Home > Morgonrapport: Tillbaka till ruta ett…

Morgonrapport: Tillbaka till ruta ett…

Veckans första handelsdag inledde söderut med en tydlig balansgång vid stödnivån 1640 punkter. Storbolagsindexet OMXS30 återgick till sitt tidigare handelsintervall eftersom vi fick en stängning med -0.97 procent till 1638.80. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till hela 18 miljarder kronor, vilket i sig är något oroväckande, men inför tisdagens handel är tongångarna svagt positiv. Ledande terminer pekar på att vi kan komma att öppna strax över 1640 punkter denna tisdagsmorgon…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Säljare dominerade tydligt redan inledningsvis på måndagen, och en tydlig balansgång drevs med 1640 punkter därefter, som agerade svårslagen stödnivå.

Vi fick en inte helt oviktigt hög omsättning och volym under måndagens nedgång på nästan en procent.

Runt om i Europa noterade vi även tydliga nedgångar, och i USA stack framförallt Nasdaq Composite ut för andra dagen i rad, med än en gång tydliga nedgångar i teknikbolagen.

Tidigt denna morgon pekar ledande terminer på en öppning strax över 1640 punkter, vilket innebär att denna tekniska nyckelnivå trots en stängning under på måndagen, åter kan få agera stödnivå.

Amerikanska ledande terminen S&P 500 uppvisar även svagt positiv utveckling denna morgon, vilket ger ytterligare mindre styrketecken till öppning över 1640 denna tisdag.

Morgonrapport: Tillbaka till ruta ett…

Vi är nu tillbaka till ruta ett, då vi återgår efter måndagens handel till tidigare handelsintervall inom 1630-1650 punkter, och även det mer snävare intervall som primärt drivits senaste dagarna inom 1640-1650.

Kortsiktigt väntar vi oss att 1641.50 kan ge svårigheter, då vi efter den inledningsvisa nedgången på måndagen, upplevde svårigheter till utbrott här.

Samtidigt är det inte helt oväntat att ta en paus i kraftsamlingen inför vidare uppgång. Eftersom vi noterade en tydlig nedgång på måndagen, innebär detta samtidigt att vi heller ej klev upp till ett kortsiktigt överköpt scenario.

Vi ser fortfarande styrketecken till uppgång, och att 1655 punkter även är svårslagen i rådande kraftsamling, ser vi tydligt i vårt dagsdiagram nedan.

Sedan början av maj ser vi ett tydligt intervalltak här, vilket samtidigt innebär att när vi väl kliver över årshögsta vid 1657, tror vi att det kan komma ett positivt momentum som ger en uppgång till 1670 punkter kort därefter.

Däremot är det något oroväckande att styrkan är så pass signifikant vid dagar då vi noterar nedgångar, i den pågående kraftsamling vi bedömer fortlöper inför utbrott norrut.

Detta är även en av anledningarna till att vi är mer på alerten, då vi inom loppet av en månad har noterat ett par handelsdagar med signifikant styrka och volym.

Morgonrapport: Oroväckande säljstyrka under nedgång…

I dagens makroagenda står tyska sentimentindexet ZEW på tur. Indexet visar tyska investerarnas förtroende, som fortsätter att visa optimism. Inget oväntat negativt väntas, vilket samtidigt innebär att vi med sannolikhet kommer få en handel inom 1640-1650 då tyska ledarhunden DAX ej väntas få en negativ rörelse, om tongångarna som indikeras denna morgon kvarstår.

Inför dagens handel har vi tekniska motståndsnivåer som inväntar redan vid 1650, 1654 samt årshögsta 1657 punkter. Därefter innehar vi ett mer signifikant motstånd vid 1670 punkter. Tekniska stödnivåer inväntar vid 1640 och 1630 punkter, följt av tunga sentimentala heltalsnivån 1600 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Ericsson utmanar kortsiktig stödnivå…

Tillfällig vinsthemtagning eller är vi på väg vidare söderut för att utmana 60 kronor?!?

Ericsson fortsätter söderut med drygt en procent på måndagen, och utmanar nu 62.50 kronor på allvar.

Prisnivån har under det senaste året noterat relativt tydligt intresse från köpare och säljare, inte bara hade vi svårigheter till utbrott för ett par veckor sedan, men även oktober 2016 upplevdes svårigheter.

Detta innebär att vi bedömer att prisnivån kommer agera tydligt stöd, och att tillfälliga vinsthemtagningar når ett slut här.

Förnyade köpstyrkan som kom i maj, uppstod i samband med att Cevian Capital gått in i bolaget, som nu äger drygt 5 procent av aktier i Ericsson.
Sås ent som slutet av föregående vecka inledde även Citi bevakning av bolaget, med rekommendationen köp och riktkurs på 75 kronor.

Ericsson utmanar kortsiktig stödnivå… Tillfällig vinsthemtagning eller är vi på väg vidare...

Ahlsell på god väg mot årshögsta…

DI anser aktien har mer att hämta, och står för bränsle till måndagens uppgång på +1.5 procent.

Ahlsell får vidare styrka till uppgång på måndagen, efter att Dagens Industri i dess måndagsutgåva lyfter fram aktien som köpvärd.

Tidningen menar att bolaget har ”en hög svensk marknadsandel, norsk och finsk marknadspotential och ett starkt kassaflöde”.

Bolagets aktie steg +1.5 procent inledningsvis, till över tekniska nyckelnivån vid 59 kronor, som visat sig vara svårslagen tidigare i år.

Måndagens uppgång innebär samtidigt att vi lämnar stödnivån, tillika kanalbotten i det handelsintervall som pågått sedan tidigare i år vid 56.50 kronor, för att nu öppna upp för en uppgång till 61 kronor.

Kortsiktigt kommer aktien bli överköpt vid ett sådant scenario, men en etablering över 61 kronor öppnar samtidigt upp för ett nytt årshögsta och nytt all time high framöver…

Även Deutsche Bank har tidigare höjt rekommendationen för bolaget i maj, som höjde till köp från tidigare behåll, med en riktkurs på 64 kronor.

Ahlsell på god väg mot årshögsta… DI anser aktien har mer att hämta, och står för bränsle till måndagens...

Apple avviker från rekordnivåer!

Tillfällig andhämtning, eller är det dags att vända blickarna söderut…?

Apple backade -3.9 procent i fredags, vilket innebär att nedgången var så pass signifikant att stödnivån vid 146 dollar utmanades på allvar.

Bolaget var dock inte ensam med att notera tydliga nedgångar, Nvidia föll -6.5 procent, Microsoft -2.3 procent, Amazon -3.2 och Facebook -3.3 procent.

För Apples del var det negativt sentiment efter att vissa bedömare tror att den kommande versionen av Apples smartphone, iPhone 8 kan bli långsammare än rivalerna, när det kommer till de hastigheter som utlovats av bland annat amerikanska operatörerna Verizon och AT&T.

På måndagen framgick det även att Mizuho sänker rekommendationen för bolaget till neutral, efter att Pacific Crest redan föregående vecka sänkte sin rekommendation för bolaget till neutral, till följd av den kommande iPhone 8.

Före fredagens nedgång handlades Apple kring all time high, och har nu inte bara vänt från denna prisnivå, utan även från årshögsta samt från kanaltaket i det långsiktigt stigande handelsintervall.

Frågan vi ställer oss är, om det är dags att vända blickarna söderut framöver…?

Apple avviker från rekordnivåer! Tillfällig andhämtning, eller är det dags att vända blickarna söderut...?

Hålltider under dagen

Makrostatistik

 • Tyskland: grossistpriser maj kl 8.00
 • Spanien: KPI (def) maj kl 9.00
 • SCB: KPI maj kl 9.30
 • SCB: Sveriges ekonomi 1 kv, statistiskt perspektiv kl 9.30
 • Storbritannien: KPI, PPI maj kl 10.30
 • Storbritannien: ONS husprisindex april kl 10.30
 • Tyskland: ZEW-index juni kl 11.00
 • USA: NFIB småföretagarindex maj kl 12.00
 • USA: TRE veckostatistik kl 13.45
 • USA: PPI maj kl 14.30
 • USA: Redbook veckostatistik kl 14.55
 • USA: oljelager (API), veckostatistik kl 22.30

Övrigt

 • AF: prognos över arbetsmarknaden 2017-2018 kl 10.00
 • Olja: Opec månadsrapport, publiceras vid lunchtid

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen följde det allmänna mönstret nedåt under måndagen, ledd av tekniksektorn men även verkstad.

Tekniktappet tog fart i New York på fredagskvällen. Robert Boroujerdi, investeringschef på Goldman Sachs, varnade för att låg volatilitet i populära aktier som Facebook, Amazon och Apple skymmer risker som cyklikalitet och kommande regelförändringar.

OMXS30 slutade ned 1,0 procent till 1.639, med markanta nedgångar för de flesta sektorer. Omsättningen på Stockholmsbörsen var 18 miljarder kronor.

Flera Europabörser utvecklades ungefär som Stockholm, och bland nordiska teknikbolag var nedgångarna trots allt begränsade. Ericsson backade 0,5 procent och Nokia 1,9 procent.

Fingerprint Cards noterades över 5 procent lägre efter att ha stigit flera dagar i rad. Carnegie bedömde i en analys att analytikernas förväntningar på biometribolaget fortfarande är för höga och att fler besvikelser är på väg. Rekommendationen sälj upprepas liksom riktkursen 22 kronor.

”Vi behöver se en stabilisering i marknadsandelen och asp (genomsnittspriset per sensor) tillsammans med en betydande kommersialisering inom nya vertikaler”, skrev banken, som räknar med ett rörelseresultat på 123 miljoner kronor för årets andra kvartal – klart lägre än konsensusförväntningarna enligt SME Direkt som är 222 miljoner kronor.

På verkstadsfronten backade SKF 2,8 procent och Volvo 1,7 procent. Sandvik föll mer än 3 procent.

Teknikbolaget Hexagon föll 3,6 procent.

SCA avskiljde rätten till utdelning av hygiendelen Essity på måndagen, och aktien backade närmare 80 procent. Essity inkluderas dock i index redan på måndagen enligt Stockholmsbörsens besked till Direkt, så indexeffekten av manövern ska vara teoretiskt neutral.

Som motvikt till nedåttrenden fanns Lundin Petroleum, som steg 1,1 procent efter en outperformrekommendation från BMO Capital tillsammans med stigande priser på råolja.

Johan Proms exit från Avanza efter bara ett halvår i vd-stolen ledde till en nedgång med 3,2 procent för nätmäklaraktien.

Ett annat uppmärksammat avhopp var Sensys Gatsos affärsutvecklingschef och tidigare vd, Johan Frilund, som lämnar bolaget på egen begäran. Sensys Gatso föll drygt 6 procent.

Allgon steg över 4 procent efter att Smarteq Wireless, som ingår i gruppen, har valts till antennleverantör för laddningsstolpar för elbilar i Italien.

Oasmia backade drygt 13 procent till 3:50 kronor på beskedet om en kommande nyemission som ska inbringa 164 miljoner kronor till kursen 3:25 kronor.

Paxman, First North-debutant i medicintekniksektorn, handlades upp nästan 15 procent från kursen 9:50 kronor i en emission inför listningen, till 10:90 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1638.8
3543.95
12690.44
7511.87
2429.39
21235.67
6175.46
19892.63
25841.87
1.12
9.79
8.75
46.25
48.5
-0.97%
-1.17%
-0.98%
-0.21%
-0.10%
-0.17%
-0.52%
-0.08%
0.52%
-0.11%
-0.01%
0.06%
0.37%
0.43%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto