Home > Morgonrapport: Tillbaka till ruta ett…

Morgonrapport: Tillbaka till ruta ett…

En slagig handel under tisdagen innebar att vi avslutningsvis stängde oförändrat på Stockholmsbörsen. Storbolagsindexet OMXS30 stängde +0.02% till 1510 punkter, och omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 14.6 miljarder kronor. Lundin Mining som steg +8.33% blev tisdagens stora vinnare, medan Fingerprint Cards föll -5.41% och blev därmed dagens stora förlorare. NGM-börsen omsatte på tisdagen drygt 164 miljoner kronor, och dagens stora vinnare blev Eyeonid Group som steg +6.12%, medans Concent Holding B blev dagens förlorare med en nedgång på hela -16.67%. Efter en inledningsvis resa norrut på tisdagen avslutade även S&P 500 oförändrat. Efter nattens handel i Asien ser vi äntligen en symmetri då både Nikkei 225 och Hang Seng visar positiva tongångar. Oljan som föll hårt på tisdagen handlas för närvarande kring strax under 54 dollar

Dagens fokus:

 • Storbritannien: industriproduktion november kl 10.30
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30
 • USA: Donald Trump håller presskonferens kl 17.00

Ledande svenska terminer indikerar en svagt negativ till oförändrad öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen stängde avslutningsvis vid nollan, efter att redan tidigt under tisdagen utmanat 1517 punkter som var ett av våra kortsiktiga motstånd. Därefter föll vi till strax under 1507 punkter innan en rekyl tillbaka mot 1510 punkter fick upplevas.

Storbolagsindexet OMXS30 upplevde tydligt störst handelsaktivitet kring 1510 punkter, vilket innebär att vi denna dag kan räkna med dragkrafter mot denna prisnivå inledningsvis.

Detta innebär att vi mer eller mindre befinner oss i samma situation som på tisdagsmorgonen, med skillnaden att vi har fått ytterligare en kortsiktig nyckelnivå.

Ledande terminer pekar på en svagt negativ till oförändrad öppning med ett par timmar kvar tills Stockholmsbörsen öppnar.

Amerikanska terminsmarknaden instämmer på denna punkt, och bland annat ”ES-terminen”, alltså E-mini S&P 500 terminen ger en förhandsvisning med en nedgång på -0.13% för närvarande.

Morgonrapport: Tillbaka till ruta ett…

Eftersom vi fick en inledningsvis uppgång på tisdagen bekräftar detta att underliggande köpstyrka finns kvar i bilden, och att vi med större sannolikhet komma att få uppleva en vändpunkt redan på onsdagen, alternativt på torsdagen.

Storbolagsindexet OMXS30 noterar vi även att vi fortsätter att befinna oss i ett kortsiktigt översålt territorium, vilket vidare ger utrymme för åtminstone en mindre studs mot uppsidan, precis som vi skrev i tisdagens morgonrapport.

Risken kvarstår dock fortfarande att vi eventuellt kan bryta just 1500 punkter som är nästa stora stödnivå om inte köpstyrkan orka bibehålla styrka då vi efter tisdagens handel bekräftade att denna finns kvar i bilden.

Skulle denna sentimentala heltalsnivå brytas räknar vi med att OMXS30 söker sig mot 1496 följt av 1471 punkter.

Eftersom vi har en indikativ öppning med ett par timmar kvar tills börsen öppnar kring 1509 punkter skulle 1510 punkter agera kortsiktigt motstånd om vi vänder de negativa tongångarna vi upplever.

Den svaga uppgången i Asien under morgonen ser inte för närvarande ut att räcka för att spridas vidare till den svenska börsen.

Dagens tekniska nyckelnivåer har vi därmed motstånd kortsiktigt motstånd vid 1510 punkter samt mer signifikanta nivåer vid 1517, 1523 och 1527 punkter.

Stödnivåerna inväntar likt inför tisdagens handel vid sentimentala heltalsnivån 1500, 1496 samt 1471 punkter.

Dagens makroagenda bjuder inte på några signifikanta händelser, och förutom brittiska industriproduktionssiffror kl 10.30 blir dagens huvudpunkt att Donald Trump håller presskonferens kl 17.00.

En ”generell” pressträff som kan handla om ett brett spektrum av frågor som rör intresskonflikter, utnämningar, immigration, handelspolitik och Obamacare.

Donald Trump har inte hållit någon allmän pressträff sedan han vann valet i november.

Oxelösund fortsätter att pressa SSAB…

SSAB fortsätter att backa inledningsvis över två procent på tisdagen, när det framgår i ett pressmeddelande att problemen vid Oxelösundanläggningen förvärrats.

Redan den 16 december föregående året framgick det i ett pressmeddelande att produktionshaveriet vid uppstart efter underhållsstoppet innebär ett produktions- och leverensbortfall om totalt 25.000 ton, vilket kommer att påverka fjärde kvartalet 2016.

Även första kvartalet under 2017 kommer att påverkas, och bara några dagar efter framgick det den 20 december att problemet istället beräknades uppgå till omkring 40.000 ton.

Problemen vid Oxelösundanläggningen fortsätter enligt tisdagens pressmeddelande dessvärre att förvärras, där en havererad transformator nu kommer att uppskattningsvis istället ge ett produktionsbortfall om 70.000 ton.

Bolaget upprepar samtidigt att resultatet kommer att påverkas enligt tidigare uttalande.

Senaste riktkurserna står OP Equities med 31 kr, Berenberg 32:90 kr, Jefferies 48 kr samt Credit Suisse med 37 kr.

SSAB vände dock på humöret under dagen och stängde avslutningsvis +3.18% på tisdagen.

Oxelösund fortsätter att pressa SSAB... Upprepar samtidigt att det ökade produktionsbortfallet kommer att påverka resultatet.

Starbreeze föll inledningsvis över sju procent på tisdagen när det framgick enligt IMAX vd Richard Gelfond att bolaget kommer att primärt använda VR-headsetet HTC Vive i det kommande VR-centret i Los Angeles.

Richard Gelfond sade i en intervju i den amerikanska tidningen Fortune att ”vi kommer primärt att använda HTC Vive. Det finns mycket innehåll till Vive. Vi experimenterar också med Starbreezes headset. Vi jobbar med Acer, som är partner med Starbreeze, med de nästa generationens headset. Vi hoppas att vi kan använda dem också”.

Förutom det stora fokuset som varit gällande samarbetet med filmföretaget IMAX och deras satsning på VR, framgick det redan i slutet av oktober att Starbreeze är en av de partners till Nintendos nya spelkonsol Nintendo Switch, där även en patentansökan nu avslöjar planer på att använda ett VR-headset till spelkonsollen enligt en artikel från Techradar i mitten av december. Nintendo Switch förväntas börja säljas redan i mars.

Ytterligare förvärv gjordes även i december, då man köper 90.5 procent av det indiska produktionsbolaget Dhruva Interactive, som en del att stärka sin grafiska expertis inom VR.

Starbreeze faller kraftigt när det framgår att IMAX kommer att använda HTC Vive i VR-center.

 

Volkswagen kliver upp till 16 månadershögsta!

Utmanar nu tydligt motstånd, vilket trots en inledningsvis uppgång på drygt 10 procent i år kan öppna upp vägen för vidare uppgång.

Tidigare stora nedgången efter dieselskandalen pressade aktien riktigt hårt, och bottnade ut strax under 90 euro.

Volkswagen som tidigare gått med på att betala över 125 miljarder kronor till amerikanska kunder kan räkna med ett skadestånd på totalt 3 miljarder dollar, och potentiellt upp emot 4 miljarder dollar. Skadeståndets omfattning kan enligt källor till Reuters eventuellt presenteras på onsdag innevarande vecka.

På måndagen framgick det även att under helgen så arresterades Oliver Schmidt av amerikanska myndigheter. Schmidt drev Volkswagens compliance office i USA från 2014 till mars 2015.

Det framgick samtidigt på måndagen att Volkswagen riskerar bötesbelopp om 30 miljoner pund i Storbritannien, efter att tio tusentals bilägare representerade av Harcus Sinclair begär ersättning.

Volkswagen kliver upp till 16 månadershögsta! Utmanar nu tydligt motstånd, vilket trots en inledningsvis uppgång på drygt...

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Dustin (kl 8.00)
 • Chr Hansen (kl 8.00)

Makrostatistik

 • Tyskland: VDMA maskinorder november kl 10.00
 • Storbritannien: industriproduktion november kl 10.30
 • Storbritannien: NIESR BNP-estimat december kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

 • Riksdagen: partiledardebatt kl 9.00
 • Brasilien: räntebesked
 • Polen: räntebesked

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen gjorde inget större väsen av sig under tisdagen utan höll sig till små rörelser. Bland enskilda bolag var aktivitetsnivån dock desto högre. Probi rusade på en omvänd vinstvarning medan Fingerprint backade efter sänkt rekommendation.

Storbolagsindexet OMXS30 slutade oförändrat till nivån 1.510. Omsättningen sträckte sig till 14,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

”Börsen har under 2017 inlett med en försiktig rekyl. Så länge rekylen sker under kontrollerande former ser jag den som tillfällig. Globala PMI-data pekar uppåt tillsammans med vinstförväntningarna”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

Han fortsatte:

”Perioden fram till vårens utdelningar brukar också vara en stark period. Om några veckor väntas mer vägledning när storbolagen redovisar siffrorna från det fjärde kvartalet.”

Vinnare på OMXS30 var annars Boliden som ökade närmare 4 procent med stöd från positiva rörelser i basmetallpriserna och allmän sektoruppgång. Lundin Mining steg över 8 procent.

Probi rusade 24 procent efter en omvänd vinstvarning.

Kvartalet beskrevs som exceptionellt av bolagets vd Peter Nählstedt, som inte ville kommentera om marknaden kan förvänta sig liknande nivåer framöver.

”Vi har haft kunder som av och till lanserat eller haft lageruppbyggnad, men det betyder att det varit starkt just det kvartalet och det går inte att säga om det är något som kommer att upprepas”, sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt Imax vd Richard Gelfond kommer primärt VR-headsetet HTC Vive att användas i bolagets kommande VR-center. Starbreeze, som också gör headset och är inblandat i Imax-projektet kring VR-center, backade mer än 5 procent.

I väntan på rapportperioden fortsatte analyshusen att uppdatera sina rekommendationer.

Norska Arctic Securities sänkte rekommendationen för Fingerprint till behåll från köp. Biometribolagets besked till marknaden om sänkt intäktsprognos 2016 vid kapitalmarknadsdagen var nedslående, men risk föreligger för att även prognosen för 2017 kan behöva sänkas, enligt Arctic. Aktien tappade över 5 procent.

Pareto Securities höjde rekommendationen för Alfa Laval till köp från behåll. Verkstadsaktien steg 1 procent – lika mycket som Atlas Copco, som Société Générale höjde till köp från behåll på tisdagen, dagen efter att UBS gjorde samma sak.

Även SKF fick en höjd rekommendation från den franska banken, men till neutral från sälj. UBS valde i stället att sänka rekommendationen till sälj från köp, medan Pareto sänkte till behåll från köp. Marknaden tycktes lystra mest till de schweiziska alptonerna, då reaktionen blev en nedgång på över 1 procent för SKF-aktien.

Kambi tappade kring 7 procent efter att Handelsbanken sänkt sin rekommendation till minska från öka

Nuevolution steg närmare 8 procent efter att Aktiespararens analysguiden, som står för så kallad uppdragsanalys, höjt sitt motiverade värde och upprepat sitt köpråd.

Africa Oil avancerade 3 procent. Oljebolagets vd Keith Hill flaggade i en intervju med Direkt för nya borrningsresultat senare i januari.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1510.09
3306.21
11583.3
7275.47
2268.9
19855.53
5551.82
19379.75
22884.08
1.05
9.58
9.09
50.94
53.71
0.02%
-0.08%
0.17%
0.52%
0.00%
-0.16%
0.36%
0.41%
0.61%
-0.06%
0.01%
0.06%
0.24%
0.13%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.