Home > Morgonrapport: Tillfällig vinsthemtagning efter nytt årshögsta väntar…?

Morgonrapport: Tillfällig vinsthemtagning efter nytt årshögsta väntar…?

OMXS30 klev vidare norrut på tisdagen, vilket fick storbolagsindexet att notera ett nytt årshögsta vid 1657.50 punkter. Avslutningsvis fick vi en stängning på 1653 punkter, samtidigt som omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 17 miljarder kronor. Ledande terminer pekar dock på en öppning i negativt territorium, vilket innebär at vi förväntas kliva tillbaka under den tekniska nyckelnivån 1650 punkter.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Med tre handelsdagar i rad med stängning på plus, har vi upplevt svagt tilltagande köpstyrka.

OMXS30 lyckades kliva över 1650 punkter redan inledningsvis, som fick storbolagsindexet att uppnå ett dagshögsta på 1657.50 punkter senare under eftermiddagen.

Vi fick dock inte någon signifikant omsättning i linje med att vi klev över 1650, vilket i sig ökade risken för kortfattat utbrott.

Morgonrapport: Tillfällig vinsthemtagning efter nytt årshögsta väntar…?

Ledande terminer pekar efter natten på att vi kan inleda dagen i negativt territorium. Även amerikanska S&P 500 terminen uppvisar ett humör i linje med detta, vilket stärker vår tro på en inledningsvis öppning runt en halv procent ned.

Detta skulle innebära att nu när vi mycket riktigt blev kortsiktigt överköpta på tisdagen, att vi nu på onsdagen kan komma att dels lämna detta territorium, samtidigt som mindre vinsthemtagning då förväntas innebära ett kliv tillbaka under 1650 punkter.

Däremot ser vi inte det som en vändpunkt, utan snarare tillfällig andhämtning, såvida vi inte börjar röra oss vidare söderut under tung säljvolym.

Vår tunga motståndsnivå har därmed skiftat till stödnivå, men samtidigt innebär det att om vi öppnar under denna prisnivå, att vi kvarstår med 1650 som motståndsnivå.

Att vi noterade ett nytt årshögsta i linje med att omsättningen ökade något mot tidigare handelsdagar, samtidigt som vi upplevde något högre köpvolym, ser vi som ett positivt tecken för potentiell vidare uppgång inom kort.

Efter just tre handelsdagar i rad på plus, är det inte helt oväntat att om vi får en viss andhämtning och vinsthemtagning, innan resan fortsätter vidare norrut.

Tillbaka under 1650 för ny kraftsamling…?

Sannolikheten för att vi kan komma att besöka 1670 punkter inom kort, har ökat i och med att vi fortsätter att inneha en positiv trend på sikt, samtidigt som vi kortsiktigt sakta men säkert kliver vidare norrut.

Vi lyfte fram utrymme för 2-3 handelsdagar till, innan vi såg en hög sannolikhet för mindre rekyl och vinsthemtagning, det ser nu istället ut som att det kan komma att ske på onsdagen, om det tidiga sentimentet kvarstår från nattens handel i Asien, som uppvisar handel i svagt negativt territorium.

På onsdagen kommer heller ej några makrobesked av tyngre karaktär, som förväntas bidra med volatilitet på börsen.

Dagens tekniska motståndsnivåer inväntar därmed vid 1650, 1670 följt av 1682 och sentimentala 1700, innan utmanande av tidigare all time high 1720 punkter finns på kartan.

Underliggande tekniska stödnivåer återfinns 1640 följt av både 1630 men framförallt 1600 punkter.

Vilka hålltider och bolag som rapporterar kommande veckor kan ni läsa här.

Gårdagens viktigaste börshändelser.

 

Snart dags för Ericsson att bryta upp…?

Kraftsamling har pågått sedan slutet av februari.

Ericsson har fortsatt uppleva kraftsamling och ett tydligt handelsintervall inom 56-60 kronor sedan slutet av februari.

Utbrott av stödnivån och kanalgolvet i slutet av april blev kortfattat när både MA 100 och 200 satte stopp, samtidigt som rekyl tillbaka in i intervallet har inneburit en resa där vi nu noteras över MA 50.

Signifikant volym har byggts upp vid motståndet vid 60 kronor, vilket innebär att detta ökar sannolikheten för en kraftigare rörelse norrut vid etablering över motståndsnivån.

Kanske det snart är dags för Ericsson att äntligen bryta upp? Om köpstyrkan inte lyckas ge bränsle till tydlig etablering över 60 kronor, håller vi primärt koll på stödnivån vid 56 kronor, tillika kanalgolvet i det handelsintervall vi nu upplever.

Snart dags för Ericsson att bryta upp…? Kraftsamling har pågått sedan slutet av februari.

 

BillerudKorsnäs utmanar tung stödnivå efter haveri i Gruvön.

Bryter samtidigt igenom kanalgolv i det fallande handelsintervallet…

BillerudKorsnäs faller inledningsvis över 4 procent på tisdagen.

Bränsle till nedgången står ett större haveri i kokaren av halvkemisk massa i massalinjen i Gruvön.

”Vid denna tidpunkt är det inte möjligt att uppskatta de ekonomiska skadorna och konsekvenserna på kundleveranser, men det kommer att få en betydande inverkan på innevarande kvartals resultat. Vi kommer att återkomma med ytterligare information när vi vet vad effekten kommer blir”, kommenterade bolagets vd Per Lindberg.

Nedgången innebär att aktien bryter under kanalgolvet i det fallande handelsintervallet, samtidigt som den tunga stödnivån kring 135 kronor utmanas på allvar.

Skulle säljstyrkan kvarstå, ökar risken för potentiellt återbesök av nästa tunga stödnivå vid 120 kronor.

BillerudKorsnäs utmanar tung stödnivå efter haveri i Gruvön. Bryter samtidigt igenom kanalgolv i det fallande...

 

Förnyat bränsle i Sandvik efter köprekommendation.

Steg tidigt på tisdagen över 1 procent…

Efter kortfattat utmanande av kanalgolvet i Sandvik, i det handelsintervall som pågått sedan ett tag tillbaka fann aktien stöd till förnyad uppgång, vilket inneburit att aktien stigit 2 dagar i rad.

Sedan årsskiftet har aktien nu stigit över 20 procent, och på ett års tid har även aktien stigit över 70 procent.

Handelsbanken höjde Sandvik till köp från tidigare öka på tisdagen, och justerade samtidigt upp riktkursen till 170 kronor.

”Sandvik kommer att gynnas av effektivitetsåtgärder och ett cykliskt uppsving under en tid framöver, men tillväxttakten kommer att stagnera därefter då omstruktureringsvinsterna minskar, den ekonomiska tillväxten sjunker och konkurrerande framväxande teknologier (såsom 3D-skrivarteknik) industrialiseras”, sade banken i samband med rekommendationen.

Förnyat bränsle i Sandvik efter köprekommendation.

Hålltider under dagen

Bolagsrapporter

  • Ambea (kl 7.00), Wilson Therapeutics (kl 8.00), MSC Group (kl 8.30), Lundbergs (kl 12.30), Bioinvent (före börsöppning), Bong, Sensys Gatso (före börsöppning)
  • Cisco (efter USA-börsernas stängning)

Exklusive utdelning

  • Kabe (5:00 kr), Kindred (0:31 pund), Pegroco (0:29 kr i stamaktie), Prime Living (305.000 kr i preferensaktie C ), Rottneros (0:30 kr + extra 0:10 kr)

Makrostatistik

  • Japan: maskinorder mars kl 1.50
  • Japan: industriproduktion (def) mars kl 6.30
  • Storbritannien: arbetslöshet april kl 10.30
  • EMU: byggproduktion mars kl 11.00
  • EMU: KPI (def) april kl 11.00
  • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30

Övrigt

  • Oslobörsen helgstängd

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen gjorde inget större väsen av sig under tisdagen utan handlades tämligen nära nollstrecket. De större Europabörserna visade dock på en något blandad kompott. Sandvik steg efter en höjd rekommendation från Handelsbanken medan Boliden hade en tyngre dag bland storbolagen.

OMXS30 slutade upp 0,2 procent till nivån 1.653. Aktier för 17 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

”Börsen handlas i en lågvolatil upptrend med stöd av fortsatt låga räntor och stark rapportperiod. Mjuka framåtblickande indikatorer som inköpschefsindex har länge varit på höga nivåer och gett stöd till vinstförväntningarna. Nu vill vi också se att hård data som industriproduktion kommer upp”, kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

Branschstatistik från USA visade på att vitvaruleveranserna, enligt AHAM 6, steg med nästan 14 procent i april. Swedbank beskrev aprilsiffran som mycket bättre än väntat. Statistiken är viktig för Electrolux. Aktien steg 1,3 procent.

Sandvik klättrade 2,1 procent. Handelsbanken har uppgraderat sin rekommendation för aktien till köp från öka. Den fjärde industriella revolutionen med mer självorganiserande fabriker ska kunna göra verkstadsbolaget ännu vassare, enligt banken.

Boliden noterade en nedgång på 0,7 procent. Lundin Mining steg emellertid 2,6 procent medan SSAB A var upp marginellt.

Astra Zeneca som haft en stark utveckling sedan i fredags med stöd av positiva studieresultat för immunterapiläkemedlet Imfinzi och lösa förvärvsspekulationer i brittisk media fortsatte upp nästan 1 procent.

Billerud Korsnäs drabbades av ett större haveri gällande massatillverkningen i Gruvön med betydande resultateffekt under det andra kvartalet. Aktien straffades med en nedgång på 3 procent.

Spelbolaget THQ Nordic mer än fördubblade resultatet på sista raden under det första kvartalet. Aktien belönades med en uppgång på hela 15 procent.

Kabe tappade drygt 1 procent. Att bolaget förbättrade sin omsättning och sitt resultat räckte uppenbarligen inte till.

Bostadsutvecklaren Bonava höll kapitalmarknadsdag i Berlin. Aktien backade likaså drygt 1 procent.

Nanologica rasade med hela 27 procent efter besked om att bolaget skjuter upp sitt mål om positivt kassaflöde från december 2017 till andra halvåret 2018. Bakgrunden är en svag försäljningsstart i Indien.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:40)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1653.06
3641.89
12804.53
7522.03
2400.67
20979.75
6169.87
19795.61
25299.75
1.11
9.73
8.77
48.57
51.25
0.20%
0.00%
-0.02%
0.91%
-0.07%
-0.01%
0.33%
-0.62%
-0.14%
0.15%
-0.04%
-0.19%
-0.88%
-0.77%

 

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Michael Andersson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com

Taggar:
DAX

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.