Home > Morgonrapport: Svenska långräntor stabiliserade vid nivåer från i början av året

Morgonrapport: Svenska långräntor stabiliserade vid nivåer från i början av året

God morgon! 

Japanska räntor har inte rört sig nämnvärt på fredagen, medan Tokyobörsen pekar svagt uppåt och yenen har stärkts mot dollarn efter en blandad statistikskörd under natten. Japansk kärn-KPI ökade lite mer än väntat i april samtidigt som arbetslösheten sjönk till sin lägsta nivå sedan 1997. Den preliminära industriproduktionen kom in exakt som väntat, medan hushållens konsumtion oväntat sjönk.

Efter att Shanghaibörsen rasade med mer än 6 % igår var investerare smått oroliga inför dagens öppning men indexet har hittills under morgonen rört sig lugnt och befinner sig strax ovanför nollan.

På temat Greklandskrisen sade IMF-chefen Christine Lagarde på torsdagskvällen till tyska FAZ att ett grekiskt utträde från eurosamarbetet är ”en möjlighet”. Det skulle inte vara lätt, men det skulle inte betyda slutet för den gemensamma valutan.

På agendan för fredagen finns bland annat svensk BNP för första kvartalet och hushållsutlåningen i april samt M3 i euroområdet och amerikanska BNP-siffror för första kvartalet.

Trevlig helg! Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30 ingav ytterligare förtroende när indexet steg 0,18 % och därmed lyckades trotsa europeiska börser som sjönk, -0,87 % för Euro Stoxx 50, med undantag för London som likt Sverige också stängde svagt upp. Det är fortsatt lugnt för börsmäklarna då volymerna fortsätter vara låga, men de idoga uppgångarna i index är uppmuntrande. I gårdagens morgonrapport skrev vi att ett test av 1655 med köprespons skulle vara ett positivt tecken och något av en sådan rörelse   bekräftades igår som köpvärd. Ett test mot intervalltaket lär dock inte ske utan understöd från övriga börser, men utan någon tydlig riktning för marknaden får man räkna med lite av varannandags-börs.

Svensk tioårig statsobligationsränta
Svensk tioårig statsobligationsränta

Långa marknadsräntor sjönk tillbaka i såväl USA som Europa, den tyska tioårsräntan var ned 4 punkter till 0,53 %. Svenska långräntor följde med Europa lägre och den tioåriga statsobligationsräntan sjönk 4 punkter till 0,72 %. På grafen över räntenivån på den svenska tioåringen kan vi se att den har stabiliserats i ett relativt smalt intervall efter den kraftiga stigningen som påbörjades 17e april. Nuvarande nivåer nåddes i början av mars utan att vara särskilt uthålliga och innan dess i januari efter en långvarig period av otvetydig nedgång som pågått under flera år.

Nu är frågan huruvida den senaste uppgången är en tillfällig rekyl i en längre trend eller om den markerade botten för räntorna och att vi har påbörjat en garanterat krokig väg mot högre räntor, lett av USA.

Bland gårdagens makrostatistikskörd märktes fler nyanmälda arbetslösa i USA förra veckan än väntat, men en större ökning i antal kontrakterade husköp i samma land. Konjunkturbarometern i euroområdet låg kvar på höga 103,8 i maj, nära fyraårshögsta, och BNP-tillväxten i Storbritannien under det första kvartalet var 0,3 procent, aningen under förväntningarna och en pundsänkare.

Grekisk optimism fortsatte att varvas med skepticism från annat håll. Den grekiska regeringens talesman Gabriel Sakellaridis sade att ett avtal är nära, förhoppningsvis kan det vara klart på söndag, medan EU-kommissionen betonade att ytterligare framsteg krävs. Deltagare vid pågående G7-möte i Dresden sade till Bloomberg News att Grekland och långivarna står långt ifrån varandra. Dessutom sade IMF:s Christine Lagarde på torsdagskvällen att grexit faktiskt är en möjlighet och att det skulle inte vara lätt, men det skulle inte betyda slutet för den gemensamma valutan. IMF-chefen sa även att det är väldigt osannolikt att Grekland kommer nå ett omfattande avtal de kommande dagarna.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: BNP 1 kv
BNP för det fjärde kvartalet kom in betydligt starkare än väntat. SEB-ekonomen Olle Holmgren noterar dock i ett kundbrev att bankens bedömning är att Sveriges tillväxt var relativt svag under första kvartalet, vilket delvis är en reaktion på den oväntat starka utvecklingen under fjärde kvartalet.

SME-prognosen ligger på +0,4% (q/q) och +2,7% (y/y).

Riksbankens prognos i april, som baseras på säsongsrensade data, pekade mot att BNP skulle ha ökat 2,7 procent under första kvartalet jämfört med första kvartalet 2014.

kl 9.30: SCB: hushållsutlåning april
Medan hushållsupplåningen fortsätter att öka i oförminskad takt (6,4% i mars, 6,2% i feb) diskuterar politikerna vad som kan göras. Regeringen och allianspartierna har enats om att försöka få till stånd en lagändring som gör det möjligt för Finansinspektionen att införa ett amorteringskrav på bolån. Men uppmaningar om en nedtrappning av ränteavdragen, från bl a EU-kommissionen, OECD och Riksbanken, är ännu en alltför het potatis för politikerna.

Prognosen för hushållsupplåningen i april ligger på en ökning med 6,5%.

kl 10.00: EMU: M3 april
Penningmängden, mätt som M3, väntas ha ökat med 4,9% i beräknad årstakt i april. I mars ökade M3 med 4,6%, mer än väntade 4,3% och över ECB:s målsättning att penningmängden inom euroområdet ska öka med 4,5 procent på årsbasis.

Unicredit räknar med att penningmängdstillväxten kommer fortsätta att ligga på en tydligt uppåtriktad trend de kommande månaderna, i en miljö med mycket låga räntor.

kl 14.30: USA: BNP (prel) 1 kv
Credit Suisse USA-ekonomer tror på en väsentlig nedrevidering, till -1,0% från initiala +0,2%. Ett mycket större handelsgap och betydligt lägre lageruppbyggnad bör vara de största källorna till nedrevideringen, enligt dem. ”Vi misstänker att en perfekt storm av tillfälliga faktorer stod för en portion av den allvarliga nedgången”, skriver ekonomerna i ett kundbrev.

G7: finansministrar och centralbankschefer möts i Dresden
Mötet, med fokus på skulder och finansiell stabilitet, har pågått sedan i onsdags och avslutas i dag, fredag. En presskonferens är utlyst till klockan 13.00.

Politik: S-kongress i Västerås
Temat för den nedskalade S-kongressen är ”framtidens jobb och framtidens folkrörelse”. På fackens kravlista finns bland annat rätt till heltid och slopade visstidsanställningar. LO vill se ökad investeringstakt för att målet om lägst arbetslöshet 2020 ska kunna nås.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg något på torsdagen efter den kraftiga onsdagsuppgången, och gick därmed något bättre än sina europeiska motsvarigheter som backade lätt.

Ericsson steg några procent efter en höjd rekommendation, medan en blandning av indextunga storbolag som Nordea, Volvo och Telia Sonera rekylerade efter onsdagens rally.

OMXS30 stängde 0,2 procent upp på nivån 1.667,1. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 13,7 miljarder kronor. S&P Europe-indexet och tyska DAX saknade den draghjälp som Ericsson utgjorde i Sverige, och backade båda 0,7-0,8 procent.

Grekiska uppgifter på onsdag eftermiddag om att de närmade sig ett avtal på tjänstemannanivå med sina långivare stärkte euron och drog i viss mån upp både räntor och börser. Uppgifterna förnekades dock senare under kvällen från bland andra Tyskland och EU. Enligt ett grekiskt bud finns hopp om att ett avtal ska vara på plats på söndag.

Nämnda Ericssonhöjning, till köp från neutral, var signerad Citi, vars analytiker räknar med att Ericsson kan komma att gynnas av en förbättring i nordamerikanska operatörers investeringsnivåer.

Bankerna gick åt olika håll: indextunga Nordea utgjorde med en nedgång på 0,6 procent största sänke i OMXS30 dagen efter sin kapitalmarknadsdag, som renderade en rekommendationssänkning från Pohjola, medan SEB och SHB båda låg i toppen av indexet med plus 0,7-0,8 procent.

Boliden stängde 1,9 procent högre, vilket betyder två tydliga uppgångsdagar i följd. De senaste dagarnas stigande dollarkurs och stabila metallpriser är positivt för gruvbolaget.

Lundin Mining backade däremot 3,5 procent. Enligt Chiles miljömyndigheter begicks ett flertal miljöförseelser i bolagets nya stora koppargruva Candelaria under 2013-2014, huvudsakligen före Lundin Minings förvärv, som slutfördes i slutet av 2014.

PA Resources handelsstoppades efter att ha rusat över 80 procent. Strax innan publicerade Direkt en intervju med oljebolagets finanschef Tomas Hedström, som väntar sig att en finansieringslösning för resten av året bör vara på plats inom kort.

Fingerprint Cards steg nästan 20 procent. På onsdagen inleddes Googles årliga utvecklarkonferens, och det talades om att teknikjätten kan komma att presentera en ny standard för fingeravtrycksigenkänning för Androidtelefoner.

Kollegan Precise Biometrics, som levererar teknik för fingerigenkänning, fick också en uppmärksamhet med plus 12 procent för aktien.

Global Health Partner rusade drygt 11 procent. Börspodden rekommenderade köp av vårdbolaget, som betecknas som bortglömt och undervärderat.

Lindab har uppdagat interna bedrägerier i Ungern, men väntar sig inga större framtida effekter av detta. Reaktionen blev om något positiv: aktien steg 0,7 procent.

Headsetbolaget Invisio avslutade sina år på First North med en stängning på 24:00 kronor, upp 6,2 procent efter flera dagar med betydliga uppgångar.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1667,06
582,290
3650,71
11677,57
7040,92
2120,79
5097,98
20572,38
27537,70
1,0961
9,2699
8,4578
58,34
63,08
0,18%
-0,32%
-0,87%
-0,79%
0,11%
-0,13%
-0,17%
0,10%
0,30%
0,05%
0,02%
-0,02%
1,14%
0,80%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på fredrik.stenkil[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.