Home > Morgonrapport: Sysselsättningsrapport från USA idag

Morgonrapport: Sysselsättningsrapport från USA idag

OMXS30 inledde november i negativa tecken efter en rad dagar på plus. Index stängde tillslut ned -0,45 procent till nivån 1531,26. Fredagens makroagenda innehåller Riksbankens publicering av protokollet från senaste penningpolitiska möte följt av handelsbalans och sysselsättningsrapport från USA. Wall Street stängde gårdagen på plus sedan Trump twittrat att han haft en ”lång och mycket bra konversation med president Xi Jinping i Kina. Under natten har de asiatiska marknaderna över lag handlats i samma riktning.

Sammantaget inför fredagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring positivt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

OMXS30 vände nedåt under torsdagseftermiddagen efter att ha legat på plus runt lunchtid. Det svenska storbolagsindexet stängde tillslut ned -0,45 procent till nivån 1531,26. Omsättningen under torsdagens handelsdag hamnade på 19,8 miljarder kronor.

Hexagon stod som klar vinnare i OMXS30 efter att ha presenterat ett tredje kvartal som överträffade analytikers förväntningar. Mätteknikbolagets aktie stängde tillslut upp 4,9 procent. Utanför storbolagsindexet rusade Billerud Korsnäs 13 procent sedan uppgifter om bud på förpackningstillverkaren florerat på marknaden.

Klart sämre gick det för Getinge som backade -7,9 procent efter nyheter om att amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA granskar brister hos Getinges dotterbolag Maquet.

Brittiska the Times kommunicerade under torsdagen att Storbritanniens premiärminister Theresa May nått en preliminär överenskommelse med EU när det gäller finansiella tjänster. Uppgörelsen ska ge brittiska företag fortsatt tillgång till europeiska marknader efter brexit. Uppgifterna tillbakavisades senare av det brittiska brexitdepartementet, där man visserligen noterade goda framsteg i förhandlingarna.

I USA stängde Wall Street marknaderna klart upp sedan Donald Trump publicerat en tweet där man menade att han själv och Kinas Xi Jinping båda uttryckte optimism om att lösa handelsdispyten mellan länderna inför planerade samtal vid G20-mötet i slutet av november. Den amerikanska påstod att han haft en ”lång och mycket bra konversation med president Xi Jinping i Kina”. Även president Xi kommenterade att hans ambition är att länderna ska ha en stabil och hälsosam relation.

Torsdagens fokus låg på industri-PMI och inledde med det svenska under förmiddagen. Silf/Swedbanks inköpschefsindex för industrin backade till 55,0 från 55,2 i oktober, vilket var klart mindre än den väntade nedgången till 53,2 och tyder på att sentimentet i tillverkningsindustrin kanske inte är riktigt så svagt som börsutvecklingen den föregående månad pekat mot. Uppdelat noterades delindex för produktion och sysselsättning klart bättre än motsvarande i september. Motsatt utveckling hade delindex för orders.

Gårdagen fortsatte med räntebesked från Bank of England som passade på att kommunicera ut förhållandevis hökaktiga signaler. Styrräntan lämnades som väntat oförändrad på 0,75 procent men centralbanken uppgav att snabbare räntehöjningar kan behövas framöver givet att ekonomin närmar sig överhettning och det inhemska kostnadstrycket stiger. BOE framhöll dock fortsatt brexit som den främsta utmaningen för penningpolitiken.

Avslutningsvis presenterades även inköpschefsindex för den amerikanska tillverkningsindustrin. ISM-indexet sjönk klart mer än väntat till 57,7 från 59,8 där väntat utfall låg på en nedgång till 59,0. Delindex som tyngde var produktion och order, inklusive exportorder, samt sysselsättning. Capital Economics noterade att ISM-index fortsatt ligger på en relativt hög nivå men att nedgången indikerar på att tillverkningsindustrin påverkas av den starkare dollarn och en svagare global tillväxt.

Inledningsvis under fredagen vänder vi oss mot Riksbanken som publicerar protokollet från senaste penningpolitiska möte, vilken hoppas kunna ge ytterligare indikationer på om Riksbanken höjer reporäntan i december eller februari. Fokus i protokollet ligger därmed på alla ledtrådar om vilken månad ledamöterna lutar åt. Konsensus bland de flesta bedömare är på att Riksbanken kommer att höja reporäntan vid nästa möte, det vill säga i december. ”Möjligen kan det kommande protokollet kasta ytterligare ljus på hur majoriteten resonerar. Klart är i alla fall att Martin Flodén denna gång anslöt sig till Henry Ohlsson och ville se en omedelbar höjning”, skriver Swedbank i ett marknadsbrev.

Fortsättningsvis presenterar USA den amerikanska handelsbalansen för september. Senaste rapporten visade en ökning i underskottet i USA:s utrikeshandel till 53,2 miljarder dollar från 50,0 miljarder dollar i juli. I dagens rapport väntar analytiker att underskottet ökar ytterligare, till 53,6 miljarder dollar. Nomura tror på en minskning i underskottet i september men tror att det ökade tillväxtgapet mellan USA och övriga världen i kombination med en starkare dollar kommer att leda till att underskottet ökar på nytt kommande månader.

Makroveckan avslutas med den viktiga amerikanska sysselsättningsrapporten från oktober. I september ökade sysselsättningen med 134 000 personer, vilket var svagare än väntade 185 000, men där orkanen Florence hade en klar påverkan. Arbetslösheten sjönk samtidigt oväntat till 3,7 från 3,8 procent, och befinner sig därmed på den lägsta nivån sedan 1969. Löneökningstakten var oförändrad på 2,8 procent, vilket är just under högstanivåerna sedan finanskrisen. I oktober väntas sysselsättningen öka med 190 000 och arbetslösheten förbli oförändrad på 3,7 procent. Löneökningstakten, som ses som den viktigaste komponenten på grund av dess effekt på kärninflationen, väntas fortsätta upp till höga 3,1 procent.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Medcap (kl 6.30), Cavotec (kl 7.00), Loomis (kl 8.00)

Makrostatistik

 • Tyskland: importprisindex september kl 8.00
 • Spanien: industri-PMI oktober kl 9.15
 • SCB: fordonsstatistik oktober kl 9.30
 • Italien: industri-PMI oktober kl 9.45
 • Frankrike: industri-PMI (def) oktober kl 9.50
 • Tyskland: industri-PMI (def) oktober kl 9.55
 • EMU: industri-PMI (def) oktober kl 10.00
 • USA: handelsbalans september kl 13.30
 • USA: sysselsättning oktober kl 13.30
 • USA: industriorder september kl 15.00

Övrigt

 • Riksbanken: publicerar protokollet från räntemötet den 23 oktober kl 9.30
 • Penningmarknaden stänger kl 12.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen handlades marginellt på plus under torsdagsförmiddagen men strax efter lunch vände index ner. Getinge föll tungt på nyheten att den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA granskar rapporter om brister hos aortaballongpumpar från ett dotterbolag.

Hexagon stärktes efter sin rapport och uppgifter om budintresse ledde till ett kursrally i Billerud Korsnäs.

Stockholmsbörsens OMXS30-index stängde ned 0,5 procent på nivån 1.531. Handelsdagens omsättning uppgick till 19,8 miljarder kronor. I Europa stängde DAX på +0,2 procent, CAC 40 ned 0,4 procent och i London vände FTSE 100 ned efter en initial uppgång i spåren av tvetydiga nyheter kring brexitförhandlingarna.

Svenska storbolagsindexet OMXS30 tyngdes av Getinge som föll 7,9 procent efter det blivit känt att den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA granskar rapporter om brister hos aortaballongpumpar från Getinges dotterbolag Maquet.

Bland förlorarna fanns även Astra Zeneca som backade 2,6 procent och Alfa Lavals som stängde ned 2,4 procent.

Mätteknikbolaget Hexagon återfanns däremot bland vinnarna i OMXS30. Aktien, som var mest omsatt, stärktes 4,9 procent. Rapporten bjöd på en organisk koncerntillväxt om 8 procent för det tredje kvartalet. Det var högre än Infront Datas analytikersnittestimat som låg på 6,6 procent. Även resultatet var något bättre än snittestimatet.

Förpackningstillverkaren Billerud Korsnäs rusade drygt 13,2 procent under livlig handel. Den tidigare svaga kursutvecklingen har lockat fram potentiella budgivare runt bolaget däribland riskkapitalbolag, SCA och kinesiska aktörer, enligt Dagens Industris källor.

Samma tidning menar att Elekta tydligt borde gynnas av att Kina kommer att göra stora investeringar inom strålterapi fram till och med 2020. Elekta självt bekräftar uppgifterna om att en stor upphandling är på gång i Kina. Elektaaktien, som på onsdagen steg 7,5 procent, handlades 0,8 procent högre

Bland sektorerna gick oljebolagen svagt i spåren av det fallande oljepriset. Lundin Petroleum noterade en nedgång på 2,6 procent. Africa Oil gick mot strömmen i sektorn och handlades upp 17,4 procent. Oljeprospekteringsbolaget är med i ett konsortium som har köpt den brasilianska oljejätten Petrobras tillgångar i Afrika. Köpeskillingen uppgår till totalt runt 1,41 miljarder dollar.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi, som var onsdagens stora förlorare med ett kursras på 12,8 procent efter sin rapport, har uppgraderats till behåll (köp) av Carnegie. Samtidigt har ABG, Jefferies och SEB dragit ned sina riktkurser för Sobi. Aktien fortsatte ned med 0,2 procent.

Lastbilskoncernen Volvo var ned 1 procent. Den Volkswagenägda konkurrenten Scanias rapport innehöll en orderingång på lastbilar som sjönk 11 procent tredje kvartalet.

I spelsektorn steg Starbreeze rejält för andra dagen i följd med en uppgång på drygt 14 procent efter onsdagens klättring på dryga 10 procent. Aktien har pressats rejält på senare tid inför nästa veckas lansering av zombie-spelet OVERKILL’s The Walking Dead och trots de senaste dagarnas avancemang är gamingaktien 16 procent ner den senaste månaden.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:30)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1538.22
3197.51
11447.51
2711.74
25115.76
7305.9
21736.61
25433.66
1.13
10.36
9.13
64.96
74.58
1.47%
1.6%
1.42%
1.09%
0.97%
2.01%
-0.84%
1.84%
0.25%
-0.11%
-0.28%
-0.54%
-0.63%

 

[adrotate banner=”70″]

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto