Home > Morgonrapport: Tjänste-PMI på agendan idag

Morgonrapport: Tjänste-PMI på agendan idag

Stockholmsbörsen stängde i negativa tecken för sjätte raka handelsdagen igår sedan handelsoro återigen tyngt börserna. Det svenska storbolagsindexet, OMXS30, avslutade till slut ned -0,54 procent till nivån 1697,68. Wall Street stängde gårdagen på minus och under natten har de asiatiska marknaderna överlag handlats i nedåtgående riktning. 

Sammantaget inför onsdagens handelsdag väntar vi att OMXS30 inleder kring svagt positivt. 

Fokus under onsdagen ligger på tjänste-PMI som därmed gör de sammanvägda inköpschefsindexen kompletta. 

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Dagens analys

Stockholmsbörsen vände återigen till minus efter en positiv öppning då uttalanden från Trump oroat investerare. Den amerikanska presidenten sade att han eventuellt kan vänta med ett handelsavtal med Kina till efter presidentvalet nästa år. Vid stängning var det svenska storbolagsindexet, OMXS30, till slut ned -0,54 procent till nivån 1697,68. Omsättningen under tisdagen hamnade på 10,6 miljarder kronor.

Vinnare i OMXS30 under tisdagens handel blev Ericsson som steg 2,3 procent efter nyheter att USA:s 5G-satsningar kan uppgå till att kosta runt 60 miljarder dollar. Ericsson är en stark kandidat vid dessa upphandlingar då de kinesiska konkurrenterna Huawei och ZTE i nuläget är begränsade i USA.

Utanför storbolagsindexet hade spelbolag en sämre utveckling igår sedan Danmarks regering beslutat att höja spelskatten till 28 procent från tidigare 20 procent, från och med 2021. Betsson sjönk -8,1 procent och Kindred avslutade ned -4,6 procent. Det ska dock tilläggas att Betsson även tyngdes av en säljrekommendation under gårdagen.

Ute bland övriga europeiska börser var det överlag nedgångar som gällde under tisdagen sedan oro över att Trump väljer att skjuta på handelsavtalet till efter nästa års val präglat risksentimentet. Tyska DAX-index handlades emot strömmen och steg 0,2 procent där bland annat Adidas belönades med en uppgång kring 1,4 procent. På annat håll försvagades franska CAC 40-index -1,0 procent och brittiska FTSE 100-index -1,7 procent. Det europeiska samlingsindexet Stoxx 600 avslutade tisdagen ned -0,6 procent.

Börserna på Wall Street fortsatte likt Europa nedåt igår i spåren av den ständiga oron över handelssamtalen. Vid stängning igår var Dow Jones storbolagsindex ned -1,0, det bredare S&P 500-indexet -0,7 procent och tekniktunga Nasdaq composite -0,6 procent. Förlorare bland enskilda aktier blev handelskänsliga bolag så som Apple och Caterpillar, vilka båda stängde ned runt -2 procent.

Efter måndagens inköpschefsindex från tillverkningsindustrin följer idag tjänstesektorns index från Sverige, Tyskland, EMU i sin helhet, Storbritannien och USA. Tumregeln för inköpschefsindex är att värden över 50 tyder på tillväxt medan värden under 50 tyder på avmattning. Siffrorna i måndags blev på många håll besvikelser, precis som tidigare utfall i år. Det blir därför av intresse att bevaka om tjänstesektorerna fortsatt kan stå emot relativt starkt och inte påverkas alltför mycket av de försvagande tillverkningsindustrierna. Trenden de senaste månaderna har varit nedåtgående men indexen ligger i de flesta fall fortfarande stabilt över 50-gränsen.

Hålltider under dagen:

Rapporter

 • Clas Ohlson (kl 7.00)

Makrostatistik:

 • Australien: BNP 3 kv kl 1.30
 • Japan: tjänste-PMI (def) november kl 1.30
 • Kina: tjänste-PMI (def) november kl 2.45
 • Indien: tjänste-PMI november kl 6.00
 • Ryssland: tjänste-PMI november kl 7.00
 • Silf/Swedbank: tjänste-PMI november kl 8.30
 • Spanien: tjänste-PMI november kl 9.15
 • SCB: bytesbalans 3 kv kl 9.30
 • Italien: tjänste-PMI november kl 9.45
 • Frankrike: tjänste-PMI (def) november kl 9.50
 • Tyskland: tjänste-PMI (def) november kl 9.55
 • EMU: tjänste-PMI (def) november kl 10.00
 • Tyskland: VDMA maskinorder oktober kl 10.00
 • Storbritannien: tjänste-PMI (def) november kl 10.30
 • Brasilien: tjänste-PMI november kl 13.00
 • USA: ADP privat sysselsättning november kl 14.15
 • USA: tjänste-PMI (def) november kl 15.45
 • USA: ISM tjänste-PMI november kl 16.00
 • USA: oljelager (DOE), veckostatistik kl 16.30
 • Konjunktur: global tjänste-PMI november kl 17.00

Övrigt:

 • BOC: räntebesked kl 16.00
 • RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
 • RGK: annonsering växelemission kl 16.20

Senaste börsnyheterna

Stockholmsbörsen inledde tisdagen med stigande index, men tvärvände efter att oro för ett globalt handelskrig åter bubblat upp. I Stockholm steg Ericsson på uppgifter om potentiellt miljardstöd från amerikanska myndigheter för att motverka kinesiska Huawei.

Vid stängning var storbolagsindexet OMXS30 ner 0,5 procent till nivån 1.698. Även de europeiska börserna utvecklades svagt med DAX i Frankfurt som undantag med en uppgång på 0,2 procent.

Det inledningsvis positiva humöret på de europeiska börserna dämpades efter att USA:s president Donald Trump antytt att ett eventuellt handelsavtal med Kina kan dröja till efter det amerikanska presidentvalet 2020. Även ränte- och valutamarknaderna och råvarorna drogs med i oron, med försvagad dollar och lägre oljepris.

På Stockholmsbörsens OMXS30 tyngdes industri och verkstad av eftermiddagens handelsoro. Undantaget var Ericsson som blev tisdagens vinnare efter nyheter om att USA:s regering kommer att öppna ett kassavalv med 60 miljarder dollar för investeringar i telekomutrustning till kinesiska Huaweis och ZTE:s rivaler. Aktien var som mest upp omkring 4 procent men stängde på 2,3 procent.

Strax bakom i listan syntes H&M med en uppgång på 1,6 procent till 185:20 kronor. SEB menade i en analys att marknadens marginalprognoser låg för lågt och höjde sin rekommendation för klädjätten till köp. Högt upp i listan återfanns även Getinge, 1,2 procent upp, och Tele2, 0,2 procent upp.

I motsatt ände backade stålkoncernen SSAB 2,4 procent medan bilsäkerhetsbolaget Autoliv var ned 2 procent.

Danmarks regering har enats om att höja spelskatten till 28 procent från dagens 20 procent från och med 2021. Flera av de svenska spelbolagen pressades på tisdagen och Betsson var ner dryga 8 procent till den lägsta nivån sedan 2011. I den negativa vågskålen låg även en säljrekommendation från den tekniska analysfirman Investtech i Dagens industri.

I samma näringskedja noterade även Catena Media en ny lägsta nivå sedan noteringen 2016 när aktien backade för femte dagen i rad till 39:50 kronor, med en nedgång på 2,7 procent för dagen.

Gaming Innovation Group (GIG) var upp som mest nära 15 procent på tisdagen efter att på måndagen ha stigit med 16 procent. På sociala medier florerade ett rykte om att bolaget ska avyttra sin B2C-verksamhet, något som bolagets styrelseordförande Petter Nylander inte ville kommentera för Nyhetsbyrån Direkt. Men vid stängning var aktien i stället ner 6,3 procent.

Bättre gick det för Sinch, leverantör av molnbaserade kommunikationstjänster, som var upp 6,5 procent till 247:50 kronor. Carnegies har återupptagit bevakning av bolaget med köprekommendation och riktkurs 305 kronor.

DNB Markets har upptagit bevakning av SBB med rekommendation sälj för B-aktien. SBB har dykt upp som en aktiv kraft i fastighetssektorn, men trots en låg operationell risk har bolaget en ”betydande finansiell risk”, anser DNB. Aktien som mer än dubblerats i värde under året pressades ned 3,2 procent till omkring 23 kronor.

Få morgonrapporten till din e-post dagligen innan börsen öppnar!

Börsnyheter och Teknisk Analys varje dag klockan 10.00

Av: Philip Svensson för Tradingportalen/Nyhetsbyrån Direkt.
Frågor och kommentarer alltid välkomna på redaktionen[at]tradingportalen.com</em</em

Taggar:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.