Home > Morgonrapport: Terrordådet i Paris väntas prägla dagens handel, hur påverkas börserna?

Morgonrapport: Terrordådet i Paris väntas prägla dagens handel, hur påverkas börserna?

God Morgon

Veckans fokus kommer återigen att riktas mot FED där många tal är inplanerade för ledamöter under veckan, samt protokoll från senaste mötet kommer på onsdag. KPI för oktober väntas också bli intressant och kommer imorgon tisdag.

De asiatiska börserna visar överlag negativa siffror där nervositeten efter terrordåden i Frankrike tynger kurserna. Japan presenterade BNP-siffror inatt vilka var sämre än väntat, och japan är åter igen i teknisk recession. BNP sjönk preliminärt 0,2 % för det tredje kvartalet. Enligt uppgifter från ekonomiministern i Japan planeras inte några ytterligare stimulansåtgärder i nuläget.

Dagens fokus kommer att riktas mot fredagens fruktansvärda terrordåd, vilket med hög sannolikhet kommer att leda till en sättning neråt inledningsvis. Ledande svenska terminer indikerar även ett sådant scenario i öppningshandeln med en inledande handel kring -1,1 % väntas såhär tidig morgon.

Oljepriset som haft en svag utveckling senaste tiden kan tänkas stiga på den ökande omvärldsoron, men endast en svag reaktion har hittills observerats. WTI-terminen handlas upp 0,76 % och BRENT-terminen ligger kvar på oförändrad nivå.

Saknar ni något i morgonrapporten? Mailen finns till förfogande för synpunkter och önskemål.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

Fredagens fruktansvärda terrordåd i Frankrike väntas hamna i fokus under dagens handel, där en sättning nedåt troligtvis är att vänta. Hur kraftig reaktionen väntas bli är fortfarande något oklart, troligtvis hade reaktionen blivit kraftigare om terrordådet hade skett under börsens öppettider. Den kraftigaste volatiliteten kommer troligen att ske på valutamarknaden och räntemarknaden där riskpremien lär krävas högre med hänsyn till ökade risker. Företagsspecifikt påverkas inte direkt av händelserna, då efterfrågan med största sannolikhet inte lär minska på sikt, men att bedriva krig (mycket tyder på att Frankrike kommer att intensifiera sina aktioner mot IS, alternativt förklara officiellt krig mot IS likt USA förklarade krig mot terrorn efter 11e september) kostar pengar och frågan hur detta ska finansieras kan i sin tur påverka företagens vinstmöjligheter. Däremot finns det nu en större osäkerhet generellt sett vilket såklart kommer att påverka aktiekurserna negativt. Osäkerheten ligger i att vi inte vet vad som kommer att ske härnäst, vilket ökar risken och en del investerare kommer således att sälja för säkrare tillgångar.

Franska presidentens tal till nationen var tydligt och kraftfullt, attacken var en utländsk krigshandling mot Frankrike som land. Det är således högst troligt att Hollande kommer att åberopa artikel 5 i NATOs föreskrifter alternativt Lissabonfördraget. Detta innebär att Nato-länderna är skyldiga att stödja Frankrike i deras aktioner. Precis likt USA gjorde efter 11e september då övriga Natoländer var tvungna att ställa sig bakom USAs krig mot terrorn. Om Lissabonfördraget åberopas innebär detta även att Sverige är skyldiga att tillstå Frankrike militärt om så önskas.

Den politiska risken ökar som en konsekvens av osäkerheten i hur den närmaste framtiden ska fortlöpa. Under dagen kommer franska regeringen troligtvis ge klartecken hur deras svar mot IS attack kommer att se ut. För något kommer att ske, det är vi säkra på, frågan är bara vad och hur omfattande, samt vilka konsekvenser det kommer att få. Vi har redan fått rapporter om ökad aktivitet med luftangrepp mot områden kontrollerade av IS. Men troligtvis är beskedet att Hollande åberopar Natos artikel 5 eftersom man vill ha med sig stödet från USA i kampen mot IS. Frankrike förlänger även undantagstillståndet i tre månader.

 

Fredagens handelsdag

Fredagen gick i negativa toner, indexet backade 0,82 % till punkterna 1476. Omsättningen på stockholmsbörsen var på 12,6

OMXS30 intradagshandel med en-timmes upplösning. Kortsiktigt svagt index med hög risk för fortsatt nedgång, långsiktigt positivare, men indexet ska troligtvis testa lägre stödnivåer innan uppgångsfasen kan fortsätta.
OMXS30 intradagshandel med en-timmes upplösning. Kortsiktigt svagt index med hög risk för fortsatt nedgång, långsiktigt positivare, men indexet ska troligtvis testa lägre stödnivåer innan uppgångsfasen kan fortsätta.

miljarder kronor vilket är fortsatt lågt. Som jag nämnde i fredagens morgonrapport kommer utvecklingen att vara relativt volatil närmaste tiden och någon tydlig riktning är inte i sikte, även om på någon månads sikt ser ut att finnas tillräckligt med positiva förutsättningar för uppgång. Nu stängde indexet under stödnivån 1480 och med tanke på det fruktansvärda dådet i Frankrike är det inte omöjligt att vi ska testa lägre stödnivåer vid 1460, 1441, 1400 och 1380. Extra viktigt att 1380 hålls, annars är risken för att jul-racet uteblir och avslutet på året blir riktigt tråkigt. Men som läget ser ut nu har vi kortsiktig svaghet men långsiktig styrka.

Ericsson uppges vara av intresse för uppköp av det amerikanska företaget Cisco, något bud har inte framkommit och strax efter stängning i USA förnekade Cisco uppgifterna om uppköp. Skulle en sådan affär gå igenom skulle det vara den största affären i svensk historia. Ericsson steg först kring 10 % men i efterhandeln stängde den oförändrad. Spännande att se hur investerarna på stockholmsbörsen ställer sig kring budryktena.

 

Dagens agenda

Dagens agenda kommer att handla om KPI för EMU-området. Denna väntas bekräfta det preliminära resultatet om 0,0 % inflation vilket skulle indikera en uppgång från september månads -0,1 %. Kärninflationen väntas stiga till 1,0 % från septembers utfall om 0,9 %.

Övriga hålltider är:

– Japan: BNP (prel) 3 kv kl 0.50
– Österrike: KPI oktober kl 9.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– EMU: KPI (def) oktober kl 11.00
– Polen: KPI oktober kl 14.00
– USA: Empire Manufacturing index november kl 14.30

Africa Oil rapporterar idag på stockholmsbörsen.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 0.50: Japan: BNP (prel) 3 kv

Enligt prognoserna väntas BNP ha sjunkit 0,1% jämfört med andra kvartalet, då BNP sjönk 0,3%. I så fall bekräftas en ny teknisk recession i världens tredje största ekonomi, och då lär spekulationerna om nya BOJ-lättnader, kanske redan den 19/11, ta ny fart.

kl 11.00: EMU: KPI (def) oktober

Enligt preliminära utfallet steg kärninflationen oväntat till 1,0%, från 0,9% i september, medan huvudinflationen som väntat steg till 0,0 från -0,1% i september. Det preliminära utfallet väntas bli bekräftat i definitiva data.

kl 14.30: USA: Empire Manufacturing index november

Detta industriindex för New York har kommit in överraskande svagt tre månader i rad. Efter att ha noterats till -11,36 i oktober väntas nu en förbättring till -5,25 i november.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen tappade ytterligare mark på fredagen och därmed avslutades en handelsvecka som totalt bjöd på fyra minusdagar. Bäst bland de större bolagen gick Telia Sonera, sedan vd:n indikerat att intresset för att köpa bolagets tillgångar i Eurasien ökat.

Nedgången var relativt bred och i linje med Europa i stort där även Euro Stoxx 50-index backade 0,8 procent, mot bakgrund av BNP-data för eurozonen som var något lägre än väntat. Sämst bland de större marknaderna gick Franska CAC med en nedgång på 1 procent.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30-index tappat 0,8 procent till noteringen 1.476. Omsättningen på Stockholmsbörsen stannade vid 12,6 miljarder kronor.

På kontinenten noterades samtliga 37 branschindex inom Bloomberg European 500 på minus. Störst tapp visade telekombolagen och detaljhandelsaktierna medan teleoperatörerna och även metall- och gruvbolagen tillhörde de som backade minst.

Svagast i Stockholmsbörsens storbolagsindex var SCA som tappade drygt 2 procent. Rejält på minus noterades även Securitas, Handelsbanken och Nokia.

Ericsson var 1,3 procent lägre sedan samarbetspartnern Cisco delgett marknaden försiktiga utsikter i samband med torsdagskvällens rapport.

I andra änden av indexet stack Telia Sonera ut med en uppgång på 1,4 procent. Intresset för att köpa Telia Soneras tillgångar i Eurasia har ökat ”markant”, sedan avyttringsplanen offentliggjordes i september, sade vd Johan Dennelind i en intervju med Bloomberg News på torsdagskvällen.

Utanför OMXS30-index backade värmepumpstillverkaren Nibe 3 procent efter en rapport i stort sett i nivå med förväntningarna. Kursnedgången var något större än jämförbara bolags, och bland negativa tecken fanns en fortsatt utmanande oljesektor. Aktien har dock stigit över 40 procent hittills i år och hade även inför den senaste veckan gått väsentligt bättre än börsen.

I samma riktning gick medicinteknikbolaget Elekta, sedan bolaget på torsdagskvällen bekräftat att italienska myndigheter inlett en utredning av ”några” anställda i Elektas italienska verksamhet avseende ”möjliga konkurrensöverträdelser”. Carnegie har tillfälligt sänkt sin rekommendation från köp till behåll. Aktien sjönk 3 procent.

Resultatet av Lucara Diamonds för året andra försäljning av stora och ovanliga rådiamanter blev lägre än marknaden hoppats och aktien föll drygt 9 procent.

Fingeprint Cards, som en tid dominerat omsättningslistan, var för dagen ”bara” åttonde mest handlad. Storägaren Johan Carlström har köpt nära 3 procent i ägarbolaget Sunfloro från Fingerprints styrelseordförande Urban Fagerstedt. Aktien steg 1 procent.

En av fredagens riktiga kursrusare var Ivisys på First North som med en 50-procentig uppgång handelsstoppades. Bolaget meddelade att det förhandlas om en order, som ännu inte är skriftligt avtalad, värd 100.000 euro. Handelsstoppet hävdes och aktien stängde dagen 55 procent upp.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
Oslo OBX
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
 1476,22
543,820
3360,65
10708,40
6118,28
2023,04
4927,88
19426,28
22053,13
1,0723
9,3363
8,7071
41,05
43,61
 0,00%
-0,48%
-0,80%
-0,69%
-0,98%
-1,12%
-1,54%
-0,87%
-1,54%
-0,47%
0,19%
0,70%
0,76%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Andreas Leandersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på leandersson.a[at]gmail.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.