Home > Morgonrapport: Sverige spred glädje medan USA gav kalla handen och stängde dystert under nyckelnivå..!

Morgonrapport: Sverige spred glädje medan USA gav kalla handen och stängde dystert under nyckelnivå..!

Stockholmsbörsen återhämtade sig något på fredagen efter en något sur torsdag och storbolagsindexet OMXS30 avslutade glatt på +0.83% till 1323.2 punkter. Vinnaren blev Millicom som steg hela +6.94%, medan förloraren blev Stora Enso med -5.14%. Aktier till ett värde av 13.1 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Europabörserna utvecklades i linje med Sverige och vi upplevde en uppgång för Frankfurt DAX till +0.92%, samt Euro Stoxx 50 åter till +0.72%.

USA föll tydligt på fredagen och stängde för tredje dagen i rad på rött trots att detaljhandelsiffror steg med 1.3 procent i april mot föregående månad. Oron börjar bli mer påtaglig och S&P 500 avslutade fredagen på -0.85%, Dow Jones Industrial Average på -1.05%, samt tekniktunga Nasdaq Composite till -0.41%.

Oljan avslutade till sist oförändrat efter en handel som kan efterlikna ett oroväckande EKG, med notering kortfattat över 48 dollar… Stark öppning inleder veckan över 48 dollar efter nattens handel i Asien och nu på morgonsidan noteras WTI till 46.88 dollar, samt Brent till 48.48 dollar.

Asien har inlett veckan med ett leende på läpparna och noteras nu kraftigt upp där vi ser storbolagsindexen Hang Seng noteras till +1.22, samt Japanska Nikkei till +1.27%.

Dagens makroagenda är något tyst inför en något mer händelserik tisdag. Måndagen levererar dock Arbetsförmedlingen i vanlig turordning med sin veckostatistik.

Ledande svenska terminer indikerar en öppning i negativt territorium, med några timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Stockholmsbörsen fick förnyad glädje och orkade återhämta sig något efter den dystra torsdagen. Vi skrev i fredags att vi förväntade oss en positiv utveckling vilket även fann stöd från den förväntade positiva statistiken. Vi utsatte aldrig den sentimentala nivån 1300 punkter men orkade dock inte tillbaka över 1330 punkter, och även om vi är något positivt kortsiktigt ställer vi oss något avvaktande inför dagens öppning då läget är något pressat även från USA som ni kan läsa nedan.

Sedan en tid tillbaka har vi handlats inom ett tydligt intervall mellan 1423 och 1330 punkter och vi har nu svårt att hitta stöd att klättra tillbaka över denna magiska 1330 nivå som vi bröt igenom med kraft början på maj för tredje gången gillt, vilket är klart negativt ur ett långsiktigt perspektiv. Vi får ingen betydande händelse under dagen och spår en något lugnare handel, och huvudpunkterna för veckan gäller istället handelsbalans EMU på tisdag, onsdagen med både veckans oljelager från USA och torsdag bjudet på bytesbalans EMU men även fredagens siffror gällande försäljning existerande hem står i fokus.

OMXS30 (dagsdiagram)

USA befinner sig i ett klart pressat läge och som vi skrev i tidigare morgonrapport befinner sig S&P 500 i ett ytterst känsligt läge. Dels har vi en huvud skuldra formation som vi även nu under fredagen bröt vidare mot nedsidan vilket även innebär att vi stängde under vår underliggande trendlinje som vi inväntade en utkristallisering av, men även efter den sura avslutningen på fredagen har vi för första gången i år en negativ stängning tre veckor i rad samt ett genombrott av 50 dagars glidande medelvärde. Det hjälpte inte ens att stark detaljhandelsstatistik kom in på fredagen utan marknaden gav kalla handen… Vänder vi blickarna mot VIX indexet som står för Market Volatility Index som även kallas ”risk index” eller ”fear index” så noteras vi på väldigt låga nivåer, och ställer vi detta mot ett S&P 500 diagram ger det en god indikation på vad man kan förvänta sig framöver… Som ni förstår så befinner vi oss i ett ytterst oroligt moment och det finns en stor risk att vi får en vidare nedgång kommande dagarna och vi sprider inte direkt någon glädje, och vi behöver något extravagant med en stor injektion köpare för att vända sentimentet.

S&P 500 - VIX (dagsdiagram)

Oljan avslutade oförändrat på fredagen efter en handel som upplevts som ett oroväckande EKG.. Vi testade kortfattat åter 48 dollar men lyckades inte hitta det stödet vi letade efter från köparna för att göra det efterlängtade kliv upp på stegen som ger vidare bränsle till test av 50 dollar. Veckan har minst sagt varit full med nyheter inte minst gällande branden i Kanada vilket initialt pressade handel och vi avslutade +3.60% på veckobasis. Veckans fokus blir såvida inte något signifikant landar i nyhetsflödet oljelager på onsdag som indikerar en svag ökning, men som vi upplevde under veckan var indikationen långt ifrån verkligheten och vi såg en rejäl omskakning på marknaden och vi får helt enkelt invänta siffrorna..

Vill du läsa mer om olja och andra råvaror, prenumerera kostnadsfritt på vårt Råvarubrev!

Brittiska pundet närmar sig en ytterst känslig utbrottsnivå som vi skrev i fredags på Twitter. Vi har fått uppleva en något avmattande rörelse och en bottenfas som skulle kunna bidra för ett stöd av en kortsiktig uppgång. Under eftermiddagen testade vi kortfattat den långgående trendlinjen men köparna klev in i bilden och sa till på skarpen med en snabb rekyl tillbaka. För er som följer ETP Direkt så vet ni att vi tidigare pratat om pundet och att vi upplevt ett tydligt fall sedan mitten av 2015 och att den bidragande faktorn är en eventuell Brexit vars röstning hålls om sex veckor. Indikationen på förundersökningarna är fortfarande att det blir ett jämnt fall och en Brexit skulle innebära väldigt negativt för både Storbritannien och resten av EU.. Rent spekulativt skulle ett resultat av omröstningen att man stannar kvar innebära en trevlig positioneringsmöjlighet för en uppgång av pundet, och vi följer utvecklingen med skarpt fokus.

GBPUSD (dagsdiagram)

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

Stockholmsbörsen

– Vostok New Ventures (kl 8.00), Arctic Paper, Rottneros

Makrostatistik

– Storbritannien: Rightmove husprisindex maj kl 1.00

– AF: veckostatistik kl 10.45

– USA: Empire Manufacturing Index maj kl 14.30

– USA: NAHB husmarknadsindex maj kl 16.00

Övrigt

– Köpenhamnsbörsen helgstängd

– Oslobörsen helgstängd

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 14.30: USA: Empire Manufacturing Index maj

Tillverkningsindustrin i New York är liten i förhållande till hela USA, men Empire-indexet är ändå intressant eftersom det kommer tidigare än de flesta andra regionala indexen. Har länge noterats på mycket låga nivåer, i linje med en svag generell utveckling för USA:s industri, men har noterat en viss uppryckning i mars och april. Nu väntas dock en viss nedåtrekyl, till 7,0 från 9,6 i april.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Efter en trevande start på fredagen tog Stockholmsbörsen så småningom fart och klättrade uppåt. På rapportfronten var det lugnare än tidigare och bolagsnyheterna var relativt få. På eftermiddagen kom dock stark statistik från USA, vilket ökade på uppgången i Stockholm.

Detaljhandelns försäljning i USA steg 1,3 procent i april jämfört med månaden före, vilket var bättre än väntat. Dessutom steg Michiganindex för maj till 95,8 vilket också var klart över förväntan.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 avancerat 0,8 procent till 1.323. Aktier för cirka 13,1 miljarder kronor bytte under dagen ägare på Stockholmsbörsen.

Nokia steg 1,7 procent sedan Bank of America Merrill Lynch höjt sin rekommendation för aktien till köp. Sektorkollegan Ericsson steg ännu mer och toppade OMXS30 med en uppgång på 2 procent.

Millicom klättrade 6,9 procent. Bolaget ska ha anlitat Lazard som finansiell rådgivare inför en försäljning av större delen av verksamheten i Afrika, enligt källor till branschsajten TMT Finance. Bland tänkbara köpare pekade sajten ut Orange som en trolig spekulant.

Vidare i operatörssektorn steg Telia 0,9 procent. Brittiska investeringsbolaget Zegona ska enligt tidningen El Confidencial vara tillbaka i striden om Telias spanska operatör Yoigo, genom ett uppdaterat bud värt mer än 600 miljoner euro.

Svagast inom OMXS30 gick Electrolux och Lundin Petroleum som tappade 1,1 procent vardera.

De senaste dagarnas börsraket Precise Biometrics, som fick fart genom onsdagens nyhet att bolagets matchningsalgoritm finns med i Fingerprint Cards nya modul, fortsatte upp 3,5 procent. Onsdagsnyheten var i linje med tidigare besked från Fingerprint, men har tagits till intäkt för en 73-procentig uppgång på tre dagar. Det lilla bolagets aktie var på fredagen den femte mest omsatta på börsen.

Aktietorgslistade gasbolaget Igrene, som letar fyndigheter i Siljansringen, skenade 137 procent under hög omsättning efter en sen torsdagsnyhet om ett gasfynd. Enligt Igrene har man fått avbryta ett test i ett borrhål på Morafältet då gasvolymerna ökat så kraftigt att det var risk för en så kallad ”blow out” (okontrollerat utflöde av gas). Ännu är det dock omöjligt att bedöma reservoarens storlek, enligt bolaget.

På rapportfronten visade Anoto, Homemaid och CLX sina resultat och de två förstnämnda föll 14,4 respektive 4,3 procent.

CLX Communications steg däremot 16,4 procent, sedan bolaget också presenterat ett förvärv av Mblox för nära 1 miljard kronor.

”Med den här sammanslagningen kan vi nog uppfattas som marknadsledaren på vissa marknader där vi blir topp ett, två eller tre”, sade CLX vd Johan Hedberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Stora Enso backade 2,8 procent i Stockholm sedan Goldman Sachs placerat bolaget på sin lista över särskilda säljkandidater, ”conviction sell”, och samtidigt sänkt riktkursen för massa- och pappersbolaget.

Swedbank har sänkt Besqab till behåll från köp och aktien backade 3,4 procent.

Lundin Gold steg 4,1 procent sedan ABG Sundal Collier inlett bevakning av bolaget med rekommendationen köp.

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1,323.18
2,956.63
9,952.90
6,138.50
2,046.61
17,535.32
4,717.68
16,621.28
19,959.71
1.13
9.32
8.25
46.88
48.48
0.83%
0.72%
0.92%
0.56%
-0.85%
-1.05%
-0.41%
1.27%
1.22%
0.02%
0.05%
0.04%
1.45%
1.36%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.