Home > Morgonrapport: ”Svårtolkad bild, sysselsättningssiffran kl 14.30 avgörande…”

Morgonrapport: ”Svårtolkad bild, sysselsättningssiffran kl 14.30 avgörande…”

Under gårdagen ”printade vi mot uppsidan” inom ramen för vår målzon 1671-1683, precis som väntat. ECB och Draghi blev ungefär den icke-händelse vi väntat oss. Dagens sysselsättningssiffra kl 14.30 däremot är sannolikt avgörande för FED:s räntebesked 17-18:e Mars och därmed också för börsen. Vi fick en stängning i ingenmansland, och i det känsliga läge vi befinner oss i är det inte riktigt läge att peka med hela handen angående den sannolika fortsatta utvecklingen utan att först ha tagit del av dagens viktiga statistik klockan 14.30. Skulle jag vara tvungen att gissa skulle jag tippa på en kortsiktig avstämning nedåt först, innan marknaden återigen går uppåt. Dagens morgonrapport blir den sista i mitt veckolånga ”gästspel”, på måndag är Fredrik Stenkil åter. Tack för en händelserik vecka, och Happy Trading!

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMX gissning fortsatt utveckling
OMX gissning fortsatt utveckling

I gårdagens morgonrapport konstaterade vi att marknaden hade handlats i vår nedre priszon (1652-1660) precis som förväntat. Vi slog också fast att det nu med hög sannolikhet var dags för marknaden att handlas även inom ramen för vår övre priszon 1671-1683. Vi skrev ””I 8 fall av 10 borde vi nu försöka ”printa mot uppsidan” i denna typ av läge. Den målzon vi ritade mot uppsidan i gårdagens morgonrapport 1671-1683 är fortfarande relevant.””

Och mycket riktigt var det just till denna målzon marknaden valde att söka sig.

OMX-index öppnade precis på botten av vår priszon (1671) och tog dessutom stöd på denna nivå flera gånger under dagen.

Under dagen sökte sig OMX-index som högst till 1678,54, för att slutligen stänga svagt, på 1669,56, +0,30 % för dagen.

Det faktum att vi har ett flertal säljcykler som påverkar marknaden för tillfället gör oss fortsatt försiktiga. Vår riskindikator som gav utslag inför denna vecka gör oss aningen återhållsamma på köpsidan. Och implikationerna av gårdagens kursutveckling är många, invecklade och långtifrån entydigt positiva. Tolkningen av bilden är betydligt lättare för daytradern, men mer mångfacetterad för swing tradern.

Det är inte riktigt läge att peka med hela handen angående den sannolika fortsatta utvecklingen utan att först ha tagit del av dagens viktiga sysselsättningsstatistik klockan 14.30.

Skulle jag vara tvungen att gissa skulle jag tippa på en kortsiktig avstämning nedåt först, innan marknaden återigen går uppåt.

OMX Intradag Gannboxar
OMX Intradag Gannboxar

Men dagens siffra avgör. Och den handlar om så mycket mer än statistik! Den handlar om lågräntepolitikens fortsatta vara eller icke vara. Och det från QE-doktrinens ivrigaste förespråkare: USA.

Dagens siffra handlar om huruvida Janet Yellen påbörjar den av marknaden så fruktade räntehöjarcykeln under första halvan av 2016 eller, ve och fasa, redan under andra halvan av 2015. Det förstnämnda är marknadens fromma förhoppning, det sistnämnda dess mardröm. Och dagens siffra är ett viktigt lackmuspapper avseende vad man kan förvänta sig av FED-mötet 17:e Mars och den efterföljande nyhetskonferensen 18:e Mars.

Manegen är således krattad för två potentiellt volatila börsveckor inför FED, 17-18:e Mars.

Räkna med att de kommande två veckorna erbjuder gott om möjligheter.

Men kanske också en hel del fallgropar…

Slutsats: Under gårdagen ”printade vi mot uppsidan” inom ramen för vår målzon 1671-1683, precis som väntat. ECB och Draghi blev ungefär den icke-händelse vi väntat oss. Dagens sysselsättningssiffra kl 14.30 däremot är sannolikt avgörande för FED:s räntebesked 17-18:e Mars och därmed också för börsen. Vi fick en stängning i ingenmansland, och i det känsliga läge vi befinner oss i är det inte riktigt läge att peka med hela handen angående den sannolika fortsatta utvecklingen utan att först ha tagit del av dagens viktiga statistik klockan 14.30. Skulle jag vara tvungen att gissa skulle jag tippa på en kortsiktig avstämning nedåt först, innan marknaden återigen går uppåt. Dagens morgonrapport blir den sista i mitt veckolånga ”gästspel”, på måndag är Fredrik Stenkil åter. Tack för en händelserik vecka, och Happy Trading!

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tog ett litet steg uppåt på torsdagen. Enskilda aktier stack iväg på diverse nyheter och flera av bankerna utvecklades sämre än index.

OMXS30 stängde 0,3 procent högre på nivån 1.669,6. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 17,9 miljarder kronor.

På makrofronten lämnade ECB, helt i linje med förhandstipsen, styrräntan oförändrad. På den efterföljande presskonferensen gav ECB-chefen Mario Draghi besked som flyttade eurokursen men som inte påverkade börsindex i någon nämnvärd omfattning.

På hemmaplan satte i stället mer bolagsspecifika nyheter avtryck i kurserna.

MTG steg 2,4 procent på förhoppningar om att det snart kommer hända saker kring bolagets 38-procentiga innehav i ryska CTC Media. MTG:s vd Jørgen Madsen Lindemann och finanschef Mathias Hermansson lämnar styrelsen i det ryska intressebolaget och i stället tar två rådgivare plats. MTG är tvunget att reducera innehavet i CTC till åtminstone 20 procent på grund av en ny lag i Ryssland.

MTG:s moderskepp Kinnevik steg också, troligen med stöd från att den delägda modehandlaren Zalando utlovade fortsatt offensiv på den europeiska klädmarknaden.

Sandvik presenterade en andra fas i ett större effektiviseringsprogram vilket fick aktien att stiga rejält på förmiddagen. Men när den amerikanska sektorkollegan Joy Global vittnade om fortsatt kompakt mörker i gruvaffären mattades den positiva kursutvecklingen. Sandvik landade slutligen 1,3 procent högre.

SAS redovisade resultatet för sitt räkenskapsårs första kvartal: en förlust på 836 miljoner kronor före skatt, vilket var ungefär i linje med vad analytikerna hade räknat med enligt SME Direkt. Flygbolaget upprepade att det finns vissa förutsättningar för ett positivt resultat för räkenskapsåret – men det räckte inte. Aktien föll drygt 8 procent på torsdagen, men har trots det stigit över 10 procent sedan årsskiftet.

Banktrion Nordea, Handelsbanken och SEB backade samtliga, även om det inte handlade om några dramatiska rörelser.

Från Volvos kapitalmarknadsdag i Belgien kom inga omvälvande besked. Bolagsledningen försäkrade att lastbilstillverkaren ska fortsätta med selektiva, förbättringsåtgärder efter 2015. Aktien steg 1,9 procent.

Elekta avancerade 4 procent efter en höjd rekommendation från Carnegie. Aktien tog därmed igen stora delar av det 5-procentiga fall som utlöstes av bolagets kvartalsrapport på onsdagen.

Tradedoublers största ägare, it-fonden Monterro, har sålt sitt innehav om 18 procent av aktierna till ett franskt bolag. Marknaden gav tummen upp och kursen i Tradedoubler steg 7 procent för dagen.

Åt andra hållet gick Cellavision där också den största ägaren tackat för sig. Industrifonden sålde 15 procent av aktierna under torsdagskvällen. Cellavision backade 5,7 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER

FIRST NORTH
– Ginger Oil (ändrat datum från 23/2), New Nordic Healthbrands

AKTIETORGET
– Homemaid (ändrad rapportdag från 27/2), Transferator (ändrat datum från 6/3)

STÄMMOR
– Oniva (extra)

BÖRSSTATISTIK
– East Cap Explorer: presenterar fondinnehavens värdeutveckling

EXKLUSIVE UTDELNING
– TDC (1:00 dkk), Wärtsilä (1:15 eur)

MAKROSTATISTIK
– Tyskland: industriproduktion januari kl 8.00
– SCB: investeringsenkät 4 kv kl 9.30
– SCB: småhuspriser februari kl 9.30
– EMU: BNP (prel) 4 kv kl 11.00
– USA: sysselsättning februari kl 14.30
– USA: handelsbalans januari kl 14.30

CENTRALBANKER
– Riksbanken: Stefan Ingves deltar vid SNS/SIFR-seminarium om ”Vad kan en centralbank göra när styrräntan ligger nära sin nedre gräns?” kl 8.00
– BOE: inflationsförväntningar kl 10.30
– Riksbanken: annonsering tredje anbudsförfarande för obligationsköp

MAKRO ÖVRIGT

– RGK: utfall statens betalningar februari kl 9.30

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1669,56
3618,21
11504,01
6961,14
2101,04
18135,72
4982,81
18935,28
24206,86
1,102
9,20
8,349
51,05
60,94
 0,30%
0,97%
1,00%
0,61%
0,12%
0,21%
0,32%
1,04%
0,07%
0,00%
0,00%
0,01%
0,35%
0,48%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.