Home > Morgonrapport: Svettigt på rapportfronten, räntebesked från RB

Morgonrapport: Svettigt på rapportfronten, räntebesked från RB

Europaterminerna pekar svagt upp inför onsdagens öppning. Sandviks rapport var dock svagare än marknaden väntat sig och ABB:s orderingång nådde inte upp till förväntan. Även Astrazeneca och SEB har levererat resultat medan Oriflame tidigarelade sin rapport med en sänkt försäljningsprognos.

Kring klockan 8.40 var terminerna för CAC 40, DAX och Euro Stoxx 50 från 0,1 till 0,2 procent upp. FTSE 100-terminen hade däremot tappat 0,1 procent.

I ett svettigt rapportflöde levererade ABB visserligen ett resultat som var i linje med förväntningarna. Däremot var orderingången klart svagare än väntat och understeg den lägsta prognosen i SME Direkts analytikerenkät.

Sandviks rapport var rakt igenom svagare än väntat och orderingången var 9 procent lägre än SME Direkts snittprognos. En nedåtgående trend noterades för gruvindustrin och nedgången tilltog under kvartalet. Sandvik har noterat fler annullerade order än tidigare, skrev bolaget i kvartalsrapporten.

Oriflame tidigarelade sin kvartalsrapport och rörelseresultatet nådde inte riktigt upp till förväntningarna i SME Direkts analytikerenkät. Samtidigt sänktes prognosen för försäljning i lokal valuta under helåret 2012.

Astrazenecas vinst per aktie i kärnverksamheten överträffade snittprognosen i SME Direkts analytikerenkät. Prognosintervallet för vinst per aktie inom kärnverksamheten, Core, om 6:00-6:30 dollar per aktie för helåret 2012 upprepades, snittförväntningarna var här 6:16 dollar.

SEB levererade ett rörelseresultat som var 3 procent starkare än väntat med stöd av lägre kreditförluster än prognos medan räntenettot var aningen lägre än väntat.

VIX
VIX

Vidare levererade Billerud ett rörelseresultat som var hela 34 procent bättre än väntat i SME Direkts prognos.

Swedbank har sänkt rekommendationen för onsdagens rapportförlorare Volvo till neutral, från tidigare köp.

Federal Reserves räntebesked på onsdagskvällen blev precis den icke-händelse som analytikerna hade räknat med.

VIX index som mäter volatiliteten på S&P 500 optioner har stigit de tre senaste veckorna efter ha noterats på bedrägligt låga nivåer.

Händer på börsen idag

Marknadsöversikt
Marknadsöversikt

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen noterades 0,2 till 0,5 procent högre på torsdagsmorgonen.

Idag kommer räntebesked från Riksbanken. Förväntningarna bland analytikerna ligger tungt på en oförändrad reporänta. I SME Direkts enkät tror 13 av de 14 tillfrågade bedömare på att Riksbanken lämnar repräntan oförändrad på 1,25 procent, medan en tror på en sänkning till 1,00 procent.

På marknaden är dock mer inprisat än så och flera av dem som tror på oförändrad reporänta menar att risken för en sänkning dominerar.

”Vi räknar med att Riksbanken lämnar oförändrat, även om riskerna ligger på nedsidan”, skrev Goldman Sachs i ett marknadsbrev.

På Europaagendan står M3 från euroområdet i september samt det första estimatet för Storbritanniens BNP undre det tredje kvartalet.

Från USA kommer orderingången för varaktiga varor i september, som väntas ha rekylerat upp 7,5 procent efter att ha fallit hela 13,2 procent i augusti, kraftigt påverkad av flyg- och försvarsindustrin. På USA-agendan står också statistik över nyanmälda arbetslösa förra veckan och kontrakterade husköp i september.

  • Riksbanken: räntebesked, penningpolitisk rapport kl 9.30
  • EMU: M3 september kl 10.00
  • USA: order varaktiga varor september kl 14.30, USA: nyanmälda arbetslösa v 42 kl 14.30
  • USA: kontrakterade husköp september kl 16.00

Sverige OMX30

OMXS30
OMXS30

Stockholmsbörsens OMXS30 stängde 0,2 procent högre till indexnivån 1.050,5. Aktier för på senare tid relativt höga 15,6 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Börsen (OMXS30) befinner sig i en konsolideringsfas 1029 – 1119, dvs en marknad vars aggregerade psykologi präglas av osäkerhet. Utbrott åt något håll ger oss en fingervisning till den kommande utvecklingen.

Närmast till hands är ett utbrott på nedan. Den korta trenden (MA-20) pekar på fortsatt nedgång. RSI befinner sig i översålt territorium och upprekyler kan isf användas för att sälja. Det är först när index klättrat över 1080 punkter som vi blir mer positiva i det kortsiktiga perspektivet.

Av: Tradingportalen/Direkt

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto