Home > Morgonrapport: Teknikras i USA

Morgonrapport: Teknikras i USA

OMXS30 öppnade måndagen kring positivt men vände snabbt nedåt och föll djupt under eftermiddagen i samband med öppningen i USA. Index stängde tillslut ned -1,13 procent till nivån 1482,49. Fokus i tisdagens skrala makroagenda ligger på siffror över det amerikanska bostadsbyggandet. Wall Street stängde gårdagen klart nedåt och under natten har de asiatiska marknaderna över lag handlats i samma riktning.

Sammantaget inför tisdagens handelsdag väntar vi att även OMXS30 inleder kring negativt.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Europa inledde den nya veckan på negativt och föll ytterligare under seneftermiddagen i samband med öppningen på Wall Street. Det svenska storbolagsindexet avslutade tillslut ned -1,13 procent till nivån 1482,49. Omsättningen under måndagen hamnade på 13,2 miljarder kronor.

I OMXS30 trotsade bland annat Autoliv det sura börshumöret med en uppgång på 2,0 procent. I topp återfanns även Tele2 sedan Berenberg Bank höjt rekommendationen på telekombolaget till köp. Aktien stängde tillslut 1,2 procent upp. I botten noterades Assa Abloy och SCA efter att ha backat -3,2 respektive -3,0 procent.

På de mindre listorna fortsatte spelutvecklaren Starbreeze att rasa, den här gången hela -14,5 procent. Sedan marknadens negativa reaktioner kring bolagets spelsläpp för två veckor sedan har aktien backat cirka -50 procent. Under måndagskvällen meddelades dessutom att bolagets vd Bo Andersson Klint sålt aktier för totalt 18,6 miljoner kronor i bolaget.

I USA sjönk indexen kraftigt under gårdagen. S&P avslutade ned -1,66 procent, Dow Jones -1,56 procent och teknikorienterade Nasdaq hela -3,03 procent. FAANG-bolagen, det vill säga Facebook, Amazon, Apple, Netflix och Alphabet (Googles moderbolag),  avslutade alla ned mellan -3,9 och 5,7 procent. Orsak till fallet i USA var dels oron för handelsspänningar efter helgens misslyckade APEC-möte, varpå amerikanska vicepresidenten Mike Pence ska ha sagt att USA inte har någon brådska att avsluta handelskriget, och kommer ”inte ändra kurs till dess att Kina ändrar sitt sätt”, enligt Bloomberg News. Sänke agerade även NAHB:s index över stämningsläget bland amerikanska husbyggare som sjönk till 60 i november från 68 i oktober, vilket var den största nedgången i indexet sedan i februari 2014 och betydligt under analytikers förväntningar på en mindre nedgång till 67.

I Storbritannien vädjade den brittiska premiärministern Theresa May till företagsledare att hjälpa henne få igenom sitt brexitavtal. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sade att de 27 kvarstående EU-länderna stödjer det framförhandlade utträdesavtalet. Sveriges EU-minister Ann Linde påpekade dock att vissa länder har synpunkter på den politiska deklarationen om den framtida relationen.

Veckans makroagenda inleddes med siffror över det svenska bostadsbyggandet i det tredje kvartalet. SCB rapporterade att det påbörjades byggande av 10 600 bostäder i Sverige under det tredje kvartalet, vilket innebar en nedgång med -18 procent jämfört med samma kvartal föregående år och är klart lägre än tidigare kvartal i år. Nordeas Torbjörn Isaksson noterade i ett kundbrev att utfallet var lägre än förväntningarna på förhand men också ”signifikant lägre än Riksbankens prognos”. ”Dessutom, mot bakgrund av den bräckliga situationen på bostadsmarknaden befarar vi att bostadsbyggandet kommer att minska ytterligare”, tillade han.

Tisdagens makroagenda utgörs av motsvarande statistik från USA. Det amerikanska bostadsbyggandet har visat svaghet den senaste tiden och backade senast -5,3 procent m/m i september. Delvis förklarades utfallet då av störningar till följd av orkanen Florence, men det finns också mer underliggande orsaker i form av högre räntor, en svag produktivitetsutveckling och dyrare byggkostnader. Antal bygglov, en ledande indikator, har sjunkit två månader i rad.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Rapporter

 • Engelska skolan (kl 8.00)

Makrostatistik

 • Frankrike: arbetslöshet 3 kv kl 7.30
 • Tyskland: PPI oktober kl 8.00
 • USA: TRE detaljhandel, veckodata kl 13.45
 • USA: bostadsbyggande oktober kl 14.30
 • USA: Redbook detaljhandel, veckodata kl 14.55
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • RB: resultat omvänd repa kl 10.15
 • Ungern: räntebesked kl 14.00
 • HUI: presenterar årets julklapp kl 7.45
 • TF: konjunkturprognos kl 9.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde veckan med nedgång där industri och banker tyngde. Viss inledande optimism klingade snabbt av och index letade sig successivt lägre under handelsdagen för att sluta kring dagslägsta.

Avsaknad av klara besked i handelskonflikten mellan USA och Kina, svag byggstatistik från USA samt produktionsneddragningar hos det amerikanska teknikbolaget Apple bidrog till ett försämrat börssentiment under måndagen.

Vid stängning hade Stockholmsbörsens OMXS30-index sjunkit 1,1 procent till nivån 1.482. Aktier för 13,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Europa var tyska DAX-index och franska CAC40 ned 0,9 respektive 0,8 procent.

Autoliv och Tele2 steg mest med 2,0 respektive 1,2 procent, följt av klädkedjan H&M som var upp med 0,7 procent. I fredags framkom det att ordförande Stefan Persson fortsatt köpa aktier i bolaget. Tele2 fick höjd rekommendation från Berenberg Bank till köp från tidigare sälj.

Låskoncernen Assa Abloy tappade mest bland OMXS30-bolagen med en nedgång på 3,2 procent.

Kraftbolaget ABB steg inledningsvis med tappade under handelsdagen för att sluta ned 0,3 procent. Enligt uppgifter i Financial Times under söndagen ska japanska Hitachi förhandla med ABB om att köpa hela eller delar av ABB:s division Power Grids.

Utanför storbolagen i OMXS30 hade JM det motigt. Nordea har ersatt JM med Boliden i den svenska modellportföljen. Bostadsutvecklaren JM tappade 5 procent. Gruvbolaget Boliden steg i sin tur med 0,7 procent.

I övrigt hade även fastighetsbolaget Hemfosa motvind. Carnegie har sänkt rekommendationen till behåll från tidigare köp inför avknoppningen av Nyfosa som sker i veckan.

”Vi bedömer att Nyfosa har ett rättmätigt värde om 45 till 50 kronor per aktie samt 70 till 75 kronor för Hemfosa”, uppgav analyshuset i en analys. Hemfosa backade 4,8 procent till 111:50 kronor.

Bland vinnarna fanns kycklingföretaget Scandi Standard, som köprekommenderades i måndagens nummer av Dagens industri. Ett stabilt val med defensiva egenskaper gör den till ett bra val menar tidningen. Aktien ökade 4,1 procent.

Softronic, som fått köpråd i Börsveckan efter en genomlysning av börsens IT-konsulter, steg med 3,4 procent.

För spelutvecklaren Starbreeze fortsatte resan nedåt på måndagen. Den avgående finanschefen Sebastian Ahlskog har sålt hela sitt aktieinnehav i bolaget till ett värde av nästan 3,3 miljoner kronor. Aktien noterades ned 14 procent. Sedan lanseringen av spelet Overkill’s The Walking Dead för drygt en vecka sedan har aktien tappat kraftigt.

Catena Media tappade 1,9 procent. Andreas Ericson, som är utvecklings- och förvärvschef i affiliatebolaget, har sålt aktier i bolaget.

Mjukvaruföretaget Comintelli listades på Spotlight. Bolaget, som är en spin-off från telekombolaget Ericsson, hade i fjol en omsättning på drygt 20 miljoner kronor. Teckningskursen sattes till 6:90 kronor och stängde på 9:50 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto