Home > Morgonrapport: Svagt negativ öppning inför räntebesked.

Morgonrapport: Svagt negativ öppning inför räntebesked.

OMXS30 inledde den nya veckan med nya tag. Storbolagsindexet steg +1.55 procent till 1627 punkter, och klev därmed över tekniska motståndsnivån 1616 punkter. Omsättningen uppgick till 13 miljarder kronor. Amerikanska börser håller idag helgstängt, och stängde under halvdag på måndagen blandat. Efter nattens handel i Asien är det negativa tongångar som råder, och ledande terminer pekar på en svagt negativ inledning inför Riksbankens räntebesked klockan 09:30.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Köpstyrka klev tillbaka in i bilden på måndagen, vilket fick storbolagsindexet OMXS30 att kliva tillbaka över tekniska motståndet vid 1616 punkter.

OMXS30 stängde vid dagshögsta över 1627 punkter, men lyckades aldrig kliva över 1630 punkter. Omsättningen, men även köpstyrkan på Stockholmsbörsen var även betydligt lägre än tidigare handelsdagar.

Ledande terminer pekar på en svagt negativ inledning på tisdagen, och morgonens fokus landar på räntebesked från Riksbanken klockan 09:30.

Varken styrräntan eller tillgångsköpprogrammet väntas förändras den här gången.

Den stora frågan blir istället främst om Riksbanken kommer att hänga på den internationella centralbankstrenden, med signaler om att den penningpolitiska hållningen kan vara på väg i en något mindre expansiv riktning.

Morgonrapport: Svagt negativ öppning inför räntebesked.

Det kan i så fall ske genom att Riksbanken justerar upp räntebanan på kort sikt så att den inte längre går under den aktuella reporäntan. Enligt en enkät från SME Direkt, tror nio av tio ekonomer att Riksbanken kommer att göra just detta.

Vi väntar oss ingen större volatilitet med anledning av detta besked, men däremot väntar vi oss något lägre handelsaktivitet även på tisdagen, då amerikanska börser håller helgstängt på tisdagen till följd av Independence Day.

Ledande terminen S&P 500 handlas förvisso till minus efter nattens handel i Asien, men uppvisar i skrivande stund tongångar på att vi kan komma få en inledningsvis rörelse allt närmare nollan.

Detta innebär att vi möjligtvis kan utmana 1630 punkter, och möjligtvis kan den indikativa negativa inledningen som i skrivande stund pekar på 1624 punkter, snarare vara en kortsiktig andhämtning och vinsthemtagning från måndagens stora uppgång.

Skulle negativiteten istället tillta på tisdagen, ja då landar istället 1616 punkter i fokus.

Köpstyrkan var allt för svag på måndagen, för att ge en tydlig bild. Detta innebär att vi fortfarande kvarstår i en situation, där vi ser tidigare nedgångar under senaste kvartalet som allvarliga varningstecken.

Vi förbereder oss även för att vi inom kort mycket väl kan få en nedgång under 1600 punkter, men vill under ett sådant scenario få en nedgång med relativt hög säljvolym och omsättning på Stockholmsbörsen, för att få en tydligare bild.

Svag köpstyrka lyckades ej utmana 1630 punkter.

Till dess är det vidare resa norrut vi väntar oss, och det stundar även flertalet rapporter inom kort, och redan nästa vecka kommer det igång på allvar, följt av flera indextunga bolag veckan efter.

Inför dagens handel inväntar tekniska motståndsnivåer 1630, 1640, 1650, 1658 och 1670 punkter. Underliggande stödnivåer finner vi kring 1616 och 1600, därefter 1594, 1588 och 1580 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Fingerprint Cards ensam på minus efter sänkt riktkurs.

På väg att kliva under 30 kronor på nytt…?

Fingerprint Cards tar allt närmre kliv 30 kronor, och handlas tidigt på måndagen strax ovanför denna heltalsnivå.

SEB kom på måndagen med en sänkt riktkurs för bolaget till 32.50 kronor, och upprepade samtidigt rekommendation behåll.

Efter nedgången på måndagen, stod bolaget tidigt ensam på minus inom storbolagsindexet OMXS30.

På torsdagen framgick det att ekobrottsmyndigheten har beslutat lägga ned en förundersökning om misstänkt marknadsmissbruk i bolagets aktie under 2016.

”Utredningen har visat att det inte längre föreligger anledning att de brott som anmälts har begåtts”, skrev vice chefsåklagare Jan Tibbling på EBM:s finansmarknadskammare.

Bolagets aktie etablerar sig samtidigt under MA 50 på måndagen, efter en nedgång på -2.0 procent, och utmanar nu 30 kronor på allvar.

Sedan mitten av mars har vi upplevt ett tydligt snävt handelsintervall, och ett utbrott och etablering utanför, ökar sannolikheten för ett tilltaget momentum, norrut som söderut.

Fingerprint Cards ensam på minus efter sänkt riktkurs. På väg att kliva under 30 kronor på nytt…?

Köpstyrka tillbaka i Ericsson när Cevian ökat.

Köpstyrka tillbaka i Ericsson när Cevian ökat.

Ericsson steg inledningsvis +1.66 procent på måndagsmorgonen, och skiftar därmed till positiva tongångar efter fem tidigare nedgångsdagar.

Bränsle till uppgången står Cevian Capital för, som efter fredagen nu ökat innehavet i bolaget, och blivit den största ägaren i Ericsson.

”Att vi ökar har enbart med att vi ser det som en bra affär” sade Christer Gardell till Svenska Dagbladet, efter att man ökat innehavet till 200 miljoner aktier i Ericsson.

Måndagens uppgång innebär samtidigt att vi lämnar det kortsiktiga 50 dagars glidande medelvärde, som utmanades i fredags.

Bland de senaste riktkurserna för bolaget, finner vi SEB på 50 kronor, Nordea till 65 kronor, Societe Generale 63 kronor samt Citi 75 kronor.

Köpstyrka tillbaka i Ericsson när Cevian ökat.

Betsson kliver ned till 11 månaderslägsta…

Spelbolagets holländska vinster på omkring 300 miljoner kronor hotas av skärpta regler, enligt artikel från SvD i lördags.

Betsson fortsätter vidare söderut på måndagen, med bränsle från helgens artikel på SvD, som lyfter fram oro kring bolagets holländska vinster.

”Drygt 300 miljoner kronor. Så stor uppskattas Betssons vinst vara från den holländska marknaden. Nu är den hotad efter skärpta regler i landet. Även speljättens möjlighet att få en laglig licens i Nederländerna ifrågasätts.”

Betsson har under senaste åren fått hård kritik för sin turkiska affär skriver SvD, och drabbas nu av ytterligare ett bakslag.

Inledningsvis föll Betsson över -3.0 procent till strax under 70 kronor på måndagen, tillika 11 månaderslägsta, och handlas därmed även under den tekniska nyckelnivån 73 kronor.

I början av juni inledde Pareto bevakning av flera spelbolag, däribland Betsson som fick rekommendationen behåll, och en riktkurs på 85 kronor.

Betsson kliver ned till 11 månaderslägsta… Spelbolagets holländska vinster på omkring 300 miljoner kronor hotas av...

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

  • Fast Partner (lunchtid)

Exklusive utdelning

  • Heimstaden (5:00 kr i preferensaktie kvartalsvis), SBB (8:75 kr i preferensaktie kvartalsvis)

Makrostatistik

  • SCB: fordonsstatistik juni kl 9.30
  • EMU: PPI maj kl 11.00
  • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

  • Australien: räntebesked kl 6.30
  • Riksbanken: räntebesked och penningpolitisk rapport kl 9.30
  • Beklädnad: månadsstatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
  • USA: helgstängt pga Independence Day

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde juli med en uppgång ledd av Boliden, SSAB och Lundin Petroleum.

Vid stängning på måndagen var storbolagsindexet OMXS30 upp 1,6 procent till nivån 1.627 med aktier för 13 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen. Uppgången var den största sedan 24 april, då Emmanuel Macron såg ut att vinna franska valet. På kontinenten var de ledande indexen också uppemot 1,5 procent högre. Bäst gick råvarusektorn med uppgångar på dryga 3 procent.

I Stockholm ökade Boliden 3,2 procent och SSAB 3,1 procent, liksom Lundin Petroleum. Priset på Nordsjöolja passerade 49 dollar fatet.

Även banksektorn gick starkt med uppgångar på 2,7 procent för Nordea och 2,5 procent för Swedbank.

Bland vinnarna återfanns också klädjätten H&M, som rapporterade i förra veckan och nu stängde 2,2 procent upp.

ABG Sundal Collier sänkte sin rekommendation för NCC till sälj från behåll och höjde Skanska till köp från behåll. Skanska steg 2,3 procent medan NCC backade 0,1 procent.

Christer Gardells aktivistfond Cevian Capital har tagit positionen som kapitalmässigt största ägare i Ericsson, enligt SvD. Telekombolaget steg 1,3 procent.

Volvo steg 1,9 procent. Bolaget har utsett Höganäs vd Melker Jernberg till ny chef för anläggningsmaskindivisionen Volvo Construction Equipment, VCE.

SEB Equities sänkte riktkursen för Fingerprint Cards till 32:50 kronor från 36 kronor, fortsatt med rekommendationen behåll. Aktien tappade 1,4 procent till drygt 30 kronor.

Nobina, som föll 6 procent på sin rapport i fredags, backade ytterligare 5 procent efter besked om att Swebus ska integreras i Nobina Sverige. Nobina räknar med att behöva reservera engångskostnader om 15 miljoner kronor under andra kvartalet (juni-augusti).

Inwido tappade 0,4 procent. Fönstertillverkaren slår ihop sin svenska och norska del i ett nytt affärsområde.

Maha Energy ökade 8 procent på First North sedan det meddelat att det sedan tidigare kända förvärvet av Gran Tierra-verksamheten slutförts för netto 35 miljoner dollar.

SEB och Jefferies, som båda agerade rådgivare vid Medicovers börsintroduktion, har inlett bevakning av vårdkoncernen med köprekommendationer. Aktien steg 2,6 procent.

It-konsulter har ett överdrivet dåligt rykte som aktieplaceringar. Köp både Acando och Hiq, rådde Dagens Industri i måndagens utgåva. Aktierna avancerade dryga 6 respektive 3 procent. Proact följde med 5 procent upp.

Pareto Securities har inlett bevakning av Powercell med rekommendationen köp och riktkursen 65 kronor. Aktien lyfte 10 procent till över 35 kronor.

En rad inköpschefsindex kom på måndagen inför Riksbankens räntebesked på tisdagen. Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn steg till 62,4 i juni, från 58,8 i maj, väntat var en mer marginell ökning till 59,3, enligt SME Direkt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1627.41
3491.81
12475.31
7377.09
2429.01
21479.27
6110.06
20051.1
25497.94
1.14
9.65
8.48
46.83
49.41
1.55%
1.45%
1.22%
0.88%
0.23%
0.61%
-0.49%
-0.02%
-1.11%
0.11%
0.08%
0.00%
-0.51%
-0.54%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.