Home > Morgonrapport: Svagt negativ öppning väntas utmana tydligt stöd.

Morgonrapport: Svagt negativ öppning väntas utmana tydligt stöd.

Banksektorn stod för ett negativt sentiment på måndagen vilket pressade Stockholmsbörsen vidare söderut på oro kring de italienska bankerna. Storbolagsindexet OMXS30 föll -1.24% till strax under 1473 punkter. Omsättningen uppgick till 14 miljarder kronor, och med stöd från stigande råvarupriser blev måndagens vinnare Boliden som steg +2.13%. Måndagens förlorare blev Fingerprint Cards B som föll -2.84%. NGM-börsen omsatte på måndagen drygt 332 miljoner kronor när vinnaren Implementa Hebe B steg +12.50%, samt förloraren LifeAssays TO5B föll -20.00%. Även USA föll på måndagen dock något mer lindrigt, och S&P 500 stängde -0.53% till 2201 punkter. Nattens handel i Asien noterar vi en fortsatt svag utveckling, med Nikkei 225 -0.33%, Hang Seng -0.11%. Med Opec-möte i fokus ökade volatiliteten för oljan även på måndagen, som efter nattens handel i Asien åter backat till strax under 49 dollar efter måndagens stigande priser på hopp om överenskommelse.

Dagens fokus:

 • SCB: BNP 3 kv kl 9.30
 • EMU: barometerindikator november kl 11.00
 • Tyskland: KPI (prel) november kl 14.00
 • USA: BNP (prel) 3 kv kl 14.30
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Det blev en sur inledning av veckan när börserna öppnade åter igen. Runt om i Europa och USA stängde handeln till minus.

För svensk del balanserades vi kring 1481 punkter i OMXS30 fram tills strax före amerikanska börserna öppnade innan vi tappade ytterligare för att stänga strax under 1473 punkter.

Vi upplever en fortsatt negativ utveckling från Asien denna morgon, och även amerikanska S&P 500 terminen pekar söderut.

Svagt negativ öppning väntas utmana tydligt stöd.

Ledande terminer indikerar att vi får en fortsatt negativ resa inledningsvis på tisdagen.

Om sentimentet kvarstår med ett par timmar kvar tills börsen öppnar, kommer OMXS30 att utmana vår nästa stödnivå 1471 punkter inledningsvis denna morgon.

Vi har nu lyft fram i två tidigare morgonrapporter att vi befinner oss kortsiktigt i ett överköpt läge, och mycket riktigt kom den andhämtning vi väntat oss, dock i form av oro inom banksektorn.

Den inledningsvisa negativa öppningen kan mycket väl förändras under dagen, och med nedgång med sådan kraftig karaktär på måndagen tog vi stort språng iväg från överköpt till att befinna oss närmre översålt i jämförelse.

Att vi fortsättningsvis belyser positivitet trots att vi inledningsvis beräknas öppna svagt negativt, är att vi förväntas utmana 1471 punkter vilket vid tidigare tillfällen under hösten utmärkt tydligt årshögsta nivåer, vilket nu skapar tydliga stödnivåer efter att sent i november handlats tydligt över denna nivå.

Vi ser nedgången som en tillfällig fas, i form av andhämtning innan vi åter ställer oss in i ledet med uppgång mot 1500 punkter, för att nå vårt tidigare mål kring 1540 punkter.

Fullt fokus landar även som vi skrev i måndagens morgonrapport kring Opec och dess möte gällande produktionsfrysning för en stabilisering av oljepriset.

Hopp byts ut mot besvikelse kontinuerligt, och innevarande veckan är inget undantag, och vi följer dess utveckling med spända blickar.

Trots måndagens nedgång befinner sig dagens tekniska nyckelnivåer med motstånd vid 1496 samt 1500 och 1540 punkter, samt stödnivåerna kvarstår vid 1471, 1463 men även 1453 samt 1448 punkter.

Med en dag fokus på bland annat BNP siffror tar vi tillfälligt bort fokus från fredagens amerikanska sysselsättning som kommer ge en tydlig markör inför kommande räntebeskedet.

Redan kl 9.30 får vi BNP siffror för svensk del.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntas BNP ha stigit med 0,5% jämfört med andra kvartalet, vilket skulle innebära en oförändrad takt jämfört med kvartalet före. Men prognosintervallet är stort, från 0,0 till +0,9%.

Under förmiddagen får vi även från barometerindikator november kl 11.00 för EMU.

Indikatorn kom in överraskande starkt i oktober då den steg till 106,3 från 104,9 i september (väntat 104,9). EU-kommissionen noterade då att det förbättrade sentimentet var ett resultat av markanta uppgångar för industrin, tjänste- och byggsektorn medan förtroendet i detaljhandeln och bland konsumenter närmast var oförändrat.

Prognoserna pekar nu mot en viss fortsatt uppgång, till 106,8, i november.

