Home > Morgonrapport: Svenska rapportperioden inleds i veckan

Morgonrapport: Svenska rapportperioden inleds i veckan

OMXS30 avslutade föregående vecka på topp efter att ha handlats i stegrande positiv riktning från öppning till stängning under fredagen. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut på dagshögsta upp 1,76 procent till nivån 1499,79, vilket tog veckans utveckling till en uppgång om 2,34 procent. Morgonens kinesiska statistik följs upp utav IMF:s konjunkturrapport senare under dagen. Fokus ligger även på Theresa May som ska återkomma med plan för brexit till parlamentet. Wall Street, som håller stängt under måndagen, stängde fredagen på plus. Under natten har de asiatiska marknaderna över lag handlats i uppåtgående riktning.

Sammantaget inför måndagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring oförändrat.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Världens börser avslutade förra veckan i positiva tecken efter ett nyhetsflöde präglat av handelsoptimism. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade tillslut på positiva 1,76 procent till nivån 1499,79. Veckans utveckling hamnade därmed på 2,34 procent. Omsättningen under fredagen hamnade på höga 20,4 miljarder kronor.

Torsdagkvällens nyheter (som senare dementerades) om att USA överväger att lätta på tullarna mot Kina för att lugna marknaderna och för att ge Peking starkare incitament till eftergifter i handelssamtalen, var starkt bidragande till fredagens positiva inledningen. Senare under dagen uppgav Bloomberg News att Kina, i förhandlingarna med USA, har erbjudit att öka importerna från USA.

Nyheterna gav fortsatt bevis på att börserna fortsatt i stor mening styrs av den pågående handelskonflikten och att ett definitvt utfall i de pågående förhandlingarna kommer att ha en stor effekt på världens marknader. Efter en optimistisk start på det nya året kan det vara värt att påminna om marknadsbilden under slutet av 2018: oro över en konjunkturnedgång, ett 2019 i bear-market och FAANG-bolagen som tynger världens börser med stora nedgångar var dag. Rapportperioden som nu ligger framför oss kommer med största sannolikhet reda ut många av de frågetecken som uppstått samt ge tydligare indikationer på vart vi ska härnäst. Måndagen bjuder på rapport från Sandvik. Senare denna vecka presenterar bland annat Castellum, Investor, Telia, Ericsson och Öresund sina senaste kvartal.

Vinnare i OMXS30 under fredagens handelsoptimistiska handel blev Hexagon med en uppgång på 3,7 procent.

Sämre gick det för Kinnevik som backade -1,2 procent sedan det, under fredagsmorgonen, blivit känt att styrelseordföranden Christina Stenbeck ska avgå.

Bland de ledande europeiska indexen var humöret också på topp. Tyska DAX ökade hela 2,6 procent, franska CAC 40 1,7 procent och brittiska FTSE 100 2,0 procent. Samlingsindexet Stoxx 600 var upp 1,7 procent.

Även i USA var det alltjämt positiva kurser, dock något måttligare. Dow Jones steg 1,4 procent, S&P500 1,3 procent och Nasdaq 1,0 procent. Netflix, som rapporterat en blandad rapport efter stängning under torsdagen, noterades tillslut ned -4,0 procent. Stor förlorare under veckans sista handelsdag blev Tesla sedan Elon Musk meddelat att bolagets preliminära resultat för fjärde kvartalet var positivt men lägre än under det tredje kvartalet. Vidare ska elbilstillverkaren skära ned på cirka -7 procent av heltidspersonalstyrkan. Aktien rasade -13,0 procent. De amerikanska marknaderna håller stängt under måndagen.

Föregående veckas makroagenda avslutades med amerikanska industriproduktionen för december. Utfallet uppgick till en ökning med 0,3 procent jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att industriproduktionen skulle ha stigit med 0,2 procent.

Under natten till måndagen presenterades kinesiskt BNP, industriproduktion och detaljhandelssiffror. Tillväxttakten i BNP under det fjärde kvartalet backade till 6,4 från 6,6 procent under det tredje kvartalet (y/y). Enligt NBS, som gör undersökningen, har handelskriget med USA definitvt påverkat den kinesiska ekonomin, men effekten är hanterbar. Medan BNP blev en knapp besvikelse kom industriproduktionen och detaljhandeln in över förväntningarna. Utfallen i december uppgick nämligen till 5,7 respektive 8,2 procent (y/y).

Fortsättningsvis under måndagen presenterar IMF en uppdaterad konjunkturprognos. Senast i oktober konstaterade IMF att den globala tillväxten hade tappat momentum och att nedåtriskerna hade ökat. Globala BNP-tillväxtprognosen nedreviderades med -0,2 procentenheter, till 3,7 procent för såväl 2018 som 2019.

Vidare under dagen ska Theresa May ha återkommit till parlamentet om en ny strategi/tillvägagångssätt för brexit. Enligt Commerzbank är det osannolikt att hon presenterar några nya lösningar som accepteras av en bred majoritet i parlamentet. ”Vi spår därför att brexitdatumet skjuts upp från 29 mars”, skriver den tyska banken.

Veckans makroagenda fortsätter under tisdagen med Tysklands ZEW-index. Onsdagen bjuder på svenska inflationsförväntningar innan en intensiv torsdag utgörs av svenska arbetslöshetssiffror, EMU PMI och räntebesked från ECB. Agendan avslutas med svenska detaljhandelssiffror och tyska IFO-index under fredagen.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter:

 • Sandvik (kl 8.00)

Makrostatistik:

 • Storbritannien: Rightmove huspriser januari kl 1.01
 • Kina: industriproduktion, detaljhandel, investeringar, arbetslöshet december kl 3.00
 • Kina: BNP 4 kv kl 3.00
 • Tyskland: PPI december kl 8.00
 • AF: veckostatistik kl 10.45
 • budgetsaldo, statsskuld 3 kv kl 11.00
 • Sydkorea: export/import första 20 dagarna i januari

Övrigt:

 • EMU: eurogruppsmöte kl 15.00
 • Storbritannien: Theresa May ska ha återkommit till parlamentet om brexit
 • IMF: publicerar uppdaterad konjunkturprognos kl 14.00
 • USA: Helgstängt, Martin Luther King Day

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen fördes successivt uppåt på bred front under veckans sista handelsdag sedan optimismen om de pågående handelssamtalen mellan USA och Kina ökat på nytt. Däremot tyngdes Mekonomen och Oriflame av vinstvarningar.

Som grädde på moset rapporterade även Bloomberg News på fredagseftermiddagen att Kina i förhandlingar med USA har erbjudit att öka importerna från USA för att föra handelsöverskottet mot balans till 2024.

”Jag tror att det sker framsteg i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. USA-presidenten Donald Trump är fokuserad på ekonomin och aktiemarknaden. Det skapar ett intresse för att få en vänskaplig lösning på handelsfrågan”, sade aktiechefen Chris Dyer på Eaton Vance till Bloomberg News.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 slutade upp 1,8 procent till nivå närmare 1.500. Aktier för 20,4 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. De ledande Europabörserna steg ännu mer, med Frankfurt i toppen.

Uppgångarna ägde rum mot bakgrund av uppgifter i Wall Street Journal om att USA överväger att lätta på tullarna mot Kina för att lugna marknaderna och för att ge Peking starkare incitament till eftergifter i handelssamtalen. Uppgifterna dementerades dock av en talesperson på finansdepartementet.

Inom OMXS30 låg Kinaberoende Hexagon i topp med en uppgång på 3,7 procent. Inom råvarusfären ökade Boliden 2,7 procent sedan aktien höjts till övervikt av Barclays och tack vare stigande basmetallpriser i det bättre sentimentet.

Uppåt var det även för Atlas Copco, Sandvik och Autoliv.

Näst svagast storbolag för dagen var skogsbolaget SCA efter en nedgradering till neutral från UBS. Aktien sjönk marginellt. Ännu sämre gick det för Kinnevik, minus 1,2 procent, efter att styrelseordföranden Cristina Stenbeck ska hoppa av.

Utanför OMXS30 rasade Mekonomen över 18 procent till 75:50 kronor, den lägsta nivån sedan finanskrisen, efter att bolaget vinstvarnat för det fjärde kvartalet med hänvisning till en ovanligt svag Europamarknad.

Rejält ned, minus 11 procent, var det även för kosmetikaförsäljaren Oriflame, som i förtid rapporterade ett något svagare resultat än väntat. Dock med en fallande försäljning i Asien, vilket tog analytiker på sängen.

”Ser vi till den externa förväntansbilden så avviker inte resultatet nämnvärt i sin helhet, men däremot ser vi att försäljningsmixen mellan de geografiska marknaderna skiljer sig från analytikernas estimat”, sade ir-chefen Nathalie Redmo till Nyhetsbyrån Direkt.

Kempen har inlett bevakning av bioteknikbolaget Hansa Biopharma, med köp och riktkurs 350 kronor. Aktien steg 3,6 procent till närmare 249 kronor.

THQ Nordic, Hexatronic och Enea är Redeyes toppval inom tekniksektorn för 2019. De tre aktierna ökade mellan 1,9 till 3,6 procent.

I motsatt riktning gick bettingbolaget Leo Vegas, som tappade närmare 5 procent efter att Carnegie sänkt sin rekommendation till behåll från köp.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto