Home > Morgonrapport: Tillbaka till ruta ett… Avvaktande handel inför Opec möte i Algeriet.

Morgonrapport: Tillbaka till ruta ett… Avvaktande handel inför Opec möte i Algeriet.

Tisdagens handel återhämtade sig från negativt territorium efter att amerikanska börser börjats handla till plus under eftermiddagen pga. oväntat stark hushållsdata i USA. Till skillnad från flera europeiska storbolagsindex, så avslutade OMXS30 tisdagen på plus med +0.21% till 1421.2 punkter. Stockholmsbörsen omsatte på tisdagen drygt 13 miljarder kronor, och vinnaren blev Sweco med en uppgång på +3.87% samtidigt som Indutrade som föll -1.87% blev dagens förlorare. NGM-börsen omsatte på tisdagen 361.2 miljoner kronor, och Metallvärden i Sverige TO1 blev dagens vinnare med en uppgång på +121%, samtidigt som Swemet B blev dagens förlorare med en nedgång på -14.40%. USA inledde handeln till svagt minus men stärktes efter stark hushållsdata och storbolagsindexet S&P 500 stängde +0.64%. Asien har inlett natten till onsdagen på minus, och Nikkei 225 noteras för närvarande till -1.54%, samtidigt som Hang Seng backat -0.64%. Oljans volatilitet fortsätter under det informella Opec mötet i Algeriet och handlas för närvarande till 46.66 dollar, och för närvarande förväntas ingen frysning på onsdag enligt Saudiarabien.

Dagens fokus:

 • KI: konjunkturbarometer september kl 9.00
 • USA: order varaktiga varor (prel) augusti kl 14.30
 • Fed: Janet Yellen talar om regleringar inför representanthusets kommitté för finansiella tjänster kl 16.00
 • Olja: Opec-länder träffas i samband med IEF-möte i Algeriet

Ledande svenska terminer indikerar en oförändrad öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Dagens analys

Tisdagens handel föll oväntat på tisdagen och handlades till större delen i negativt territorium.

Stark amerikansk hushållsdata steg till 104.1 i september vilket var betydligt högre än väntade 99, och det momentum i USA som tog fart efter börsöppning drog med Sverige till plus.

Därmed slog vi ut flera stödnivåer tidigare under tisdagens handel, som därefter fick agera svagare motstånd när rekylen kom under eftermiddagen.

Vi är alltså tillbaka till ruta ett efter att OMXS30 återhämtade sig och stängde under vår känsliga prisnivå 1423 punkter.

Dagens handel förväntar vi en oförändrad öppning kring 1421 punkter, men vi ser gårdagens stängning på plus som en positiv signal och att marknaden snarare andades ut ytterligare en dag.

OMXS30 (dagsdiagram)

Det informella Opec mötet i Algeriet pågår idag och trots att Saudiarabien inte förväntar sig en produktionsfrysning, har tidigare möten i just Algeriet överraskat marknaden med positiva besked.

Positiva som negativa besked kan komma innebära stora rörelser i oljan, och förväntas även smitta av sig på flera storbolagsindex under dagen.

Riskmomenten kvarstår därmed inför dagens handel, och skulle vi stänga under 1400 punkter och söka oss vidare söderut där även MA 200 inväntar, ja då skulle vi befinna oss i en helt annan situation.

Vid ett sådant scenario och med en stängning under 1400 punkter ställer en negativ tro på framtida utvecklingen, åtminstone kortsiktigt.

Skulle vi däremot söka oss vidare norrut under dagen, där vi åter behöver finna mark över 1423 punkter, så förstärker det snarare de positiva signaler vi tidigare indikerat.

Vi har länge ställt oss positiva till framtida utvecklingen, med ett initialt mål upp till 1500 punkter, och det är knappast så att vi förväntar oss en rak resa norrut och ser snarare vinsthemtagningar och mindre rekyl som en naturlig del i spelets regler.

Dagens nyckelnivåer inväntar motstånd vid 1423, 1431, 1448 och 1453 punkter. Stödnivåerna finner vi kring 1410 och vid vår sentimentala heltalsnivå 1400 punkter.

Dagens makroagenda får vi konjunkturbarometer kl 9.00 för september.

Barometerindikator, som sammanfattar företagens och hushållens syn på det ekonomiska läget, väntas ha stigit svagt till 100,4 i september från 100,0 i augusti.

Industrin väntas ha stigit till 98,5 från 97,7 medan hushållens indikator väntas ha stigit till 95,0 från 93,3.

Under eftermiddagen får vi kl 14.30 order varaktiga varor för augusti månad i USA.

Efter att juli siffror steg med 4,4 procent drivet av flygorder (+89,9%), och exklusive transport var uppgången mer modest på 1,1 procent.

Nu väntas en nedgång med 1,1 respektive 0,5 procent.

Stora Enso steg avslutningsvis +0.92% på tisdagen efter att Swedbank höjer riktkursen.

Nya anläggningen i Kina ”game changer”.

Stora Enso steg inledningsvis runt +0.8% på tisdagen efter att Swedbank höjer riktkursen för Stora Enso till 10 euro, cirka 96 kronor och upprepar samtidigt sin köprekommendation.

Underliggande faktorn till den justerade riktkursen är gällande den nya anläggningen i Kina där Swedbank menar att ”Vi menar att konsumentkartongbruket Beihai kommer att bli en game changer”.

Redan i slutet av juli höjde Danske Bank Markets sin rekommendation för bolaget, från sälj till behåll och strax därefter höjde Moody’s utsikterna till positivt från tidigare stabilt.

Goldman Sachs är däremot negativa och kvarstår med rekommendationen sälj i början av september.

Som en del att bolaget skall förbättra lönsamheten och stärka deras konkurrenskraft så väljer man att konsolidera sin tillverkning av wellpappförpackningar i Finland till anläggningen i Lahtis enligt ett pressmeddelande den 15 september.

Stora Enso förväntas investera cirka 19 miljoner euro i nya maskiner och infrastruktur i Lahtis.

Bolagets aktie har upplevt en sidledes handel efter att man i mitten av juli fick ett utbrott och klev över 200 dagars glidande medelvärde.

Stora Enso (dagsdiagram)

Förnyade krafter i Unibet förstärks ytterligare när Carnegie höjer från behåll till köp på tisdagen.

Den dystra resan i augusti nådde slutpunkten vid månadsskiftet, och har efter en osäker inledning av september månad nu kraftigt rusat mot norr, vilket stärkts ytterligare efter tisdagens höjda rekommendation från Carnegie från behåll till köp.

Tidigare halvårsrapport var riktigt dyster, samtidigt som förväntningarna för ebitda 2016 sänktes med drygt 6 procent.

Bolagets aktie pressades ytterligare i början av september till följd av att en institutionell ägare i Unibet när ägare ville sälja 6.9 miljoner aktie i bolaget vilket motsvarar drygt 3 procent av aktiekapitalet.

Att flera länder planerar att införa en 20-procentig skatt på spelbolagens spelöverskott kanske detta redan nu återspeglats i den nedgången som pågått i år…?!?

Unibet steg avslutningsvis +1.98% på tisdagen.

Unibet (dagsdiagram)

Dyster dag för Volkswagen som faller över fyra procent på tisdagen.

Amerikanska justitiedepartementet, DOJ pressar Volkswagens aktie på tisdagen efter att Bloomberg News rapporterar att DOJ utreder hur stora böter bolaget klarar av utan att försättas i konkurs.

DOJ och Volkswagen förväntas nå en överenskommelse innan ny regering tar över i USA, senast januari 2017.

Volkswagen har tidigare gått med på att betala över 125 miljarder kronor till amerikanska kunder, och bolagets VD säger att man tar sitt ansvar för att ställa saker till rätta enligt ett tidigare pressmeddelande.

Är botten nådd för Volkswagen? Rent tekniskt befinner vi oss i en intressant situation och bolagets aktie har sedan årsskiftet backat över 15 procent, samt mer än halverats sedan början av 2015.

Volkswagen (veckodiagram)

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Nobina (kl 8.00)
 • Blackberry (före USA-börsernas öppning)

Makrostatistik

 • Tyskland: Gfk hushållssentiment kl 8.00
 • KI: konjunkturbarometer september kl 9.00
 • SCB: Sveriges ekonomi 2 kv – statistiskt perspektiv kl 9.30
 • USA: order varaktiga varor (prel) augusti kl 14.30
 • USA: oljelager, veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • Engelska skolan: anmälningstid för investerare avslutas inför notering på Stockholmsbörsen (avslutas 27/9 för allmänheten)
 • Olja: Opec-länder träffas i samband med IEF-möte i Algeriet
 • Riksbanken: direktionen sammanträder kl 14.00
 • ECB: Mario Draghi deltar i möte med tyska underhusets EU-utskott kl 15.30
 • Fed: Janet Yellen talar om regleringar inför representanthusets kommitté för finansiella tjänster kl 16.00
 • Fed: James Bullard talar kl 16.10
 • Fed: Charles Evans talar kl 19.30
 • Fed: Loretta Mester talar om ekonomiska utsikter och penningpolitik kl 22.35

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen uppvisade en orgelbunden utveckling under tisdagen och slutade något högre. De större europeiska handelsplatserna hamnade dock på mindre minus.

Storbolagsindexet OMXS30 steg till slut 0,2 procent till 1.421. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde knappt 13 miljarder kronor.

På råvarufronten föll Nordsjöoljan till under 46 dollar per fat inför det algeriska Opec-mötet på onsdagen. Förväntningarna verkar lågt ställda inför möjligheten till en så kallad produktionsfrysning där de låsta positionerna mellan Saudiarabien och Iran ser ut att bestå.

Ute i Europa var således oljeaktier sämsta sektor. Bland enskilda oljeaktier i Stockholm tappade Lundin Petroleum 0,8 procent medan Enquest föll nästan 5 procent.

Bättre gick det för vitvarujätten Electrolux som steg 2,6 procent sedan Nordea höjt aktien till köp från behåll. Även Boliden kan ha fått näring av en bankrekommendation. Credit Suisse höjde riktkursen till 220 från 200 kronor och upprepade sin outperform-rekommendation. Aktien steg 1,8 procent till över 196 kronor.

Fingerprint åkte berg och dalbana. Bolagets kinesiska storkund Xiaomi presenterade en ny telefon med en fingeravtryckssensor som baseras på ultraljudsteknik och som är placerad under telefonens glas, sannolikt från amerikanska Qualcomm som har ägarintresse i Xiaomi. Förhandsspekulationer inför lansering har handlat om att just Qualcomms skulle leverera sensorn. Dock fanns Fingerprints sensor med i en annan telefon från Xiaomi på tisdagen. Fingerprint steg till slut 0,3 procent.

”Det var en väntad nyhet och vi ser också en väntad reaktion i aktien på den här nyheten. Folk blir oroliga när en jätte som Qualcomm kommer in, men det är inte så dramatiskt och inget som slår undan benen på Fingerprint”, konstaterade Joel Westerström, analytiker vid Redeye till Nyhetsbyrån Direkt.

Inom spelsektorn lyfte Carnegie operatören Unibet till köp. Aktien steg 2 procent. Huvudrivalen Betsson var också upp, +1,4 procent. Här höjde Carnegie sin riktkurs. Onlinespelmarknadsföringsbolaget Catena Media klättrade nästan 4 procent efter att Carnegie höjt sitt råd till köp.

Ratosaktien var upp 0,5 procent. Investmentbolaget köpte butikskedjan Plantagen för ett skuldjusterat värde på 2,9 miljarder norska kronor.

Oasmia som rasade över 20 procent i slutet av måndagshandeln efter årsstämman återhämtade sig med en uppgång på nästan 16 procent.

Bland bolag på smålistorna steg Jojka närmare 8 procent på Aktietorget. Bolaget är verksamt inom SMS-reklam och har tecknat avtal med ett spelbolag.

Medicinteknikbolaget Boule Diagnostics fortsatte sin uppgång med nästan 5 procent. Det senaste halvåret har aktien stigit närmare 130 procent.

Dometic steg knappt 3 procent till 68 kronor. UBS höjde sin riktkurs till 73 kronor och upprepade sitt köpråd.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1421.2
2970.84
10361.48
6807.67
2159.93
18228.3
5305.71
16426.61
23421.91
1.12
9.64
8.6
44.61
46.66
0.21%
-0.17%
-0.31%
-0.15%
0.64%
0.74%
0.92%
-1.54%
-0.64%
-0.08%
-0.02%
0.07%
-0.13%
0.30%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
Fed

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.