Home > Morgonrapport: ”Teknisk styrka förstärks, men utdelningar tynger (-0,58 %) på halvdag.”

Morgonrapport: ”Teknisk styrka förstärks, men utdelningar tynger (-0,58 %) på halvdag.”

Den tekniskt starka bilden är i allra högsta grad intakt. Det mesta talar för ett utbrott uppåt genom 1376, men betungande utdelningar sätter käppar i hjulet för ett snart utbrott. Utdelningar från HM och Atlas Copco belastar index med sammanlagt -0,58 % idag, och det faktum att det är halvdag och börsen stänger vid 13.00 sätter en tidsgräns för vad marknaden mäktar åstadkomma.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens Analys för OMXS30-index

OMXS30-index tyngs av utdelningar idag
OMXS30-index tyngs av utdelningar idag

Precis som vi skrev i gårdagens analys fortsätter OMXS30-index att konsolidera mellan stödet vid (cirka) 1330 och motståndet vid (cirka) 1376, och marknaden fortsätter att uppvisa en tydlig teknisk styrka. Och som vi tidigare konstaterat tenderar marknader som befinner sig inom ramen för sidledes konsolideringar att bryta ut i trendens riktning i drygt tre fall av fyra (74 % för OMXS30-index).

Och visst börjar det brännas i och med gårdagens stängning (1371,65).

Men medan den tekniska bilden fortsätter att förmedla en tydlig bild av underliggande marknadsstyrka och fortsatta kursuppgångar, lämnar de inkommande rapporterna en del i övrigt att önska. De är inte katastrofala. De är inte undermåliga. De är sådär lagom…

Det som förvånar är att lagom verkar vara mer än tillräckligt, med tanke på kontexten inom vilket detta sker.

En förtroendeingivande och väl underbyggd ”storyline” att hänga upp de senaste årens multipelexpansion på har uteblivit även denna gång. Istället skjuts nu den eventuella bevisbördan på framtiden. Vem bryr sig egentligen om små skavanker i vinstutvecklingen när det vankas visionär feststämning på senvårens analytikerkonferenser?

Och vem är jag att ifrågasätta marknaden?

Indexutvecklingen har med önskvärd tydlighet markerat att minsta motståndets lag obönhörligen pekar uppåt. Och marknaden har alltid rätt, till och med i de fall där den eventuellt visar sig ha fel. Den tekniskt starka bilden är fortsatt intakt. Motstånden vid 1376 och (i viss mån) 1382 är nu inom räckhåll, och ”generalerna” bakom uppgången (banker och fåtal verkstadsbolag) pekar med hela handen.

Aktörernas optimistiska stämningsläge har satt tydliga avtryck på prisdynamiken.

Nasdaq i trevande uppstuds, men osäkerhet består
Nasdaq i trevande uppstuds, men osäkerhet består

Såväl goda som dåliga nyheter tolkas positivt. Vi fortsätter att trotsa betungande utdelningar Det faktum att gapet på nedsidan (vid 1342) inte fyllts igen, samtidigt som vi fått pånyttfödd styrka för OMXS30-index är en tydlig indikation på att köparna sannolikt behåller greppet om händelseförloppet ytterligare ett tag.

Men vi får antagligen vara en smula tålmodiga avseende eventuella utbrott uppåt.

Systemviktiga bolag som H&M samt Atlas Copco är på utdelningstapeten idag (9,50 respektive 5,50 SEK) och kommer därmed att tynga ett till synes uppspelt OMX-index. Enbart utdelningen i H&M belastar index med -0,39%. Atlas Copco belastar med ytterligare -0,19 %. Mot bakgrund av detta kan det bli knivigt att åstadkomma ett utbrott uppåt redan idag.

Räntebesked väntas 20.00 ikväll svensk tid. Det blir sannolikt en ny minskning av obligationsköpen från FED:s sida, vilket i nuvarande marknadsläge utgör ett ”non-event”. Handelsbankens rapport har i skrivande stund inte släppts, den kommer om drygt en timme (klockan 6.30).

Dagens handel avslutas vid 13.00 i och med att det är halvdag, och imorgon har marknaden som bekant stängt. På fredagen är det dock öppet och då kommer Tradingportalens morgonrapport i vanlig ordning mellan klockan 5.00 och 6.00 på morgonkvisten.

Slutsats: Den tekniskt starka bilden är i allra högsta grad intakt. Det mesta talar för ett utbrott uppåt genom 1376, men betungande utdelningar sätter käppar i hjulet för ett snart utbrott. Utdelningar från HM och Atlas Copco belastar index med sammanlagt -0,58 % idag, och det faktum att det är halvdag och börsen stänger vid 13.00 sätter en tidsgräns för vad marknaden mäktar åstadkomma.

På återseende och Trevlig helg!

Följ skribenten Tony Ugrina på Twitter:

Missade Du måndagens mycket populära OMXS30-Analys skriven av Anders Haglund?

Missa inte dagens Råvarubrev här på Tradingportalen!

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Gårdagens Marknadsutveckling

Handeln på Stockholmsbörsen dominerades på tisdagen av bolag som rapporterade av sitt första kvartal och de positiva kursreaktionerna vägde tyngst. Utvecklingen på Europabörserna var i en del fall etter bättre. Storbolagsindexet OMXS30 noterade en uppgång på 1,0 procent till 1.372. Omsättningen nådde drygt 19 miljarder kronor.

Nordea visar starkt provisionsnetto, men svagt räntenetto
Nordea visar starkt provisionsnetto, men svagt räntenetto

På den internationella makroscenen rev brittisk BNP förväntningsribban hårfint. Amerikanska huspriser mäktade heller inte med förhandsbedömningen. Även USA-hushållens konfidensindikator föll till föga. Rapportperioden har gått in i högvarv och så här långt har rapporterna tagits emot väl av marknaden, trots att de inte övertygat fullt ut.

”Marknaden är mer förlåtande, även halvmissar som de som Atlas Copco och Assa Abloy visade upp leder till och med till kursuppgångar. Det är fokus på utsikterna där man ser förbättringar och det vädras morgonluft vad gäller konjunkturen”, kommenterade Lars Söderfjell, aktiestrateg på Ålandsbanken, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Indexuppgången i Stockholm drevs framför allt av bankerna och ett par rapporterande verkstadsbolag. Även Nokia klättrade efter delårsrapport och besked om kapitalöverföring. Beskedet att 3 miljarder euro förs över till aktieägarna överträffade 2,5 miljarder enligt SME Direkt. Nokias rapport, som också släpptes, visade en överraskande stark utveckling inom Networks. Nokia var upp 3,1 procent.

Listan över bolag som stärkte index toppades dock av jättebanken Nordea. Trenden med ett något svagare räntenetto än väntat, men starkare provisionsnetto, kändes igen från SEB:s och Swedbanks rapporter och bortsett räntenettomissen var Nordeas sifferkavalkad överlag något bättre på de flesta håll. Nordea steg 3,7 procent. Även övriga banker gick starkt.

NCC rapportdrar på stark orderingång
NCC rapportdrar på stark orderingång

Verkstadsjätten ABB hamnade i strykklass och tappade 7 procent. Delårsrapporten visade en oväntat svag utveckling inom Power Systems-divisionen och bolagsledningen beskrev utvecklingen som en klar besvikelse. Hygienbolaget SCA bjöd också på dystra papper, framför allt inom hygienpapper. Återigen stärkte dock SCA resultatet genom vinster från skogsbyten. Aktien tappade nästan 3 procent.

Atlas Copco höjde de koncernvisa kortsiktiga utsikterna för första gången på nästan tre år. Marknaden valde att fokusera på optimismen i stället för att vinstmarginalen kom till korta. Verkstadsaktien steg runt 1 procent. Assa Abloy avancerade 4 procent efter sin delårsrapport och aktien tog sig därmed upp på positiv mark mätt från årsskiftet. Den organiska tillväxten inom division Emea överträffade analytikernas förväntningar och enligt låsbolaget präglades det första kvartalet av en tydlig förbättring i Europa.

Bland övriga rapporterande bolag som hamnade på pluskontot märktes Haldex, Finnveden Bulten, Bilia och Lindab. Byggbolaget NCC klättrade över 3 procent. Resultatet var sämre än väntat men orderingången gladde. Programvarubolaget Enea lyfte i sin tur närmare 15 procent efter att ha lättat på rapportförlåten.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

Handelsbanken är sist ut av de fyra svenska storbankerna
Handelsbanken är sist ut av de fyra svenska storbankerna

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
– Concentric (kl 11.00), Net Insight (kl 8.45), SHB (kl 6.30)
FIRST NORTH
– Dibs Payment Services, New Nordic Healthbrands, Oscar Properties (ändrat datum från 15/5)
AKTIETORGET
– Angler Gaming, Euris, Genesis It, Guldadam, Safe at Sea
ÖVRIGA NORDEN
– Aker Solutions (kl 7.00), Det norske oljeselskap, DSV, Jyske Bank, Marine Harvest (kl 7.00), Norsk Hydro (kl 7.00), Opera Software (kl 8.00), Sanoma (kl 7.30), Subsea 7 (kl 7.00), Sydbank, Tomra, Yara (kl 8.00)
ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Accuray (efter USA-börsernas stängning), CTC Media, Daimler (kl 7.30), Glaxosmithkline (kl 13.00), JDS Uniphase (efter USA-börsernas stängning), Terex (efter USA-börsernas stängning), Tullow Oil (försäljningsrapport 1 kv)

STÄMMOR
– A1M Pharma (extra), ABB, Concentric, New Nordic Healthbrands

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Concentric: rapportpresentation/telefonkonferens kl 11.45
– SHB: press- och analytikerträff kl 9.00
– SHB: telefonkonferens kl 10.15

BÖRSSTATISTIK
– Avanza: presenterar privatspararnas aktiehandel för april

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Mackmyra: anmälningstid i nyemission inleds (avslutas 14/5)
– Tribona: första dag för handel utan teckningsrätt i nyemission

EXKLUSIVE UTDELNING
– Atlas Copco (5:50 kr), Avanza (8:00 kr), Corem Property (0:70 kr/stamaktie), Electra (4:50 kr), Elos (2:00 kr), Finnveden Bulten (2:00 kr), H&M (9:50 kr), Haldex (2:00 kr), Knowit (3:25 kr), Kungsleden (1:25 kr), Lammhults (1:00 kr), Midsona (1:00 kr), Net Ent (1:a dag ex inlösenrätt), OEM (4:00 kr), Oscar Properties (12 kr pref.aktie halvårsvis), Probi (0:75 kr), Rejlers (2:00 kr), SAS (12:50 kr i pref.aktier kv.vis), Tomra (1:35 nok), Wallenstam (2:00 kr), Wihlborgs (4:25 kr)

ÖVRIGT BOLAG OCH BÖRS
– Halvdag på Stockholmsbörsen, stänger kl 13.00

MAKROSTATISTIK
– Japan: Markit/JMMA industri-PMI april kl 1.15
– Japan: industriproduktion (prel) mars kl 1.50
– Tyskland: detaljhandel mars kl 8.00
– Spanien: BNP (prel) 1 kv kl 9.00
– Spanien: KPI (prel) april kl 9.00
– SCB: löner privat och offentlig sektor februari kl 9.30
– SCB: arbetskostnadsindex februari kl 9.30
– Tyskland: arbetslöshet april kl 9.55
– Litauen: BNP (prel) 1 kv kl 10.00
– Tyskland: VDMA maskinorder mars kl 10.00
– EMU: KPI (prel) april kl 11.00
– Italien: KPI (prel) april kl 11.00
– USA: ADP sysselsättning privat sektor april kl 14.15
– USA: arbetskraftskostnader 1 kv kl 14.30
– USA: BNP (est) 1 kv kl 14.30
– Belgien: BNP (prel) 1 kv kl 15.00
– USA: Chicago inköpschefsindex april kl 15.45
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30

POLITIK
– Riksdagen: Anders Borg samråder med EU-nämnden kl 10.00

CENTRALBANKER
– Fed: räntebesked kl 20.00
– BOJ: räntebesked

MAKRO ÖVRIGT
– Penningmarknaden stänger kl 12.00
– RGK: annonserar obligationsemission kl 12.05

Rapporter Sverige/USA kommande två veckor:

30-apr SHB, Pfizer, US Steel
01-maj Kennametal
02-maj General Motors
05-maj Securitas, ÅF
06-maj Boliden, Loomis, Seamless, Semafo, Tradedoubler, Hemtex
07-maj ICA, Holmen, Meda, Hexpol, Oriflame, Hemfosa, Sweco
08-maj Mekonomen, Sobi
09-maj Hexagon, Skanska, Swedish Match, Etrion
13-maj Peab Sanitec

Kommande vecka är fullspäckad med intressanta hållpunkter för alla makrointresserade. Förutom EMU-KPI med bäring på ECB-agerandet kommer fyra av de mest betydelsefulla punkterna för den amerikanska ekonomin: BNP-estimat, FOMC-besked, ISM:s industri-PMI samt jobbrapport.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens börsnyheter 8.40 varje morgon

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Av: Tony Ugrina för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto