förvärvat Swereco som säljer bland annat receptfria produkter. Karo Bios arbetande styrelseordförande heter Anders Lönner – arkitekten bakom storbolaget Meda som också säljer receptfria produkter. Karo Bio steg nära 7 procent.

First North-listade Evolution Gaming fortsatte ned med knappt 2 procent, efter att ha rasat 9 procent på torsdagen efter att Börspodden rekommenderat sälj av aktien. Kursen har trots de senaste dagarnas nedgång stigit 145 procent under det senaste halvåret.

Bland de lite mindre bolagen hittades även en 10-procentig uppgång för Seamless. Betalningsbolaget har fått en order värd nästan 20 miljoner kronor i Afrika.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1412,86
517,720
3088,18
9553,07
6129,98
1951,36
4707,77
18008,04
21901,39
1,1226
9,3749
8,3508
45,88
48,46
0,00%
-0,86%
0,62%
0,46%
0,95%
1,43%
1,74%
1,60%
1,84%
0,16%
0,11%
0,00%
0,77%
0,69%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.