Home > Morgonrapport: Svenska inflationssiffror och småhusbarometer i fokus idag

Morgonrapport: Svenska inflationssiffror och småhusbarometer i fokus idag

OMXS30 backade tillbaka vid det kortsiktiga motståndet än en gång och föll omkring 1,44 procent under gårdagens handel. Lite positivare tongångar kring handelstvisten mellan USA och Kina, medan det geopolitiska läget i Syrien hårdnar när Trump hotar med repressalier efter uppgifterna om kemvapen-attacker. Under gårdagen stängde de amerikanska börserna kring minus en halv procent. Under natten har de asiatiska börserna över lag utvecklats blandat.
Vi väntar oss att OMXS30 inleder dagens handel kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Varannandag-börsen fortsätter och igår backade OMXS30 1,44 procent vilket innebar att det kortsiktiga motståndet vid omkring 1528 fortfarande agerar stopp. OMXS30 står efter gårdagens nedgång till 1504,71 och nedgångarna handlades med en omsättning på dryga 16,3 miljarder kronor. Inga direkta nyheter kring handelshindren och den konflikten mellan USA och Kina förutom att den Kinesiska centralbanken inte helt oväntat gick på Kinas ledares Xi Jingpings linje med att öppna upp för utländska investerare.

Fortsätter vi att kolla på de politiska riskerna så har Trump riktat sitt fokus på konflikten i Syrien efter den senaste tidens uppgifter om nya kemvapenattacker. Trump har, till skillnad från Obama, agerat när kemvapen har använts i konflikten och nu twittrar han om att göra det igen. Det ökar riskerna i det säkerhetspolitiska läget mellan USA, Ryssland och Syrien. Något som dock inte bör påverka mer än tillfälligt.

Igår kom KPI-siffror från USA för mars månad, och på förhand väntades ett oförändrat utfall mot föregående månad samt en ökning om 2,4 procent från föregående år. Utfallet blev -0,1 procent i mars, samt en ökning på årsbasis på 2,4 procent. Den viktigare kärninflationen steg 2,1 procent i jämfört med föregående år och på månadsbasis steg den 0,2 procent. Ett utfall som träffade förväntningarna. Dollarn steg något i jämfört med svenska kronan.

Gällande de svenska inflationsförväntningarna så kom de in på 1,9 procent på ett års sikt, 2,1 procent på 2 års sikt samt 2,0 procent på 5 års sikt. Vilket talar för att förtroendet för riksbankens politik är ändå ganska hög och marknadens aktörer förväntar sig att riksbanken ska klara av att hålla inflationen stabil på målet om 2 procent. Kollar vi på KPIF, så skiljde sig inte utfallet från föregående enkät, där KPIF väntas hamna på 1,9 procent på fem års sikt.

Draghi höll ett tal under gårdagen och pratade ekonomin, inflationen och handelshinder. Det viktigaste från talet kan sammanfattas av att han har ett högt förtroende att ECB ska nå sitt inflationsmål, att ökad integration bidrar till att EU ska klara av sina ekonomiska utmaningar, samt att handelshindren mellan USA och Kina väntas få liten effekt, men att förtroendet är det ECB bevakar mest från konflikten.

Fokus på inflation och centralbanker fortsatte under gårdagskvällen när protokollet från FED´s senaste räntemöte, där man höjde räntan enligt marknadens förväntningar. Här var på förhand det mest intressanta att höra hur ledamöterna diskuterade den planerade räntehöjningstakten under året. Protokollet visade i stort att de har ett förtroende att inflationen är på väg upp och att tillväxten i ekonomin är fortsatt god. Över lag var de överens om att fortsätta den gradvisa räntehöjningen.

Idag fortsätter samma fokus och vi blickar mot svenska inflationssiffror för mars månad. Här väntas en ökning av inflationen med 2,0 procent i årstakt. KPIF, som är exklusive energi, väntas stiga med 0,2 procent på månadstakt samt på årstakt med 1,6 procent. Svag krona och höga elpriser väntas driva inflationen.

Från SCB kommer även småhusbarometern vilket blir intressant i bostadsprisutvecklingen, men här laggar barometern något men vid uteblivna nedgångar så kan prisnedgången ha varit något lägre än tidigare befarat om man jämför med andra bostadsprisutvecklingsindex.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Storbritannien: RICS husprisindex mars kl 1.01

 • Frankrike: KPI (def) mars kl 8.45

 • SCB: KPI mars kl 9.30

 • SCB: småhusbarometern mars kl 9.30

 • EMU: industriproduktion februari kl 11.00

 • USA: importpriser mars kl 14.30

 • USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

Övrigt

 • Riksdagen: statsministerns frågestund kl 14.00
 • RB: resultat obligationsköp kl 10.07

 • Sydkorea: räntebesked

 • RGK: resultat realobligationsemission kl 11.03

 • Olja: Opec månadsrapport

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades ned under onsdagen efter press från bland annat ökad geopolitisk oro kring Syrien, Ryssland och USA. Utvecklingen var likartad i övriga Europa. För svensk del gick banker särskilt svagt efter lönsamhetsoro kopplat till bolån. Avskilda utdelningar tyngde Telia och SSAB.

Storbolagsindexet OMXS30 sjönk 1,4 procent till nivån 1.505. Aktieaffärer för 16,3 miljarder kronor gjordes på Stockholmsbörsen.

När väl handelskriget mellan USA och Kina har gått in i en lugnare fas späddes i stället den geopolitiska oron på mellan USA, Ryssland och Syrien. Donald Trump twittrade om ett kommande amerikanskt robotangrepp mot Syrien i spåren av anklagelser om syrisk användning av kemiska vapen.

Lundin Petroleum klättrade 1,9 procent när oljepriset rörde sig uppåt i linje med den tilltagande geopolitiska oron. Barclays Capital har också höjt sin riktkurs på oljebolaget.

De svenska storbankerna tappade mellan 2,1 och 2,7 procent. Kepler Cheuvreux har sänkt riktkursen för en rad svenska banker mot bakgrund av en mörkare syn på framtida lönsamhet på den nordiska bolånemarknaden.

Få bolag noterades på plus bland OMXS30-bolagen. Ett av undantagen var telekombolaget Tele2 som steg med 1,1 procent. Aktien har höjts till köp från behåll av Kepler Cheuvreux. Analyshuset tror att Com Hem-affären kommer att vara gynnsam. Klädföretaget H&M lyfte samtidigt 1,6 procent.

Bland förlorarna fanns Assa Abloy. Deutsche Bank har sänkt sin rekommendation från köp till behåll. Investmentbanken anser att låsbolaget är ett starkt, men för högt värderat, tillväxtcase. Assa tappade 2,0 procent.

Eltel föll med 4,1 procent. Prognoserna är för höga och aktien borde handlas med en rabatt jämfört med sektorkollegor, menar Carnegie som har gett aktien en säljrekommendation.

Kursvinnare utanför storbolagen var bioteknikbolaget Wilson Therapeutics, som steg med nära 70 procent efter ett kontantbud från det amerikanska läkemedelsbolaget Alexion. Aktien steg till 230:50 kronor vilket var strax under budkursen på 232 kronor per aktie.

Uppåt var det även för CTT, verksamt inom fuktregleringssystem till flygplan, efter att flygbolaget Emirates valt att utrusta ett hittills okänt antal av sina ännu ej levererade Boeing 777X-flygplan med luftfuktare i första klass och cockpit.

”Om Emirates utrustar alla sina 150 beställda Boeing 777X-flygplan skulle ordervärdet mot Boeing uppgå till cirka 50 miljoner kronor”, skrev CTT. Aktien steg närmare 9 procent.

Även Sintercast, underleverantör till motortillverkare, placerade sig högt bland vinnarna. Bolaget har producerat rekordmånga motorekvivalenter under det första kvartalet. Aktien steg med 7,4 procent.

Sjukvårdsbolaget Capio sjönk 8,6 procent efter att ha förlorat två kontrakt i Stockholm när dessa löper ut senare i år. Kontraktsförlusten väntas under 2019 tynga omsättningen med 470 miljoner kronor och ebita-resultatet med 40 miljoner.

Bland förlorarna fanns även det medicintekniska bolaget Sedana Medical, som utvecklar en ny metod för att söva patienter. Aktien föll nära 14 procent efter att bolagets studie försenats av myndighetskritik mot dess tillvägagångssätt kring inkluderingen av patienter.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1504.71
3419.71
12293.97
2642.19
24189.45
7069.03
21662.53
30827.85
1.24
10.3
8.33
67.14
72.24
-1.44%
-0.55%
-0.83%
-0.55%
-0.9%
-0.36%
-0.11%
-0.23%
-0.08%
0.00%
0.09%
0.48%
0.25%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto