Home > Morgonrapport: Svagt inflationsutfall får riksbanken att senarelägga räntehöjningarna?

Morgonrapport: Svagt inflationsutfall får riksbanken att senarelägga räntehöjningarna?

OMXS30 steg nästan 1 procent igår efter en dag som präglades av det svenska inflationsutfallet från SCB. Än en gång hamnade inflationen under riksbankens prognoser vilket fick räntorna att backa och svenska kronan att falla, i tron om att riksbanken kommer att senarelägga räntehöjningarna. I övrigt var det ett allmänt positivt sentiment för börserna runt om i världen, där de amerikanska stängde klart på plus. Under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats positivt.
Sammantaget väntar vi oss att OMXS30 inleder fredagens handel kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 steg 0,94 procent under gårdagen efter att ha handlats i ett globalt positivt börssentiment. De snabba svängarna i det säkerhetspolitiska och handelspolitiska läget har lugnat ner sig något vilket bidrog till lite lättnad på marknaderna. Omsättningen fortsätter dock att vara låg under uppåt dagarna, igår landade den på omkring 13 miljarder kronor för stockholmsbörsen. H&M steg 3,14 procent och var en drivande faktor i storbolagsindexet.

Nivån på OMXS30 ställs till 1519.

Swedish Match tappade på börsen efter att utdelningen skiljts från kursen. Detta tillsammans med att EU lämnat ett ganska väntat besked om att fortsätta att förbjuda snuset.

Det norska flygbolaget Norwegian steg rejält på den norska börsen efter att ha blivit uppvaktade av Brittish Airways ägare om uppköp. Aktien steg hela 47 procent vilket även drog med sig SAS som avancerade dryga 6,5 procent.

Igår kom inflationsdata från SCB vilket alltid är spännande! Denna gång utlöste det större rörelser på valutamarknaden när svenska kronan föll skarpt och även räntorna. Bakgrunden till detta var att kärninflationen, exklusive energi, landade på 1,5 procent. Något som var klart under riksbankens prognos om 1,8 procent samt något under marknadens förväntningar på 1,6 procent.

Vanliga KPI-måttet landade till 1,9 procent mot väntat 2,0 procent.

Riksbanken hamnar återigen i ett läge där man riskerar att justera sin räntebana, och de första höjningarna som är ”planerade” till under andra halvan av året, risker nu att skjutas upp. Detta på grund av att inflationen är fortsatt under riksbankens prognoser. Något som borde vara positivt för både privata bostadslåntagare men även för börsen och aktier.

Lite i skymundan sänker boverket sin prognos för bostadsbyggandet för 2018 och slår fast att fler bostäder behöver byggas för att täcka upp för den växande befolkningen, men att flera indikationer pekar på att byggandet minskar i år.

Lägre bostadsbyggande kommer att påverka ekonomin negativt vilket i sig pressar möjligheterna för riksbanken att få upp inflationen till målet.

Den intensiva makroveckan lugnar ner sig något i avslutningen av veckan och idag väntas lite definitiva KPI-siffror från Tyskland, Spanien och Finland. I övrigt får vi handelsbalans från EMU-området samt JOLTS index och Michiganindex från USA. Inga större events under dagen att vänta med andra ord.

OMXS30 står nu till nivån 1519, och vi går mot en vecka som befäster det avvaktande handelsmönstret där indexet har svårt att välja vilken väg den ska gå. Det är ett relativt stort handelsintervall som sträcker sig mellan 1480 till 1528, och som utgör en relativt neutral mark. Marknadens aktörer väntar på en större rörelse som tar en tydligare riktning, men som än så länge har uteblivit. Handelsmönstret med högre omsättning i nedgångarna och lägre omsättning i uppgångarna pekar på att flera aktörer är snabbare på säljsidan än på köpsidan. Bryter vi 1480 med relativt hög omsättning får vi nya långsiktiga säljsignaler medan om vi lyckat att ta oss upp över 1528 med hög omsättning, så får vi köpsignaler mot en starkare återhämtning.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

  • Kina: handelsbalans mars kl 4.00

  • Finland: KPI mars kl 8.00

  • Tyskland: KPI (def) mars kl 8.00

  • Spanien: KPI (def) mars kl 9.00

  • EMU: handelsbalans februari kl 11.00

  • USA: JOLTS lediga platser februari kl 16.00

  • USA: Michiganindex (prel) april kl 16.00

Övrigt:

  • Riksbanken: Martin Flodén håller anförandet ”Hur stor bör Riksbankens balansräkningen vara i framtiden?”, talet publiceras kl 8.00
  • Olja: IEA månadsrapport kl 10.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg på torsdagen med H&M som draglok, och sentimentet var relativt risktillvänt sedan USA:s president Donald Trump tonade ned sannolikheten för en omedelbar missilattack mot Syrien.

Därmed fortsatte de senaste dagarnas varannandagsmönster, och OMXS30 stängde upp 0,9 procent till nivån 1.519. Tempot var relativt lugnt i väntan på rapportperioden, med aktier för knappt 13 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen varav nästan 10 procent var i H&M.

På kontinenten noterade tyska DAX-index en uppgång på 1,0 procent och på valutamarknaden försvagades kronan efter svensk inflationsstatistik som gav upphov till spekulationer om senarelagd räntehöjning från Riksbanken.

President Trump förklarade i en ny tweet att han aldrig specificerat när en amerikansk attack mot Syrien, något han twittrade om på onsdagen och på så sätt skapade geopolitisk osäkerhet, skulle kunna äga rum.

”Det kan bli mycket snart eller inte särskilt snart alls!”, skrev han vid lunchtid europeisk tid på torsdagen, och gjöt på så sätt viss olja på oron.

På den svenska finansmarknaden var prisutvecklingen i fokus. Data från SCB visade att inflationen, mätt med KPI, uppgick till 1,9 procent i mars. Väntat var i genomsnitt enligt SME Direkts prognosenkät en uppgång med 2,0 procent. Kronan försvagades efter statistiken och dollarn var cirka 10 öre dyrare vid börsens stängning jämfört med före öppningen. Enligt Handelsbanken lär Riksbanken senarelägga räntehöjning vid sitt nästa möte eftersom inflationen alltjämt är under Riksbankens prognos.

I toppen av OMXS30-index låg H&M som steg drygt 3 procent till 134:10 kronor. H&M, som därmed avancerat under nio av de tio senaste handelsdagarna efter en botten strax under 120 kronor inför påsken, var börsens klart mest omsatta aktie med SEB som största mäklare på köpsidan. Som eventuellt stöd publicerade konkurrenten Fast Retailing en vinstprognoshöjning för helåret.

En annan kursvinnare var Lucara, som har hittat sin tredje största diamant någonsin, med en vikt på nästan ett hekto (472 carat på fackspråk), i gruvan i Botswana. Aktien steg 6 procent.

Uppåt var det också för teleoperatören Tele2, plus 2,8 procent, samt för en rad verkstadsbolag.

Svagast för dagen var säkerhetsjätten Securitas, som föll drygt 3 procent i spåren av en rekommendationssänkning från UBS, som befarar att marginalförbättringen ska komma av sig under året till följd av försvagad pris-/lönebalans i den personalintensiva väktarkolossen.

Rejält nedåt var det även för Swedish Match, men justerat för avskild utdelning steg aktien trots besked från EU om fortsatt snusförbud.

Flygbolaget SAS lyfte 6,4 procent i spåren av att British Airways ägare bekräftat att det köpt in sig i och enligt mediauppgifter även överväger bud på den norska konkurrenten Norwegian, som i sin tur rusade 47 procent på Oslobörsen.

Attendo steg 2,2 procent. Vårdbolaget har utsett Martin Tivéus, med bakgrund som tidigare vd för Avanza, till ny vd.

Carnegie har höjt rekommendationen för Dustin till köp från behåll efter onsdagens rapport.

Aktien klättrade 3,5 procent till 77:20 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1518.88
3443.97
12415.01
2663.99
24483.05
7140.25
21768.15
30807.18
1.23
10.38
8.42
67.09
71.97
0.94%
0.71%
0.98%
0.83%
1.21%
1.01%
0.5%
-0.08%
0.02%
0.2%
0.18%
0.03%
-0.07%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.