Home > Morgonrapport: Svagare Kina skrämmer köparna, nya fall att vänta?

Morgonrapport: Svagare Kina skrämmer köparna, nya fall att vänta?

God morgon! 

Relativt lugn makro-dag väntas där förväntningarna på morgondagens besked från ECB och Riksbanken kommer att byggas upp under dagen. Asien stiger svagt nu på morgonen efter gårdagens större nedgångar. Svenska kronan stärks svagt mot både dollarn och euron, och oljan backar drygt 2%.

 

 Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Gårdagen blev färgad av svaga makrosiffror och börserna föll globalt. Stockholmsbörsen slutade på minus 2,1 % och stängde på 1470. Det märks att börserna globalt är nervösa och söker framtida riktningar. Efter en lång bull-market börjar investerare på allvar ifrågasätta om de höga värderingarna är i paritet med rådande ränte- och ekonomiska läge .

Strategin om att köpa när börsen dippat har för denna period fungerat väl men nu höjs oron för att det kan bli en dyr affär om börserna vänt riktning och inlett en bear-market. Men mycket återstår att se om köparna gjort en bra eller dålig affär och de närmaste dagarna och veckorna kommer med största sannolikhet att vara fortsatt svajiga. Troligtvis kommer vi söka oss neråt till områden kring 1380-1420 för att testa motståndsnivån ytterligare.

Vad orsakade gårdagens nedgång?

Som jag höjde ett varnande finger för i gårdagens morgonrapport blev statistiken dagens viktigaste hållpunkter. Kinas är återigen i fokus med den lägsta inköpschefsindexsiffran på tre år. Visserligen var minskningen väntad men den låga nivån får investerarna återigen anledning att tvivla på Kinas tillväxt framöver.

Men man ska komma ihåg att den kinesiska staten har stora medel att agera med, och beslut kan fattas generellt sett snabbare med tanke på det politiska systemet. Ett centralt problem är att Kinas beslutsfattare tappar förtroende för varje misslyckat försök att stimulera sin ekonomi eller försök till att stoppa ytterligare börsfall.

Återfås förtroendet och en vändning tar sikte kan oron lätt falla i glömska, se bara på Greklandskrisen som det knappt lyfts ett ord kring sedan det tredje stödpaketet kom på plats. Men bevakningen lär svänga igen när valet närmar sig, var så säkra!
Grekland ska såklart inte jämföras med Kinas påverkan på den globala ekonomin men i termer av fokusering på osäkerhet finner jag jämförelsen lämplig.

På stockholmsbörsens storbolagsindex stängde 29 av 30 på rött där konjunkturmässigt känsliga bolag stod för störst nedgång. Där hittar vi aktier som SSAB, Electrolux och Volvo.
Elekta gick mot strömmen och steg nästan 8 % efter kvartalsrapporten.

USA svajade kraftigt med stora nedgångar, där oron hur ett svagare Kina kommer att slå mot efterfrågan på amerikanska varor och tjänster. Oljan störtdök på tisdagskvällen med nedgångar runt 7-8% vilket drog med energisektorn i fallet.

Vad händer idag?

Idag är en makromässigt lugnare dag, där förväntningarna inför torsdagens besked från Riksbanken och ECB byggs upp med att riksbankens direktion sammanträder klockan 9.00 för sitt penningpolitiska möte. SCB presenterar runt 9:30 Sveriges bytesbalans för det andra kvartalet. USA presenterar sitt veckovisa oljelager runt 16:30, ADP sysselsättning för Augusti där förväntningarna ligger på 200 000 nya jobb, samt orderingången för industrin som väntas försvagas mot föregående månad till en ökning om 0,9 %.

Det återstår att se om gårdagens kraftiga fall i USA kommer sätta sin prägel på dagens svenska aktiehandel. Nu på morgonen tyder ledande svenska terminer att så inte blir fallet och en svag uppgång väntas i inledande handel. Torsdagens räntebeslut kan påverka positioneringar i främst exportbolagen som är kraftigt utsatta för kronans utveckling.

Information om dagen samt senaste kurser återfinns som vanligt nedan. Tips, idéer och feedback tas mer än gärna emot via mail eller i kommentarsfältet nedan.

Hoppas dagen börjar strålande!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER

FIRST NORTH

– Arcoma

AKTIETORGET

– Klick Data

ÖVRIGA UTLÄNDSKA

– Navistar (före USA-börsernas öppning)

STÄMMOR

– Geveko (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER

– Fastigheter: Stockholm Corporate Finance och Financialhearings arrangerar Fastighetsdagen kl 8.00-18.00

BÖRSSTATISTIK

– Vostok New Ventures: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM

– Midsona: anmälningstid i nyemission avslutas

KAPITALMARKNADSDAG

– Getinge kl 12.30-16.00

EXKLUSIVE UTDELNING

– Elekta (0:50 kr)

MAKROSTATISTIK

– Australien: BNP 2 kv kl 3.30
– SCB: bytesbalans 2 kv kl 9.30
– Tyskland: VDMA maskinorder juli kl 10.00
– EMU: PPI juli kl 11.00
– USA: ADP sysselsättning augusti kl 14.15
– USA: produktivitet, enhetsarbetskostnader (def) 2 kv kl 14.30
– USA: industriorder juli kl 16.00
– USA: veckovisa oljelager kl 16.30

CENTRALBANKER

– Riksbanken: direktionen sammanträder, penningpolitiskt möte kl 9.00
– Fed: Beige Book kl 20.00

MAKRO ÖVRIGT

– Nordea: konjunkturprognos kl 9.00
– ESV: budgetprognos kl 10.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20

 

 

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen stängde med ett tydigt minus på tisdagen. Återigen var det i första hand kinesisk statistik som hämmade köphumöret på aktiemarknader världen över.

Stockholmsbörsen OMXS30 backade 2,1 procent och stängde på 1.470. Aktier för 17,1 miljarder kronor bytte ägare under handelssessionen.

Nedgångarna för de ledande indexen i London, Paris och Frankfurt var något djupare än i Stockholm. Börserna på andra sidan Atlanten inledde i samma stil.

Säljintresset grundlades av att Kinas officiella inköpschefsindex för industrin sjönk till 49,7 i augusti. Minskningen var visserligen väntad, men investerare skrämdes av att nivån är den lägsta på tre år.

”Detta är inte särskilt överraskande, men marknaden fortsätter att vara mycket känslig för riktningen i Kina”, sade en japansk aktiestrateg till Bloomberg News.

Riskaptiten reducerades ytterligare när liknande statistik från flera andra länder – såväl i Asien som i Europa samt från USA – återspeglade ett vacklande alternativt ett försämrat humör bland inköpscheferna.

På hemmaplan stängde 29 av de 30 aktierna inom storbolagsindexet med röda kursnoteringar. I botten hittades en rad konjunkturkänsliga bolag som SSAB, Electrolux och Volvo. Den kursmässiga kräftgången låg mellan 3 och 4 procent i dessa fall.

Det enda undantaget utgjordes av Getinge som steg på tisdagen, om än marginellt. Noterbart är att medicinteknikbolaget och den nya vd:n Alex Myers har utlovat nya finansiella mål på onsdagens kapitalmarknadsdag.

Mot trenden gick även strålterapibolaget Elekta, som steg nästan 8 procent efter en kvartalsrapport som visade bättre organisk tillväxt och bättre bruttomarginal än vad analytikerna hade räknat med inför evenemanget.

”Vi kan nog säga att vi har lite vind i seglen”, summerade Elektas vd Tomas Puusepp och det var nog ett efterlängtat besked för strålterapibolagets aktieägare med tanke på att kursen, trots tisdagens uppgång, har fallit med 29 procent hittills under 2015.

Spelbolaget Net Ent, som anordnade kapitalmarknadsdag på tisdagen, har fått tillstånd att lansera spelprodukter i New Jersey-regionen. Bolaget ser förutsättningar för att ytterligare sju delstater i USA ska öppna upp för onlinespel under de kommande sex åren. Aktien steg 1,3 procent.

Även några oljeaktier gick bättre än index sedan priset på den svarta råvaran stigit kraftigt under måndagen och i slutet av förra veckan. Trots en prisrekyl nedåt på tisdagen steg kursen i Enquest och Blackpearl. Lundin Petroleum stängde samtidigt 0,5 procent lägre.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1469,87
521,800
3188,73
10015,57
6058,54
1913,85
4636,11
18390,51
21191,10
1,1280
9,5308
8,4494
44,41
48,64
0,00%
-1,97%
-2,47%
-2,38%
-3,03%
-2,96%
-2,94%
1,24%
0,03%
-0,25%
0,16%
0,46%
-2,20%
-1,86%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.