Home > Morgonrapport: Svagt OMXS30 närmar sig vägskälet…

Morgonrapport: Svagt OMXS30 närmar sig vägskälet…

Börsen backade svagt igår tack vara breda fall för råvarubolagen, där OMXS30 utvecklades i likhet med såväl övriga nordiska börser som de asiatiska. Under natten har de asiatiska börserna backat generellt sett och så även oljepriset. OMXS30 väntas öppna kring nollan eller strax under med några timmar kvar tills börsens klocka slår.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Börsen backade 0,36 procent under gårdagen och har således på nytt inlett en vecka på minus. Igår var det framförallt råvaruaktier som låg som sänke för börsen och sista halvtimmen backade indexet kraftigt från kring nollan till stängning -0,36 procent för dagen. Gårdagens nedgång innebär att OMXS30 nu står sig positionerat på 1608,74 punkter till följd av en dag med låg omsättning på endast 12,4 miljarder kronor. Det handelsintervall som OMXS30 senaste veckan har handlats inom bröts. Det är således troligt att vi snart ser ett test av motståndsnivån 1600 punkter snarast. Dock har senaste dagars handel till följd av helgstängt och halvledigt präglats av väldigt låg omsättning och bryter vi 1600 punkter med så här låg omsättning är det fortfarande ingen övertygande nedgång. Den svaga handeln pekar på att investerarna avvaktar vidare för att få en bättre bild av börsens framtidsutsikter.

Kanske kan vi få lite bredare perspektiv under dagen. En rad statistik från SCB kommer under förmiddagen, framförallt om detaljhandeln där fortsatt starka siffror väntas visa sig. Vi har även handelsbalansen och export och import av varor. Ekonomistyrningsverket kommer med månadsutfall för statsbudgeten.

USA lämnar även en rad statistik under dagen, men den är inte av karaktären som bör få stora marknadsrörelser.

Sammantaget bör inte statistiken få särskilt mycket uppmärksamhet, vi väntar framförallt på amerikansk inflationsdata och inköpschefsindex i slutet av veckan. Det borde ge marknaden uppdatering om nästa års räntehöjningar, om det nu blir några?

Kanske får vi indikationer redan idag när den tillträdande FED-chefen Jerome Powell blir utfrågad i senatens bankkommitté idag. Valet av Powell ser på förhand ut att inte bli några större förändringar i den politik som fördes av Yellen, men det blir intressant för marknaden att tolka Powells syn på ekonomin.

Tekniskt så har vi fortfarande stödet kring 1600 och MA200 strax ovanför som viktig nivå för att vägleda en förändring i sentimentet på börsen. Kortsiktigt så bör vi se vissa tecken på en studs för att hålla liv i scenariot om en starkare avslutning för året 2017. Bryter vi igenom direkt utan några hinder eller försök till studsar talar det ganska väl om ett förändrat sentiment. Framförallt eftersom många investerare har koll på just 1600 punkter som botten av den trend OMXS30 haft senaste åren. Därför är området psykologiskt viktigt.

Med svag stängning igår kan vi kanske redan idag se test av området som nu inte befinner sig särskilt långt borta.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Tyskland: importpriser oktober kl 8.00

 • Frankrike: hushållens förväntningar november kl 8.45

 • SCB: detaljhandel oktober kl 9.30

 • SCB: handelsbalans oktober kl 9.30

 • SCB: export och import av varor september kl 9.30

 • SCB: varuexport och varuimport volymutveckling 3 kv kl 9.30

 • EMU: M3 oktober kl 10.00

 • ESV: statsbudgetens månadsutfall kl 10.00

 • Tyskland: GfK konsumentförtroende december kl 13.00

 • USA: TRE veckoindex kl 13.45

 • USA: handelsbalans varor oktober kl 14.30

 • USA: grossistlager (prel) oktober kl 14.30

 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55

 • USA: FHFA husprisindex september kl 15.00

 • USA: S&P/Caseshiller husprisindex september kl 15.00

 • USA: hushållens konfidensindikator november kl 16.00

 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt:

 • Fed: William Dudley talar om USA:s ekonomi: tio år efter krisen kl 1.00
 • BOE: publicerar Financial stability review och stresstester, Mark Carney talar kl 8.30
 • RB: reparesultat kl 10.15
 • Fed: utfrågning av Jerome Powell, föreslagen ny Fed-chef, i senatens bankkommitté kl 16.00
 • OECD: konjunkturprognos kl 11.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Handeln på Stockholmsbörsen satte inte några större avtryck under måndagen, även om den tappade en del precis före stängning. De ledande Europabörserna slutade också på minus.

Sektormässigt i Europa återfanns gruvaktier i botten efter fallande basmetallpriser.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade 0,4 procent ned till nivån 1.609. Aktier för 12,5 miljarder kronor bytte ägare på Stockholmsbörsen.

”Stockholmsbörsen har de senaste veckorna gått emot säsongsmönstret och visat svaghet. Marknaden har inte fått någon ny vägledande information efter rapporterna för det tredje kvartalet och bostadsoron har pressat kronan”, kommenterade Erik Hansén marknadsanalytiker på IG för Nyhetsbyrån Direkt.

Han fortsatte:

”Senare i veckan får vi framåtblickande PMI-data som väntas ge mer vägledning om framtiden.”

Branschmässigt tillhörde alltså råvaru- och metallaktier förlorarna. Lundin Mining tappade mest med en nedgång på nästan 5 procent. Boliden och SSAB föll båda runt 2 procent.

Nischbanken Resurs Holding, som presenterade nya finansiella i samband med kapitalmarknadsdag steg 1,6 procent.

Hoist fick skjuts uppåt efter en köprekommendation i Dagens Industri. Skuldhanteringsbolagets värdering är nu på sin lägsta nivån sedan börsintroduktionen och det ger köpläge, skrev DI. Aktien var upp 2,1 procent.

Fingerprint Cards, som rusade i torsdags efter uppgifter om att ett kinesiskt bud, och föll tillbaka i fredags handlades marginellt högre. Bland övriga OMXS30-bolag på förlorarlistan sjönk Essity 1,4 procent och Swedish Match ned 1,2 procent. Åt andra hållet noterades SCA, Autoliv och H&M – alla runt 1 procent högre.

Bygghissbolaget Alimak sjönk över 2 procent till knappt 137 kronor. SEB sänkte sin riktkurs för Alimak till 133 från 153 kronor och upprepade sin behållrekommendation.

Börsveckan rekommenderade finska köttbolaget HK Scan och bilbesiktningsbolaget Opus, vilket fick avtryck i båda aktierna. Opus steg runt 3 procent och på Helsingforsbörsen var HK Scan också upp 3 procent. De två aktier som tidningen gav rådet att avstå handlades ned i stället, Tradedoubler med närmare 5 procent och Mackmyra med knappt 2 procent.

Spectracure, noterat på Aktietorget, rusade hela 31 procent under förhållandevis hög handel. I fredags var uppgången 20 procent. En av anledningarna till kursrusningen skulle kunna varit att bolaget uppgett sig ha sett ”mycket lovande” resultat i de studier som hittills genomförts.

Storytel tappade drygt 1 procent efter att bolagets största ägare minskat sitt innehav något.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1608.74
3564.02
13000.2
2601.42
23580.78
6878.52
22468.91
29427.06
1.19
9.88
8.3
57.78
63.17
-0.36%
-0.48%
-0.46%
-0.04%
0.1%
-0.15%
-0.12%
-0.87%
0.04%
0.15%
0.11%
-0.57%
-0.33%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.