Under eftermiddagen får vi preliminära KPI siffror från Tyskland, där inflationstakten väntas ha fortsatt något upp i november, till 0,8% (HIKP) från 0,7% i oktober. Ekonomerna på Commerzbank noterar dock att energipriserna verkar ha vänt ner i november vilket kan innebära viss nedåtrisk mot konsensusprognosen.

Även USA lämnar under eftermiddagen BNP siffror för det tredje kvartalet kl 14.00.

Enligt det första estimatet steg BNP med 2,9% under tredje kvartalet. Det var något över väntade +2,6% och en uppmuntrande uppryckning från den förhållandevis svaga utvecklingen under första halvåret. Konsensusprognosen pekar nu mot att den andra beräkningen av utfallet ska visa +3,0%.

Ägarbyte får Mekonomen att rusa på måndagen.

På måndagen rusade Mekonomen inledningsvis över åtta procent efter att det framgår i ett pressmeddelande att Axel Johnson, huvudägare sedan 2006 säljer sitt innehav om 26.5 procent av aktierna till amerikanska LKQ Corporation.

Med en dollar som stärks allt mer råder det rea på svenska bolag, och vi kommer med stor sannolikhet att få se fler uppköp av svenska bolag bland amerikanska investerare framöver.

Amerikanska LKQ Corporation är en av världens största distributörer av fordonsprodukter med huvudsäte i Nordamerika.

”Vi är glada att LKQ blir största ägare i Mekonomen Group. Vi är övertygade om att Mekonomen Group kommer att gynnas av att ha en strategisk huvudägare med industriell erfarenhet och ett globalt perspektiv”, sade Axel Johnsons vd Mia Brunell Livfors.

För bara några dagar sedan sänkte både Pareto och SEB sin rekommendation till behåll från tidigare köp, med riktkurs på 180 respektive 165 kronor.

Ägarbyte får Mekonomen att rusa på måndagen. Huvudägare sedan 2006 säljer sitt innehav till amerikanska LKQ Corporation.

Lufthansa fortsätter att tappa höjd när pilotstrejken fortsätter.

Bolagets aktie har tappat runt fem procent sedan en vecka tillbaka.

Fram tills på fredagskvällen beräknades pilotstrejken redan ha lett till att 2.600 avgångar ställts in, vilket skapat stort kaos i Tyskland.

Direkta kostnader för bolaget beräknas uppgå emot 10 miljoner euro per dag, och i fredags rapporterades att 4.000 hotellrum bokats för passagerare som blivit strandsatta på olika flygplatser.

Pilotstrejken är den 14:e i rad sedan april 2014 som sker till följd av att förhandlingar mellan fack och arbetsgivare strandats gällande löneutvecklingen för bolagets 5.400 tyska piloter.

Lufthansa har tidigare erbjudit en löneökning på 2.5 procent, medan fackliga organisationen kräver 3.7 procent.

”Det handlar inte om att vara tuff, utan om Lufthansas framtid”, sade tidigare bolagets vd Carsten Spohr till Bloomberg News, som tillade att bolaget ”inte har någon möjlighet att överleva” om pilotfacket Vereinigung Cockpits krav går igenom.

Lufthansa fortsätter att tappa höjd när pilotstrejken fortsätter. Bolagets aktie har tappat runt fem procent sedan en vecka tillbaka.

Boliden fortsätter resan norrut efter höjd riktkurs samt stigande basmetaller.

Steg inledningsvis över tre procent på måndagsförmiddagen.

Boliden fortsätter resan vidare norrut på måndagen efter att Swedbank höjer riktkursen till 280 kronor från tidigare 240 kronor, samtidigt som man upprepar köp.

Sedan årsskiftet har Boliden med stöd av uppgång bland basmetallerna nu stigit över 75%.

Både ädelmetaller och basmetaller inleder innevarande veckan i klart positiva tongångar, däribland koppar och zink som noteras tydligt på plus.

I spår av den tidigare branden i koppargruvan Aitik har bolaget under november utsett Hans Jönsson som ny platschef, som kommer att tillträda den 1 juni 2017.

Hans jobbar redan i dagsläget inom Boliden, och kommer från en liknande position i bolagets zink-silvergruva Garpenberg.

Tidigare har flera riktkurser uppjusterats från ett flertal analyshus, däribland Handelsbanken Capital Markets som höjde till 300 kronor, från tidigare 250 kronor. Även Barclays Capital höjde till 240 kronor, Deutsche Bank och UBS höjde båda till 210 kronor, samt Citi Investment Research som höjde till 164 kronor.

Boliden fortsätter resan norrut efter höjd riktkurs samt stigande basmetaller.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Trention (kl 8.30), Strax (kl 8.55)

Makrostatistik

 • Japan: arbetslöshet oktober kl 0.30
 • Japan: hushållskonsumtion oktober kl 0.30
 • Japan: detaljhandel oktober kl 0.50
 • Tyskland: importpriser oktober kl 8.00
 • Frankrike: BNP (prel) 3 kv kl 8.45
 • Spanien: KPI (prel) november kl 9.00
 • SCB: BNP 3 kv kl 9.30
 • EMU: barometerindikator november kl 11.00
 • EMU: indikator företagsklimat november kl 11.00
 • Grekland: BNP (def) 3 kv kl 11.00
 • Tyskland: KPI (prel) november kl 14.00
 • USA: BNP (prel) 3 kv kl 14.30
 • USA: TRE veckostatistik kl 14.55
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: S&P/Case-Shiller husprisindex september kl 15.00
 • USA: hushållens konfidensindikator november kl 16.00
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30
 • Belgien: KPI november

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades nedåt under måndagen. Nedgången tilltog under den avslutande handeln. Oljepriset stärktes med stöd av förhoppningar om att det kommande Opec-mötet kommer att leda fram till ett avtal om produktionsbegränsningar.

Vid stängning hade OMXS30 backat 1,2 procent till 1.473. Omsättningen stannade på 14 miljarder kronor.

Oljepriset vände upp efter en trög start med viss nedgång. Iraks oljeminister uttryckte sin optimism för att Opec-länderna kommer att kunna träffa ett avtal om produktionsbegränsningar senare under veckan. Oljeministern lovade att samarbeta med alla medlemmar för en överenskommelse och att han kommer att söka ett avtal som är acceptabelt för alla medlemmar.

Oljepriset, som backade på fredagen, tog fart uppåt under måndagseftermiddagen och återhämtade en större del av fredagens nedgång. WTI-oljan handlades vid drygt 47 dollar fatet medan Brentoljan låg strax över 48 dollar per fat. Bland de svenska oljebolagen var Lundin Petroleum ned 0,6 procent, Enquest backade drygt 1 procent och Black Pearl var ned knappt 4 procent.

Banksektorn i Europa pressades efter ny oro kring de italienska bankerna. Åtta italienska banker riskerar att falla om det blir ett nej i söndagens folkomröstning, enligt anonyma seniora bankmän och politiker som Financial Times refererar till. Bland de svenska storbankerna tappade Handelsbanken 2 procent och Nordea 2,3 procent, SEB var ned drygt 2 procent och Swedbank backade 1,7 procent.

Stigande råvarupriser lyfte Boliden och Lundin Mining drygt 2 respektive 1,4 procent. Framför allt zinkpriset visade styrka. Boliden har även fått höjd riktkurs av Swedbank, till 280 kronor från tidigare 240 kronor, vilket bidrog till kurslyftet. Samtidigt var verkstadsbolagen Volvo, Atlas Copco, Alfa Laval, Sandvik och SKF ned med mellan 0,7 till 2,0 procent.

Kina har godkänt en järnvägssatsning värd 36 miljarder dollar som ska länka Peking med närliggande städer. Hexagon, som är exponerat mot kinesiska järnvägsinvesteringar, höjdes 0,7 procent.

I nyhetsflödet noterades att Fingerprint Cards ställer in onsdagens extrastämma och slopar det tidigare annonserade optionsprogrammet som fått kritik från flera av bolagets storägare.

Bolagets ordförande Jan Wäreby vill inte säga något om dialogen med ägarna men framhåller att bolaget jobbar vidare med att ta fram ett incitamentsprogram för ledningen. Fingerprints aktie var ned nästan 3 procent.

Mekonomen rusade 8,5 procent på beskedet att Axel Johnson har sålt sitt innehav om 26,5 procent till amerikanska LKQ Corporation. Kursuppgången är rimlig, sade Swedbankanalytikern Mats Liss till Direkt.

”LKQ är nog en bra köpare. Bolaget har en bredare industribakgrund än Axel Johnson, lång erfarenhet av förvärv och goda volymer som möjliggör skalfördelar”, säger han.

Nyhetens behag tycks ha försvunnit hos Serneke. Aktien handlades ned drygt 4 procent till 104:50 kronor och är därmed klart under teckningskursen vid börsnoteringen på 110 kronor per aktie.

2E Group föll 7,5 procent efter att nöjeskoncernen släppt en vinstvarning.

Myfc var en vinnare med en uppgång på 58 procent. Bolaget uppgav att deras bränslecell kan integreras med mobiltelefonerna Iphone 7 och Samsung Galaxy S7.

Orexo trycktes upp nästan 5 procent. Analyshuset Edison behåller sitt antagande om att Orexos Zubsolv mot opioidberoende kommer skyddas från generika ända fram till år 2032 och upprepar sin Orexo-värdering om 131 kronor per aktie.

Dagens Industri rekommenderade köp av Vitec i måndagens utgåva och tidningen Börsveckan rekommenderade köp för Semcon. Vitec var upp med 4,6 procent och Semcon steg 2,4 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1472.68
3016.8
10582.67
6799.47
2201.72
19097.9
5368.81
18296.5
22804.47
1.06
9.77
9.21
46.82
48.87
-1.24%
-1.04%
-1.09%
-0.60%
-0.53%
-0.28%
-0.56%
-0.33%
-0.11%
-0.12%
0.01%
0.13%
-0.55%
-0.69%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.