Home > Morgonrapport: It’s time for Draghi to bring out the big guns

Morgonrapport: It’s time for Draghi to bring out the big guns

Kinas premiärminister Li Keqiang sa igår på World Economic Forum i Davos att Kinas ekonomi möter ett fortsatt relativt stort nedåttryck under 2015 men går inte mot någon hårdlandning. Han sa att Kina kommer fortsätta med proaktiv finanspolitik, ’klok’ penningpoltik samt att Peking inte kommer ’flöda’ ekonomin med policyåtgärder. Under natten har Brasiliens centralbank höjt styrräntan till med 50 punkter till 12,25%. Microsoft presenterade igår kväll Windows 10 och dessutom en utvecklad variant av deras stora touch-tv ’Surface Hub’, samt framförallt ett försök på Virtual Reality med ’HoloLens’, som kort kan beskrivas som ett huvudburet visir som genererar virtuella objekt ovanpå världen du ser. Utöver dagens självklara makrohöjdpunkt i form av ECB-presskonferens presenteras bland annat även svensk arbetslöshet i december.

Analys sponsrad av BNP Paribas

Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.

Gå till bnpp.se

Dagens analys

OMXS30, dagsgraf, 1 år
OMXS30, dagsgraf, 1 år

Idag klockan 14:30 är det till sist dags för presskonferensen som marknaden glatt visslande har gått och väntat på hela veckan. ECB ska med största sannolikhet presentera kvantitativa lättnader som de hoppas är tillräckligt omfattande för att depreciera euron för exportens skull, dra igång inflationsförväntningar samt öka investeringsviljan hos de alltför risk-averta europeiska företagen, med ökad tillväxttakt som det ultimata målet. Bloomberg News rapporterade igår eftermiddag vad som uppges vara läckor från två ECB-tjänstemän, som dock vill förbli anonyma, att programmet kommer innefatta månatliga köp av statsobligationer om 50 miljarder euro per månad med löptid från mars till slutet av 2016. Dessa siffror överstiger med råge medelförväntningarna på 40 miljarder euro per månad från Bloombergs investerar-enkät.

Euro Stoxx 50, dagsgraf, 1 år
Euro Stoxx 50, dagsgraf, 1 år

22 månader à €40 miljarder blir sammanlagt 1 100 miljarder och detta skulle troligtvis till och med vara nog för att inte göra de marknader besvikna som handlats upp med stöd av QE-förhoppningar under flera månader. Mario Draghi har tidigare uttryckt ett mål om att få upp ECBs balansräkning till omfattningen den hade vid tidigt 2012, vilket enligt Bloomberg News var ca 3 000 miljarder euro och då den i nuläget ligger på ca 2 200, med 200 i långfristiga lån som löper ut de kommande veckorna, skulle ett så stort program som enligt läckorna faktiskt kunna vara vad Draghi siktat på. Det är inga omöjliga siffror sett till USA:s månatliga köp om $85 miljarder i senaste QE och Bank of Japans pågående på ca $56,5 miljarder, men skillnaden ligger främst i hur risken ska spridas över de 19 centralbankerna och vilka statsobligationer som ska köpas.

DAX, dagsgraf, 1 år
DAX, dagsgraf, 1 år

I eftermiddag slipper vi hur som helst spekulera mer, och vi räknar med volatil handel vars kursreaktion får följas när den viktigaste pusselbiten  fallit på plats. Euro Stoxx 50 tangerade igår det fallande motståndet i toppen av tradingintervallet, DAX nådde nya rekordnivåer och OMXS30 fortsatte sin uppgångssvit med nya högstanoteringar sedan sjunde mars 2000.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Detta händer idag

kl 9.30: SCB: arbetslöshet december
Den säsongsjusterade arbetslöshetsnivån väntas ha varit oförändrad på 7,8% i december jämfört med i november.

Analytiker ser ännu ingen större förändring i trenden med hyfsad sysselsättningsökning som äts upp av ökat arbetskraftsdeltagande. Spotinflationen mer i fokus för Riksbanken för närvarande.

kl 13.45: ECB: räntebesked
Styrräntan väntas ligga kvar på 0,05% enligt en enig analytikerkår. Fokus ligger på presskonferensen och eventuellt QE-besked.

kl 14.30: USA: nyanmälda arbetslösa v 3
Antalet väntas ha sjunkit till 300.000 personer förra veckan, efter oväntat höga 316.000 veckan före. Veckostatistiken kan uppvisa större volatilitet än vanligt veckorna runt årsskiftet.

kl 14.30: ECB: presskonferens med Mario Draghi
HSBC konstaterar att förväntningarna är höga inför ECB-mötet. Nedgången i oljepriset och den låga inflationen i december har adderat en känsla av brådska för att förhindra att inflationsförväntningarna släpper. Det innebär att ECB behöver slå in på ett större och mer omfångsrikt QE-program så snart som möjligt, ett som inkluderar såväl stats- som företagsobligationer.

En rad uttalanden från ECB-ledamöter har inte dämpat förväntningarna om en annonsering den 22 januari, men den kraftiga försvagningen i euron och nedgången i perifera räntor kan indikera väl stora förväntningar. Det är viktigt att ECB inte sätter ett tak för köpen och att kommunikationen är tydlig med att ECB i slutändan är redo att göra mycket mer än att expandera balansräkningen till 3.000 miljarder euro (nivån i början av 2012).

”Detta skulle vara en bra dag för Mario Draghi att upprepa sitt ’vad som krävs’-mantra (för att rädda euron)”, skriver HSBC. Det är också viktigt att köpen görs enligt kapitalandelarna och tillgångarna ligger på ECB:s balansräkning, så att eventuella förluster delas mellan medlemsstaterna, skriver HSBC.

Utvärderingen i effektiviteten i QE kommer främst att bero på inverkan på inflationsförväntningarna och euron (ju billigare desto bättre). Att bedöma inflationsförväntningarna efter breakeveninflationen i terminsräntorna (5y5y) kan dock bli svårt då dessa för närvarande har en nära korrelation med oljepriserna. Detta är också ett globalt fenomen i de utvecklade ekonomierna. ”Så länge som oljepriset fortsätter ned, eller åtminstone inte stabiliseras, så är det svårt att se 5y5y (inflationsförvväntningar) gå norrut som ett resultat av ECB-agerandet”, skriver Unicredit.

Samtliga börshändelser och estimat för veckan hittar du här!

Senaste börsnyheterna

Efter fyra dagar av uppgångar vände Stockholmsbörsen i likhet med de kontinentala kollegorna initialt till en mindre nedgång på onsdagsmorgonen. Sena medieuppgifter om ECB:s väntade stimulanspaket ledde dock till en rekyl tillbaka över nollstrecket.

Getinge och ett antal verkstadsbolag intog toppositionerna bland storbolagen, medan banker och telekombolag hörde till förlorarna.

OMXS30-index stängde 0,7 procent upp till nivån 1.501,2. Därmed stängde index på den högsta nivån sedan mars 2000. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 16,1 miljarder kronor.

En näst intill enig analytikerkår räknar med att den Europeiska centralbanken ska tillkännage ett program för kvantitativa lättnader genom köp av statsobligationer. Enligt Bloomberg News väntas i snitt årliga obligationsköp om 588 miljarder euro.

Nyhetsbyrån rapporterade sent på handelsdagen att tillgångsköp för 50 miljarder euro per månad planeras, alltså 600 miljarder per år, vilket åtföljdes av en kursrekyl uppåt.

Medicinteknikbolaget Getinge tog med en uppgång på 4,8 procent ledartröjan inom OMXS30-index. Handelsbanken tror enligt en färsk analysuppdatering att Getinge kommer att överträffa marknadens förväntningar när bokslutet läggs fram nästa vecka.

På plussidan märktes även Volvo, som steg 2,1 procent. SEB har höjt sin riktkurs för lastbilstillverkaren med 10 procent med upprepad köprekommendation.

Verkstadsbolagen Alfa Laval, SKF och Atlas Copco steg med 2,2 till 2,6 procent.

Swedbank och Handelsbanken tyngde index med mindre nedgångar. I sektorn backade också den rapporterande internetbanken Avanza 0,7 procent, sedan utdelningen sänkts. Vinst och intäkter var dock bättre än väntat.

Ståltillverkaren SSAB försvarade tisdagens avancemang. Flera analytiker har upprepat tidigare rekommendationer, om än med lägre riktkurser, efter tisdagens uppdatering av den finansiella ställningen från bolagets sida. A-aktien steg 0,9 procent.

Ericsson och Tele2 bidrog till att bromsa indexuppgången. Aktierna tappade 0,5 respektive 1 procent.

Utanför storbolagsindex rasade Semafo 5,6 procent efter en tidigare uppgång. Guldbolaget meddelade att det slagit produktionsprognosen för 2014, samtidigt som det gav en ny och mer aggressiv prognos för 2015. Guldet handlades tidvis över 1.300 dollar per uns för första gången sedan förra sommaren, men föll sedan tillbaka.

Uppåt var det däremot för solenergibolaget Etrion, som rusade 20 procent. Tidningen Affärsvärlden har gett aktien en köprekommendation och därtill har en insynsregistrerad chef i bolaget köpt aktier till sin privata portfölj.

Arcam, tillverkare av utrustning för 3D-printning, har fått en stark start på det nya året. Bolaget offentliggjorde på onsdagen sin tredje systemorder för 2015 och aktien steg 7 procent.

På nedåtsidan dominerade Eniro med ett ras på drygt 20 procent till 4:96 kronor. Enligt Handelsbanken kan bolaget komma att föreslå en nyemission i samband med rapporten för det fjärde kvartalet.

Fastighetsbolaget Castellum levererade ett bokslut som gjorde marknaden besviken på de flesta punkter utom utdelningen. Aktien backade 3 procent.

Senaste prisutvecklingen (~kl. 06:45)

OMXS30
EURO STOXX 50
Frankfurt DAX
London FTSE 100
S&P 500
DJIA
Nasdaq Comp.
NIKKEI 225
HANG SENG
EUR/USD
EUR/SEK
USD/SEK
WTI Termin
Brent Termin
1501,22
3269,73
10299,23
6728,04
2032,12
17554,28
4667,42
17262,18
24535,48
1,1593
9,4820
8,1781
47,44
48,92
0,65%
0,76%
0,41%
1,63%
0,47%
0,22%
0,27%
-0,08%
0,77%
-0,16%
0,01%
0,18%
-0,71%
-0,22%

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 12.00

Av: Fredrik Stenkil för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt Frågor och kommentarer alltid välkomna på [email protected]

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.