Home > Morgonrapport: Terminerna indikerar negativ öppning, fokus på Scania-bud

Morgonrapport: Terminerna indikerar negativ öppning, fokus på Scania-bud

Terminerna för de ledande Europabörserna indikerar nedgångar efter svag utveckling i Kina på måndagen och en lätt nedgång på Dow Jones-indexet i fredags. VW:s bud på Scania med 200 kronor per aktie kommer sannolikt att höja Scaniaaktien och därmed OMXS30 något.

Terminerna för de ledande indexen i Europa var cirka 15 minuter före börsöppning ned 0,1-0,4 procent.

I nyhetsskörden:

VW deklarerade i fredags kväll, efter Stockholmsbörsens stängning, avsikten att lägga ett bud på utestående aktier i Scania med 200 kronor per aktie. Två institutioner, Skandia Liv och Fjärde AP-fonden, som representerar 0,3 respektive 0,1 procent av rösterna i Scania, har sagt att de kommer att tacka nej till budet. Scanias styrelse har inom sig utsett en kommitté som med hjälp av rådgivare kommer att utvärdera budet.

Nokia vill utöka samarbetet med Juniper, men den fusion som det spekulerades om på marknaden förra veckan är inte aktuell, enligt vad Rajeev Suri, chef för Nokia-enheten NSN, sade till journalister på söndagskvällen i samband med Mobile World Congress i Barcelona.

Lucara Diamond har fastställt utdelningspolicy och även gett närmare besked om nästa specialauktion där 20 större och ovanliga stenar ska säljas. Auktionen hålls den 10 april.

Fastighetsbolaget Hemfosa vill noteras i mars enligt ett pressmeddelande, och värdet på bolaget väntas i ett erbjudande uppgå till cirka 3,8 miljarder kronor.

Även Episurf har under morgonen annonserat planer på börsnotering, här under andra kvartalet.

Den nya tobakslag som EU-parlamentet ska rösta igenom på onsdag förbjuder information på snusdosan om att snuset är smaksatt. Det rapporterar Sveriges Radio.

Bioinvent behöver ta in nya pengar, cirka 49 miljoner kronor genom företrädesemission som är säkerställd till 75 procent samt cirka 15 miljoner kronor genom emission som riktas till institutioner.

Petrogrand har även meddelat att beskedet om Gazpromavtal som kommunicerades före helgen i själva verket inte var förankrat i styrelsen.

Rekommendationer:

* Citi har höjt Volvo till köp från neutral
* Flera banker har höjt riktkursen för Scania till budnivån 200 kronor.

Makro:

Den tyska konjunkturbarometern IFO-index, som publiceras klockan 10.00, står i fokus. Enligt Bloomberg News enkät väntas index ha stigit till 110,7 i februari från 110,6 i januari, vilket i så fall skulle betyda att index stiger för fjärde månaden i rad.

Klockan 11 publiceras definitiv januari-KPI för euroområdet. Prognoserna pekar mot en kärninflation på 0,8 procent, vilket skulle vara i linje med tidigare snabb-beräknad KPI-statistik från Eurostat.

PlayDirekt – Nyheterna direkt från börsgolvet

Morgonens videoinslag uppdateras kring kl 08.40. Till videoarkivet →

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto