Home > Morgonrapport: ”Teknisk kraftansamling pågår, men rapportberoende består…”

Morgonrapport: ”Teknisk kraftansamling pågår, men rapportberoende består…”

Den tekniska bilden är positiv. OMXS30-index visar tecken på underliggande styrka. Om inte gapet på undersidan (1342) börjar stängas inom kort (1-2 dagar) talar mycket för en urladdning uppåt. Trots detta kan det vara klokt att invänta ett utbrott ur rektangeln 1330-1376. Det finns två osäkerhetsmoment i resonemanget. Tunga rapporter återstår, framförallt imorgon. Dessutom har den hittillsvarande rapportperioden inte riktigt övertygat…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30-index ser fortsatt tekniskt bra ut
OMXS30-index ser fortsatt tekniskt bra ut

Precis som vi beskrivit i tidigare morgonrapporter har OMXS30-index alltsedan mitten av februari befunnit sig i en sidledes rörelse där (cirka) 1330 agerar stöd och (cirka) 1376 utgör motstånd. En sidledes rörelse av detta slag kan kallas för en rektangel, en ”box”, en ”trading range”, en ”line”, eller konsolidering. Själva benämningen är oväsentlig. Däremot kan det vara på sin plats att stifta närmare bekantskap med några av de kännetecken som utmärker detta mönster.

Vad vet vi egentligen om konsolideringar?

Vi vet att marknader som konsoliderar för det mesta återupptar sin gamla trend (därför ingår de i gruppen ”continuation patterns”). En marknad som konsoliderar inom ramen för en uppåtgående trend brukar återuppta sin uppåtgående trend i drygt tre fjärdedelar av fallen (74 % för OMXS30-index). Men rektanglar kan ibland vara förrädiska. Det som liknar en sidledes andhämtningspaus kan ibland mycket snabbt ändra skepnad och istället anta formen av en omslagsformation, exempelvis en ”trippeltopp”.

Därför kan det vara intressant att försöka dechiffrera en rektangels underliggande intentioner.

Ofta utgör volymen en bra grogrund för ledtrådar. För uppgång vill man se rejäl volym på uppgångsdagar och avtagande eller svag volym på nedgångsdagar. Även oscillatorer (som fungerar utmärkt i rektanglar) kan ibland erbjuda divergenser när ett utbrott är nära förestående. Sist men inte minst kan man avläsa en del av hur kursen rör sig inom ramen för den sidledes rörelsen.

Swedbanks rapport idag blir spännande läsning
Swedbanks rapport idag blir spännande läsning

Hur ser då prisdynamiken ut?

Vi ser att OMX-index trots en del omvärldsoro, framförallt i Ukraina och i amerikanska tech-aktier, har ”skakat av sig” de negativa influenserna och dessutom ”bitit sig fast” i övre delen av intervallet. Gapet under index (1342) är förvisso inte stängt, men det håller gradvis på att övergå från att vara en magnet till att istället bli ett stödområde. Om inte detta gap stängs relativt snart (inom 1-2 dagar), så är det sannolikt att index kan stå inför en snar rörelse uppåt.

Vi skall också komma ihåg att den bild som index uppvisar delvis är missvisande eftersom utdelningarna är exkluderade. Egentligen står index högre (om man skulle räkna med de avyttrade utdelningarna), och i samband med nya tunga utdelningar under denna vecka (exempelvis handlas HM ex utdelning på 9,50 kronor den 30 April, dvs nu på onsdag) kommer givetvis denna tendens att förstärkas ytterligare.

Sammantaget ser den strikt tekniska bilden påtagligt stabil ut, och det mesta talar här fortfarande för fortsatt uppgång. Det finns dock två brasklappar/osäkerhetsmoment att ta hänsyn till i sammanhanget.

För det första har vi en del tunga rapporter kvar, framförallt under morgondagen.

För det andra är det tveksamt om de redan inkomna rapporterna räcker för att blidka marknadens otåliga aktörer.

Kinnevik har många frågetecken att räta ut i dagens rapport
Kinnevik har många frågetecken att räta ut i dagens rapport

Vi kan redan konstatera att inte heller Q1 blev vändingen marknaden hoppats på vad gäller vinsterna eller revideringstrenderna även om det andas en viss underliggande framtidsoptimism, och trots att (syd-) Europa känns piggare än på länge och ger viss draghälp.

Räknat i antal rapporter har 15 rapporter varit bättre än väntat och 22 sämre, på nivån resultat före skatt. Ett batteri av amerikanska makrosiffror kommer i veckan och sanktionerna mot Ryssland borde störa sinnesfriden, men fokus kvarstår på rapporterna och inget annat.

Dagens viktiga rapporter innefattar Swedbank (kl 7.00) och Kinnevik kl (8.00). Rapportperioden kulminerar imorgon då det bland annat är dags för Atlas Copco, SCA, Lundin Mining, ABB, Nordea, Nokia, Assa Abloy, NCC och Bilia. Efter morgondagen har vi lejonparten av den svenska rapportperioden bakom oss, bortsett från några enstaka eftersläntrare (t ex SHB på onsdag). Även i USA väntar några hektiska dagar. I veckan väntas rapporter från drygt en fjärdedel av bolagen på S&P 500.

Slutsats: Den tekniska bilden är positiv. OMXS30-index visar tecken på underliggande styrka. Om inte gapet på undersidan (1342) börjar stängas inom kort (1-2 dagar) talar mycket för en urladdning uppåt. Trots detta kan det vara klokt att invänta ett utbrott ur rektangeln 1330-1376.

Det finns två osäkerhetsmoment i resonemanget. Tunga rapporter återstår, framförallt imorgon. Dessutom har den hittillsvarande rapportperioden inte riktigt övertygat…

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Missa inte dagens mycket populära OMXS30-Analys skriven av Anders Haglund!

Du har väl inte missat Veckorapporten?

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Fredagens Marknadsutveckling

”Fredagen var lite av rapportsäsongens höjdpunkt. Vi har fått överlag hyggliga rapporter. Vi ser också att Europa förbättras och att bilproduktionen förbättras, vilket är en bra konjunkturmätare”, sade Magnus Dagel, aktiestrateg på Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt. På den internationella makroscenen hamnade amerikansk statistik båda bägge sidor om förväntningsribban medan allt skarpare tongångar märktes i Ukraina-krisen.

Inte riktigt köpläge än i Ryssland, men var beredd
Inte riktigt köpläge än i Ryssland, men var beredd

På börsgolvet hamnade vitvarujätten Electrolux på vinnarlistan sedan kvartalsresultatet överraskat positivt. Dessutom höjde Electrolux sin prognos för efterfrågetillväxten på den europeiska marknaden. Aktien drog iväg hela 10,7 procent. ”Electrolux rapport var en riktig stänkare med en bra utveckling”, kommenterade Magnus Dagel.

Specialistläkemedelsbolaget Meda hann klättra kring 10 procent till 128:50 kronor innan aktien handelsstoppades. Financial Times uppgav att amerikanska Mylan, som nyligen var intresserat av just Meda, vill bjuda 145 kronor per aktie. SSAB:s rapport fick också en rejäl tumme upp av marknaden och aktien stärktes 4,6 procent. Ståljätten visade oväntat vinst i Europa. ”Det är riktigt glädjande att Europa vände till vinst och att bolaget visar ett positivt rörelseresultat för första gången på länge”, sade Ola Södermark, analytiker på Swedbank, om SSAB.

Volvos rapport gav en blandad bild och bolaget ändrade i flera av sina prognoser, med höjda utsikter från Nordamerika och sänkta för Brasilien. Lastvagnsaktien backade 1,2 procent. SEB var först ut av storbankerna att rapportera och där var rörelseresultatet något bättre än förväntat, framför allt var det provisionsnettot som var bättre och kostnaderna som var lägre. Räntenettot var dock lite svagare. Bankaktien tappade marginellt.

Samsung - värdeinvesterarens bästa vän
Samsung – värdeinvesterarens bästa vän

Sandvik var en fredagens av förlorare. Bolagets orderingång var lite bättre än väntat medan resultatet var svagare. Förnyad svaghet i gruvsegmentet och oro för rörelsemarginalen sänkte dock verkstadsaktien med 3 procent. Saab redovisade en bättre orderingång än väntat men resultatet var sämre än förmodat. Aktien sjönk något. Bilsäkerhetsbolaget Autoliv tappade kring 1 procent medan mediebolaget MTG sjönk mer, ned 3 procent efter att ha lättat på rapportförlåten. Teleoperatören Tele2 steg dock 1 procent medan spelbolaget Betsson sjönk marginellt efter rapporter.

Lundin Mining klättrade mer än 2 procent efter positiva rapporter gällande delägda Tenkegruvan i Kongo. Vidare på rapportfronten steg it-tjänstebolaget Tieto med drygt 5 procent medan godisbolaget Cloetta bjöd på surt och sjönk över 7 procent. Nokia backade marginellt trots att prislappen på Microsoft-affären kan bli något högre än vad som tidigare sagts.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Alfa Laval (kl 12.45), Biotage (kl 8.30), DGC (kl 12.30), Geveko (kl 12.00-13.00), GHP (kl 8.00), Indutrade (kl 14.00), Kinnevik (kl 8.00), Nobia (kl 8.00), Nolato (kl 14.30), Readsoft (kl 8.00), Semcon (lunchtid), Swedbank (kl 7.00), Svedbergs (kl 9.00)
FIRST NORTH
– Dannemora Mineral, Götenehus, Modern Ekonomi Sverige, Unlimited Travel

Brittiska FTSE-index utmanar ATH för tredje gången
Brittiska FTSE-index utmanar ATH för tredje gången

AKTIETORGET
– Emotra
ÖVRIGA NORDEN
– Uponor (kl 7.00)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– China Telecom

STÄMMOR
– Alfa Laval, Axis, Biotage, DGC, Diös, Free2Move (extra), Geveko, Indutrade, Mobile Loyalty, Modern Ekonomi Sverige (extra), Nolato, Nordic Mines (extra), Partnertech, Readsoft, Semcon, SJR, Svedbergs, Trigon Agri, Unlimited Travel

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Alfa Laval: telefonkonferens kl 13.45
– DGC: telefonkonferens kl 13.30
– GHP: telefonkonferens kl 9.30
– Greater Than: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Indutrade: telefonkonferens kl 15.00
– Nobia: webbsänd telefonkonferens kl 9.00
– Swedbank: telefonkonferens kl 9.00
– Swedbank: presskonferens kl 10.30

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Hedson Technologies: anmälningstid i Mellby Gårds bud inleds (avslutas 23/5)
– Transatlantic: anmälningtid i Kistefos budpliktsbud avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Eniro (12:00 kr pref.aktie kv-vis), Ginger Oil (0:30 kr pref.aktie kv-vis), HMS Networks (2:25 kr)

MAKROSTATISTIK
– Japan: detaljhandel mars kl 1.50
– SCB: PPI mars kl 9.30
– SCB: detaljhandel mars kl 9.30
– SCB: handelsbalans mars kl 9.30
– ESV: budgetsaldo mars kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: kontrakterade husköp mars kl 16.00

MAKRO ÖVRIGT
– Italien: växelemission kl 11.00

Rapporter Sverige/USA kommande två veckor:

28-apr Swedbank, Kinnevik, Nobia, Alfa Laval, Indutrade, Nolato, Whirlpool
29-apr Atlas Copco, SCA, Lundin Mining, ABB, Nordea, Nokia, Assa Abloy, NCC, Bilia, Haldex, Unibet, Lindab, Gunnebo, Precise, Beijer Alma, Bufab
30-apr SHB, Pfizer, US Steel
01-maj Kennametal
02-maj General Motors
05-maj Securitas, ÅF
06-maj Boliden, Loomis, Seamless, Semafo, Tradedoubler, Hemtex
07-maj ICA, Holmen, Meda, Hexpol, Oriflame, Hemfosa, Sweco
08-maj Mekonomen, Sobi 09-maj Hexagon, Skanska, Swedish Match, Etrion
09-maj Hexagon, Skanska, Swedish Match, Etrion
13-maj Peab Sanitec

Kommande vecka är fullspäckad med intressanta hållpunkter för alla makrointresserade. Förutom EMU-KPI med bäring på ECB-agerandet kommer fyra av de mest betydelsefulla punkterna för den amerikanska ekonomin: BNP-estimat, FOMC-besked, ISM:s industri-PMI samt jobbrapport.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto