Home > Morgonrapport: Terminer tydligt lägre, amerikansk BNP i eftermiddag

Morgonrapport: Terminer tydligt lägre, amerikansk BNP i eftermiddag

Europaterminerna indikerar en öppning tydligt under nollstrecket på fredagen. Bolagsrapporter är i fortsatt fokus på fredagen med Ericsson på hemmaplan och Apple samt Amazon från USA, inför amerikansk BNP i eftermiddag.

”Europeiska aktiemarknader ser ut att öppna tydligt nedåt då bolagsrapporter tynger sentimentet och handlare är nervösa inför BNP-statistiken från USA. Då landets ekonomi till 70 procent består av hushållskonsumtion blir investerare nervösa när två av de mest konsumentberoende företagen kommer in under förväntan och kan indikera en BNP-besvikelse”, skrev Jonathan Sudaria, handlare på Capital Spreads, i ett mailutskick, rapporterade Bloomberg News.

Kring klockan 8.35 var terminerna för CAC 40, FTSE 100, DAX och Euro Stoxx 50 från 0,4 till 0,7 procent lägre.

I det svenska rapportflödet bjöd Ericsson på en blandad kompott. En sämre bruttomarginal än väntat kan tynga aktien, enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

”Det var ett dåligt kvartal. Marginalen var sämre än väntat, med mindre mjukvaruförsäljning, och det ser Ericsson ingen förändring i under de kommande fyra kvartalen”, sade Pareto Öhmans analytiker Helena Nordman-Knutsson.

Vidare har bland annat Hexagon, Husqvarna, Betsson, Nobia och Lindab levererat resultat inför öppning.

Händer på börsen idag

Marknadsöversikt
Marknadsöversikt

Under förmiddagen väntas rapport från JM och till lunchtid inkommer Holmen samt NCC.

Marknadens fokus riktas nu även mot BNP-statistik i USA, som publiceras på eftermiddagen. Datan gäller det tredje kvartalet och är det första estimatet, och enligt Bloomberg News analytikernekät beräknas tillväxten ha uppgått till 1,8 procent i beräknad årstakt, vilket skulle innebära en accelerering från föregående kvartal.

På Goldman Sachs tror man på en tillväxt på 2,1 procent, där huvuddrivkrafterna väntas vara konsumtion, investeringar i bostäder och privata lagerinvesteringar.

Statistik visade under morgonen att Japans KPI sjönk med 0,3 procent i september jämfört med samma månad 2011, medan förväntningarna pekade på en nedgång med 0,4 procent. Kärn-KPI sjönk samtidigt 0,1 procent, väntat här var en nedgång med 0,2 procent.

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen noterades 0,5 till 0,7 procent lägre på fredagsmorgonen.

Stockholmsbörsen OMXS30

OMMXS30
OMMXS30 (Daily chart)

Stockholmsbörsens OMXS30 stängde 0,7 procent högre till indexnivån 1.057,7. Aktier för 11,6 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen. Omsättningen får ses som måttlig med tanke på intensiteten i rapportflödet.

Index har visat styrka två dagar i följd efter ha noterats i översålt territorium i det kortsiktiga perspektivet. Senaste dagarnas upprekyl sker mot en fallande trend som representeras av det glidande medeltalet på 20 dagar och fastställer den kortsiktiga trenden (nån dag till några veckor).  Upprekyler mot MA-20 kan isf användas för att sälja.

Ser vi till det medellånga perspektivet befinner sig börsen (OMXS30) fortfarande i en konsolideringsfas 1029 – 1119, dvs en marknad vars aggregerade psykologi präglas av osäkerhet. Utbrott åt något håll ger oss en fingervisning till den kommande utvecklingen, och närmast till hands ligger utbrott på nedsidan.

Av: Direkt/Tradingportalen

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto