Home > Morgonrapport: Svagt negativ inledning väntas efter att Nordkorea avfyrat ny missil över Japan.

Morgonrapport: Svagt negativ inledning väntas efter att Nordkorea avfyrat ny missil över Japan.

OMXS30 lyckades på torsdagen etablera sig över 1580 punkter, och stängde avslutningsvis +0.47 procent strax under dagshögsta vid 1587.52. Omsättningen ökade och uppgick till 18.3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. USA stängde i blandade tongångar under kvällen, medan Asien handlas svagt till plus trots att Nordkorea skjutit en ny missil över Japan under natten. Ledande terminer pekar på en mindre nedgång inledningsvis, med ett par timmar kvar till Stockholmsbörsen öppnar…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Med en mindre tilltagande köpstyrka lyckades OMXS30 etablera sig över 1580 punkter, genom en stängning strax under dagshögsta vid 1587.52.

Större delen av torsdagens volym låg inom 1582.50 – 1587.50, vilket får anses vara positivt i linje med att omsättningen tydligt tilltog, och uppgick till 18.3 miljarder kronor.

Med lite mindre än två timmar kvar till Stockholmsbörsen öppnar, pekar ledande terminer på en mindre nedgång inledningsvis. Lika så handlas amerikanska S&P 500 terminen till svagt minus efter nattens handel i Asien.

Trots att Nordkorea avfyrat en ny missil över Japan, som en ny provokation efter att FN:s säkerhetsråd infört nya sanktioner mot landet, handlas Nikkei 225 drygt en halv procent upp. Samtidigt kan det vara så att effekten är något fördröjd, och att en eventuell oro tilltar senare under förmiddagen.

Missilen passerade Japan och landade i Stilla havet omkring 2.000 kilometer öster om Hokkaido, enligt Japans chefskabinettsekreterare Yoshihide Suga.

Morgonrapport: Svagt negativ inledning väntas efter att Nordkorea avfyrat ny missil över Japan.

Uppskattningsvis förväntas vi inleda fredagen vid 1585 punkter, vilket innebär att om eftersom vi innehar en tydlig risk för vinsthemtagning, att tekniska stödnivån vid 1580 punkter står i fokus.

Varför innehar vi en risk för vinsthemtagning? RSI indikatorn har nu varit överköpt tre handelsdagar i rad, och stängde vid 83.46 på torsdagen, kortsiktigt överköpt är vi så fort vi kliver över 70-nivån.

Trots detta har vi fortfarande ögonen på 1600 punkter, och tror att vi kan utmana denna inom kort.

Det som fortsätter att vara oroväckande, är att i linje med att omsättningen på Stockholmsbörsen ökade på torsdagen, stack aldrig köpstyrkan ut.

Tidigare i juli kunde vi se att säljvolymen stack ut ordentligt, för att därefter vara svag på nytt. 1580 punkter agerar nu stödnivå, men frågan är om den kommer att hålla om vi får en vädring och vinsthemtagning.

Prisnivån var tidigare svårslagen i år, och vi har nu fått ytterligare styrka genom att vi i veckan inte bara klivit över MA 50, men även det långsiktiga vägskälet i form av 200 dagars glidande medelvärde har vi fått handel över under två handelsdagar i rad.

Detta i sig är positivt, och vi förväntas behålla mark däröver, och inte på nytt utmana 1560 punkter, förrän vi åtminstone varit uppe och testat 1600 punkter.

Nordkorea fortsätter att ligga som orosmoment…

Det krävs heller inte någon större nedgång, utan det räcker samtidigt att vi får en balansering över 1580 punkter, och konsolidering några dagar för att låta RSI återgå till icke kortsiktigt överköpt territorium.

Skulle vi däremot få tilltagande köpstyrka, och omsättningen ökar på Stockholmsbörsen i samklang med att det uppstår ett signifikant utmanande av 1600 punkter, skulle vi i ett sådant scenario istället behöva vända blickarna mot 1660 punkter på nytt.

Tekniska motståndsnivåer inför dagens börsöppning inväntar fortfarande vid 1600, 1616, 1630 punkter. Stödnivåer inväntar redan vid 1580, 1570, 1560, 1550, 1540 punkter.

H&M presenterar denna fredag försäljningssiffror för tredje kvartalet redan kl 08:00, och är ett indextungt bolag, varpå ett utfall med avvikande siffror kan komma ge en varm såväl kalldusch till OMXS30.

På makroagendan trillar det in handelsbalans inom EMU, medan i USA får vi detaljhandel och industriproduktionssiffror. Under dagen är det även eurogruppsmöte i Tallinn.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Fokus på Autoliv efter inledningsvis uppgång på över +10 procent.

Diskussioner om uppdelning av bolaget i två delar, samt uppjusterat försäljningsmål bidrar till bränsle på torsdagen.

Autoliv steg kraftigt på torsdagsmorgonen, efter att det framgick i ett pressmeddelande under kapitalmarknadsdagen att bolaget ska inleda en strategisk översyn av verksamhetsstrukturen.

I pressmeddelandet framgick det att man har för avsikt att dela upp bolaget i två delar, inom affärssegment Passive Safety och Electronics.

”Intentionen är att skapa två börsnoterade bolag som kan adressera två differentierade, växande marknader med ledande produkter och därigenom skapa ytterligare mervärde för aktieägare, kunder och andra intressenter jämfört med den gemensamma struktur som Autoliv har i dag”, skrev bolaget.

”Utifall att en uppdelning äger rum, förväntas processen, i de flesta scenarios, ta ungefär ett år. Uppdateringar med hänsyn till den strategiska översynen kommer göras när ny information finns att tillgå.” sade bolagets vd Jan Carlsson.

Bolaget uppjusterade samtidigt på torsdagen försäljningsmål, som förväntas överstiga 12 miljarder dollar 2019 i befintlig struktur, mot tidigare mål att ”nå” 12 miljarder samma år.

Samtidigt nedjusterades marginalmål för affärsområdet Electronics lönsamhet 2019 från 8-9 procent till 0-5 procent. ”Mycket har hänt sedan det förra målet sattes för två år sedan.” sade bolagets vd.

Trots torsdagens uppgång har bolagets aktie fallit -3.40 procent sedan årsskiftet.

Fokus på Autoliv efter inledningsvis uppgång på över +10 procent.

Catena Media faller som en sten när storägare minskat sina innehav.

Föll inledningsvis -9.0 procent på torsdagsmorgonen.

Catena Media inleder i tydligt negativt territorium på torsdagen, efter att det framgick att de tre storägare i bolaget, Optimizer Invest, Aveny och Pixel Wizard sålt 2 miljoner aktier, till ett pris om 80 kronor per aktie.

Bolagets vd Robert Andersson, ökade däremot sitt tidigare innehav den 6 september, med 1.500 aktier i bolaget till en kurs på 92.28 kronor.

Catena Media handlas sedan 4 september på Stockholmsbörsen Mid Cap, efter att tidigare varit listad på First North Premier.

Sedan tre månader tillbaka har bolagets aktie nu tappat -16.67 procent.

Catena Media faller som en sten när storägare minskat sina innehav.

Norwegian rusar kraftigt efter att storägare ökat innehav!

HBK Holding har köpt ytterligare 803.000 aktier i bolaget.

Norwegian steg kraftigt på torsdagen, efter att det framgick att HBK Holding med Bjørn Kjos i ägarspetsen köpt 803.000 aktier i flygbolaget för 240 norska kronor per aktie.

Efter transaktionen äger HBK Holding 9.6 miljoner aktier i flygbolaget, vilket motsvarar drygt 26.8 procent av kapitalet.

Aktien steg inledningsvis över +10 procent till 239 kronor, och utmanade det långsiktiga 200 dagars glidande medelvärde.

På torsdagen framgick det även att flygbolaget fortfarande för samtal med Ryanair om ett möjligt samarbete, gällande anslutande flyg.

Norwegian har sedan tidigare redan tecknat ett liknande avtal med EasyJet enligt Reuters.

Norwegian rusar kraftigt efter att storägare ökat innehav!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • H&M: presenterar försäljningssiffror för tredje kvartalet kl 8.00
 • Multidocker
 • Next

Exklusive utdelning

 • Ramirent (0:20 eur halvårsvis)

Makrostatistik

 • Finland: BNP-indikator juli kl 8.00
 • EMU: handelsbalans juli kl 11.00
 • EMU: arbetskraftskostnader 2 kv kl 11.00
 • EMU: vakanser 2 kv kl 11.00
 • Irland: BNP 2 kv kl 12.00
 • USA: Empire manufacturing index september kl 14.30
 • USA: detaljhandel augusti kl 14.30
 • USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande augusti kl 15.15
 • USA: Michiganindex (prel) september kl 16.00
 • USA: lager osålda varor juli kl 16.00

Övrigt

 • EMU: eurogruppsmöte i Tallinn kl 9.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen rörde sig försiktigt uppåt på torsdagen med större kursrörelser i Autoliv och Cloetta. Autoliv blev en vinnare efter besked om en delning av bilsäkerhetsbolaget under en kapitalmarknadsdag medan konfektyrbolaget Cloetta föll efter en vinstvarning.

Vid börsens stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp med 0,5 procent till nivån 1.588. Omsättningen på Stockholmsbörsen låg på 18,3 miljarder kronor.

Autoliv klättrade 11 procent. Förutom intention att dela upp bolaget, med tillhörande nya mål för de respektive delarna, levererades även uppdaterade mål för den befintliga strukturen. Autoliv siktar på att ha en försäljning som överstiger 12 miljarder dollar 2019 i befintlig struktur. Det ska ställas mot det tidigare målet som att bolaget skulle ”nå” 12 miljarder samma år.

Bland övriga storbolag placerade sig Fingerprint högt inom OMXS30 med en uppgång på över 2 procent medan SSAB intog en sistaplats med ett tapp på 1,5 procent.

H&M förbättrades 2 procent inför fredagens försäljningsrapport för det tredje kvartalet. Klädkedjan väntas enligt SME Direkt ha ökat försäljningen med 5,0 procent i snitt till 51.621 miljoner kronor i sitt tredje kvartal för sommarperioden juni till augusti.

Cloettas aktieägare fick smaka på en sur karamell när konfektyrbolaget vinstvarnade för det tredje kvartalet. En förstörd produktionslinje i vid fabriken i Turnhout, Belgien ligger bakom vinstvarningen. Aktien föll med 11 procent.

Catena Media backade nästan 7 procent till 80:50 kronor. Priset i den placering där tre storägare minskat sina innehav blev 80 kronor. Sammantaget placerades 2 miljoner aktier, vilket kan jämföras med den avsikt som meddelades på onsdagen som var att sälja 2-3 miljoner aktier.

SAS lyfte drygt 1 procent. Strejken bland flygbolagets norska piloter är avblåst sedan de två norska fackförbunden NSF och SNF och SAS har tecknat ett treårigt avtal.

VBG noterades 2,6 procent högre. Bolaget aviserade på morgonen en order värd 13 miljoner dollar gällande leverans av elektriska klimatsystem till den amerikanska busstillverkaren Eldorado National.

Intrum Justitias vd Mikael Ericson har tidigare flaggat för att han avsåg att öka sitt innehav i kredithanteringsbolaget. Nu har han köpt 11.000 aktier och på börsen reagerade Intrum med en uppgång på 3,4 procent.

Många av onsdagens kursvinnare fortsatte upp på torsdagen. Hansa Medical steg drygt 5 procent, Gaming Corps var upp 10 procent och Tobii noterades knappt 2 procent högre.

Paradox belönades med en uppgång på 8 procent. Danske Bank har inlett bevakning av spelbolaget med rekommendationen köp och en riktkurs på 94 kronor.

Avega och Cinnobers aktier avancerade båda två uppemot 7 procent efter köpråd i Affärsvärlden.

FM Mattson gick upp nästan 5 procent efter att Kepler Cheuvreux tagit upp bevakning med en köprekommendation.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1587.52
3526.48
12540.45
7295.39
2495.62
22203.48
6429.08
19913.03
27861.42
1.19
9.53
8
49.75
55.3
0.47%
0.09%
-0.10%
-1.14%
-0.11%
0.20%
-0.48%
0.53%
0.30%
-0.03%
0.07%
0.05%
-0.28%
-0.31%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.