Home > Morgonrapport: Tillfällig andhämtning inför delårsrapporter…?

Morgonrapport: Tillfällig andhämtning inför delårsrapporter…?

Efter inledningsvis svagt positiv inledning på torsdagen, blev det en dag med ett dämpat börshumör vi upplevde. Det var breda nedgångar, och storbolagsindexet OMXS30 föll -0.4 procent till 1621 punkter. Omsättningen uppgick till drygt 13 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Ledande terminer pekar på en fortsatt resa söderut, och frågan är om stödet vid 1616 punkter kommer att hålla idag. Amerikansk sysselsättning står i fokus på eftermiddagen, och väntas bidra med volatilitet vid avvikande siffror.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Torsdagens handel innebar att vi fick en handel till stor del i negativt territorium. OMXS30 föll -0.4 procent till 1621 punkter.

Nedgången skedde dock under låg volym, vilket innebär att vi bedömer detta som tillfällig press på nedsidan.

Morgonrapport: Tillfällig andhämtning inför delårsrapporter…?

Asien handlas till minus denna morgon, och även oljan har backat över -1 procent under nattens handel.

Även om vi ser inledningsvisa rörelser söderut, handlas trots att ledande börsindex i USA stängde på minus på torsdagskvällen, den amerikanska ledande S&P 500 terminen på svagt plus denna morgon.

Avslutningsvis denna vecka väntas inleda dagen i negativt territorium, och fokus under eftermiddagen landar på amerikansk sysselsättning.

Till dess kan vi få något avvaktande rörelser även på hemmaplan, likaså gäller att om vi får avvikande siffror på eftermiddagen att volatiliteten kan öka.

Efter att tidigare maj-utfallet blev en besvikelse, väntas nu antalet sysselsatta ha ökat med 177.000 personer i juni, och arbetslösheten kvar på 4.3 procent.

Möjligtvis kan vi även få en fortsatt handel med lägre handelsaktivitet under kommande handelsdagar, inte bara för att vi nu befinner oss nu mitt i sommartid, men även för att rapportsäsongen drar igång på allvar näst nästa vecka.

Utifrån ett tekniskt perspektiv står 1616 punkter i fokus när vi nu väntas öppna kring 1618 punkter, och skulle vi bryta denna prisnivå, ja då vänder vi blickarna vidare söderut mot 1600 punkter.

Sannolikheten för att vi ska utmana 1600 punkter på allvar däremot, ser vi som väldigt låg inför dagens handel, och tror snarare att vi kan få en kortare ”dipp” under 1616 om det negativa sentimentet fortsätter på torsdagen.

Morgonrapport: Även om 1616 väntas utmanas idag, tror vi ej på nedgång till 1600…

Avslutningsvis bibehåller vi vår bedömning att det kan vara dags att kliva tillbaka till 1630-1650 punkter inom kort, och tror att detta är en tillfällig fas av andhämtning, och vinsthemtagning inför delårsrapporter.

Inför dagens handel inväntar än en gång tekniska motståndsnivåer för OMXS30 vid 1630, 1640, 1650, 1658 och 1670 punkter. Underliggande stödnivåer finner vi kring 1616 och 1600, därefter 1594, 1588 och 1580 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Volvo uppe och nosar på toppnivåer…!

Kraftsamling inför nya höjder?!?

Volvo stiger över +1 procent på torsdagen, vilket innebär att bolagets aktie fortsätter att vara uppe och nosa på tidigare toppnivåer.

En tydlig kraftsamlingsfas har pågått sedan slutet av april, men fortsatt underliggande positivt momentum sedan mitten av maj, pekar på att ”våfflan” kan vara på väg att få ett utbrott till nya höjder.

För bara ett par veckor sedan utmanades 150 kronor på allvar, men lyckades inte finna momentum nog för en resa vidare norrut, i samklang med det dämpade börshumöret.

Bland Volvos senaste riktkurser från analyshusen finner vi bland annat Swedbank på 175 kronor, Handelsbanken på 180 kronor. Jefferies på 165 kronor, och Goldman Sachs på 146 kronor.

Volvo uppe och nosar på toppnivåer…! Kraftsamling inför nya höjder?!?

Positiva tongångar i Boliden…!

Får bränsle till torsdagens uppgång när Boliden ersätter Sampo i Nordeas nordiska modellportfölj.

Boliden inledde till en början tydligt på minus under torsdagen, med press från bland annat en svag utveckling i koppar och zink.

Efter att det framgick att Boliden ersätter Sampo i Nordeas nordiska modellportfölj, vänds tongångarna på torsdagen och Nordea steg inledningsvis +0.86 procent.

”Vi bedömer att marknaden underskattar framtida tillväxt och vi ser positivt på bolagets starka balansräkning och goda kassaflöden som ger utrymme för kapitalöverföringar till bolagets aktieägare”, skrev Nordea i sitt morgonbrev om Boliden.

Boliden befinner sig i en stigande kraftsamlingsfas, med allt högre bottnar och toppar sedan mitten av juni, och kan mycket väl vara på väg att få ett utbrott för ett återbesök vid 246 kronor, tillika kanaltak i den kraftsamlingsfas som pågick tidigare i år.

Bland senaste justerade riktkurser för bolaget finner vi ABG Sundal Collier på 240 kronor, JP Morgan vid 230 kronor, Danske Bank Markets på 240 kronor.

Positiva tongångar i Boliden…! Får bränsle till torsdagens uppgång när...

Storytel rusar över 9 procent efter att ljudbokbolaget slog andra kvartalets prognos.

Hade fler betalande abonnenter än väntat, och ökade streamingintäkter med cirka 50 procent under andra kvartalet.

Ljudbolaget Storytel steg inledningsvis över +9 procent på torsdagen, efter att ljudbolaget slog andra kvartalets prognos.

Under det andra kvartalet hade bolaget 423.200 betalande abonnenter, jämfört med 414.000 som var tidigare bedömning.

Storytels streamingintäkter ökade med cirka 50 procent under andra kvartalet i år, jämfört med samma period 2016, från 111 till 167 miljoner kronor.

”Jag är väldigt nöjd med det gångna kvartalet, att vi i absoluta tal växer nästan dubbelt så snabbt som samma period föregående år visar att de aktiviteter vi gör ger bra resultat”, sade vd Jonas Tellander i en kommentar.

Bolaget har tidigare i år annonserat att man expanderar till fyra nya marknader. Ryssland, Spanien, Indien samt blir även Förenade Arabemiraten bolagets nästa steg.

Storytel har sedan årsskiftet stigit +69 procent.

Storytel rusar över 9 procent efter att ljudbokbolaget slog andra kvartalets prognos.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

 • Diös (kl 7.00), Fabege (kl 8.00), Platzer (kl 8.00)

Exklusive utdelning

 • Amasten (5:00 kr i preferensaktie kvartalsvis), Balder (5:00 kr kv.vis pref.aktie), Footway (2:00 kr kv.vis i preferensaktie), Hemfosa (1:10 kr kvartalsvis i stamaktie), Hemfosa (2:50 kr kv.vis i preferensaktie ), Prime Living (2:13 kr i preferensaktie B kvartalsvis), Urb-it (beräknad första dag för handel på First North)

Makrostatistik

 • Tyskland: industriproduktion maj kl 8.00
 • Frankrike: industriproduktion maj kl 8.45
 • SCB: hushållskonsumtion maj kl 9.30
 • SCB: produktion näringslivet maj kl 9.30
 • Storbritannien: industriproduktion maj kl 10.30
 • Storbritannien: NIESR BNP-estimat juni kl 14.00
 • USA: sysselsättning juni kl 14.30
 • Kina: valutareserv juni

Övrigt

 • Politik: Almedalsveckan
 • G20: toppmöte i Hamburg
 • SAS: trafiksiffror för juni kl 11.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen sjönk beskedligt på torsdagen. Oljemarknaden återhämtade sig något från onsdagens prisras. Förlagsägaren Storytel belönades för mer intäkter och fler abonnenter.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,4 procent till nivån 1.621. Stockholmsbörsen hade omsatt drygt 13 miljarder kronor. Stora marknadsplatser i Europa tappade lite mer, omkring 0,6 procent för franska CAC 40 och tyska DAX.

Ericsson föll 2,2 procent. Media pekar ut ett antal kandidater till ny styrelseordförande efter onsdagens besked att Leif Johansson inte står till förfogande för omval 2018. Ericssons ännu inte årsgamla vd Börje Ekholm, den tidigare Sony Ericsson-chefen och Vestas ordförande Bert Nordberg samt Johan Molin, vd för Assa Abloy och tillika ordförande i Sandvik, nämns – liksom argument för en icke-svensk med globalt kontaktnät inför eventuella avyttringar.

Hälsovård hade överlag en svag utveckling i USA och Europa och i Stockholm tappade Astra Zeneca och Getinge 1,7 respektive 1,3 procent.

Fingerprint Cards var 1,4 procent högre. Rättegången mot tidigare vd Johan Carlström dröjer till 2018.

Volvo steg 1,2 procent och SSAB noterades 0,4 procent upp medan de flesta andra storbolag låg på minus.

Billerud Korsnäs tilldelas en köprekommendation när Goldman Sachs inleder bevakning av aktien. Riktkursen sattes till 170 kronor. Aktien steg 1,3 procent till 137 kronor.

Deutsche Bank justerade ned utsikterna för Brent-oljepriset till 60 dollar per fat från 65 dollar för året 2021.

Till följd sänkte banken också riktkursen för Africa Oil till 13:70 kronor från tidigare 16 kronor och Lundin Petroleum till 170 från 182 kronor – och upprepade rekommendationen behåll för båda. och Africa Oil ökade 0,1 procent till 12:80 kronor, Lundin Petroleum tappade 0,6 procent till 162 kronor.

Xvivo avancerade 1,6 procent efter besked om att den amerikanska registreringsgrundande Novel-studien färdigrekryterats.

Storytel överträffade sin prognos om antalet abonnenter i det andra kvartalet samtidigt som streamingintäkterna rapporteras ha stigit med 50 procent. Aktien belönades med en uppgång på cirka 10 procent.

Endomines avancerade 9 procent efter att ha redovisat en guldproduktion på 107 kilo för det andra kvartalet, en ökning från 73,7 kilo motsvarande period 2016. Gruv- och prospekteringsbolaget upprepar helårsprognosen om 300-350 kilo med tillägget det kan bli mer ifall andra halvåret blir lika bra som det första, dock i nya områden ”med viss osäkerhet avseende guldhalten”.

Promore Pharma blev den senaste i raden av kursdevalveringar omedelbart vid listning. Teckningskursen låg på 23:30 kronor och aktien stängde den första handelsdagen vid 13:85 kronor, 41 procent lägre.

Djurhälsovårdbolaget Panion gjorde på torsdagen sin debut på Aktietorget. Teckningskursen låg på 2 kronor. Även här blev listningen en besvikelse för investerarna. Aktien präglades av stor volatilitet och stängde för 1:16 kronor, 42 procent lägre.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1620.99
3462.06
12381.25
7337.28
2409.75
21320.04
6089.46
19901.42
25373.8
1.14
9.64
8.45
44.93
47.53
-0.38%
-0.47%
-0.58%
-0.41%
-0.94%
-0.74%
-1.00%
-0.46%
-0.36%
-0.03%
0.05%
0.10%
-1.30%
-1.21%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.