Home > Morgonrapport: Tillfällig riskaptit, eller genuin styrka?!?

Morgonrapport: Tillfällig riskaptit, eller genuin styrka?!?

Köpstyrka tittade fram på onsdagen och storbolagsindexet OMXS30 steg +0.99 procent till 1535.96. Omsättningen på Stockholmsbörsen blev något lägre mot föregående nedgångsdag, och uppgick till 14.2 miljarder kronor. Efter stark makrostatistik från USA stängde ledande index på plus, men utvecklingen är blandad under nattens handel i Asien. Svagt positiva tongångar råder enligt terminsmarknaden denna morgon, och 1540 punkter väntas stå i fokus inledningsvis…

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Med stöd från både en allt starkare amerikansk dollar, som dock fortfarande är kvar under 8 kronor, och styrka i bank ökade riskaptiten allt eftersom oroligheten kring Nordkorea lagt sig.

Statistik gällande privat sysselsättning från ADP kom in bättre än väntat på onsdagen, vilket ofta anses vara en förhandsvisning inför fredagens tunga jobbdata. Detta har bidragit med åtminstone tillfällig positivitet och bränsle till köpstyrka på marknaden.

Dock är inte allt över än, vilket innebär att riskmoment fortfarande kvarstår.

Morgonrapport: Tillfällig riskaptit, eller genuin styrka?!?

Vi eftersökte tidigare styrka från framförallt indextunga bank, eller verkstad. På onsdagen vaknade bank till liv, med stöd från höjda rekar.

Trots detta finner vi ändå underliggande svaghet, då vi inte fått någon signifikant styrka i linje med den återhämtningen som pågick på börsen.

Detta innebär att risken är att det kan vara tillfälliga uppgångar som vi upplever. Däremot kan allt hända, varpå vi håller extra koll på tekniska nyckelnivåer och volymförhållande.

Terminsmarknaden ger en fingervisning på en svagt positiv börsöppning i OMXS30, med drygt två timmar kvar till Stockholmsbörsen öppnar.

Den amerikanska ledande terminen S&P 500 handlas än en gång på svagt plus, vilket bidrar med ytterligare positivitet.

Vi bedöms öppna omkring 1536 punkter i skrivande stund, vilket innebär att inte minst tekniska motståndsnivån 1540 punkter står i fokus. En hel del volym har byggts upp senaste dagarna kring denna prisnivå, varpå vi förväntar oss en svårslagen prisnivå där ordentlig köpstyrka eftersöks för etablering däröver.

Möjligtvis kan vi komma att få handel inom 1540 – 1550 punkter, om styrkan är tillräcklig, men just nu är sannolikheten något lägre för att vi skall få se ett ordentligt utmanande av motståndsnivån vid 1550 punkter.

Svag köpstyrka vaknar till liv efter tydligt pressad situation…

Även om vi kortsiktigt nu klivit något högre för att lämna ett nära utmanande av årshögsta, är risken fortfarande hög att vi kan komma att få ett utmanande av 1500 punkter inom kort.

Däremot kan det utifrån ett kortsiktigt perspektiv, innebära att dessa intradag rörelser utvecklar sig till att bli ett mycket attraktivt handelsmönster för kortsiktig handel.

Så länge som riskaptiten ökar, och inget negativt uppstår i nyhetsflödet, kan vi bibehålla oss strax ovanför nuvarande prisnivå. Fokus landar då istället på makrostatistik, som då kan komma styra utvecklingen, vilket skulle innebära att risken för ett utmanande av tekniska stödnivån 1527 punkter som inväntar strax under nuvarande nivå, minskar.

Inför dagens handel inväntar åter teknisk stödnivå vid 1527 punkter, därefter 1517 och sentimentala heltalsnivån vid 1500. Tekniska motståndsnivåer i fokus är än en gång 1540, 1550, 1560 och 1580 punkter.

På torsdagen får vi bland annat tysk detaljhandel, preliminär KPI inom EMU under förmiddagen. På eftermiddagen trillar det in amerikansk data gällande privata inkomster och konsumtion, samt Chicago industri-PMI.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

Köpstyrka tittar fram i Swedbank efter höjd rek från JP Morgan.

Höjer sin rekommendation för storbanken till övervikt, från tidigare undervikt.

Swedbank inledde onsdagen med en uppgång på omkring +1.70 procent, och klev därmed tydligt över MA 50, 100 direkt vid öppning.

Storbanken fick bränsle till förnyad köpstyrka, efter att JP Morgan höjer rekommendationen för storbanken till övervikt, från tidigare undervikt.

JP Morgan höjde samtidigt riktkursen till 240 från tidigare 210 kronor.

Det upplevs positivitet efter senaste nedgången bland analyshusen. SEB höjde sina sektorkollegor på måndagen, däribland Swedbank till behåll från tidigare sälj, och fick samtidigt en uppjusterad riktkurs till 210 kronor.

Även Goldman Sachs var tidigt ute i början av augusti, och höjde till köp från tidigare neutral, samt en uppjusterad riktkurs från 258 till 261 kronor.

Köpstyrka tittar fram i Swedbank efter höjd rek från JP Morgan.

JM på nytt årslägsta efter att norska storägaren OBOS avyttrat.

Inledde onsdagen i tydligt negativt territorium, med en nedgång på över -5.0 procent.

Bostadsutvecklaren JM föll kraftigt inledningsvis på onsdagen, efter att det framgått i ett pressmeddelande att det norska bostadsbolaget och storägaren OBOS sålt sitt innehav i bolaget, 3.8 miljoner aktier motsvarande 5.2 procent av kapitalet.

Försäljningen skedde till kursen 245 kronor, och internmäklades av SEB.

”JM är ett mycket välskött och solitt bolag som är bra positionerat för att möta de marknadsmässiga utmaningar som vi ser framför oss i både Sverige och Norge. OBOS investering i JM har varit av finansiell karaktär och vi har därför efter grundligt övervägande funnit det riktigt att ta en vinst och återinvestera frigjort kapital inom den egna verksamheten”, sade OBOS-koncernchefen Daniel Kjørberg Siraj i en kommentar rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

Den 22 augusti framgick det i ett pressmeddelande att JM har tecknat avtal med Capman, gällande förvärv av mark för 140 byggrätter i Solna.

Köpet uppgår till ett värde om 86 miljoner kronor, med tillträde innevarande kvartal.

JM på nytt årslägsta efter att norska storägaren OBOS avyttrat.

Eniro vaknar till liv efter att bolaget finns med bland DI:s potentiella tiodubblare.

Bolagets aktie rusade inledningsvis över +30 procent för att utmana tunga vägskälet i form av MA 200.

Annonssökbolaget Eniro vaknar till liv efter en tids dvala på onsdagen, efter att bolaget finns med bland kandidaterna i Dagens Industri potentiella tiodubblare.

Även Kambi, Lauritz och Braincool finns med bland möjliga tiodubblare.

Eniro klev efter den inledningsvisa uppgången på över +30 procent upp för att utmana det långsiktiga vägskälet i form av 200 dagars glidande medelvärde, tillika teknisk motståndsnivå som noterat störst volym sedan ett år tillbaka.

Det innebar samtidigt att bolagets aktie fick ett utbrott ur senaste tidens konsolidering, och lämnade även MA 50 och 100 bakom sig.

Aktien har varit ytterst tunn ett bra tag, men volymen var relativt hög på onsdagsförmiddagen, vilket kan vara värt att veta vid eventuellt fortsatt intresse.

Eniro handlas även en bra bit från tidigare höjder från 2000, då aktien handlades tydligt över 1 000 kronor, idag omkring 0.23 kronor.

Eniro vaknar till liv efter att bolaget finns med bland DI:s potentiella tiodubblare.

Hålltider under dagen

 

Makrostatistik

 • Japan: industriproduktion (prel) juli kl 1.50
 • Kina: PMI, industri-, tjänstesektorn, augusti kl 3.00
 • Estland: BNP 2 kv kl 7.00
 • Tyskland: detaljhandel juli kl 8.00
 • Frankrike: KPI (prel) augusti kl 8.45
 • SCB: sparbarometern 2 kv kl 9.30
 • Tyskland: arbetslöshet augusti kl 9.55
 • Tyskland: VDMA maskinorder juli kl 10.00
 • EMU: arbetslöshet juli kl 11.00
 • EMU: KPI (prel) augusti kl 11.00
 • Italien: KPI (prel) augusti kl 11.00
 • USA: Challenger varselstatistik augusti kl 13.30
 • USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30
 • USA: privata inkomster, konsumtion juli kl 14.30
 • Belgien: BNP (def) 2 kv kl 15.00
 • USA: Chicago industri-PMI augusti kl 15.45
 • USA: Bloomberg konsumentförtroende, veckodata kl 15.45
 • USA: kontrakterade husköp juli kl 16.00

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen steg på onsdagen efter två dagar av marknadsoro till följd av nordkoreanskt vapenskrammel och storm i Texas. Europeiska konjunkturindikatorer och amerikansk sysselsättningsstatistik gav stöd, och de verkstadstunga börserna i Stockholm och Helsingfors överträffade handelsplatserna nere på kontinenten.

OMXS30 stängde 1,0 procent upp på nivån 1.536, med aktier för 14,2 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen. En storägaravyttring i JM gjorde bostadsutvecklaren till dagens mest omsatta aktie, knappt före H&M.

”Spänningarna mellan USA och Nordkorea har lättat något, vilket gör att marknadsaktörer vågar investera i mer riskfyllda placeringar som aktier”, skrev Marketwatch på onsdagen.

Under eftermiddagen kom arbetsmarknadsstatistik från USA som gav börsen en skjuts uppåt från tidigare mindre positiva nivåer. Antalet sysselsatta i den privata sektorn ökade med 237.000 personer i augusti enligt en undersökning från ADP, klart fler än de 185.000 som marknaden hade väntat sig enligt Bloomberg.

Dessförinnan, under förmiddagen, serverade EU-kommissionen konjunktur- och konfidensindikatorer som även dessa var bättre än förväntningarna. Europaräntorna steg som svar på detta, och dollarn stärktes till 7:98 kronor, från 7:91 kronor ett dygn tidigare.

På bolagsfronten steg Skanska 2,8 procent, mest i OMXS30, efter de senaste två dagarnas nedgångar i samband med stormen Harvey i USA, som tvingat byggjätten att stänga sitt kontor i Houston. Dagens Industri pekade på onsdagen på hög direktavkastning och bedömde att det är köpläge för aktien.

Electrolux steg 2,3 procent efter att bolagets vd uttryckt optimism kring vändningen av dammsugaraffärsområdet i samband med lanseringen av en ny robotdammsugare. Aktien är därmed upp 26 procent i år och i linje med årets två OMXS30-vinnare Tele2 och Volvo.

Swedbank steg 2,4 procent efter en rekommendationshöjning från JP Morgan, som tror att högre lånemarginaler kombinerat med lånebokstillväxt kommer att bidra till kraftiga intäktsökningar för banken.

Sämst i OMXS30 var Essity, som backade 1,6 procent utan några kommunicerade nyheter eller kända rekommendationsändringar.

Utanför OMXS30 tappade JM 4,5 procent efter att det norska bostadsbolaget OBOS, den tredje största ägaren efter SEB- och Roburfonder, helt har klivit ur sin svenska sektorkollega. Marknadsmässiga utmaningar i Sverige och Norge nämndes i samband med försäljningen.

H&M stängde i stort sett oförändrat och därmed klart sämre än index efter att Carnegie sänkt sina vinstprognoser för klädjätten de kommande åren. Carnegie har sedan länge haft säljrekommendation för klädkedjans aktie.

Academedia steg 1,4 procent efter sin rapport medan Kopparbergs backade 0,9 procent.

Båtmotorbolaget Cimco Marine tappade 16 procent efter vinstvarning och tekniska problem, medan cykelhjälmtillverkaren Hövding rasade 20 procent efter emissionsbesked.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1535.96
3403.71
12002.47
7365.26
2457.59
21892.43
6368.31
19667.19
27929.9
1.19
9.48
7.98
45.94
50.76
0.99%
0.46%
0.47%
0.38%
0.46%
0.12%
1.05%
0.82%
-0.59%
-0.11%
-0.03%
0.10%
-0.04%
0.06%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.