Home > Morgonrapport: Svensk BNP på agendan idag

Morgonrapport: Svensk BNP på agendan idag

Stockholmsbörsen handlades, likt övriga Europa, under nollstrecket igår sedan investerare återigen oroat sig över handelssamtalen. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade till slut ned -0,14 procent till nivån 1735,30. Wall Street höll stängt igår pga Thanksgiving och under natten har de asiatiska marknaderna överlag handlats i nedåtgående riktning. 

Sammantaget inför fredagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt negativt.

Fokus under fredagen ligger på svenska BNP för det tredje kvartalet samt KPI från EMU.

Börserna på Wall Street stänger idag klockan 19:00 svensk tid. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen stängde kring negativt för tredje dagen i rad då oro över handelssamtalen ånyo dämpat riskaptiten. Nyheten att USA stöttar Hongkong väntas påverka samtalen mellan USA och Kina i negativ bemärkelse och lade sig som en blöt filt över marknaderna. Vid stängning igår var det svenska storbolagsindexet, OMXS30, till slut ned -0,14 procent till nivån 1735,30. Omsättningen under torsdagen hamnade på 11,4 miljarder kronor.

Bland enskilda aktier i OMXS30 stod Getinge ut med en nedgång kring -2,7 procent efter att ha meddelat att man tvingas betala böter i Brasilien för upp till 35 miljoner kronor.

Utanför storbolagsindexet fortsatte Kambi-aktien sin starka resa sedan inledningen av november. Sportboksleverantören avslutade tillslut torsdagen upp 1 procent och är upp cirka 20 procent sedan månadsskiftet.

Även övriga europeiska börser handlades överlag kring svagt minus igår efter morgonens nyhet att USA stöder Hongkong. Tyska DAX-index sjönk -0,3 procent medan brittiska FTSE 100-index och franska CAC 40-index backade -0,2 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade torsdagen ned -0,1 procent. Börserna på Wall Street håll igår stängt på grund av Thanksgiving Day.

Torsdagens agenda inleddes med KI:s svenska konjunkturbarometer vilken steg till 94,7, från 94,0 senast i oktober. Främsta bidrag på uppsidan stod delindex för detaljhandel för, medan hushållens konfidensindikator tyngde åt motsatt håll. Väl bland konsumentindexen var nedgången störst för mikroindex (CCI), som speglar hushållens syn på den egna ekonomin. Indikatorn föll från 98,2 till 93,3, vilket främst kan förklaras av ovanligt pessimistiska förväntningar om hur svensk ekonomi kommer att utvecklas det kommande året. Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, noterade att KI-barometern fortsätter att signalera en trög tillväxt, men att det finns tecken på stabilisering och tillade att undersökningen inte ändrar mycket för Riksbanken, som styr mot en räntehöjning i december.

Fortsättningsvis följde EMU:s konjunkturbarometer under gårdagen. Den samlade konfidensindikatorn, ESI, för euroländerna steg till 101,3 i november, jämfört med oreviderade 100,8 föregående månad och över väntade 101,0.

Fredagens agenda inleds med svenska BNP för det tredje kvartalet. Förväntningarna från analytiker ligger på en ökning med 0,2 procent jämfört med föregående kvartal och 1,7 procent jämfört med motsvarande kvartal 2018.

Vidare avslutas makroveckan med KPI från EMU där analytiker spår en inflationstakt på 0,9 procent och en kärn-KPI på 1,2 procent.

Hålltider under dagen:

Rapporter:

 • Agromino (kl 8.00), Karolinska Development (ändrat datum från 7/11) (kl 8.00), Sectra (kl 8.15), Anoto (kl 8.45), Consilium (ändrat datum från 21/11)

Makrostatistik:

 • Japan: arbetslöshet oktober kl 0.30
 • Japan: KPI Tokyo-området kl 0.30
 • Japan: industriproduktion (prel) oktober kl 0.50
 • Storbritannien: GfK konsumentförtroende november kl 1.01
 • Finland: BNP 3 kv kl 7.00
 • Danmark: BNP (prel) 3 kv kl 8.00
 • Frankrike: BNP (def) 3kv kl 8.45
 • Frankrike: KPI (prel) november kl 8.45
 • MI: löner september kl 9.30
 • SCB: AKI september kl 9.30
 • SCB: investeringsenkäten 3 kv kl 9.30
 • SCB: BNP 3 kv kl 9.30
 • Tyskland: arbetslöshet november kl 9.55
 • EMU: KPI (prel) november kl 11.00
 • EMU: arbetslöshet oktober kl 11.00

Övrigt:

 • USA-börserna halvdag, stänger kl 19.00 svensk tid
 • Regeringen: Riksbanksutredningen presenteras kl 11.30
 • Sydkorea: räntebesked kl 2.00
 • RGK: rapport om hur banker uppfyller krav på nedskrivningsbara skulder (MREL) kl 8.00

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tyngdes på torsdagen, precis som omvärldsbörserna, av en lägre riskvilja efter att USA:s president Donald Trump undertecknat ett lagförslag om att stötta demokratiprotesterna i Hongkong. Sandvik och SKF gick mot strömmen efter höjda analytikerbetyg, medan de indextunga storbankerna backade.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned 0,1 procent till 1.735. Aktier för blygsamma 11,4 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. I Tyskland och Frankrike var motsvarande index ned omkring 0,3 procent. I USA höll börserna stängt för Thanskgiving-firande.

På OMXS30 toppade de båda verkstadsbolagen Sandvik och SKF listan med uppgångar på 1,9 respektive 1,3 procent. Exane BNP Paribas har höjt sina betyg för aktierna till outperfrom med högre riktkurser. Mäklarfirman sänkte i samma analys Epiroc, som tappade 1,2 procent, till underperform.

Bland övriga aktier som trotsade det i övrigt dämpade humöret syntes defensiva aktier som Swedish Match och Essity.

De svenska storbankerna pressades av Finansinspektionens förslag om en höjning av riskvikterna för företagsexponeringar med säkerhet i kommersiella fastigheter. Per Bolund sade även till Dagens Industri att IMF ska leda en granskning av penningtvätt avseende Norden, Baltikum och Sverige. Handelsbanken var ned 2,2 procent och SEB som rekylerade upp på onsdagen backade 0,9 procent i torsdagens handel.

Svagt på torsdagen gick även Getinge som sjönk 2,7 procent. På onsdagskvällen meddelade bolaget att det kommer att betala cirka 35 miljoner kronor i böter i Brasilien gällande fall av konkurrensbegränsande förfaranden.

Gränges retirerade 3,1 procent sedan bolaget flaggat för förvärv av Konin, en polsk tillverkare av valsad aluminium, för 2,3 miljarder kronor på skuldfri bas. En företrädesemission om 2 miljarder kronor kommer att genomföras.

Ner var det också för Sensys Gatso, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik. Aktien föll närmare 10 procent efter att bolaget vänt till förlust i det tredje kvartalet. ”Engångskostnader” i USA och Tyskland, hävdar bolaget.

Informationstjänsteföretaget Karnov rapporterade en nettoomsättning på 190 miljoner kronor (176) för det tredje kvartalet. Den organiska tillväxten var 6 procent. Aktien belönades med en uppgång på 3,7 procent.

Affärsvärlden rekommenderar i sitt senaste nummer köp av Gunnebo, som steg drygt 4 procent. Även Ework fick ett positivt omdöme och adderade 5,4 procent.

First North-bolaget Enzymatica, som marknadsför förkylningssprayen Coldzyme, stod för en rejäl rusning på dryga 27 procent efter att bolaget meddelat ett utökat samarbete med tyska Stada om marknadsföring och försäljning av en ny munspray för den tyska marknaden, där en första order om 2,5 miljoner kronor har lagts.

Nätbanken Avanza steg 7,9 procent. Det finns god potential, både kort och lång sikt när snittåldern på kunderna ökar och banken kan växa i takt med att kunderna mognar, skrev Handelsbanken Capital Markets som höjt sin rekommendation för aktien till köp.

Lime tappade 2 procent till 139 kronor sedan den störste ägaren Monterro sålt 1,2 miljoner aktier i bolaget till kursen 136 kronor, en rabatt med knappt 5 procent mot stängningskursen. Investmentbolaget Svolder passade på att öka sitt innehav i kundhanteringsaktören till 5,4 procent.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto