Home > Morgonrapport: Svensk konjunkturbarometer på agendan idag

Morgonrapport: Svensk konjunkturbarometer på agendan idag

Stockholmsbörsen fortsatte resan nedåt under onsdagen då oro över konjunkturen återigen sänkte riskviljan på marknaderna. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade tillslut ändå bara ner -0,76 procent till nivån 1620,67, efter att ett tal från Trump initierat en stark avslutningshandel. Wall Street stängde gårdagen på plus och under natten har även de asiatiska marknaderna överlag handlats i uppåtgående riktning. 

Sammantaget inför onsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Torsdagens agenda bjuder på KI:s konjunkturbarometer klockan 9:00. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen fortsatte under gårdagen att tyngas av oro över konjunkturen, riksrättsutredning av Trump och handelskonflikten i sin helhet. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade tillslut ner -0,76 procent till nivån 1620,67. Omsättningen under onsdagens handel hamnade på 16,7 miljarder kronor.

I OMXS30 agerade Atlas Copco och ABB sänke med nedgångar med -2,4 respektive -1,4 procent. Bidragande till de svaga utvecklingarna var vinstvarningar från de två bolagens konkurrenter, Pfeiffer Vacuum och Kuka, från Tyskland.

Även de europeiska börserna avslutade gårdagens negativa handel i ett positivt momentum, men lyckades i de flesta fall inte ta sig över nollstrecket. Tyska DAX-index sjönk -0,6 procent, franska CAC 40-index -0,8 procent och FTSE 100-index -0,1 procent. Fokus i Tyskland var på de två vinstvarnande bolagen, där Pfeiffer Vacuum rasade -13 procent och Kuka något oväntat ökade 3,7 procent. En förklaring kan dock ligga i att aktien har pressats hårt det senaste året och är ner närmre -25 procent sedan årsskiftet. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade onsdagen ner -0,6 procent.

Börshumöret på Wall Street inledde dämpat under gårdagen efter tisdagens sura utveckling, men vände snabbt till positivt efter kommentarer från Trump. Presidenten sade att ett handelsavtal med Kina kan bli av ”tidigare än ni tror”, och tillade även att USA och Japan har nått ett initialt handelsavtal. Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex och det bredare indexet S&P 500 upp 0,6 procent, medan tekniktunga Nasdaq Composite toppade med en uppgång med 1,1 procent. Bland enskilda aktier tog Netflix revansch med en uppgång med 4,0 procent efter den senaste veckans tunga kurstapp.

Torsdagens stora höjdpunkt ur en svensk synvinkel är förmiddagens konjunkturbarometer från KI. Senast i augusti uppmättes barometerindikatorn till 94,9, vilket är den lägsta nivån på sex år. I september spår analytiker att indikatorn stiger marginellt till 95,1. Uppdelat väntas indikatorn för industrin öka till 95,0, från 94,8, och hushållsförtroendet, CCI,  spås ligga oförändrat kring 94,0.

Hålltider under dagen:

Rapporter:

 • Oasmia (ändrat datum från 6/9)

Makrostatistik:

 • KI: konjunkturbarometer september kl 9.00
 • SCB: hushållsutlåning augusti kl 9.30
 • SCB: PPI augusti kl 9.30
 • SCB: handelsbalans augusti kl 9.30
 • EMU: M3 penningmängd augusti kl 10.00
 • USA: BNP (def) 2 kv kl 14.30
 • USA: grossistlager (prel) augusti kl 14.30
 • USA: handelsbalans varor augusti kl 14.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30
 • USA: kontrakterade husköp augusti kl 16.00
 • USA: Kansas City Fed index september kl 17.00

Senaste börsnyheterna

Humöret på Stockholmsbörsen präglades i likhet med på omvärldsbörserna av konjunkturoro på onsdagen. Men ett framträdande av USA:s president Donald Trump på eftermiddagen gav handelsoptimism och mildrade börsnedgången.

Vid stängning var OMXS30-indexet ned 0,8 procent till nivån 1.621. Aktier för 16,7 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Riktningen var likartad bland de europeiska börserna. I Frankfurt var DAX ned 0,6 procent medan CAC40 i Paris hade backat 1 procent.

På OMXS30 syntes industri och verkstad i botten av indexet under stora delar av dagen, men på eftermiddagen vände flera konjunkturkänsliga aktier upp efter att Donald Trump vid ett framträdande sagt att ett avtal med Kina kan vara närmare än ”ni tror”. Stålkoncernen SSAB gick från en nedgång på 1,2 procent vid tiden för presidentens framträdande till en uppgång på 0,6 procent för dagen.

Philip Morris och Altria meddelade att de har avslutat sina fusionssamtal och de bägge tobaksjättarna steg i den tidiga USA-handeln. I Stockholm vände Swedish Match från minus till plus och stängde upp 1 procent, och var med det bästa aktie på plus bland storbolagen.

I motsatt ände placerade sig Atlas Copcos A-aktie som sjönk 2,4 procent efter att den tyska konkurrenten på vakuumområdet, Pfeiffer Vacuum, vinstvarnat för helåret 2019 Vacuum stod för 22 procent av Atlas Copcos försäljning under årets första sex månader och för 26 procent av rörelseresultatet, konstaterar Pareto.

Även Kuka, som konkurrerar med ABB inom robotteknik, har sänkt intäkts- och rörelsemarginalprognoserna för helåret med hänvisning till, bland annat, den globala ekonomiska avmattningen. ABB handlades i sin tur ned 1,4 procent.

Antalet EU-registreringar av tunga lastbilar minskade med drygt 25 procent i juli och med nära 22 procent i augusti, jämfört med motsvarande månader förra året. Lastbilskoncernen Volvo, som även har fått en sänkt riktkurs av Pareto från 195 till 190 kronor med bibehållen köprekommendation, backade 1,7 procent.

Handelsbanken har sänkt rekommendationen för teknikkonsulten ÅF Pöyry till behåll, med ny riktkurs 225 kronor (240). Stor exponering mot cyklisk industri lockar inte Handelsbanken i tider av stor global ekonomisk osäkerhet. Aktien pressades rejält och föll 4,9 procent.

Maha Energy tillhörde däremot vinnarna och stärktes 3,3 procent trots ett sjunkande oljepris. Oljebolaget har upptäckt ökade olje- och gasreserver vid Tiefältet i Brasilien, där borrningar nyligen inleddes vid Attic Well. Maha Energy reviderade upp sina bevisade och sannolika oljereserver.

Affärsvärlden Analys+ rekommenderar köp av investmentbolaget Traction, trots att substansrabatten bedöms vara låg för närvarande. Men den stora krigskassan och långsiktiga värdestrategin lockar enligt analysen, och aktien lyfte 6 procent.

Tisdagens kurskomet, nykomlingen EQT, slog av på takten och backade i stället i onsdagens handel. Aktien var ned 5,6 procent, men fortfarande cirka 27 procent högre än priset i erbjudandet inför noteringen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.