Home > Morgonrapport: Svagt Asien inleder börsveckan

Morgonrapport: Svagt Asien inleder börsveckan

God Morgon

Återigen en vecka med intressant makrostatistik och en börs som befinner sig vid avgörande nivåer för förutsättningar till fortsatt uppgång eller inte. Efter en avvaktande avslutning på förra veckans handel ser vi förhoppningsvis lite mer tryck och besked från Stockholmsbörsen som behöver bryta motståndet vid 1510 för vidare uppgång.

Veckan öppnar svagt i Asien, där bland annat Japanska indexet NIKKEI sjunker 2,10 % och Hang Seng Index noteras ner 0,75 % nu tidig morgon. Ledande svenska terminer indikerar även nedgång i inledande handel.

Oljepriset har varit relativt volatilt den senaste tiden och har nu börjat röra sig uppåt. WTI-terminen handlas nu i 46,37 medan BRENT-terminen handlas i 49,58 dollar fatet.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Vi har ett fortsatt intressant läge på börsen och efter halvdagen i fredags befäster 1500-sträcket sin position som ett kraftigt motstånd. Med inledande uppgång till 1508 punkter vände indexet ner och stannade på 1499 punkter. Detta innebar en uppgång om 0,23 % från torsdagens stängning med en omsättning på 11 miljarder kronor.

I helgen har det tillkommit sämre kina-statistik, där inköpschefsindexet låg oförändrad mot september månads 49,8. Det förväntade låg att indexet skulle stiga till 50 vilket markerar gränsen mellan tillväxt och tillbakagång. Analytiker hade förväntat sig bättre siffror för att visa att stimulanserna från kinas styre skulle ha fått genomslag. Genomslaget verkar nu fortsätta dröja och frågan är hur länge risktagarna är beredda att vänta in positivare siffror från kina innan de tröttnar och väljer att positionera sig därefter. Den otroligt viktiga tjänstesektorn, den som ska ersätta industrin när kina mer och mer övergår mot en konsumtionsdriven ekonomi, kom också den in lågt på 53,1. Vilket var en försvagning från tidigare månads 53,4, detta är således även den lägsta siffran sedan år 2008. För världsekonomins oro kring en hårdlandning i omställningsprocessen är detta ett dåligt tecken, även om nedgången i sig inte var allt för stor.

Veckans centrala händelse kommer att vara huruvida OMXS30 orkar ta sig över 1500-1510 eller om vi tvingas ner för

OMXS30, historiskt 3 månaders, svårigheten att forcera 1510 punkter är tydlig och utgångsläget för fortsatt förtroendegivande uppgång är att 1510 bryts under hög omsättning för att befästa köparnas tilltro till börsen
OMXS30, historiskt 3 månaders, svårigheten att forcera 1510 punkter är tydlig och utgångsläget för fortsatt förtroendegivande uppgång är att 1510 bryts under hög omsättning för att befästa köparnas tilltro till börsen

att testa botten i det längre tidsintervallet vi ligger inom. Det intervall vi befinner oss inom sträcker sig från taket vid 1510 punkter ner till för årets bottennivå vid 1380. Jag skulle vilja säga att läget är något svårt att förutse, dels eftersom den dåliga statistiken inte har vänt som många hoppats på vilket kan leda till negativare toner på börsen, men på andra sidan så har centralbankerna runt om i världen öppnat för fortsatt avhållsamma och kanske till och med nya stimulanser vilket i sin tur skulle vara snarare positivt för börsen som helhet. Tron på vilken av sidorna som tar över är central för avslutningen på börsåret, för ärligt talat så var rapporterna ingen supertrevlig läsning på den breda fronten. Därför blir och är 1510 punkter ett ytterst viktigt psykologiskt motstånd som behövs forceras med stor omsättning, men jag är inte förvånad om vi ska testa stödet vid 1380 igen innan ny riktning upp kan ske. Men att gå emot centralbankerna har inte varit en bra strategi senaste åren, så potentialen för fortsatt uppgång finns där.

Veckans agenda börjar med dagens industri-PMI för Sverige vilken väntas ha stigit marginellt till 53,3. Samt så presenterar industrifacken sina lönekrav vilket startar årets avtalsrörelse. Från USA kommer ISM-index för industrin vilken väntas ha sjunkit till 50 från 50,2 föregående månad.

Dagens agenda och hålltider:

– Japan: industri-PMI (def) oktober kl 2.35
– Kina: industri-PMI, Caixin, oktober kl 2.45
– Indien: industri-PMI oktober kl 6.00
– Ryssland: industri-PMI oktober kl 7.00
– Silf/Swedbank: industri-PMI oktober kl 8.30
– Norge: industri-PMI oktober kl 9.00
– SCB: fordonsstatistik oktober kl 9.30
– EMU: industri-PMI (def) oktober kl 10.00
– Tyskland: VDMA maskinorder september kl 10.00
– Storbritannien: industri-PMI oktober kl 10.30
– AF: veckodata kl 10.45
– Danmark: industri-PMI oktober kl 11.00
– USA: industri-PMI (def) oktober kl 15.45
– USA: ISM-index industrin oktober kl 16.00
– USA: bygginvesteringar september kl 16.00

Tisdag kommer räntebesked från Australien samt industriorderingång från USA.

Onsdag kommer inköpschefsindex för tjänstesektorn i Sverige, samt sysselsättning, inköpschefsindex för tjänstesektorn samt handelsbalans från USA.

Torsdag väntar industriorder från Tyskland, industriproduktion från Sverige, EU-höst-prognos, samt räntebesked från både Norge och England.

Fredag kommer viktig sysselsättningsdata från USA vilket får räknas som veckans marko-besked samt tyskt industriproduktion.

Vi har en spännande vecka framför oss, med både viktiga makrobesked och viktiga nivåer på indexet. Kom även ihåg att USA ställer om till vintertid och att nu tidsskillnaden återigen är tillbaka till det normala med vanliga skillnader i börstider.

Ha en trevlig och rolig börsvecka!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 8.30: Silf/Swedbank: industri-PMI oktober

Steg i september marginellt till 53,3 från 53,2 månaden före. Väntas nu ha stigit ytterligare till 53,9.

kl 10.00: Löneavtal: Facken inom industrin presenterar lönekrav

Förra avtalsrörelsen krävde industrifacken 2,8% löneökningar och det treåriga avtalet gav sedan 2,3% per år. Denna gång har Facken inom industrin gjort klart att de vare sig vill se kraftiga upp- eller nedväxlingar av löneökningarna.

kl 10.00: RB: Per Jansson deltar på seminarium (Svenskt Näringsliv) om det ekonomiska läget

Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad men utökade tillgångsköpen vid det senaste mötet, med försämrade inflationsutsikter och tydlig hänvisning till andra centralbankers agerande. Tillfälle för en av direktionens mer ”frispråkiga” ledamöter att lägga ut texten om skälen bakom det agerandet.

kl 16.00: USA: ISM-index industrin oktober

Har befunnit sig i en fallande trend sedan sommaren.

Väntas nu ha sjunkit till 50,0 från 50,2 föregående månad.

Unicredit tror däremot på en uppgång till 51,0. En betydande uppgång på aktiemarknaderna tillsammans med slutet på den senaste lagerkorrektionen bör ha varit den främsta drivkraften bakom förbättringen. Dessutom har oljepriset stabiliserats och dollarn varit lite svagare under månaden.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen parkerade över nollstrecket under fredagens handel som var förkortad på grund Alla helgons dag. En räcka verkstadsbolag fanns bland vinnarna.

Veckans i särklass mest handlade aktie Fingerprint Cards handlades upp 19 procent.

Storbolagsindexet OMXS30 steg 0,2 procent till nivån 1.499. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde drygt 11 miljarder kronor hjälpt av den intensiva Fingerprint-handeln.

I Europa noterades de större handelsplatserna något lägre vid svensk stängningstid. I Asien steg Tokyobörsen 0,8 procent, med stöd av möjliga finanspolitiska stimulanser.

På svenskt börsgolv spelade återigen Fingerprint Cards huvudrollen och handlades upp 19 procent.

Biometribolagets vd Jörgen Lantto bekräftade på fredagen för Nyhetsbyrån Direkt att bolagets sensor finns i tangentbordet till Microsofts surfplatta Surface PRO4.

Den mindre sektorkollegan Precise Biometrics steg i sin tur kring 5 procent.

I OMXS30 index hette vinnarna bland annat SKF, Sandvik och Volvo. Torsdagens rapportvinnare Nokia steg 0,8 procent.

Bland minusbolagen återfanns bland andra SCA, H&M och Hexagon.

Lundin Petroleum återfanns också på förlorarsidan, med en nedgång för aktien på 0,4 procent. I övrigt i oljesektorn gick Africa Oil upp något medan Tethys Oil backade runt 4 procent.

Rapporterande Cassandra Oil tappade närmare 9 procent efter att ha redovisat en förlust på runt 6 miljoner kronor i kvartalet. Oljesanerarens likvida medel uppgick till drygt 6 miljoner vid kvartalsslutet.

Bland övriga storbolag gick Lundin Mining ned något. Handelsbanken har sänkt rekommendationen till sälj från minska. Även Raymond James nedgraderade gruvaktien till outperform från starkt köp efter rapportbesvikelsen tidigare i veckan.

Köksbolaget Nobia steg runt 1 procent, efter att ha rapporterat ett rörelseresultat om 343 miljoner kronor för det tredje kvartalet. Väntat i SME Direkts prognossammanställning var 335 miljoner. Den organiska tillväxten var 9 procent, klart över förväntningarna som låg på 6,5 procent.

Nolato sjönk närmare 2 procent. Carnegie har nedgraderat aktien till behåll från köp.

Ögonssensorföretaget Tobii stärktes 4,5 procent till 69:75 kronor. ABG har höjt riktkursen med 20 kronor till 75 kronor med upprepad köprekommendation.

Bioteknikbolaget Oasmia har fått en rysk order värd 7,5 miljoner dollar. Aktien steg 12 procent

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs fortsatte högre och noterade den tionde raka handelsdagen med uppgång efter en stark rapport förra veckan. På fredagen steg aktien ytterligare närmare 3 procent.

 

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1499,23
549,110
3418,23
10850,14
6361,09
2079,36
5053,75
18682,72
22467,88
1,1025
9,3998
8,5268
46,37
49,58
 0,00%
-0,11%
0,14%
0,46%
-0,54%
-0,48%
-0,40%
-2,10%
-0,75%
0,13%
0,09%
-0,04%
-0,47%
0,04%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.